Insulinooporność - Dorota Drozd - ebook + książka

Insulinooporność ebook

Dorota Drozd

4,0

Opis

Insulinooporność to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem tego schorzenia mogą być: stan przedcukrzycowy, cukrzyca, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zawał serca, udar.  Ale… mamy dobrą wiadomość – z insulinoopornością można skutecznie walczyć, zmieniając tryb życia. Kluczem do zdrowia jest aktywność fizyczna i dieta.

W książce znajdziesz:

- informacje o rozpoznawaniu i leczeniu insulinooporności,

- przykłady obliczania wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych,

- propozycje konkretnych ćwiczeń i aktywności fizycznych,

- przepisy na pyszne i zdrowe dania o niskim indeksie glikemicznym i obniżonej kaloryczności 

O Autorce Dorota Drozd jest członkiem Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Europejskiej Fundacji Pielęgniarek Diabetologicznych (European Fundation Nurses in Diabetes), pielęgniarką posiadającą specjalizację diabetologiczną, edukatorem diabetologicznym i psychodietetykiem. Praktykuje i opiekuje się osobami chorymi na cukrzycę w Poradni Diabetologicznej Polikliniki Samodzielnego Publicznego Szpitala Klinicznego Nr 1 w Lublinie. Jest autorką książek Kuchnia polska dla diabetyków, Kuchnia świata dla diabetyków, Cukrzyca. Jak z nią żyć, wydanych przez Wydawnictwo RM oraz licznych artykułów popularnonaukowych. Bierze udział w wielu konferencjach w kraju i za granicą.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 115

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (45 ocen)
19
13
7
4
2
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
Asiunias_21

Nie oderwiesz się od lektury

Super pomocna
00
KarolinaGzd

Nie polecam

Zbyt wymagające przepisy.
00
Jutynas

Nie oderwiesz się od lektury

Mega dużo przydatnej wiedzy bieżącej
00
Jayhandzlik

Nie oderwiesz się od lektury

Interesująca - ciekawe przepisy
00

Popularność




Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Copyright © 2019 by Wydawnictwo RM Wydawnictwo RM, 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25 [email protected] www.rm.com.pl

Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy.

Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich firm odnośnych właścicieli.

Wydawnictwo RM i Autorka dołożyli wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udzielają żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM i Autorka nie są w żadnym przypadku odpowiedzialni za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w niniejszej publikacji, nawet jeśli zostali zawiadomieni o możliwości wystąpienia szkód. Zdjęcia zamieszczone w tej książce mają charakter poglądowy.

ISBN 978-83-7773-991-4 ISBN 978-83-7773-992-1 (ePub) ISBN 978-83-7773-993-8 (mobi) ISBN 978-83-7773-994-5 (pdf)

Edytor: Justyna MrowiecRedaktor prowadzący: Irmina Wala-PęgierskaRedakcja: Justyna MrowiecKorekta: Mirosława SzymańskaProjekt okładki: Anna JędrzejecZdjęcia: Shutterstock.inc; iStock.comKoordynacja produkcji wersji elektronicznej: Tomasz ZajbtOpracowanie wersji elektronicznej: Marcin FabijańskiWeryfikacja wersji elektronicznej: Justyna Mrowiec

W razie trudności z zakupem tej książki prosimy o kontakt z wydawnictwem: [email protected]

Spis treści

Od Autorki

Glukoza – paliwo dla organizmu

Gdzie powstaje insulina, czyli wszystko, co trzeba wiedzieć o trzustce

Trawienie i wchłanianie cukrów

Skąd organizm czerpie glukozę, kiedy śpimy?

W jaki sposób glukoza dostaje się do całego organizmu?

Historie insulinoopornych

Czym jest insulinooporność?

