Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą.
Dieta SIRT stała się słynna na całym świecie po tym, jak brytyjska piosenkarka Adele schudła ponad 40 kilogramów, jedząc posiłki oparte na założeniach tej diety. Jej spektakularna przemiana zainspirowała wiele osób do zawalczenia o zgrabną sylwetkę i zdrowie. Dieta SIRT opiera się na prozdrowotnych i pysznych produktach takich jak np. truskawki, kakao, czerwona cebula, kawa, orzechy włoskie czy oliwa. Dzięki tej książce dowiesz się, że zdrowa dieta nie musi być koszmarem, ale smaczną i przyjemną kulinarną przygodą, która z czasem staje się stałym elementem życia.
W książce nie znajdziesz złudnych nadziei i obietnic bez pokrycia. Za to możesz liczyć na racjonalne podejście do diety SIRT i rzetelną analizę faktów. Dowiesz się z niej między innymi:
· Jakie są naukowe podstawy diety SIRT i czy warto liczyć na spektakularne efekty
· Czy rzeczywiście jest tak zdrowa i skuteczna, jak się o niej mówi
· Jak dostosować ją do polskich warunków i sezonowości produktów
· W jaki sposób komponować swoje posiłki i czym zastąpić niektóre produkty
· Jak zaadaptować dietę SIRT do swoich potrzeb i stosować ją bezpiecznie przez cały rok
W dziale z przepisami znajdziesz ponad 80 propozycji na wiosnę, lato, jesień, zimę, a także takich, które sprawdzą się niezależnie od pory roku. Przekonaj się, jak łatwe i szybkie mogą być zdrowe posiłki!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 129
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Spis treści
Rozdział 1 Czym są sirtuiny?
Czy ograniczenie kilokalorii wydłuża życie?
Jak działają sirtuiny?
Sirtuiny w leczeniu chorób
Aktywacja sirtuin
Rozdział 2 Koncepcja diety SIRT
Dieta SIRT a racjonalne odżywianie
Czy warto stosować dietę SIRT?
Rozdział 3 Polifenole roślinne – ważny element wszystkich zdrowych diet
Antyoksydanty i wolne rodniki
Stres oksydacyjny
Źródła polifenoli
Rozdział 4 Czy dieta SIRT jest lepsza od innych diet?
Dieta SIRT a modne diety
Wartości zdrowotne diety
Nie tylko sirtuiny
Produkty sirtuinowe
Rozdział 5 Mądre odchudzanie z dietą SIRT
Dlaczego dieta SIRT odchudza?
Jak się odchudzać na diecie SIRT?
Rozdział 6 Czy można stosować dietę SIRT cały rok?
Przepisy. Wiosna
Kawa z kardamonem
Koktajl z selerem naciowym i matchą
Omlet z kurkumą, cebulą i szczypiorkiem
Pasta z tofu, suszonych pomidorów i kaparów
Gofry z łososiem, twarożkiem i cykorią
Placuszki gryczane z twarożkiem szczypiorkowym
Domowe „kapary” z mniszka lekarskiego
Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
Sałatka z groszkiem i wędzonym dorszem
Zupa z czerwonej soczewicy
Botwinka z cieciorką i orzechami włoskimi
Pesto z liści rzodkiewki
Makaron z kiełkami na patelnię i rukolą
Dorsz z surówką z rzodkiewek
Makaron z oliwą i ostrą papryczką
Przepisy. Lato
Smoothie owocowo-ogórkowe z kolendrą
Zielona ice tea
Zielone smoothie z selerem i jarmużem
Kawa mrożona
Napój ogórkowy z ziołami
Owsianka z morelami i kurkumą
Twarożek z czereśniami i winogronami
Makaron z truskawkami
Sałatka z kurczakiem i rzodkiewkami
Sałatka z kaszy gryczanej z żurawiną i natką pietruszki
Ziemniaki w sosie z jarmużu
Pikantna pomidorowa
Ryż brązowy z kurczakiem, brokułami, oliwą i pietruszką
Pęczak z pomidorami i fetą
Zielone lody matcha
Żółte naleśniki z jagodami
