Tytuł dostępny bezpłatnie w ofercie wypożyczalni Depozytu Bibliotecznego.
Tę książkę już wkrótce będziesz mógł / mogła wypożyczyć z naszej biblioteki partnerskiej!
Zapisz się do kolejki i zaczekaj, aż pozyskamy ją dla Ciebie.
Aktualizację dostępności potwierdzimy w naszych social media:
https://www.facebook.com/depozytbiblioteczny
https://www.instagram.com/depozytbiblioteczny
Diabelska pokusa, zupa drwali, róże derwisza, jaskółcze gniazda, wereszczaka, piękna Helena... Nazwy potraw przywołują skojarzenia, pobudzają apetyt, wskazują na swoje pochodzenie lub autora. Bywają niezwykłe, a nierzadko związane są z nimi ciekawe anegdoty. I o takich właśnie potrawach opowiada ta książka. Hanna Szymanderska uraczy i... zauroczy nas przepisami na słynne dania z różnych kuchni świata, ale też anegdotami historycznymi, klasztornymi, obyczajowymi. Dowiemy się, skąd pochodzi nazwa słynnych zrazików cordon bleu i pięknej Heleny, klasycznego deseru z gruszek. Przeczytamy, skąd wywodzi się popularne gazpacho i, oczywiście, co się kryje pod nazwami papatacz, bubliczki, moskole...
Książka dostępna w katalogu bibliotecznym na zasadach dozwolonego użytku bibliotecznego.
Tylko dla zweryfikowanych posiadaczy kart bibliotecznych.
Książka dostępna w zasobach:
Biblioteka Publiczna Gminy Grodzisk Mazowiecki
Miejska Biblioteka Publiczna im. Adama Asnyka w Kaliszu
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na: