Na trudne czasy - Maria Siecińska - ebook

Na trudne czasy ebook

Maria Siecińska

0,0
30,29 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Co raz częściej zaczynamy zwracać uwagę na ceny podstawowych produktów, które spożywamy codziennie jak pieczywo, przez ich gwałtownie narastające ceny przez inflację. Wierzymy, że właśnie dlatego jesteśmy tu z tego powodu, czy innego, jak na przykład przygotowanie się „w razie wypadku”. Tak więc to dlatego stworzyliśmy tę książkę! Znajdziemy tu 32 sposoby na przygotowanie różnych wyrobów mącznych od pieczywa po ciastka, za pomocą prostych, podstawowych składników.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 31

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Maria Siecińska

Na trudne czasy

© Maria Siecińska, 2023

Co raz częściej zaczynamy zwracać uwagę na ceny podstawowych produktów, które spożywamy codziennie jak pieczywo, przez ich gwałtownie narastające ceny przez inflację. Wierzymy, że właśnie dlatego jesteśmy tu z tego powodu, czy innego, jak na przykład przygotowanie się „w razie wypadku”.

Tak więc to dlatego stworzyliśmy tę książkę!

Znajdziemy tu 32 sposoby na przygotowanie różnych wyrobów mącznych od pieczywa po ciastka, za pomocą prostych, podstawowych składników.

ISBN 978-83-8324-853-0

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Od autora

Autorem książki jest Maria Siecińska.

Od dziecka bardzo lubiła pomagać w kuchni. Gotowanie od zawsze było jej największą pasją, oraz niezwykłą umiejętnością, którą chciała by rozwijać i się podzielić z Wami.

Postanowiła ona Wam to pokazać na serwisie YouTube, gdzie posiada kanał o nazwie Gotuj z Maszką.

Mimo tego, że wszystkie jej przepisy znajdziecie na jej kanale, zdecydowała się oto napisać kolejną książkę z przepisami „na trudne czasy”. Być może znajdziemy tu przepisy, o których nigdy wcześniej nie widzieliśmy!

Przepisy są przygotowywane z łatwo dostępnych składników, które z pewnością znajdziemy w najbliższym Ci sklepie.

Gotowanie to niezwykła pasja!

Pozdrawiamy i zapraszamy do czytania!

Maria Siecińska

Trudne czasy

Jak widać zaczynamy znowu żyć w trudnych czasach…

Ale czym tak właściwie są tetrudne czasy?

Żyjemy obecnie pod wpływem zachwianej sytuacji gospodarczej, a prościej mówiąc ciągłych zmianach w cenach i naszych zarobkach.

Co raz częściej zaczynamy zwracać uwagę na ceny podstawowych produktów, które spożywamy codziennie jak pieczywo, przez ich gwałtownie narastające ceny przez inflację. Wierzymy, że właśnie dlatego jesteśmy tu z tego powodu, czy innego, jak na przykład przygotowanie się „w razie wypadku”.

Tak więc to dlategostworzyliśmy tę książkę!

Znajdziemy tu 32 sposoby na przygotowanie różnych wyrobów mącznych od pieczywa po ciastka, za pomocą prostych, podstawowych składników.

Pamiętajmy, by zawsze mieć w domu zapas tych składników. Są to między innymi:

— mąka

— drożdże świeże lub suche

— cukier zwykły i cukier puder

— sól, ewentualnie inne przyprawy

Z tymi składnikami będziemy w stanie przygotować większość z moich przepisów w tej książce, czy też trochę zaimprowizować do własnych potrzeb.

Zapraszam!

Jak wychodować zakwas?

Możemy w domu samodzielnie przygotować zakwas z mąki żytniej. Przygotowanie takiego zakwasu zajmuje około 5 dni. Hodowanie zakwasu odbywa się w cyklach 24 / 12 godzinach, codziennie o tej samej porze trzeba dokarmiać zakwas.

Do zakwasu potrzebujemy:

— 240 g mąki żytniej (2000 typ)

— 240 ml wody letniej

— 1 litrowy słoik ( wyparzony)

— drewnianą łyzkę

Dzień 1. Wieczorem o 20-tejgodzinie wsypujemy do słoika 60 g mąki i 60 ml wody dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy czystą szmatką. Słoik zostawiamy w ciepłym miejscu.

Dzień 2.Wieczorem zakwas dokarmiamy. O godzinie 20-tej dodajemy 60 g mąki i 60 ml wody dokładnie wymieszać czystą łyżką. Przykrywamy czystą szmatką i odkładamy w ciepłe miejsce.

Dzień 3. O 8 rano należy pomieszać zakwas łyżką i przykryć szmatką. Wieczorem o 20-tej dodajemy do słoika 60 g mąki i 60 ml wody dokładnie wymieszać czystą łyżką i przykryć czystą szmatką.

Dzień 4. O 8 rano mieszamy łyżką i przykrywamy. O 20-tej dodajemy 60 g mąki i 60 ml wody mieszamy i przykrywamy czystą szmatką.

Dzień 5. Po południu zakwas powinien być gotowy. Prawidłowo zrobiony zakwas ma kwaśny zapach i konsystencją przypomina gęstą śmietanę.

Gotowy zakwas powinno się trzymać w lodówce i dokarmiać raz w tygodniu.

Chleb na zakwasie

Składniki:

— 200 g mąka pszenna typ 650

— 300 g mąka żytnia typ 720

— 3 łyżki zakwasu

— 350 ml wody ciepłej

— 1 łyżeczka soli

— płatki owsiane do posypania

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną, dodajemy do tego zakwas żytni oraz sól. Następnie wlewamy ciepłą wodę i mieszamy łyżką do połączenia składników.