Deser sernikowy z porzeczkami
Przepisy. Jesień
Koktajl z winogronami
Sok z jabłek, ogórków i natki pietruszki
Napój rumiankowy
Koktajl malinowy
Owsianka z orzechami i kruszonym kakao
Omlet z jarmużem
Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną
Gryczanka ze śliwkami
Pasta bakłażanowa
Sałatka ziemniaczana z łososiem
Surówka z czerwonej kapusty
Zupa z pieczonej papryki
Zupa pieczarkowa z lubczykiem
Polędwiczki z sosem wiśniowym
Spaghetti z tofu i pomidorami
Pudding chia z kawą i gruszką
Przepisy. Zima
Koktajl z jarmużem i owocami
Napój kurkumowy
Chai latte (herbata korzenna z mlekiem)
Koktajl egzotyczny z zieloną herbatą
Kanapki z wędzonym tofu i rukolą
Pasta do kanapek z curry i oliwą
Sałatka z czerwoną cykorią i winogronami
Sałatka śledziowa z cebulą, fasolą i jabłkiem
Sałatka z tofu i pistacjami
Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi
Surówka z czerwonej cebuli i ogórków kiszonych
Zupa rybna z lubczykiem i marchewką
Zupa cebulowa
Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką
Pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i cykorii
Ciasto czekoladowe z orzechami
Przepisy. Cały rok
Woda smakowa z owocami
Woda smakowa z ogórkiem
Zielony sok sirtuinowy
Koktajl antyoksydacyjny z burakiem
Sok z marchewki i jabłka
Koktajl kawowy z masłem orzechowym
Bułki z soją
Chleb z kaszy gryczanej
Chleb żytnio-gryczany
Chleb pszenno-żytni z rodzynkami
Najlepsze placuszki bananowe z kakao
Owsianka czekoladowa z suszonymi morelami
Pasta jajeczna z oliwą i pietruszką
Ziemniaki opiekane z kurkumą
Sałatka z fasolą i marchewką
Pikantne placuszki z cukinii
Placki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami cebuli
Tempeh z warzywami
Budyń gryczany z owocami
Krem kakaowy z orzechami
Ciasto z konfiturą
Bibliografia
Rozdział 1
Organizm ludzki to niezwykle skomplikowany mechanizm, który wciąż skrywa przed badaczami wiele tajemnic. Naukowcy od lat poszukują sposobu na wydłużenie życia człowieka, a także na skuteczne zapobieganie i leczenie chorób pojawiających się w wyniku starzenia. Do osiągnięcia sukcesu w tych poszukiwaniach miało ich przybliżyć odkrycie sirtuin. To rodzina enzymów o wielokierunkowym wpływie na organizm.
Czym jest enzym? To cząsteczka, która ułatwia lub przyspiesza reakcje chemiczne. Wyobraź sobie, że masz zaplamiony fartuch kuchenny i chcesz go doprowadzić do porządku. Możesz moczyć go w wodzie całą noc – ale w ten sposób trudno będzie pozbyć się plam. W ich usunięciu może pomóc proszek do prania – nowoczesne detergenty zawierają między innymi enzymy, które ułatwiają pranie i odplamianie.
Sirtuiny odkryto u drożdży. Z czasem okazało się, że występują w większości organizmów, w tym u ssaków (czyli również ludzi). Ale co mają wspólnego z długowiecznością i zdrowiem?
Już w 1935 roku odkryto, że istnieje możliwość przedłużania życia gryzoni laboratoryjnych poprzez zastosowanie diety o ograniczonej kaloryczności. Wyniki tych badań potwierdzono później na innych organizmach. Z czasem okazało się, że żywienie niskokaloryczne może nie tylko wydłużać życie, ale także zapobiegać chorobom związanym po części ze starzeniem (takim jak: nowotwory, schorzenia neurodegeneracyjne, cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe) bądź je spowalniać.
