Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
DIAGNOSTYKA I LECZENIE CUKRZYCY
•Początki insulinoterapii w cukrzycy typu 2 – o czym musisz wiedzieć
•Zestaw leków, które uchronią Cię przed nagłym atakiem cukrzycy
DIETA CUKRZYCOWA U DIABETYKÓW
•Indeks glikemiczny – tabela z 22 produktami i ich wartościami
•Indeks insulinowy, czyli jak samodzielnie go liczyć – przykłady i dane z ponad 90 produktów
•Obniż cukier dietą – skomponuj zdrowe i smaczne posiłki
•Przepisy i wskazówki żywieniowe – dieta niskoglikemiczna w praktyce
•Najczęstsze błędy w diecie diabetyka – co powoduje, że cukier niespodziewanie skacze do 300 mg/dl?
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 130
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
STOPKA REDAKCYJNA
OD REDAKCJI
Autorzy
8 pytań o cukrzycę, które najczęściej wpisujemy w Google. Co nas ciekawi?
Tematy publikacji w pełnej wersji
Cover
Redaktor naczelny: Szymon Danowski
Redaktor prowadzący: Anna Gardyniak
ISBN: 978-83-8344-106-1
E-book nr: 1QZ0013
Wydawnictwo: Wiedza i Praktyka Sp. z o.o.
Adres: 03-918 Warszawa, ul. Łotewska 9a
Kontakt: Telefon 22 518 27 22, faks 22 617 60 10, e-mail: [email protected]
NIP: 526-19-92-256
Nr rejestrowy BDO: 000008579
Numer KRS: 0000098264 – Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy, Sąd Gospodarczy XIII Wydział Gospodarczy Rejestrowy. Wysokość kapitału zakładowego: 200.000 zł
Copyright by: Wiedza i Praktyka sp. z o.o. Warszawa 2020
Publikacja „Diagnoza: Cukrzyca. Co musisz wiedzieć o swojej chorobie” została opracowana we współpracy z Wydawnictwem FID Verlag GmbH z Niemiec. Publikacja „Diagnoza: Cukrzyca. Co musisz wiedzieć o swojej chorobie” chroniona jest prawem autorskim. Przedruk materiałów zamieszczonych w publikacji „Diagnoza: Cukrzyca. Co musisz wiedzieć o swojej chorobie” bez zgody wydawcy jest zabroniony. Zakaz nie dotyczy cytowania publikacji z powołaniem się na źródło. Publikacja „Diagnoza: Cukrzyca. Co musisz wiedzieć o swojej chorobie” została przygotowana z zachowaniem najwyższej staranności i wykorzystaniem wysokich kwalifikacji, wiedzy i doświadczenia autorów oraz konsultantów.
Zastrzeżenie
Wszelkie materiały i treści prezentowane w tej publikacji mają charakter jedynie edukacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby informacje i dane w nich zawarte były poprawne merytorycznie, jednak nie należy ich traktować jako konsultacji zastępującej osobistą wizytę u specjalisty. Tym samym nie mogą stanowić podstawy do podejmowania jakichkolwiek działań o charakterze zdrowotnym, a w szczególności do stosowania bądź niestosowania określonej terapii, przyjmowania lub nieprzyjmowania leków itp. Wobec powyższego wydawca, redaktorzy ani autorzy publikacji i tekstów zamieszczonych w niniejszej publikacji nie ponoszą odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki podanych w niej informacji.
Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,
cukrzyca typu 2 jest zwykle wynikiem nieprawidłowego odżywiania, w tym nadużywania w diecie słodyczy oraz braku aktywności fizycznej. Choroba jest związana z zaburzeniem metabolizmu węglowodanów oraz z tzw. insulinoopornością. W Polsce około 2 mln osób choruje na cukrzycę, a około 25% jeszcze nie wie, że ją ma. Diagnoza przychodzi często przypadkiem, przy okazji innych badań kontrolnych i bywa szokiem dla pacjenta. Dlatego przeprowadzimy Cię – krok po kroku – przez kolejne etapy: profilaktyki, badań, diagnozy, leczenia i możliwych ewentualnych powikłań, aby pomóc Ci w walce z cukrzycą, a także aby było Ci łatwiej oswoić się z chorobą, jeśli zdiagnozowano ją u Ciebie niedawno.
Życzymy inspirującej lektury.