Przyczyny insulinooporności

Objawy insulinooporności

Następstwa insulinooporności

Diagnostyka insulinooporności

Historie insulinoopornych

Dieta w insulinooporności

Dietoterapia krok po kroku

Indeks glikemiczny – pomoc w komponowaniu posiłków

Wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe

Historie insulinoopornych

Wysiłek fizyczny w insulinooporności

Ćwiczenia fizyczne dla każdego

Historie insulinoopornych

Insulinooporność na co dzień

Samokontrola

Ważne pytania i odpowiedzi

Historie insulinoopornych

PRZEPISY

Przekąski, śniadania, kolacje

Muffiny ze szpinakiem

Sałatka z awokado

Wytrawna babka

Pączki gryczano-serowe

Pasta pomidorowa na kanapki

Pasta z cukinii

Warzywa z dipem imbirowym

Pasta selerowa z kaszy jaglanej

Bułka z niespodzianką

Awokado pod pierzynką

Bakłażanowe purée

Halibut pod pierzynką mirabelkową

Patisony grillowane z sosem musztardowym

Sałatka ze szparagów

Risotto grzybowe

Zupy

Wywar rosołowy

Zupa z kalarepki

Zupa z zielonych szparagów

Chłodnik ogórkowy

Zupa z cukinii z makaronem

Zupa pieczarkowa

Zupa krem z białych warzyw

Rosół z kulkami mięsno-orzechowymi

Zupa z kiszonych jabłek

Krem marchewkowo-pomarańczowy na zimno

Zupa krem z pieczonej papryki z cieciorką

Kokosowa zupa z soczewicą

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa pomidorowa z czarnym ryżem

Rosół z szafranem i kostkami kaszy jaglanej

Rosół wołowy z grillowanym selerem korzeniowym

Zupa krem z pietruszki

Cebulowa „przypalanka”

Zupa ze słodko-kwaśną wołowiną

Zupa porowa z jeżykami piniowymi

Rosół z zapiekanym kalafiorem

Dania mięsne

Duszony królik z oliwkami

Roladki drobiowe z sosem kurkowym

Schab w pomidorach

Polędwiczki wieprzowe duszone z porami

Pierś kurczaka w musztardzie

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z ziołami

Roladki z indyka faszerowane ziarnami słonecznika

Wołowina z Dijon

Wołowina z pastą tamarindo

Wołowina z nutą tymiankową

Schab w sosie własnym

Indyk w sosie pomidorowym z orzechami piniowymi

Cielęcina pieczona z pieczarkami

Kurczak w morelach

Piersi kurczaka w ziołach

Bitki z karkówki wieprzowej z cebulką

Pierś kaczki z żurawiną

Gulasz wołowy

Pieczona pierś gęsi

Dania rybne

Sałatka śledziowa z jabłkiem i pomelo

Lasagne z makrelą

Śledź z jabłkami i ananasem

Ryba z patelni

Łosoś z brokułami

Filet w ziołach z masłem cytrynowym

Ryba z soczewicą

Sałatka tatarska

Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i jajkiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Dorsz z pieczarkami

Surówki i kiszonki

Marchewkowy raj

Surówka z kapusty włoskiej

Ogórki po bawarsku

Surówka z selera naciowego

Zielony półmisek

Kiszona biała rzodkiew

Kiszone warzywa korzeniowe

Kiszony kalafior z buraczkami

Kiszona marchew z imbirem

Kiszone pomidory

Kiszona papryka

Kiszone jabłka

179 Sałatka z roszponki i mango

Desery

Krem truskawkowy

Półksiężyce melona miodowego w gorzkiej czekoladzie

Bakaliowe paluszki

Racuchy kokosowe

Wariacja jogurtowa

Mus malinowo-porzeczkowy

Lody truskawkowe na patyku

Ciasteczka light

Kokosowe naleśniki z jogurtem i owocami

Ciasteczka orzechowo-maślane

Puchar obfitości

Dodatek

Wartości WW i porcje najpopularniejszych produktów

Najpopularniejsze produkty zawierające 1WBT

Od Autorki

Książ­ka o in­su­li­no­opor­no­ści jest czę­ścią cy­klu po­rad­ni­ków o zdro­wym od­ży­wia­niu w cho­ro­bach me­ta­bo­licz­nych. Od­ręb­ne po­trak­to­wa­nie zja­wis­ka in­su­li­no­opor­no­ści wy­ni­ka z ogrom­nej zło­żo­no­ści tego pro­ble­mu. Nie­ste­ty osób z roz­po­zna­ną lub nie­roz­po­zna­ną in­su­li­no­opor­no­ścią jest bar­dzo dużo. Aby oswo­ić tę cho­ro­bę, trze­ba o niej spo­ro wie­dzieć. Tyl­ko rze­tel­na wie­dza po­mo­że cie­szyć się ży­ciem.

