Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Często miewasz katar? Kaszlesz lub chrząkasz po jedzeniu? Czy rano męczy Cię chrypka lub boli Cię gardło? Masz trudności z przełykaniem? To mogą być objawy refluksu! Badania dowiodły, że aż połowa osób po 40. roku życia cierpi z powodu tej niebezpiecznej choroby. Nieleczony refluks może przyczyniać się nawet do powstawania raka gardła lub przełyku. Autorzy, eksperci leczenia refluksu oraz diety przeciwrefluksowej, przedstawią Ci szereg faktów o tej chorobie. Poznasz przyczyny jej powstawania, objawy, a także rodzaje refluksu. Odkryjesz skuteczną dietę, która nie tylko zmniejszy ilość wydzielanego kwasu żołądkowego, zminimalizuje objawy, ale także pomoże Ci schudnąć. Skuteczna dieta w chorobie refluksowej!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 217
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
REDAKCJA: Ewelina Kuryłowicz
SKŁAD: Krzysztof Remiszewski
PROJEKT OKŁADKI: Krzysztof Remiszewski
TŁUMACZENIE: Dorota Morawska
Wydanie I
Białystok 2021
ISBN 978-83-8168-810-9
Tytuł oryginału:Dropping Acid: The Reflux Diet Cookbook & Cure
Copyright © 2010 The Reflux Cookbooks LLC, a division of Katalitix Media
All rights reserved.
Polish translation copyright © 2020
© Copyright for the Polish edition by Wydawnictwo Vital, Białystok 2020
All rights reserved, including the right of reproduction in whole or in part in any form.
Wszelkie prawa zastrzeżone. Bez uprzedniej pisemnej zgody wydawcy żadna część tej książki nie może być powielana w jakimkolwiek procesie mechanicznym, fotograficznym lub elektronicznym ani w formie nagrania fonograficznego. Nie może też być przechowywana w systemie wyszukiwania, przesyłana lub w inny sposób kopiowana do użytku publicznego lub prywatnego – w inny sposób niż „dozwolony użytek” obejmujący krótkie cytaty zawarte w artykułach i recenzjach.
Książka ta zawiera porady i informacje odnoszące się do opieki zdrowotnej. Nie powinny one jednak zastępować porady lekarza ani dietetyka. Jeśli podejrzewasz u siebie problemy zdrowotne lub wiesz o nich, powinieneś skonsultować się z lekarzem, zanim rozpoczniesz jakikolwiek program poprawy zdrowia czy leczenia. Dołożono wszelkich starań, aby informacje zaprezentowane w tej książce były rzetelne i aktualne podczas daty jej publikacji. Wydawca ani autor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jakiekolwiek skutki dla zdrowia, mogące wystąpić w wyniku stosowania zaprezentowanych w książce metod.
15-762 Białystok
ul. Antoniuk Fabr. 55/24
85 662 92 67 – redakcja
85 654 78 06 – sekretariat
85 653 13 03 – dział handlowy – hurt
85 654 78 35 – www.vitalni24.pl – detal
strona wydawnictwa: www.wydawnictwovital.pl
Więcej informacji znajdziesz na portalu www.odzywianie24.pl
Dedykowane naszym pacjentom,
którzy prosili o taką książkę
„Nie zachorowałem na niestrawność tylko dlatego, że połykam słowa”.
– Winston Churchill
„Widziałem niewiele osób umierających z głodu, ale setki tysięcy z powodu jedzenia”.
– Benjamin Franklin
„Jeśli właśnie jesz wyhodowanego przez siebie pomidora, trudno myśleć o czymś nieprzyjemnym”.
– Lewis Grizzard
Oświadczenie
Niniejsza książka ma charakter wyłącznie informacyjny, więc nie jest to podręcznik medycyny. Podane wiadomości mają pomóc w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zdrowia. Nie można jej traktować jako substytutu jakiegokolwiek leczenia zaleconego przez lekarza. Jeśli podejrzewasz, że masz problem zdrowotny, zachęcamy do skorzystania z pomocy lekarskiej. Wszelkie korzystanie z niniejszej książki zależy od czytelnika, ponieważ zawarte w niej porady i strategie mogą nie być odpowiednie w przypadku każdej osoby.