Redakcja „Zdrowia w Praktyce”
mgr inż. Joanna Kozub – dietetyk kliniczny. Specjalizuje się w dietach roślinnych, w chorobach autoimmunologicznych, metabolicznych i jelitowych. Od 4 lat prowadzi własną poradnię dietetyczną Joanna w Krakowie oraz online: www.e-joanna.pl.
Dr Rainer Limpinsel – ukończył studia medyczne, napisał doktorat i pracował jako lekarz w zagłębiu Ruhry. Od 2007 roku intensywnie zajmuje się tematyką cukrzycy typu 2 i odżywiania – a przyczyną jest jego własna cukrzyca. Jest również autorem poradników „Diabetes heilen in 28 Tagen” (Leczenie cukrzycy w 28 dni) oraz „Diabetes: Das Buch” (Kompendium cukrzyka).
mgr Katarzyna Łożyńska – ukończyła studia II stopnia na kierunku dietetyka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Wielokrotnie nagradzany uczestnik ogólnopolskich i międzynarodowych konferencji naukowych. Występowała w Akademickim Radiu Kampus jako ekspert. Jej główne zainteresowania to: dietetyka sportowa, zaburzenia hormonalne, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, diety roślinne. Aktualnie rozpoczyna studia III stopnia (doktorat), jednocześnie zawodowo pomagając ludziom w poprawie stanu zdrowia za pomocą diety i stylu życia.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Otto-Buczkowska – specjalista pediatra i diabetolog. Jest autorem lub współautorem 280 publikacji w medycznych czasopismach naukowych, krajowych i zagranicznych. Interesuje się: zagadnieniami nowoczesnego różnicowania postaci cukrzycy, występowaniem cukrzyc monogenowych i innych rzadkich typów cukrzycy, zagadnieniami związanymi z patogenezą insulinooporności, występowaniem zespołu metabolicznego, cukrzycą ciążową i pociążową, zastosowaniem nowoczesnych leków w leczeniu różnych postaci cukrzycy zarówno u pacjentów młodocianych, dorosłych oraz w podeszłym wieku. Zdobyła Nagrodę Naukową Ministra Zdrowia za badania na homeostazą wapnia i rolą witaminy D. Członek Międzynarodowych Towarzystw Naukowych (ISPAD – International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes oraz EASD – European Association for the Study of Diabetes). Członek Honorowy Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego.
Dr Agata Sierota – psycholog kliniczny i społeczny, były pracownik naukowo-dydaktyczny UMCS. Doświadczenia zbierała w różnych ośrodkach pomocy psychologicznej. Obecnie bierze udział w projektach o tematyce szeroko pojętego zdrowia psychicznego oraz współpracuje z czasopismami popularyzującymi wiedzę psychologiczną.
Eliza Tworek – absolwentka mediteranistyki Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Miłośniczka medycyny alternatywnej. Z powodu własnych problemów zdrowotnych, głównie w zakresie Hashimoto, poszukiwała rozwiązań między innymi w tej dziedzinie. Wiedze czerpie od ekspertów medycyny naturalnej, z książek, publikacji, naturoterapeutów, a także własnych wieloletnich doświadczeń i wnikliwych obserwacji. Zakochana w ziołolecznictwie i ciekawa wszystkiego, co związane jest ze zdrowiem.
Dagmara Wirpszo – jest dziennikarką, wielokrotnie była szefem projektów medialnych, prasowych, online oraz telewizyjnych. Jest profesjonalnym nauczycielem asthangi jogi (jogi dynamicznej) oraz trenerem personalnym sportu oraz fitnessu.
Karolina Wojtaś – psycholog, redaktor. Absolwentka Uniwersytetu Gdańskiego, interesuje się między innymi komunikacją interpersonalną oraz psychologią rodziny. Autorka dziesiątek artykułów ułatwiających czytelnikom zrozumienie mechanizmów psychologii i wprowadzenie ich we własne życie. Regularnie podnosi swoje kwalifikacje i współpracuje z gabinetami w całej Polsce.
Krok pierwszy – diagnostyka i leczenie cukrzycy
Karolina Wojtaś
Choć w Polsce na cukrzycę cierpi już blisko 3 miliony osób, wciąż nie wiemy o niej wystarczająco dużo – dlatego też bardzo chętnie korzystamy z pomocy stron internetowych i wyszukiwarek. Jakie pytania wpisujemy do nich najczęściej? Co w tej chorobie najbardziej nas ciekawi? Koniecznie przeczytaj.