Pod­ręcz­ni­ki dla osób z in­su­li­no­opor­no­ścią, któ­re nie mają me­dycz­ne­go wy­kształ­ce­nia, by­wa­ją trud­ne, zwłasz­cza je­że­li za­wie­ra­ją mnó­stwo nie­zro­zu­mia­łych po­jęć na­uko­wych. To znie­chę­ca do czy­ta­nia, a cza­sem na­wet do dba­nia o swo­je zdro­wie. W związ­ku z tym w tro­sce o mo­ich pa­cjen­tów po­sta­no­wi­łam stwo­rzyć kom­pen­dium wie­dzy o in­su­li­no­opor­no­ści, na­pi­sa­ne zro­zu­mia­łym, pro­stym ję­zy­kiem, tak żeby szyb­ko moż­na było „oswo­ić wro­ga”.

Je­stem edu­ka­to­rem dia­be­to­lo­gicz­nym, oso­bą z dłu­gim sta­żem kli­nicz­nym w opie­ce nad pa­cjen­ta­mi z cho­ro­ba­mi die­to­za­leż­ny­mi. Pra­cu­ję w in­te­rak­tyw­nym ze­spo­le, w skład któ­re­go wcho­dzą tak­że: dia­be­to­log, ne­fro­log, po­do­log, psy­cho­log i psy­chia­tra.

Ze­bra­ne i usys­te­ma­ty­zo­wa­ne wia­do­mo­ści za­war­te w tej książ­ce po­mo­gą nie tyl­ko oso­bom z in­su­li­no­opor­no­ścią, ale tak­że edu­ka­to­rom dia­be­to­lo­gicz­nym, ta­kim jak ja.

In­spi­ra­cją i bodź­cem do na­pi­sa­nia tego po­rad­ni­ka była rów­nież hi­sto­ria mo­jej przy­ja­ciół­ki, u któ­rej po wie­lu la­tach po­szu­ki­wań przy­czyn złe­go sa­mo­po­czu­cia zdia­gno­zo­wa­no in­su­li­no­opor­ność.

Glukoza – paliwo dla organizmu

Cukry, czy­li wę­glo­wo­da­ny, to istot­ny skład­nik na­szej co­dzien­nej die­ty. Dzie­li­my je na:

jed­no­cu­kry (cu­kry pro­ste), ta­kie jak glu­ko­za, fruk­to­za;

dwu­cu­kry, ta­kie jak sa­cha­ro­za, mal­to­za, lak­to­za;

wie­lo­cu­kry (cu­kry zło­żo­ne), ta­kie jak skro­bia, gli­ko­gen, ce­lu­lo­za.

Glu­ko­za – z che­micz­ne­go punk­tu wi­dze­nia – jest mo­no­sa­cha­ry­dem (ina­czej: cu­krem pro­stym, jed­no­cu­krem), któ­ry sta­no­wi je­den z głów­nych skład­ni­ków ener­ge­tycz­nych dla więk­szo­ści or­ga­ni­zmów. Źró­dłem glu­ko­zy w or­ga­ni­zmie czło­wie­ka jest po­karm, ale nie tyl­ko – po­wsta­je ona wsku­tek skom­pli­ko­wa­nych pro­ce­sów.

Rozmaitość cukrów Sacharoza to nic innego jak biały cukier, którym słodzimy herbatę. Laktoza to cukier zawarty w mleku, a źródłem fruktozy są owoce i miód. Z kolei duże ilości glukozy zawierają winogrona, dlatego ten węglowodan bywa nazywany cukrem gronowym.

Glu­ko­za po­wsta­je wsku­tek tra­wie­nia wę­glo­wo­da­nów zło­żo­nych (np. skro­bi i gli­ko­ge­nu), któ­re do­star­cza­my or­ga­ni­zmo­wi wraz z po­ży­wie­niem. Znaj­du­ją się one m.in. w pro­duk­tach zbo­żo­wych (ta­kich jak chleb peł­no­ziar­ni­sty, płat­ki owsia­ne, otrę­by, chleb ra­zo­wy, ma­ka­ron, brą­zo­wy ryż) oraz w wa­rzy­wach (zwłasz­cza w ro­śli­nach strącz­ko­wych typu groch, fa­so­la, bób, so­cze­wi­ca) i owo­cach.

Gdzie powstaje insulina, czyli wszystko, co trzeba wiedzieć o trzustce

Trzust­ka to wą­ski i dłu­gi gru­czoł po­ło­żo­ny za­otrzew­no­wo, przy tyl­nej ścia­nie jamy brzusz­nej, w jej gór­nej czę­ści, na wy­so­ko­ści I i II krę­gu lę­dź­wio­we­go. Ma kształt li­te­ry S.