Wzmianki o konkretnych firmach, organizacjach lub organach w niniejszej książce nie oznaczają poparcia ze strony autorów lub wydawcy, jak też wzmianki o konkretnych firmach, organizacjach lub organach nie świadczą o tym, że wymienieni zgadzają się z niniejszą książką.
Pomiary kwasowości (pH) żywności i napojów wymienionych w tej książce zostały wykonane przez autorów przy użyciu miernika pH Minilab ISFET (miernik pH Model IQ 128 z czujnikiem krzemowym, Pulse Instruments, Carlsbad, Kalifornia). Miernik pH był kalibrowany przed każdym użyciem i czyszczony między pomiarami, a także zwracano uwagę na to, aby przed wykonaniem następnego pomiaru urządzenie powróciło do neutralnego pH. Niemniej jednak zdajemy sobie sprawę, że może wystąpić błąd próbkowania oraz że każdy konkretny pomiar może wykazywać znaczne odchylenie. Ponadto, konkretny artykuł spożywczy może zmieniać znacznie wartości pH z dnia na dzień oraz w zależności od partii i dojrzałości, warunków uprawy, obróbki i przetwarzania.
Refluks to epidemia, ale prawdopodobnie nawet nie wiesz, że na niego chorujesz.
Czy często kaszlesz lub chrząkasz po jedzeniu? Czy budzisz się w środku nocy, kaszląc albo dusząc się? Czy rano miewasz chrypkę lub boli cię gardło? Czy masz wrażenie, że coś utknęło ci w gardle lub masz trudności z przełykaniem? Czy często miewasz katar?
Refluks to nie tylko niestrawność i zgaga. Obecnie powszechnie wiadomo o „refluksie utajonym” – określenie stworzone przez doktor Jamie Koufman – gdy możesz doświadczać wielu z powyższych objawów bez niestrawności.
Choroba refluksowa – skuteczna dieta w każdym rodzaju refluksu, to pierwsza książka potwierdzająca, że refluks występuje w wielu postaciach. Jest to koncepcja, na którą zwraca uwagę opinia publiczna. Jeśli masz ponad 40 lat, na 50% już masz refluks, który jest jedną z najważniejszych, niezrozumianych i możliwych do uniknięcia chorób występujących w cywilizacji zachodniej. Szacujemy, że 100 milionów Amerykanów cierpi na refluks, ale wielu z nich nie zdaje sobie z tego sprawy, a szereg pacjentów otrzymuje nieprawidłową diagnozę.
Refluks jest bardzo powszechny i liczba zachorowań cały czas się zwiększa. Dlaczego? Uważamy, że ma to w dużej mierze związek z nadmiarem kwasu w naszej diecie.
Trzeba zrozumieć, że nie chodzi tylko o otyłość i przejadanie się, jak uważa wiele osób. Na refluks coraz częściej chorują osoby szczupłe, wysportowane i… młode. Pokolenie wstecz prawie wszyscy pacjenci z refluksem przekroczyli 40. i 50. rok życia, a dziś prawdopodobnie mają po 20 i 30 lat. Doktor Jamie Koufman leczyła pacjentkę, która chwilę wcześniej ukończyła Uniwersytet Nowojorski. Marzyła o zostaniu gwiazdą Broadwayu, ale utrzymująca się chrypka przeszkadzała jej w śpiewaniu. Miała zaledwie 21 lat, ale choroba posunęła się już tak daleko, że wymagała operacji. Co jeszcze bardziej niepokojące, wszyscy jej przyjaciele mieli takie same objawy!
Nie jest to pierwsze pokolenie absolwentów szkół wyższych, którzy wychodzą na piwo w sobotnie wieczory, ale na pewno pierwsze, które słono za to płaci.
Nie tylko obserwujemy, że refluks dotyka coraz młodsze osoby, ale też pacjenci mają mniej klasycznych objawów zgagi oraz więcej objawów wymienionych na początku tego rozdziału. Refluks zmienia się i dostosowuje do współczesnych czasów, więc my też musimy.
Refluks jest skomplikowany. To sprawia, że niektóre produkty trzeba traktować jak swoich wrogów. Objawy wywoływane przez jedzenie późno w nocy mogą wpływać na sen, a problemy z wysypianiem się pogarszają jakość życia i wpływają na stan zdrowia.
Refluks jest szkodliwy. Uważamy, że jest to główna przyczyna raka przełyku i gardła, a także prawdopodobnie innych nowotworów.