Wiadomo także, że konsekwentnie stosowana dieta wysokokaloryczna prowadzi do czegoś zupełnie przeciwnego – zwiększa ryzyko otłuszczenia narządów jamy brzusznej, otyłości, zaburzeń gospodarki glukozą i insuliną, podwyższonego ciśnienia krwi. To wszystko może być przyczyną zespołu metabolicznego, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, czyli poważnych schorzeń i stanów, które mogą znacznie skrócić życie.
Co to ma wspólnego z sirtuinami? Badania dowodzą, że długotrwałe ograniczenia kaloryczne rzędu 30–50% mogą znacząco wydłużać życie różnych organizmów. Jednocześnie w czasie ograniczenia kalorycznego stwierdza się wzmożoną aktywność enzymów zwanych sirtuinami, a antystarzeniowy efekt nie występuje u osobników z uszkodzonym genem odpowiadającym za sirtuiny. U ssaków wykazano też obniżanie się aktywności sirtuin wraz z wiekiem. Według naukowców to właśnie sirtuiny biorą udział w regulacji procesów starzenia się oraz ważnych aspektów metabolizmu.
Sirtuiny występują w naszych komórkach. Dotychczas odkryto siedem ich rodzajów, a każdy z nich pełni nieco inne funkcje. Sirtuin nie widać gołym okiem (podobnie zresztą jak komórek), jednak biorą one udział w reakcjach chemicznych mających wpływ na zdrowie i dobrostan całego naszego organizmu.
Udało się powiązać działalność sirtuin z procesami takimi jak:
nasilanie utleniania tłuszczu w wątrobie i mięśniach,
uwalnianie kwasów tłuszczowych z tkanki tłuszczowej,
gospodarowanie glukozą,
stymulacja wydzielania insuliny,
transport cholesterolu,
zwiększenie produkcji energii,
zmniejszenie odkładania tkanki tłuszczowej,
naprawa DNA (zapobieganie groźnym mutacjom),
regulacja odpowiedzi na
stres oksydacyjny
,
neutralizacja reaktywnych form tlenu (potencjalnie szkodliwych cząsteczek),
regulacja procesów zapalnych.
Wiele procesów metabolicznych, które już znamy i które zdawały się dobrze wyjaśnione przez naukowców, może równocześnie opierać się właśnie na działaniu sirtuin.
Być może zastanawiasz się teraz, dlaczego sirtuin nie wykorzystuje się powszechnie w leczeniu chorób, skoro są takie niezwykłe. Odpowiedź brzmi – jeszcze na to za wcześnie. Sirtuiny oraz ich aktywność to nadal nowość dla nauki i trwają intensywne badania nad ich możliwym użyciem. Wciąż za mało wiemy o tych enzymach i o ewentualnych skutkach ubocznych ich aktywowania. Regulują one wiele procesów zachodzących w ciele w każdej minucie naszego życia. Procesy te łączą się i wzajemnie na siebie wpływają. Zdezaktywowanie lub wzmocnienie któregoś z nich może wywołać nieprzewidziane skutki. Innymi słowy: wpływając na działanie sirtuin, możemy coś spektakularnie naprawić, ale jednocześnie… coś innego niechcący zepsuć.
Jak już wiesz, sirtuiny to białka (pełniące funkcje enzymów), powiązane z regulacją metabolizmu, starzeniem się i reakcją organizmu na stres. Najciekawsze i najbardziej obiecujące jest to, że są podatne na interwencję farmakologiczną (czyli działanie z zewnątrz).
Początkowo zauważono, że czynnikiem aktywującym sirtuiny jest ograniczenie kaloryczności diety (długotrwałe u zwierząt i krótkotrwałe u ludzi) powodujące zmiany metaboliczne prowadzące do spowolnienia procesu starzenia się. Jedną z hipotez wyjaśniającą przyczynę tego zjawiska było zmniejszenie działalności wolnych rodników. Wolne rodniki powstają między innymi podczas wytwarzania energii z pożywienia. Mniej pożywienia to mniej nasilone procesy „spalania” i wolniejszy metabolizm, a więc mniejsza produkcja wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki i prowadzić do wcześniejszego starzenia się oraz rozwoju wielu chorób. Obecnie wiemy jednak na ten temat nieco więcej.