Ten żół­to­ró­żo­wy lub sza­ro­ró­żo­wy na­rząd mie­rzy 12–20 cm i waży 70–90 gra­mów. Ma bu­do­wę zra­zi­ko­wą, a jego miąższ jest mięk­ki i zwar­ty.

Trzust­ka peł­ni dwie waż­ne funk­cje. Za­tem pod wzglę­dem funk­cjo­nal­nym dzie­li­my ją na część:

we­wnątrz­wy­dziel­ni­czą, czy­li hor­mo­nal­ną – zwią­za­ną z ukła­dem do­krew­nym; tu od­by­wa się pro­duk­cja hor­mo­nów ta­kich jak in­su­li­na i glu­ka­gon;ze­wną­trz­wy­dziel­ni­czą, czy­li tra­wien­ną – zwią­za­ną czyn­no­ścio­wo z ukła­dem po­kar­mo­wym; tu po­wsta­je sok trzust­ko­wy za­wie­ra­ją­cy kil­ka en­zy­mów tra­wien­nych.

Pod wzglę­dem ana­to­micz­nym w ob­rę­bie trzust­ki wy­róż­nia­my:

gło­wę – po­ło­żo­ną naj­bar­dziej na pra­wo, naj­szer­szą część trzust­ki, le­żą­cą we­wnątrz pę­tli dwu­nast­ni­czej;trzon – w kształ­cie trój­ścien­ne­go gra­nia­sto­słu­pa cią­gną­ce­go się po­przecz­nie ku stro­nie le­wej, gdzie koń­czy się ogo­nem; są­sia­du­je z tyl­ną ścia­ną żo­łąd­ka; w dol­nej czę­ści do­się­ga śle­dzio­ny;ogon – to lewy ko­niec trzust­ki bie­gną­cy w wię­za­dle prze­po­no­wo-śle­dzio­no­wym; są­sia­du­je z wnę­ką ner­ki i śle­dzio­ny.

Trzust­ka ma bu­do­wę pę­che­rzy­ko­wą – po­mię­dzy jej pę­che­rzy­ka­mi wy­dziel­ni­czy­mi roz­miesz­czo­ne są nie­re­gu­lar­nie wy­sep­ki Lan­ger­han­sa, któ­re sta­no­wią gru­czoł do­krew­ny. To one są od­po­wie­dzial­ne za pro­duk­cję hor­mo­nów w trzu­st­ce. Wy­sep­ki te zbu­do­wa­ne są z ko­mó­rek:

A (alfa) pro­du­ku­ją­cych glu­ka­gon;B (beta) pro­du­ku­ją­cych in­su­li­nę;D (del­ta) pro­du­ku­ją­cych so­ma­sta­ty­nę;F (po­li­pep­ty­do­wych) pro­du­ku­ją­cych po­li­pep­tyd trzust­ko­wy.

W wy­sep­kach Lan­ger­han­sa naj­wię­cej jest ko­mó­rek B (beta), któ­re sta­no­wią oko­ło 80% wszyst­kich ko­mó­rek wysp. Pro­du­ku­ją one bar­dzo waż­ny hor­mon – in­su­li­nę – któ­ra re­gu­lu­ję prze­mia­nę cu­krów w or­ga­ni­zmie.

O wy­żej wy­mie­nio­nych ko­mór­kach i związ­kach moż­na prze­czy­tać w dal­szej czę­ści książ­ki.

Trawienie i wchłanianie cukrów

W jamie ustnej

Tra­wie­nie cu­krów roz­po­czy­na się już w ja­mie ust­nej przy udzia­le en­zy­mu za­war­te­go w śli­nie – amy­la­zy śli­no­wej. Tu dłu­gie łań­cu­chy wie­lo­cu­krów roz­pa­da­ją się na krót­sze czę­ści i mal­to­zę, czy­li dwu­cu­kier (patrz sche­mat z pra­wej).

W żołądku

W żo­łąd­ku kwa­śne pH (1,8–2,3) ha­mu­je dal­szy pro­ces tra­wie­nia wę­glo­wo­da­nów, któ­ry jest wzno­wio­ny po przej­ściu masy po­kar­mo­wej do dwu­nast­ni­cy. Znaj­du­ją­cy się w niej en­zym (amy­la­za trzust­ko­wa), dzia­ła­jąc na tej sa­mej za­sa­dzie co amy­la­za śli­no­wa, od­cze­pia czą­stecz­ki mal­to­zy od nie­stra­wio­nych wie­lo­cu­krów oraz krót­szych łań­cu­chów cu­kro­wych.