Na szczęście, w przypadku wielu osób istnieje lekarstwo. Poznasz je właśnie teraz, czytając tę książkę kucharską, w której dwóch lekarzy, przy współpracy z kreatywnym szefem kuchni, podsumowuje wszystko, co wiedzą o refluksie.
Ale to nie tylko książka kucharska. Mamy nadzieję, że przygotujecie smaczne i zdrowe dania francuskiego mistrza kuchni Marka Bauera, wykorzystujące wyniki najnowocześniejszych badań z dziedziny medycyny dotyczących „bezpiecznych” produktów, na które przepisy znajdują się w tej książce. Zachęcamy również do przeczytania rozdziałów podsumowujących wiadomości o refluksie, w którym wyjaśniamy, jakie są jego konsekwencje i objawy oraz dlaczego stanowi tak poważne zagrożenie dla zdrowia.
Po części przedstawiamy i wyjaśniamy naukowe informacje, ponieważ zdajemy sobie sprawę, jakie kontrowersje zaczął budzić refluks, w związku z wieloma punktami widzenia wynikającymi z licznych różnych i podzielonych specjalizacji medycznych. Jako eksperci w tej dziedzinie długo i sumiennie pracowaliśmy, aby zapewnić rzetelny i dokładny przegląd najbardziej niezrozumianych kwestii. W rozdziale „To, co jesz może cię zjeść” (strona 21), wyjaśniamy refluks w sposób, który będzie zrozumiały dla każdego. Jeśli interesujesz się nauką, rozdział „Informacje o refluksie w strawnej formie” (strona 235) zawiera bardziej wyczerpujące i potwierdzone dane pochodzące z badań medycznych, w dużej mierze przeprowadzonych przez dr Jamie Koufman, które pomagają wypełnić lukę pomiędzy sposobem, w jaki refluks może rozumieć twój lekarz a tym, jak refluks wpływa na codzienne życie.
Badania cytowane w niniejszej książce zapewniają naukowe potwierdzenie uzasadnionych obaw w zakresie zdrowia, które mają konsumenci, organizacje i przywódcy polityczni, zainteresowani monitorowaniem jakości i bezpieczeństwa naszej żywności. Jeśli zapoznasz się z jednym lub obydwoma rozdziałami poświęconymi nauce, lepiej zrozumiesz, dlaczego i jak przepisy w książce Choroba refluksowa pomogą ci poczuć się dobrze i wyzdrowieć… nie tylko wtedy, gdy potrzebujesz szybkiego wyleczenia, ale raz na zawsze.
Refluks, rzecz. re – powrót + fluxus – przepływ
1. med. refluks
2. med. zarzucanie
POPULARNE OKREŚLENIA REFLUKSU
Ogólne określenia:
Refluks żołądkowy
Refluks żołądkowo-przełykowy
Niestrawność
Zgaga
Określenia dotyczące refluksu przełyku:
Choroba refluksowa przełyku (GERD)
Choroba refluksowa przełyku (GORD)
Zapalenie przełyku / nadżerki przełyku
Określenia dotyczące refluksu gardła:
Refluks krtaniowo-gardłowy (LPR)
Choroba refluksowa przełyku
Pozaprzełykowa choroba refluksowa
Atypowa choroba refluksowa
Refluksowe zapalenie krtani
Refluks utajony
Niniejsza książka powstała dzięki przyjaźni i wspólnemu celowi. Jej dwóch autorów to lekarze (specjaliści od uszu, nosa i gardła), a trzeci jest szefem kuchni. Dr Jamie Koufman i dr Jordan Stern byli wielokrotnie proszeni o napisanie takiej książki przez tych pacjentów z chorobą refluksową, w przypadku których standardowa dwustronicowa broszura nie wystarczyła, aby dowiedzieć się, co można jeść na co dzień. Francuski mistrz kuchni Mark Bauer zainteresował się przekazaniem pacjentom z refluksem swojej wiedzy w dziedzinie pysznego gotowania.
Gdy postanowiliśmy napisać tę książkę, mieliśmy już doświadczenie wynikające z leczenia tysięcy pacjentów cierpiących na refluks. Wiedzieliśmy wszystko o produktach, które zawsze wpływają negatywnie na refluks. Wiedzieliśmy, że niektóre pokarmy powodują refluks poprzez osłabienie mechanizmów obronnych przełyku, co jest równoznaczne z otwarciem pułapki.