Liczba Polaków chorych na cukrzycę rośnie każdego roku. Powiększa się zatem i grupa osób, które – chcąc nie chcąc – muszą poznać chorobę szybko i dokładnie. Wiele z nich na początek intuicyjnie sięga po pomoc „dr. Google”. O co najczęściej jest on pytany i jakie są odpowiedzi na te pytania?
1. „Czy cukrzyca typu 2 jest uleczalna?”. Cukrzyca jest przewlekłą chorobą, która zmienia całe życie. Dlatego pacjenci, którzy właśnie dowiadują się o niej i którzy poznają wszystkie związane z nią ograniczenia, nierzadko wpadają w panikę. Jednym z pierwszych pytań, które wówczas zadają, brzmi: „Czy cukrzyca typu 2 jest uleczalna?” albo „Czy cukrzyca typu 1 może się cofnąć?”. Niestety do tej pory nie wynaleziono sposobu na całkowite wyleczenie pacjenta chorującego na cukrzycę typu 1 albo 2. W przypadku drugiej z wymienionych możliwe jest zahamowanie rozwoju choroby i znaczne zmniejszenie ryzyka wystąpienia jej powikłań, jednak zazwyczaj wymaga to ogromnego wysiłku i drastycznej zmiany sposobu życia. Stąd też u większości pacjentów choroba z biegiem lat postępuje.
2. „Czy cukrzyca jest dziedziczna?”. Na to pytanie bardzo trudno jest odpowiedzieć jednoznacznie. Wiadomo z całą pewnością, że dziedziczona jest pewna skłonność do zachorowania. Innymi słowy, jeśli jedno z rodziców jest diabetykiem, to ryzyko, że dziecko zachoruje, jest wyższe niż u innych dzieci. Gdy choruje dwóch rodziców, ryzyko to staje się jeszcze większe. Wciąż nie oznacza to jednak, że dziecko to zachoruje z całą pewnością. Zdaniem ekspertów uwarunkowania genetyczne odgrywają dość sporą rolę przede wszystkim w dziedziczeniu cukrzycy typu 2. I tutaj jednak trudno podać konkretne liczby, które wskazywałyby ryzyko zachorowania.
3. „Czy cukrzyca jest od cukru?”. Wiele osób sądzi, że cukrzyca jest efektem spożywania zbyt dużych ilości cukru. Trudno jednoznacznie stwierdzić, czy jest to prawda, czy fałsz. Ogólnie rzecz biorąc, głównym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 są nadwaga i otyłość, a nie cukier sam w sobie. Z drugiej strony – nadwaga i otyłość powstają jako skutek niewłaściwego odżywiania, w tym również w konsekwencji spożywania zbyt dużych ilości cukru.
4. „Czy cukrzyca jest groźna?”. W porównaniu do złośliwego nowotworu cukrzyca może wydawać się niegroźna – są to jednak tylko pozory. Cukrzyca to choroba, która może pozbawić życia w ciągu zaledwie kilkunastu godzin. Jej ostre powikłania to np. kwasica ketonowa, kwasica mleczanowa, hipoglikemia oraz hiperglikemia. W przebiegu cukrzycy może dojść również do powikłań późnych: zawału serca, udaru mózgu, nefropatii cukrzycowej, neuropatii i retinopatii. Dla przykładu ostatnia z wymienionych jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku u osób chorych na cukrzycę.
5. „Czy cukrzyk może jeść…?”. Kolejne pytania, które często wpisujemy w wyszukiwarki internetowe, dotyczą tego, co może jeść cukrzyk. Najczęściej pytamy o rosół, kawę, jajka, ziemniaki oraz parówki (w dokładnie takiej kolejności). Odpowiedzi na te pytania brzmią:
•tak, diabetyk może jeść rosół, ale dobrze byłoby, aby zastąpił klasyczny makaron nisko węglowodanowym,
•tak, osoba chora na cukrzycę może pić kawę, ale nie powinna jej słodzić i zabielać; niewskazana jest również kawa z dodatkami typu syrop,
•tak, diabetycy mogą jeść jajka, ale w ograniczonej ilości – to maksymalnie dwa jajka w tygodniu,
•tak, cukrzyk może raz na jakiś czas spożywać ziemniaki; warto pamiętać, że nie powinny one być łączone z tłustymi mięsami i sosami,
•tak, cukrzyk może okazjonalnie zjeść parówkę, o ile będzie to parówka o bardzo dobrym składzie (z jak najwyższą zawartością mięsa).