Aby enzymy sirtuinowe mogły działać, muszą połączyć się z koenzymem. Co to jest koenzym? Wyobraź sobie wiertarkę. Dość skomplikowane i zaawansowane technicznie urządzenie, które działa na prąd. Ale samą wiertarką, nawet podłączoną do prądu, nie wywiercisz dziury w ścianie, jeśli nie połączysz jej z odpowiednim wiertłem. Wiertło to prosty kawałek metalu, ale jest niezbędny do zrobienia otworu. To wiertło jest właśnie takim koenzymem.
Dla enzymów sirtuinowych koenzymem jest NAD+. Nie musisz wiedzieć dokładnie, co to za substancja chemiczna, ale piszę o tym, ponieważ:
Kiedy komórka ma dużo glukozy, NAD
+
są potrzebne, by ją metabolizować, w związku z tym ich dostępność obniża się.
Kiedy w komórce jest niewiele glukozy (na przykład na skutek ograniczenia kalorycznego w diecie lub podczas aktywności fizycznej), więcej NAD
+
jest wolnych i dostępnych do wykorzystania.
Można to porównać do pilotów na baterie. Im więcej mamy wolnych działających baterii – tym więcej pilotów możemy nimi obsłużyć. Te piloty to nasze sirtuiny. Gdy mają baterie, aktywują się i mogą regulować wiele procesów w organizmie. A im więcej pilotów działa jednocześnie – tym większy ich wpływ na organizm.
A jak to się ma do odchudzania? Jeśli jemy mniej, niż potrzebujemy, lub „spalamy” sporo energii np. na skutek dużego wysiłku – organizm znajduje się w stanie łagodnego stresu i niedoboru energii. Zarządza więc mobilizację zgromadzonych zapasów, np. glikogenu z wątroby, tłuszczu z tkanki tłuszczowej, i jednocześnie zmniejsza odkładanie tłuszczu zapasowego (bo przecież energia jest potrzebna tu i teraz, a nie w bliżej nieokreślonej przyszłości). Brzmi znajomo? Pewnie. Przecież to mechanizm znany od lat. Jednak teraz wiemy, że przynajmniej częściowo mogą odpowiadać za niego sirtuiny, aktywowane poprzez niedobór energii i większą dostępność koenzymu NAD+. Trwają badania, które mają przybliżyć szczegóły tych procesów i zweryfikować aktualne hipotezy.
Podejrzewa się, że procesy, za które odpowiadają sirtuiny, mogą też wydłużać życie i wspierać zdrowie. To oczywiste więc, że szybko stały się obiektem licznych badań. Naukowcy z całego świata poszukują sposobu na ich kontrolowanie. Sądzą, że dzięki temu w przyszłości będziemy mieć skuteczniejsze leki na wiele poważnych chorób.
Co możemy zrobić, by aktywować sirtuiny i cieszyć się ładną sylwetką oraz zdrowiem?
Aktywacja sirtuin może mieć zastosowanie w zapobieganiu i terapii np.:
insulinooporności i cukrzycyotyłościchorób sercowo-naczyniowychchorób związanych z wiekiemIstnieje grupa schorzeń, w których stan zdrowia poprawia się po schudnięciu. Należą do nich np. nadciśnienie i insulinooporność. Prawdopodobnie pewną rolę odgrywają tu też sirtuiny.
Wiemy już, że enzymy sirtuinowe mogą być aktywowane przez niedobór energii, czyli po prostu dietę niskokaloryczną. Taka dieta powoduje chudnięcie, więc powinna być stosowana tylko u osób z nadwagą lub otyłością. Istotna jest też jej jakość – musi być ona niskokaloryczna, ale nie niedoborowa (np. uboga w witaminy).