Mieliśmy również świadomość, że kwaśne produkty przyczyniają się do objawów refluksu. Stanowi to najnowsze odkrycie, które ma kluczowe znaczenie dla diety przeciwrefluksowej.
Tradycyjne podejście do leczenia obejmowało minimalizowanie wpływu kwasu z żołądka. Jednakże z naszych badań i doświadczenia klinicznego wynika, że powinniśmy tak samo myśleć o kwasach pochodzących „z góry”. Stwierdziliśmy, że w przypadku wielu pacjentów z refluksem dieta, która była zbyt zakwaszona, była tak samo szkodliwą, jak chroniczny refluks żołądkowy, to jest kwas przedostający się z żołądka.
W rezultacie ta książka oferuje nowe pomysły dotyczące zdrowego jedzenia i gotowania. To pierwsza książka dietetyczna, która systematycznie rozwiązuje problem kwasowości diety.
Autorzy omówili wszystkie potrawy, na które przepisy znajdują się w niniejszej książce, przygotowali je i zjedli. Wierzymy, że nasza współpraca uczciwie odzwierciedla stan wiedzy medycznej i wspólne lata doświadczeń.
Przygotuj się na rozważenie nowych pomysłów. Przykładowo pieczywo pełnoziarniste doskonale sprawdzi się, aby unikać refluksu, a kromka lub dwie to doskonała przekąska. Pamiętaj tylko, że prawie wszystko, co polecamy, może na kogoś źle wpływać. Tak to już jest w świecie refluksu. Owsianka i banany są świetne dla większości pacjentów z refluksem, ale nie dla wszystkich. Czekamy na pytania, sugestie i przepisy; możesz dodawać komentarze itp. na naszym blogu pod adresem www.refluxcookbookblog.com.
Od 25 lat niestrudzenie pracowaliśmy nad tą książką. Dlatego zasady i zalecenia, które tutaj znajdziesz, ewoluowały w wyniku bezpośrednich badań klinicznych i rozwoju medycyny. Do niedawna nikt nie rozumiał, w jaki sposób refluks powoduje objawy i choroby, w wystarczającym stopniu, aby precyzyjnie doradzać pacjentom, co można jeść, a czego nie.
Oczywiście, istnieją produkty, których musisz nauczyć się unikać. Żeberka z grilla, frytki i ciasto czekoladowe nigdy nie sprzyjają leczeniu refluksu. Mimo to uznaliśmy, że konwencjonalna dieta lecząca refluks może być zbyt restrykcyjna i nie chcieliśmy koncentrować się tylko na tym, czego nie możesz jeść, czyli smażonych potrawach, czekoladzie, napojach gazowanych. Dlatego podajemy przepisy na dania, które możesz jeść. Poczekaj aż spróbujesz naszego łososia w owsianej panierce!
Nasza książka w odważny sposób łączy w sobie naukę, medycynę i sztukę kulinarną. Skupiamy się na samodzielnym leczeniu refluksu, ale podstawowe zasady mogą przynieść korzyści wielu osobom. Stosując taką dietę, chudniesz – stajesz się szczuplejszy i sprawniejszy, ponieważ potrawy mają niską zawartość tłuszczu. W przeszłości wyrażenie „niskotłuszczowy” oznaczało „bez tłuszczu”, ale to prowadzi do przygotowania potraw bez smaku. Pomysł szefa kuchni Bauera, aby używać smacznych tłuszczów jako dodatków, a nie jako głównych składników, to prawdziwa zmiana paradygmatu w dziedzinie diety leczącej refluks.
Choroba refluksowa – skuteczna dieta w każdym rodzaju refluksu zapewnia zdrowe fundamenty diety, które możesz dalej rozbudowywać. Nasze przepisy są oryginalne, zdrowe i smaczne. Mają sens. Biorąc pod uwagę, że rak przełyku związany z refluksem jest obecnie jednym z najpowszechniejszych nowotworów w USA, ta dieta może uratować ci życie.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Prawie każdy czasami cierpi z powodu refluksu, czyli wstecznego przepływu treści żołądka. Jego leczenie zawsze wymaga rozsądku i pomysłowości, a także zwrócenia uwagi na to, co i kiedy jesz. Nie ma jednej uniwersalnej strategii wygrania walki z nim.
