Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Metformina – złoty środek na chudnięcie i walkę z cukrzycą
Ozempic – jak stosować przy cukrzycy typu 2
Akarboza – czym się wspomagać przy leczeniu zespołu metabolicznego?
Przyspieszanie metabolizmu – korzyści zdrowotne z suplementacji berberyny
Redukcja stanów zapalnych – kurkuma w codziennym jadłospisie
Praktyczne odchudzanie – jak łatwo zacząć i zobaczyć efekty po pierwszych 7 dniach
Zamienniki cukru – 5 alternatyw dla diabetyków
7 słodkich przepisów, czyli receptury na wypieki dla cukrzyków
Fitness medyczny – zbawienie dla osób przewlekle chorych
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 113
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
OD REDAKCJI
STOPKA REDAKCYJNA
Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?
Tematy publikacji w pełnej wersji
Cover
Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,
oto e-book, który zawiera wiele cennych informacji na temat insulinooporności, zespołu metabolicznego, nadwagi i otyłości, leków oraz diety związanych z tymi problemami zdrowotnymi. Dowiesz się, czym jest insulinooporność i jak wpływa na nasz organizm. Poznasz przyczyny zespołu metabolicznego i jego skutki dla naszego zdrowia. Znajdziesz również porady dotyczące odchudzania, aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. E-book porusza także temat leków stosowanych przy insulinooporności, w tym metforminy i leków inkretynowych. Nie zabraknie również informacji na temat odpowiedniej diety, produktów zakazanych i wskazanych oraz słodkości, które można wprowadzić do codziennego menu. Jeśli chcesz lepiej zrozumieć te zagadnienia i dowiedzieć się, jak radzić sobie z insulinoopornością, cukrzycą, nadwagą i otyłością, ten e-book jest dla Ciebie. Przeczytaj go i podejmij kroki, które pomogą Ci poprawić swoje zdrowie i samopoczucie.
Redakcja Zdrowia w Praktyce
Redaktor naczelny: Szymon Danowski
Redaktor prowadzący: Anna Gardyniak
ISBN: 978-83-8344-154-2
E-book nr: 1QZ0019
Wydawnictwo: Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Adres: 03-918 Warszawa, ul. Łotewska 9a
Kontakt: Telefon 22 518 27 22, faks 22 617 60 10, e-mail: [email protected]
NIP: 526-19-92-256
Nr rejestrowy BDO: 000008579
Numer KRS: 0000098264 – Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, Sąd Gospodarczy
XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy. Wysokość kapitału zakładowego: 200.000 zł
Copyright by: Wiedza i Praktyka sp. z o.o. Warszawa 2023
Publikacja „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” została opracowana we współpracy z Wydawnictwem FID Verlag GmbH z Niemiec. Publikacja „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” chroniona jest prawem autorskim. Przedruk materiałów zamieszczonych w publikacji „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” bez zgody wydawcy jest zabroniony. Zakaz nie dotyczy cytowania publikacji z powołaniem się na źródło. Publikacja „Jak wyjść z insulinooporności dzięki właściwej diecie i lekom” została przygotowana z zachowaniem najwyższej staranności i wykorzystaniem wysokich kwalifikacji, wiedzy i doświadczenia autorów oraz konsultantów.
Zastrzeżenie
Wszelkie materiały i treści prezentowane w tej publikacji mają charakter jedynie edukacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje i dane w nich zawarte były poprawne merytorycznie, jednak nie należy ich traktować jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u specjalisty. Tym samym nie mogą stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do stosowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub nieprzyjmowania leków itp. Wobec powyższego wydawca, redaktorzy ani autorzy publikacji i tekstów zamieszczonych w niniejszej publikacji nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podanych w niej informacji.
Eksperci
prof. dr hab. med. Ewa Otto-Buczkowska
dr n. med. Małgorzata Nowicka
dr Luiza Napiórkowska
dr med. Rainer Limpinsel
Karolina Wojtaś
Katarzyna Wójcik
Katarzyna Łożyńska
Marta Chalimoniuk-Nowak
Agata Sierota
Zuzanna Rzepecka
mgr Joanna Kozub
Dagmara Wirpszo
Eliza Tworek
CZYM JEST INSULINOOPORNOŚĆ?
dr n. med. Małgorzata Nowicka
W insulinooporności dochodzi do tego, że tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Czy to nam coś mówi? No, niewiele… Ale zaraz wyjaśnię punkt po punkcie, jak to działa.
Trzustka – w odpowiedzi na spożycie posiłku zawierającego węglowodany (a więc też glukozę) – wydziela insulinę.
Insulina potrzebna jest do tego, żeby glukoza „dostała” się do komórek organizmu.
Jeśli komórki są insulinooporne (inaczej – mają obniżoną insulinowrażliwość), to glukoza nie może wchodzić do komórek (czyli może być jej wyższy lub nawet bardzo wysoki poziom we krwi), a trzustka zaczyna wydzielać więcej insuliny, starając się pomóc w obniżaniu stężenia glukozy we krwi i transportu jej do komórek.