6. „Cukrzyca objawy”. Pragnąc zgłębić wiedzę o cukrzycy, wpisujemy do Internetu nie tylko gotowe pytania, ale również tzw. frazy. Powiązanie, które najbardziej nas interesuje, to „cukrzyca objawy”. Warto więc przypomnieć, że najczęściej występujące objawy cukrzycy typu 1 i 2 to:
•wzmożone pragnienie, częste uczucie suchości w ustach,
•zwiększone wydalanie moczu w dzień i w nocy,
•osłabienie,
•wahania masy ciała,
•osłabiona odporność,
•ciągłe zmęczenie.
•W przypadku występowania takich objawów bardzo ważne jest zbadanie poziomu cukru we krwi lub moczu.
7. „Cukrzyca dieta”. Odpowiednia dieta ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania osoby chorej na cukrzycę. Problem polega na tym, że wielu diabetyków nie wie do końca, co wolno im jeść, a czego nie. Dylemat mają również ci, którzy chcą zaprosić osobę chorującą na cukrzycę na obiad lub kolację. Zasadniczo przyjmuje się, że dieta osoby chorej na cukrzycę powinna być przede wszystkim zdrowa. Produkty „dozwolone” to zatem między innymi nabiał i jego przetwory, różnego rodzaju warzywa, produkty zbożowe, chude mięso i ryby, a także niektóre owoce. To, czego cukrzykowi jeść nie wolno, to również niektóre owoce (przede wszystkim arbuz, banany, słodkie owoce suszone, owoce kandyzowane), produkty wysoko słodzone, pszenne wypieki, spora część produktów zbożowych, a także niektórych mięs i kiełbas – przede wszystkim tych niskiej jakości oraz z dużymi ilościami tłuszczu. Oczywiście w diecie cukrzyka nie powinny znaleźć się również słodycze (choć okazjonalnie może on zjeść kilka kostek czekolady, małą porcję lodów czy mały kawałek ciasta).
Więcej znajdziesz w wersji pełnej publikacji
8 pytań o cukrzycę, które najczęściej wpisujemy w Google. Co nas ciekawi?
Cukrzyce monogenowe
Regularne wizyty u lekarza. Kontrole diabetologiczne podarują ci dłuższe życie
Oznaczanie hemoglobiny glikowanej w cukrzycy typu 2
Jak prawidłowo przechowywać paski do glukometru
Leki pod lupą. Najczęściej stosowane leki przeciwcukrzycowe – akarboza i metformina
Początki insulinoterapii w cukrzycy typu 2
IdealnY na obniżenie poziomu cukru we krwi – 9 powodów, dla których sport na świeżym powietrzu pomaga przy cukrzycy
Mięśnie pomagają się pozbyć insulinooporności – trening siłowy zwalcza cukrzycę
Cukrzyca a wysiłek fizyczny. Poznaj bezpieczne zestawy ćwiczeń dla osób chorych na cukrzycę
Indeks glikemiczny – najważniejsze informacje nie tylko dla cukrzyka
Indeks insulinowy – praktyczny wskaźnik do stosowania przez diabetyków
Jak skutecznie utrzymać cukier w ryzach. indeks insulinowy to lepsze narzędzie niż indeks glikemiczny?
Dieta w cukrzycy. Ile może zdziałać dieta cukrzycowa?
Praktyczne wskazówki i przepisy. Dieta niskoglikemiczna w praktyce
Chudnij z głową. Jak znaleźć swoją dietę przeciwcukrzycową
Najczęstsze błędy w diecie diabetyka
Nadciśnienie tętnicze w cukrzycy typu 2. 9 prostych sposobów na uniknięcie zawału serca
Uniknij najgorszej choroby wtórnej cukrzycy, czyli Zdrowe nerki pomimo cukrzycy
Uwaga, zagrożenie dla życia: cukrzyca niszczy płuca. Co musisz wiedzieć?
Zmiany w układzie kostno-stawowym u chorych na cukrzycę typu 1 i 2
Problemy okulistyczne w cukrzycy
Nefropatia w cukrzycy typu 2
Dbajmy o skórę przy cukrzycy
Przygotowanie do wersji elektronicznej: RASTER studio, 603 59 59 71