Poniższy rozdział zawiera informacje naukowe dotyczące refluksu przedstawione w sposób, który pomoże ci zrozumieć, w jaki sposób i dlaczego dieta przeciwrefluksowa jest skuteczna. Aby lepiej wszystko zrozumieć, rozdział „Informacje o refluksie w strawnej formie” w dalszej części książki (strona 235) oferuje bardziej pogłębioną analizę stanu wiedzy naukowej i badań w opisywanej dziedzinie, w tym wiele istotnych przykładów z literatury medycznej.
Rzeczy nie są tym, czym się wydają
Do niedawna refluks kwasowy był stosunkowo słabo znany, nawet wśród lekarzy z pokrewnych dziedzin. Przykładowo, lekarz rodzinny lub nawet specjalista mógł zdiagnozować astmę, zapalenie zatok lub alergię, a w rzeczywistości był to refluks. Lekarz mógł też zalecać środek zobojętniający kwasy dostępny bez recepty. Jednakże prawdziwym winowajcą jest enzym trawienny, czyli pepsyna, a nie kwas, więc środek zobojętniający kwasy w przypadku wielu objawów refluksu w niczym nie pomoże. Obecnie nie ma żadnych leków „antypepsynowych”, więc choroba, która dosłownie cię zżera, utrzymuje się.
Dlaczego powinieneś się nad tym zastanowić? Refluks nie tylko jest nieprzyjemny i powoduje dyskomfort, ale także może być niebezpieczny. Nieleczony może siać spustoszenie w gardle, drogach oddechowych, płucach i układzie pokarmowym. Może nawet przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
Od czasów II wojny światowej amerykańska dieta uległa radykalnym zmianom, których nikt nie kontrolował, bowiem brak jest nadrzędnego organu nadzorującego wszystkie aspekty bezpieczeństwa żywności. To może wyjaśniać, dlaczego refluks i wiele chorób związanych z nim coraz częściej występuje w Stanach Zjednoczonych.
Oto, co się stało. W latach 60. i 70. popularność zyskały fast foody i przetworzona żywność, a wiele osób zrezygnowało z domowych posiłków. Ogólnie rzecz biorąc, epidemia otyłości wynika ze wzrostu zawartości tłuszczów nasyconych w naszej diecie. Istnieje też drugie, mniej oczywiste zjawisko: gotowa żywność stawała się coraz bardziej zakwaszana, aby zapobiec rozwojowi bakterii i wydłużyć okres przechowywania. Teraz wiele gotowych potraw i napojów jest tak samo kwaśnych jak sam kwas żołądkowy.
Aż do chwili opracowywania niniejszej książki nikt nie badał negatywnego wpływu zbyt dużej ilości kwasów zawartych w spożywanym przez nas jedzeniu i napojach. Wszyscy troszczą się o wyrównywanie poziomu naturalnego kwasu w żołądku, a jednak wciąż dostarczamy do niego coraz więcej zakwaszonej żywności i napojów. Oczywiście, głównym problemem nie jest kwas żołądkowy. Określenie „refluks kwasowy” jest mylące, ponieważ to enzym trawienny, czyli pepsyna, a nie kwas, przyczynia się do większości problemów. Wątpliwości wynikają z tego, że pepsyna może wykonywać swoje zadania tylko wtedy, gdy kwas znajduje się w jej pobliżu oraz może ją aktywować. Następnie rozkłada białka na mniejsze, łatwiej przyswajalne cząsteczki. Bez kwasu, który wspomaga pepsynę, enzym nie może zadziałać.
Oto haczyk: w pewnym momencie pepsyna nie ustępuje potulnie po strawieniu posiłku. Nadal kręci się wokół, niczym wyrostek szukający zaczepki. Wystarczy trochę kwasu, aby ją pobudzić. Żołądek wytwarza kwas podczas jedzenia posiłku, ale pepsyny nie interesuje, skąd pochodzi kwas; może być jakikolwiek. Wszelkie spożywane pokarmy o wysokim poziomie kwasowości na pewno wystarczą do aktywacji pepsyny, a jeśli w pobliżu brak białka do strawienia, pepsyna będzie próbować wszystkiego, czego tylko może, w tym także nabłonka gardła i przełyku. Stare powiedzenie „Jesteś tym, co jesz” można przeformułować w następujący sposób: „Uważaj, co jesz, ponieważ to, co jesz, może cię zjeść”.