Nie jest możliwe, by (nawet z przyczyn zdrowotnych) stosować dietę niskokaloryczną w nieskończoność. Ale nie tylko ograniczenie kilokalorii doprowadza do aktywacji sirtuin. Naukowcy odkryli, że istnieją związki, które „naśladują” efekt biochemiczny wywołany przez dietę niskokaloryczną. Mówiąc najprościej – po spożyciu tych związków organizmowi wydaje się, że jest na diecie o obniżonej wartości energetycznej. A to ma swoje konsekwencje w postaci aktywacji sirtuin. Te związki dzielą się na syntetyczne (testowane pod kątem użyteczności jako leki) i naturalne (które występują w produktach spożywczych). Być może jedne i drugie będą już za kilka–kilkanaście lat wykorzystywane do wyrobu leków aktywujących sirtuiny i zwalczających poważne choroby.
Najczęściej wspominanym i najlepiej przebadanym naturalnym związkiem aktywującym sirtuiny jest resweratrol. Występuje on przede wszystkim w winie, winogronach, orzechach ziemnych, pistacjach i różnych owocach jagodowych (np. w żurawinie i aronii). Oprócz niego opisuje się też inne związki, takie jak:
kwercetyna (np. cebula, brokuły, winogrona, lubczyk, jabłka, kapary),
fizetyna (np. truskawki, ogórki, granat),
kurkumina (kurkuma),
apigenina (np. pietruszka korzeniowa i zielona, seler korzeniowy i naciowy, warzywa liściaste),
katechiny i epikatechiny (np. herbata, kakao, owoce jagodowe),
izoflawony (soja i inne strączki),
piceatannol (np. winogrona, marakuja, biała herbata),
oliwentol (ziarno żyta),
sulforafan (warzywa krzyżowe, np. jarmuż, kapusta, brokuły, kalafior, rzeżucha),
teobromina (kakao, herbata),
hydroksytyrozol (oliwa, wino).
Większość powyższych związków zalicza się do polifenoli (przeczytasz o nich więcej w rozdziale 3).
Czy to znaczy, że picie wina i spożywanie produktów bogatych w aktywatory sirtuin spowoduje, że nagle zaczniemy chudnąć bez wyrzeczeń, ciesząc się przy tym dobrym zdrowiem? Niestety nie. Żywienie to bardzo złożona dziedzina i trzeba wziąć pod uwagę znacznie więcej czynników (w tym skład diety i bilans energetyczny, o których będzie mowa dalej). Na pewno jednak produkty bogate w aktywatory sirtuin warto uwzględniać w menu (oczywiście z ostrożnością, jeśli chodzi o wino). Tym bardziej że wykazują one także inne korzystne cechy prozdrowotne.
Z resweratrolem (jednym z silniejszych aktywatorów sirtuin) wiąże się wielkie nadzieje. Na razie jednak wyniki badań są dość kontrowersyjne. Chociaż wykazywano już pozytywne efekty działania resweratrolu (w postaci wydłużania życia u muszek owocówek, poprawy zdrowia i zmniejszenia otyłości u gryzoni) nadal nie wiemy do końca, jak go wykorzystać, by wywołać podobne efekty u ludzi.
Co jeszcze wpływa na sirtuiny? Znaczenie ma też skład diety. Żywienie bogate energetycznie (przejadanie się), a także wysokowęglowodanowe, wysokocukrowe i wysokotłuszczowe zmniejszają aktywność sirtuin, a w dłuższej perspektywie mogą (z wielu powodów, nie tylko związanych z sirtuinami) doprowadzić do otyłości i zaburzeń metabolicznych.
I nie chodzi tu o to, że węglowodany bądź tłuszcze są złe, niezdrowe i należy je wykluczyć z menu. Nic bardziej mylnego. Ważne są jednak proporcje składników diety i równowaga, o której od lat mówią dietetycy z całego świata. Możesz od czasu do czasu jeść słodkie desery czy schabowego. Jednak nie przejadaj się słodyczami i nie spożywaj każdego dnia dużych ilości tłuszczu. W ten sposób zadbasz nie tylko o linię, ale też o zdrowie.
Jest jeszcze jedna rzecz, którą możemy zrobić, by aktywować sirtuiny (oraz jednocześnie wielokierunkowo zadziałać na zdrowie). Trzeba po prostu ćwiczyć. Podczas wysiłku zużywana jest glukoza, a także dochodzi do szeregu biochemicznych procesów w komórkach mięśni.
Nie musisz wykonywać wyczerpujących treningów 5 razy w tygodniu. Nie ma potrzeby codziennego biegania, jeśli tego nie lubisz. Nie trzeba też harować jak wół na siłowni. Warto natomiast każdego dnia być umiarkowanie aktywnym. Co to znaczy? Idź na spacer, wypróbuj 20–30 minutowe sesje łagodnego pilatesu lub jogi, pojeźdź na rowerze lub rolkach, wymyśl aktywną zabawę z dzieckiem lub zwierzakiem, potańcz, zrób zakupy bez samochodu lub wypróbuj chodzenie z kijkami. Możliwości są nieograniczone – na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Zdrowy styl życia, czyli racjonalna dieta i regularna umiarkowana aktywność fizyczna, przyczyniają się do uzyskania i utrzymania zarówno prawidłowej masy ciała, jak i lepszego zdrowia.
Wino najlepszym źródłem resweratrolu?
Wino czerwone (szczególnie typu pinot noir czy merlot) jest lepszym źródłem resweratrolu niż wino białe czy sok z winogron. Jednak eksperci zwracają uwagę na to, że w typowej porcji dostarcza ono zbyt małej dawki tego związku, by wywołać istotny efekt zdrowotny. Jednocześnie alkohol sam w sobie nie jest dobry dla zdrowia. Dlatego trwają intensywne badania nad suplementacją resweratrolu i bezpieczeństwem stosowania poszczególnych dawek.
Rozdział 2
Rozdział 3
Rozdział 4
Rozdział 5
Rozdział 6
Zanim zaczniesz gotować w stylu SIRT, poświęć chwilę na przeczytanie tego krótkiego wstępu. Zwarłam w nim najważniejsze informacje dotyczące przygotowywania posiłków.
Zamienniki produktów
Przepisy
• Kawa z kardamonem
• Koktajl z selerem naciowym i matchą
• Omlet z kurkumą, cebulą i szczypiorkiem
• Pasta z tofu, suszonych pomidorów i kaparów
• Gofry z łososiem, twarożkiem i cykorią
• Placuszki gryczane z twarożkiem szczypiorkowym
• Domowe „kapary” z mniszka lekarskiego
• Sałatka ze szpinakiem i truskawkami
• Sałatka z groszkiem i wędzonym dorszem
• Zupa z czerwonej soczewicy
• Botwinka z cieciorką i orzechami włoskimi
• Pesto z liści rzodkiewki
• Makaron z kiełkami na patelnię i rukolą
• Dorsz z surówką z rzodkiewek
• Makaron z oliwą i ostrą papryczką
2 porcjePorcja ok. 57 kcal
2 porcjePorcja ok. 170 kcal
1 porcjaPorcja ok. 382 kcal
2 porcjePorcja ok. 146 kcal
4 porcjePorcja ok. 438 kcal
2 porcjePorcja ok. 330 kcal
2 słoiki ok. 300 ml lub 4 mniejsze (ok. 150 ml)Porcja ok. 5 kcal
1 porcjaPorcja ok. 345 kcal
2 porcjePorcja ok. 166 kcal
2 porcjePorcja ok. 258 kcal
2 porcjePorcja ok. 548 kcal
4 porcjePorcja ok. 267 kcal
2 porcjePorcja ok. 306 kcal
2 porcjePorcja ok. 189 kcal
2 porcjePorcja ok. 335 kcal
Przepisy
• Smoothie owocowo-ogórkowe z kolendrą