Więc dochodzi do wzrostu stężenia insuliny we krwi, co nazywamy hiperinsulinizmem.
Wysoki poziom insuliny uniemożliwia powstawanie innego hormonu – glukagonu, którego działanie jest przeciwstawne do insuliny. Glukagon odpowiada za spalanie zapasów energii. Kiedy poziom insuliny jest stale wysoki, glukagon jest na niskim poziomie, a dostarczona z pożywieniem energia odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, co jest przyczyną nadwagi i otyłości.
Z kolei tkanka tłuszczowa, czy już obecna, czy powstała w wyniku insulinooporności, jest tkanką najbardziej insulinooporną.
Tkanka tłuszczowa przyczynia się do powstania insulinooporności poprzez produkowanie substancji hormonalnych, które mają działanie przeciwstawne do insuliny lub hamują efekty jej działania, jak i przez bezpośrednie wydzielanie do krwi tzw. wolnych kwasów tłuszczowych.
W obecności znacznych ilości wolnych kwasów tłuszczowych organizm zaczyna wykorzystywać je jako źródło energii zamiast glukozy. W rezultacie glukoza nie jest spalana w tkankach, a jej poziom we krwi wzrasta. To z kolei stymuluje wydzielanie insuliny przez trzustkę, które próbuje obniżyć poziom glukozy we krwi i dochodzi znowu do hiperinsulinizmu.
I powstaje błędne koło… Czy jest w takim razie możliwość jego zahamowania lub odwrócenia, żeby zaczęło kręcić się w odwrotną stronę? O tym w dalszej części artykułu.
U kogo i dlaczego powstaje insulinooporność
Z pewnością część przypadków insulinooporności ma podłoże genetyczne, jednak do tej pory nie zdołano zidentyfikować konkretnego genu za nią odpowiedzialnego. Rzadko przyczyną jest wrodzony defekt produkcji nieprawidłowej insuliny. Insulinooporność występuje często rodzinnie: dziedziczymy do niej skłonność po przodkach (np. mamy dziadków czy babcie z cukrzycą lub nadwagą, którzy z pewnością mają niezdiagnozowaną insulinooporność, która przy kumulacji kilku genów i czynników ujawnia się wcześniej w naszym pokoleniu). Zwłaszcza jeśli prowadzimy niezdrowy tryb życia: nieregularnie spożywamy posiłki, z dużą ilością cukrów prostych i żywności wysoko przetworzonej, mamy niską lub – najczęściej – żadną aktywność fizyczną. Wtedy, nawet przy braku skłonności rodzinnych, nabieramy tkanki tłuszczowej i… zaczyna się wspomniane powyżej błędne koło.
Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji
Insulinooporność – o co w tym wszystkim chodzi?
Insulinooporność przy prawidłowym poziomie cukru we krwi? Co ci powie indeks HOMA?
Jak się pozbyć insulinooporności
Tak zniknie twoja insulinooporność – walcz z jej przyczyną
Zdążyć przed cukrzycą – 10 złotych zasad przy insulinooporności
Zespół metaboliczny – choroba naszych czasów
Przyczyny zespołu metabolicznego – wysokie ciśnienie krwi
Metale ciężkie przyczyniają się do wystąpienia zaburzeń metabolicznych, w tym gospodarki węglowodanowej
Akarboza – lek ciągle przydatny w leczeniu zespołu metabolicznego
Siedem złotych zasad, które pozwolą ci wdrożyć w życie dobre postanowienia dotyczące odchudzania
Ograniczenia ruchowe osób z nadwagą i otyłością
Nadwaga sprzyja bólowi pleców. Jak schudnąć?
Szczupli dzięki nicnierobieniu? Poczytajcie o operacjach
Fitness medyczny
Proste porady żywieniowe, które pomogą ci schudnąć „przy okazji”
Insulinooporność i metformina – o co w tym wszystkim chodzi?
Metformina pomaga schudnąć, a tym samym zwalcza cukrzycę
Ozempic: przewodnik po leku na cukrzycę typu 2
Nie tylko leki. Jak dzięki odpowiedniej diecie wygrać z insulinoopornością
Jak połączyć dietę dla insulinoopornych z dietą lekkostrawną?
Dieta niskoglikemiczna w praktyce
Produkty zakazane w insulinooporności i cukrzycy – czy takie naprawdę istnieją?
Czym słodzić – których zamienników cukru lepiej unikać, mając cukrzycę lub insulinooporność?
Ocet jabłkowy pomocny przy cukrzycy i insulinooporności
Kurkumina – ważny składnik diety diabetyka
Berberyna obniży cukier
Jakie słodkości mogą zagościć na naszych stołach – przepisy dla osób zmagających się z insulinoopornością
Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71