Wyobraź sobie, że twój żołądek jest pełen wody morskiej i homarów. Woda morska jest kwaśna, a homary (duże, agresywne i z potężnymi szczypcami) są cząsteczkami pepsyny. Gdy masz refluks, woda morska rozpryskuje się wokół. Część dociera do gardła. Homary unoszą się na fali wody morskiej i przyczepiają do brzegu, niezależnie od tego, gdzie wylądują. Brzeg to delikatna tkanka i błony wyściełające gardło, krtań (aparat głosowy), przełyk i płuca.
Homary trzymają się szczypcami. Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy woda morska, której potrzebują do przetrwania, rozpryskuje się od dołu, czy od góry. Dla homarów to po prostu wspaniały, odświeżający rozbryzg. Gdy cząsteczka pepsyny zwiąże się, np. z gardłem, każde źródło kwasu w diecie: napój gazowany, salsa czy truskawki, może ją reaktywować.
Skala pH, używana do pomiaru kwasowości, może wydawać się nieco sprzeczna z intuicją; pH 7 oznacza obojętność, pH 1 wysoki poziom kwasowości, a substancje żrące, takie jak wybielacz, mają wartość pH 8-14. Na przykład woda destylowana i w większości przypadków woda z kranu ma pH 7 (obojętne), ale ocet ma pH 2,9, a sok z cytryny pH 2,7 i są kwaśne. Prawidłowy zakres pH kwasu żołądkowego wynosi 1-4. Należy również pamiętać, że skala pH jest skalą logarytmiczną, więc pH 4 jest dziesięć razy bardziej kwaśne niż pH 5, a pH 4,8 jest dwukrotnie kwaśniejsze niż 5,0. Właśnie dlatego zwykłe rozcieńczenie kwaśnych napojów nie powoduje, że stają się one obojętne.
Podejrzewamy, że ta książka nie zyska popularności wśród federalnych organów regulacyjnych ani Kongresu, który je finansuje. To samo stanie się wśród niektórych firm, które produkują przetworzoną żywność i napoje, ponieważ wiele popularnych produktów jest tak samo kwaśnych jak kwas żołądkowy i tak samo potencjalnie szkodliwych. Zakwaszenie przetworzonej żywności i napojów przedłuża ich trwałość i spowalnia rozwój bakterii, co jest ogólnie dobrym zjawiskiem. Jednakże jest również prawdopodobne, że to zakwaszenie naszej żywności jest jednym z powodów zbliżania się poziomu zachorowalności na refluks do rozmiarów epidemii.
Ta książka może również zirytować niektórych przedstawicieli medycyny konwencjonalnej. W końcu różne specjalizacje medycyny mają różną perspektywę. Sądzimy jednak, że dominujący model kliniczny choroby refluksu jest tak samo błędny jak starożytne przekonanie, że Ziemia jest płaska.
Po pierwsze, bardzo wiele osób nie rozumie, jak działa pepsyna. Rzesza lekarzy błędnie przyjmuje, że jest ona aktywna tylko poniżej pH 4. Nie można bardziej się mylić. Pepsyna, czyli nasz homar, może być w pewnym stopniu nadal aktywna aż do pH 6.
Zgodnie z przestarzałą wiedzą, pepsyna nie jest aktywna powyżej pH 4, ale powyższy wykres potwierdza, że te dane są nieprawidłowe. (Źródło: Johnston N. i in. „Activity/stability of human pepsin: Implications for reflux-attributed laryngeal disease”, Laryngoscope 117:1036-9, 2007).
Pepsyna wyrządza największe szkody przy pH 2 (aktywność 100%), ale nadal może być szkodliwa przy pH 6 (aktywność 10%). Z powyższych danych dotyczących jej aktywacji można wysnuć wnioski istotne w odniesieniu do refluksu. Białka mogą zostać w pewnym stopniu strawione, co oznacza uszkodzenia tkanki, gdy obecny jest jakikolwiek kwas (gdybyś się nad tym zastanawiał, Coca-Cola ma pH 2,8).
