Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
•45 stron artykułów od lekarzy, dietetyków i specjalistów
•10 sposobów na poprawę metabolizmu i pozbycie się bólów brzucha
Detoks i oczyszczanie
•Wzdęcia i gazy po posiłku – prawidłowe trawienie w 5 krokach
•Detoks jelit – dobre bakterie i równowaga kwasowo-zasadowa, sprawdź na co warto zwrócić uwagę w codziennej dziecie
•Domowe metody oczyszczania jelita grubego
•Zioła na jelita – co powinieneś mieć w swojej domowej apteczce
•Pasożyty – objawy i metody diagnostyczne, jak skutecznie pozbyć się robaków
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 99
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
STOPKA REDAKCYJNA
OD REDAKCJI
Jelita ważne dla Twojego zdrowia
Tematy publikacji w pełnej wersji
Cover
Redaktor naczelny: Szymon Danowski
Redaktor prowadzący: Anna Gardyniak
ISBN: 978-83-8344-107-8
E-book nr: 1QZ0012
Wydawnictwo: Wiedza i Praktyka sp. z o.o.
Adres: 03-918 Warszawa, ul. Łotewska 9a
Kontakt: Telefon 22 518 27 22, faks 22 617 60 10, e-mail: [email protected]
NIP: 526-19-92-256
Nr rejestrowy BDO: 000008579
Numer KRS: 0000098264 – Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, Sąd Gospodarczy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy. Wysokość kapitału zakładowego: 200.000 zł
Copyright by: Wiedza i Praktyka sp. z o.o. Warszawa 2023
Publikacja „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” została opracowana we współpracy z Wydawnictwem FID Verlag GmbH z Niemiec. Publikacja „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” chroniona jest prawem autorskim. Przedruk materiałów zamieszczonych w publikacji „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” bez zgody wydawcy jest zabroniony. Zakaz nie dotyczy cytowania publikacji z powołaniem się na źródło. Publikacja „Jelita – twój drugi mózg. Jak o nie zadbać?” została przygotowana z zachowaniem najwyższej staranności i wykorzystaniem wysokich kwalifikacji, wiedzy i doświadczenia autorów oraz konsultantów.
Zastrzeżenie
Wszelkie materiały i treści prezentowane w tej publikacji mają charakter jedynie edukacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje i dane w nich zawarte były poprawne merytorycznie, jednak nie należy ich traktować jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u specjalisty. Tym samym nie mogą stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do stosowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub nieprzyjmowania leków itp. Wobec powyższego wydawca, redaktorzy ani autorzy publikacji i tekstów zamieszczonych w niniejszej publikacji nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podanych w niej informacji.
Eksperci:
dr med. Michael Spitzbart
Joanna Kozub
Zuzanna Rzepecka
Karolina Wojtaś
dr Agata Sierota i Żaneta Szymańska (dietetyk, psycholog)
prof. dr Thomas Wessinghage
Beate Rossbach
Agata Sierota i Kamila Pietrzela (dietetyk kliniczny)
Dagmara Wirpszo
Zuzanna Rzepecka
Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,
czy wiesz, że bakterie jelitowe znajdujące się w przewodzie pokarmowym nie tylko sterują procesami przemiany materii, ale i wpływają na nasze zachowanie? Jeśli równowaga flory bakteryjnej w jelitach zostanie zaburzona, może mieć to wpływ na zaburzenia snu czy wystąpienie objawów depresyjnych. Jeszcze do niedawna przecież o bakteriach zasiedlających jelita mówiło się prawie wyłącznie w kontekście kuracji antybiotykowych. Okazuje się jednak, że rola drobnoustrojów jelitowych nie ogranicza się jedynie do wspierania funkcjonowania układu pokarmowego. Odpowiednia mikrobiota to skuteczna broń przeciwko wielu chorobom, dzięki której można leczyć nawet otyłość, depresję i zaburzenia odżywiania. Dlatego postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej jelitom i temu, co tam się dzieje.
Życzymy inspirującej lektury
Redakcja Zdrowia w Praktyce
JELITA
dr med. Michael Spitzbart
Żaden narząd w twoim ciele nie jest tak duży, jak jelita. Po rozłożeniu miałyby powierzchnię ponad 200 m2! To nie tylko narząd odpowiedzialny za trawienie, ale również chroni przed chorobami. Z niniejszego artykułu dowiesz się, jak to działa.
Spożyty pokarm ma przed sobą długą drogę do przebycia. Od momentu włożenia pokarmu do ust do momentu wydalenia zbędnych resztek upływa zazwyczaj około 70 godzin.