• Zielona ice tea
• Zielone smoothie z selerem i jarmużem
• Kawa mrożona
• Napój ogórkowy z ziołami
• Owsianka z morelami i kurkumą
• Twarożek z czereśniami i winogronami
• Makaron z truskawkami
• Sałatka z kurczakiem i rzodkiewkami
• Sałatka z kaszy gryczanej z żurawiną i natką pietruszki
• Ziemniaki w sosie z jarmużu
• Pikantna pomidorowa
• Ryż brązowy z kurczakiem, brokułami, oliwą i pietruszką
• Pęczak z pomidorami i fetą
• Zielone lody matcha
• Żółte naleśniki z jagodami
• Deser sernikowy z porzeczkami
1 porcjaPorcja ok. 115 kcal
1 porcjaPorcja ok. 18 kcal
2 porcjePorcja ok. 40 kcal
1 porcjaPorcja ok. 106 kcal
1 porcjaPorcja ok. 141 kcal
1 porcjaPorcja ok. 436 kcal
1 porcjaPorcja ok. 317 kcal
1 porcjaPorcja ok. 492 kcal
2 porcjePorcja ok. 287 kcal
2 porcjePorcja ok. 435 kcal
2 porcjePorcja ok. 356 kcal
2 porcjePorcja ok. 215 kcal
2 porcjePorcja ok. 451 kcal
2 porcjePorcja ok. 443 kcal
4 porcjePorcja ok. 198 kcal
4 porcjePorcja ok. 284 kcal
4 porcjePorcja ok. 321 kcal
Przepisy
• Koktajl z winogronami
• Sok z jabłek, ogórków i natki pietruszki
• Napój rumiankowy
• Koktajl malinowy
• Owsianka z orzechami i kruszonym kakao
• Omlet z jarmużem
• Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną
• Gryczanka ze śliwkami
• Pasta bakłażanowa
• Sałatka ziemniaczana z łososiem
• Surówka z czerwonej kapusty
• Zupa z pieczonej papryki
• Zupa pieczarkowa z lubczykiem
• Polędwiczki z sosem wiśniowym
• Spaghetti z tofu i pomidorami
• Pudding chia z kawą i gruszką
1 porcjaPorcja ok. 180 kcal
2 porcjePorcja ok. 128 kcal
1 porcjaPorcja ok. 47 kcal (z miodem)
1 porcjaPorcja ok. 150 kcal
1 porcjaPorcja ok. 528 kcal
1 porcjaPorcja ok. 539 kcal
2 porcjePorcja ok. 269 kcal
1 porcjaPorcja ok. 459 kcal
2 porcjePorcja ok. 155 kcal
2 porcjePorcja ok. 386 kcal
2 porcjePorcja ok. 93 kcal
2–3 porcjePorcja ok. 245 kcal
2 porcjePorcja ok. 216 kcal
2 porcjePorcja ok. 200 kcal
2 porcjePorcja ok. 380 kcal
2 porcjePorcja ok. 154 kcal
Przepisy
• Koktajl z jarmużem i owocami
• Napój kurkumowy
• Chai latte (herbata korzenna z mlekiem)
• Koktajl egzotyczny z zieloną Herbatą
• Kanapki z wędzonym tofu i rukolą
• Pasta do kanapek z curry i oliwą
• Sałatka z czerwoną cykorią i winogronami
• Sałatka śledziowa z cebulą, fasolą i jabłkiem
• Sałatka z tofu i pistacjami
• Sałatka z burakiem i orzechami włoskimi
• Surówka z czerwonej cebuli i ogórków kiszonych
• Zupa rybna z lubczykiem i marchewką
• Zupa cebulowa
• Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką
• Pstrąg z surówką z kiszonej kapusty i cykorii
• Ciasto czekoladowe z orzechami
1 porcjaPorcja ok. 177 kcal
1 porcjaPorcja ok. 285 kcal
1 porcjaPorcja ok. 100 kcal
3 porcjePorcja ok. 112 kcal
2 porcjePorcja ok. 246 kcal
6 porcjiPorcja ok. 87 kcal
2 porcjePorcja ok. 205 kcal
2 porcjePorcja ok. 292 kcal
2 porcjePorcja ok. 292 kcal