Gdy pepsyna wiąże się z tkanką, to połączenie na długo pozostaje stabilne. Powinno się teraz zadać pytanie nie o to, czy jest aktywna, ale jak. Wszystkie popularne i drogie leki przeciwdziałające refluksowi nie zmieniają działania kwasu, tylko nieco zmniejszają jego poziom. W reklamach telewizyjnych można zobaczyć, jak niewielkie pompy kwasu w żołądku poddają się na widok potężnej fioletowej pigułki, ale tak naprawdę nic się nie dzieje. Nawet po zażyciu najsilniejszych leków przeciwrefluksowych, inhibitorów pompy protonowej (na przykład Prilosec, Protonix, Nexium), w żołądku nadal znajduje się znaczna ilość kwasu. Około 10% pacjentów, którzy stosują inhibitory pompy protonowej, nie reaguje na leczenie, a kolejne 15-20% cierpi z powodu takich skutków ubocznych jak nudności, gazy, wzdęcia, biegunka i bóle brzucha. Wydaje się, że długotrwałe stosowanie PPI (przez kilka lat) zwiększa ryzyko zachorowania na raka przełyku.
Nadal nie opracowano uniwersalnego, skutecznego leku przeciwrefluksowego. Najlepsze leki, które mamy, są stosunkowo dobre, co oznacza, że są skuteczne tylko w przypadku około dwóch trzecich pacjentów, którzy ich potrzebują.
Teraz prawdopodobnie zastanawiasz się: „Dlaczego nie zapomnieć o kwasie i po prostu leczyć pepsynę?”
Nie ma jeszcze skutecznego leku przeciwpepsynowego. To, czego do tej pory brakowało, aby rozwiązać równanie i skutecznie leczyć, to zrozumienie ogromnego wpływu kwasów pochodzących z diety. Aby naprawić tę lukę, przedstawiamy podsumowanie sposobu, w jaki refluks powoduje problemy u pacjentów:
• Kwas i pepsyna współdziałają, powodując objawy i choroby związane z refluksem;
• Żaden z dostępnych leków przeciwrefluksowych nie powoduje całkowitego zniwelowania działania kwasu;
• Gdy pepsyna zwiąże się z ludzką tkanką, może przyczyniać się do rozwoju chorób;
• Kwasy pochodzące z diety mogą aktywować pepsynę, która już znajduje się w tkance lub na niej;
• Tkanka objęta refluksem wymaga czasu, aby powrócić do zdrowia.
Dlaczego mój lekarz nic o tym nie wie?
Pacjenci często pytają nas: „Dlaczego mój lekarz nic o tym nie wie?” Po części odpowiedzią jest fakt daleko idącej specjalizacji lekarzy. Wiele objawów refluksu (chrypka, uczucie dławienia w gardle, katar, przewlekły ból gardła, kaszel, ból w klatce piersiowej) znajduje się na skrzyżowaniu różnych specjalizacji i ma charakter niespecyficzny. Prawidłową diagnozę często zastępują inne, w tym infekcje górnych dróg oddechowych, alergie i zapalenie zatok.
Przykładowo, pacjenci z przewlekłym kaszlem wynikającym z refluksu powszechnie nie otrzymują od lekarzy odpowiedniej diagnozy i leczenia.
Można znaleźć kompetentnego specjalistę dopiero po przeszukaniu internetu i odnalezieniu informacji o „refluksie utajonym”, określanym również jako refluks krtaniowo-gardłowy (LPR). Sfrustrowani pacjenci mogą poczuć ulgę dopiero po wielu rozczarowaniach spowodowanych wizytami u otolaryngologów, alergologów, specjalistów w dziedzinie immunologii, gastroenterologii oraz chorób płuc i chorób wewnętrznych.
Pamiętaj, że refluks utajony jest podstępny i trudny do zdiagnozowania ze względu na to, że pacjenci, którzy na niego cierpią, NIE mają zgagi i niestrawności. Dla większości osób (i ich lekarzy) refluks i zgaga są synonimami, więc łatwo im przeoczyć rozwiązanie problemu.
Refluks utajony ma wiele wspólnego z innymi stosunkowo nowymi medycznymi odkryciami, które początkowo były niezrozumiane. Jednak teraz nadszedł czas, aby naprawdę zająć się refluksem utajonym. To najważniejsza choroba dróg oddechowych, która przyczynia się do rozwoju wielu schorzeń uszu, nosa, gardła, płuc i przełyku, w tym do rozwoju nowotworów. Obecnie związany z refluksem rak przełyku (najczęściej dotykający białych mężczyzn) jest jednym z najpowszechniejszych nowotworów w Stanach Zjednoczonych. Ponadto badania nad biologią komórkową w zakresie refluksu wykazały, że rak krtani i refluks wykazują podobne profile uszkodzeń komórek.