Droga do jelit
Trawienie rozpoczyna się już w ustach, gdzie pokarm zostaje rozdrobniony, a zawarte w ślinie enzymy rozbijają węglowodany na cukry proste. W żołądku wydzielane są kwasy solne i inne soki trawienne. Następuje tam dezynfekcja treści pokarmowej i zabicie pierwszych patogenów. Znajdujące się w żołądku receptory decydują o tempie dalszego przesuwania się treści pokarmowej. Im bardziej niskokaloryczna jest treść pokarmowa, tym szybciej przesuwa się do przodu. Woda, która nie zawiera żadnych kalorii, w ogóle nie zatrzymuje się w żołądku. Węglowodany również bardzo szybko trafiają do jelita cienkiego – w przeciwieństwie do białek i tłuszczów. Odźwiernik, który oddziela żołądek od dwunastnicy, przepuszcza co minutę taką ilość treści pokarmowej, która zawiera 4 kalorie.
Duża powierzchnia jelit gwarantuje wchłanianie pokarmów
Gdy treść pokarmowa przesunie się do dwunastnicy, następuje jej wymieszanie z dwoma litrami wydzieliny trzustki. Ma to na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się bakterii i usprawnianie procesu trawienia. W dwunastnicy treść pokarmowa miesza się z z enzymami trzustkowymi, kwasem żółciowym i białkami. Następuje dalszy rozkład tłuszczów, białek i węglowodanów.
Tak rozdrobniony pokarm pozwala na wchłanianie substancji odżywczych w jelitach i transport ich wraz z krwią do komórek ciała. W tym celu jednak substancje odżywcze muszą znajdować się dostatecznie blisko komórek jelit. Z tego powodu jelito posiada liczne zagięcia. Dzięki temu ma ogromną powierzchnię, która pozwala na wchłanianie jak największej ilości składników odżywczych.
Dzięki mięśniom w ścianie dwunastnicy treść pokarmowa jest przesuwana dalej. Trafia najpierw do jelita czczego, gdzie wchłaniane są tłuszcze, a następnie do jelita krętego. Ten odcinek realizuje tylko jedną funkcję trawienną – wspomaganie dwunastnicy, jeśli jest to konieczne. W normalnych warunkach jednak na tym etapie następuje wchłanianie witaminy B12 i przygotowywanie kwasu żółciowego do ponownego udziału w procesach trawiennych.
Twoje jelito grube – potężny filtr
Ostatni odcinek twojego jelita to jelito grube. Ma zaledwie 1,5 m długości, więc jest relatywnie krótkie. To tam jednak pokarm pozostaje przez najdłuższy czas. W jelicie grubym pobrane zostają ostatnie cenne resztki z treści pokarmowej. Odfiltrowane zostają płyny i minerały. Zadanie to realizują miliardy bakterii jelitowych. Wykorzystany zostaje tutaj również błonnik. Z celulozy bakterie pozyskują witaminy, z których później korzystasz. Ze względu na pracę bakterii jelito grube to również miejsce powstawania gazów, które mogą się manifestować pod postacią wzdęć. W zależności od struktury twojego pokarmu codziennie powstaje około pół litra gazów. W większości przypadków jest to wodór, który jest bezzapachowy. Jednak podczas rozkładu białek mogą wydzielać się metan, siarkowodór i inne związki siarki charakteryzujące się bardzo nieprzyjemnym zapachem. Dzięki zwieraczowi odbytu resztki pokarmowe opuszczają twoje ciało.
Twoje jelito: ochrona przed chorobami i toksynami
Jelito zajmuje się jednak nie tylko trawieniem pokarmów. Kolejnym zadaniem tego narządu jest ochrona organizmu przed substancjami szkodliwymi. Do jelit bowiem często wraz z jedzeniem i piciem trafiają toksyny lub patogeny. Wiele patogenów ulega zniszczeniu już w żołądku na skutek działania kwasów żołądkowych. Część jednak przedostaje się do jelita grubego. Tutaj w pierwszej kolejności do głosu dochodzą bakterie jelitowe. Miliony z nich zasiedlają ściany jelit. Ogromna powierzchnia błony śluzowej jelit to miejsce bytowania większości komórek odpornościowych twojego organizmu. 2/3 wszystkich takich komórek znajduje się w jelitach.
Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji
Jelita ważne dla Twojego zdrowia
Zdrowe trawienie – pomóż sobie bez chemii
Zespół nieszczelnego jelita. Co pomaga w wypadku uszkodzenia ścian jelita
Prawidłowy stan mikroflory jelitowej
Flora bakteryjna – Probiotyki i ich wpływ na twoje zdrowie
Probiotyki, prebiotyki, symbiotyki – czym się różnią i w czym ci pomogą?
Odkryj wiosną tajemnice błonnika – Jak wykorzystać włókno pokarmowe do zrzucenia wagi
Jak rozruszać ociężałe jelita
Co tak naprawdę oznacza lekka dieta?
TEMAT TABU – gazy. Staw czoło wzdętemu brzuchowi!
Detoks jelit. Jedna czynność – wiele korzyści
Domowe metody oczyszczania jelita grubego
Oczyszczanie jelit w medycynie alternatywnej – Dieta i lewatywy
Zioła na zdrowe jelita
Pasożyty – objawy i metody diagnostyczne
Usuń pasożyty – dieta, zioła, a może biorezonans magnetyczny?
Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71