2 porcjePorcja ok. 359 kcal
2 porcjePorcja ok. 85 kcal
4 porcjePorcja ok. 135 kcal
2 porcjePorcja ok. 215 kcal
2 porcjePorcja ok. 404 kcal
2 porcjePorcja ok. 275 kcal
12 kawałkówTortownica 24–25 cmPorcja ok. 242 kcal
Przepisy
• Woda smakowa z owocami
• Woda smakowa z ogórkiem
• Zielony sok sirtuinowy
• Koktajl antyoksydacyjny z burakiem
• Sok z marchewki i jabłka
• Koktajl kawowy z masłem orzechowym
• Bułki z soją
• Chleb z kaszy gryczanej
• Chleb żytnio-gryczany
• Chleb pszenno-żytni z rodzynkami
• Najlepsze placuszki bananowe z kakao
• Owsianka czekoladowa z suszonymi morelami
• Pasta jajeczna z oliwą i pietruszką
• Ziemniaki opiekane z kurkumą
• Sałatka z fasolą i marchewką
• Pikantne placuszki z cukinii
• Placki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami cebuli
• Tempeh z warzywami
• Budyń gryczany z owocami
• Krem kakaowy z orzechami
• Ciasto z konfiturą
2 porcjePorcja ok. 27 kcal
2 porcjePorcja ok. 14 kcal
1 porcjaPorcja ok. 100 kcal
2 porcjePorcja ok. 145 kcal
1 porcjaPorcja ok. 180 kcal
1 porcjaPorcja ok. 277 kcal
14 sztuk
ok. 20 kromekKromka ok. 111 kcal
ok. 25 porcjiKromka ok. 120 kcal
24 porcjeKromka ok. 119 kcal
2 porcjePorcja ok. 289 kcal
1 porcjaPorcja ok. 570 kcal
1–2 porcjePorcja ok. 285 kcal
4 porcjePorcja ok. 198 kcal
2 porcjePorcja ok. 227 kcal
2 porcjePorcja ok. 504 kcal
4 porcjePorcja ok. 237 kcal
2 porcjePorcja ok. 413 kcal
2 porcjePorcja ok. 397 kcal
2 porcjePorcja ok. 288 kcal
2o porcjiPorcja ok. 100 kcal
Dieta SIRT na cztery pory roku
Agata Lewandowska
Copyright © 2020 by Wydawnictwo RM 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25 www.rm.com.pl
Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy. Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich firm odnośnych właścicieli. Wydawnictwo RM i Autorka dołożyli wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udzielają żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM ani Autorka nie są w żadnym przypadku odpowiedzialni za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w niniejszej publikacji, nawet jeśli zostali zawiadomieni o możliwości wystąpienia szkód.
W razie trudności z zakupem tej książki prosimy o kontakt z wydawnictwem: [email protected]
UWAGA: zdjęcia zamieszczone w tej książce mają charakter poglądowy.
ISBN 978-83-8151-396-8 ISBN 978-83-8151-397-5 (ePub) ISBN 978-83-8151-398-2 (mobi) ISBN 978-83-8151-399-9 (pdf)
Edytor: Justyna MrowiecRedaktor prowadzący: Marta StochmiałekRedakcja: Justyna MrowiecKorekta: Marta Stochmiałek, Justyna MrowiecFotoedycja: Anna JędrzejecProjekt graficzny okładki: Anna StaniszewskaProjekt graficzny książki:Zdjęcia na okładce i ilustracje: Shutterstock.incKoordynacja produkcji wersji elektronicznej: Tomasz ZajbtOpracowanie wersji elektronicznej: Marcin FabijańskiWeryfikacja wersji elektronicznej: Justyna Mrowiec