Przypadek dr Koufman
Specjalista w dziedzinie zaburzeń oddychania, którego leczyłam w Karolinie Północnej, był dużym mężczyzną: 193 cm wzrostu, 127 kg wagi. Nawet jego głos robił wrażenie, ale zawsze rano miał chrypkę. W wieku 38 lat dbał o utrzymanie wagi, jedząc prawie codziennie ulubioną owsiankę i ćwierć kilo boczku na śniadanie, a potem smażonego kurczaka. Stołował się głównie w czterech dużych sieciach fast foodów z kurczakami: K&W Cafeteria, KFC, Church’s i Popeye’s. Nie możesz ważyć 127 kg, jeśli jesz jak ptaszek.
Pomogłam mu, ale to bardzo smutna opowieść. Wyjechał z Kalifornii, aby zostać specjalistą w dziedzinie zaburzeń układu oddechowego, po tym, jak jego obiecująca kariera śpiewaka operowego nagle się zakończyła. Zniszczyło ją coś tak prostego (i tak skomplikowanego) jak refluks. Nie wiedział, na czym polega jego problem z chrypką i nigdy nie otrzymał prawidłowej diagnozy, więc porzucił muzykę, którą kochał.
Namówiłam go do zaprzestania nocnego ucztowania i rezygnacji ze smażonych potraw oraz wysłałam na siłownię. Poranna chrypka ustąpiła, a jego waga spadła do 98 kg. Powrócił do śpiewu, ale było już za późno na prawdziwą karierę w operze.
Nawiasem mówiąc, nie powinieneś budzić się z chrypką. To nie jest naturalne! Ogólnie rzecz biorąc, problemy z głosem nasilają się w ciągu dnia, więc jeśli rozpoczynasz poranek z chrypką lub bólem gardła, prawdopodobnie oznacza to, że w nocy występuje refluks.
My, autorzy, uważamy, że refluks może być jednym z najważniejszych czynników ryzyka rozwoju raka przełyku i krtani.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.
ZESPÓŁ NIESZCZELNEGO JELITA – UKRYTA PRZYCZYNA…
dr David Brownstein, Jodie Gould
Zespół nieszczelnego jelita, zwany inaczej LGS ma miejsce, gdy wyściółka jelita cienkiego zostaje uszkodzona, co umożliwia ucieczkę obcych związków do krwiobiegu i skutkuje osłabieniem układu odpornościowego oraz wywołaniem reakcji autoimmunologicznej. Większość lekarzy nie rozumie tego zjawiska, nie rozpoznaje go ani nie potrafi wyleczyć. Szacuje się, że ponad 80 procent osób z przewlekłymi chorobami ma nieszczelne jelita, przerost złych bakterii lub zbyt mało dobrych bakterii. W książce znajdziesz niepokojące objawy i sprawdzony program pozwalający usunąć zarówno przyczynę, jak i skutki tych dolegliwości. Poprawa zdrowia jelit pomoże Ci poczuć się lepiej i wyglądać młodziej, usprawni funkcjonowanie mózgu i wyeliminuje niezliczone choroby. Zdrowe jelita – zdrowe ciało!
WYLECZ SIBO OPTYMALNĄ DIETĄ LOW-FODMAP
Kristy Regan
Osoba dotknięta zespołem przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO) musi zmagać się z wieloma uciążliwymi dolegliwościami, które wpływają negatywnie na komfort i jakość jej życia. Zresztą leczenie i diagnostyka SIBO nie są proste. Podstawą terapii jest oczywiście zdrowe odżywianie. Niestety, wielu pacjentów testuje kolejne diety i rezygnuje z nich, nie będąc zadowolonym z efektów. W książce tej znajdziesz 4-tygodniowy program posiłków, który skutecznie zwalcza uciążliwe objawy i hamuje rozwój choroby SIBO. Bazuje on na zmodyfikowanej diecie low-FODMAP. Jej celem jest poprawa zdrowia poprzez dostarczenie produktów żywnościowych o dużej zawartości składników odżywczych, łatwo przyswajalnych i szybko trawionych. Pokonaj SIBO dietą!
Pozostałe rozdziały dostępne w pełnej wersji e-booka.