W jelicie cienkim

Ko­lej­ny etap tra­wie­nia cu­krów od­by­wa się w je­li­cie cien­kim. Tu en­zym zwa­ny mal­ta­zą roz­kła­da mal­to­zę do glu­ko­zy w ten spo­sób, że z jed­nej czą­stecz­ki mal­to­zy po­wsta­ją dwie czą­stecz­ki glu­ko­zy.

Wchłanianie

Z je­li­ta cien­kie­go glu­ko­za jest wchła­nia­na do krwio­bie­gu, a na­stęp­nie trans­por­to­wa­na do wą­tro­by i da­lej do tka­nek (w za­leż­no­ści od za­po­trze­bo­wa­nia or­ga­ni­zmu). W he­pa­to­cy­tach (ko­mór­kach wą­tro­by) glu­ko­za ule­ga gli­ko­li­zie lub prze­kształ­ca się w gli­ko­gen.

Glikoliza To proces chemiczny, w wyniku którego jedna cząsteczka glukozy przekształca się w dwie cząsteczki kwasu pirogronowego. Kwas ten bierze udział w ważnych procesach związanych z dostarczaniem energii organizmowi.

Glikogen To wielocukier gromadzony w wątrobie i mięśniach.

Kie­dy glu­ko­zy jest znacz­nie wię­cej, niż po­trze­ba or­ga­ni­zmo­wi, w wą­tro­bie wsku­tek róż­nych pro­ce­sów che­micz­nych za­mie­nia się ona na gli­ce­rol i kwa­sy tłusz­czo­we, któ­re wę­dru­ją do tkan­ki tłusz­czo­wej, gdzie prze­kształ­ca­ją się w tłusz­cze za­pa­so­we – wła­śnie dla­te­go nad­miar sło­dy­czy może pro­wa­dzić do nad­wa­gi.

Skąd organizm czerpie glukozę, kiedy śpimy?

Glu­ko­zę do­star­cza­my or­ga­ni­zmo­wi wraz z po­ży­wie­niem. Na­to­miast źró­dłem glu­ko­zy w or­ga­ni­zmie czło­wie­ka w go­dzi­nach noc­nych jest głów­nie wą­tro­ba, a w mniej­szym stop­niu ner­ki, któ­re są ak­tyw­niej­sze w tym cza­sie, kie­dy or­ga­nizm nie do­sta­je po­ży­wie­nia. W przy­pad­ku prze­dłu­ża­ją­cej się gło­dów­ki udział ne­rek w pro­duk­cji glu­ko­zy wzra­sta. W kłę­busz­kach ner­ko­wych od­by­wa się fil­tra­cja glu­ko­zy oraz jej po­now­ne wy­chwy­ty­wa­nie w ka­na­li­kach. Ozna­cza to, że pro­du­ku­jąc mocz, ner­ki od­zy­sku­ją glu­ko­zę po­trzeb­ną or­ga­ni­zmo­wi.

W sta­nie gło­du, tzn. kie­dy w tkan­kach znaj­du­je się nie­wiel­ka ilość glu­ko­zy, do ak­cji wkra­cza tak­że glu­ka­gon. To hor­mon wy­dzie­la­ny przez wy­sep­ki trzust­ko­we, któ­ry do­sta­je się do wą­tro­by. Pro­wa­dzi on do wzro­stu stę­że­nia glu­ko­zy we krwi, co jest szcze­gól­nie waż­ne dla za­cho­wa­nia wła­ści­we­go funk­cjo­no­wa­nia or­ga­ni­zmu. In­ny­mi sło­wy, dzia­ła on prze­ciw­nie do in­su­li­ny (mówi się, że jest an­ta­go­ni­stą in­su­li­ny).

W jaki sposób glukoza dostaje się do całego organizmu?

Do mię­śni, tkan­ki tłusz­czo­wej i wą­tro­by do­star­cza ją in­su­li­na. To hor­mon wy­twa­rza­ny przez ko­mór­ki beta wysp trzust­ki.

Kie­dy po po­sił­ku stę­że­nie glu­ko­zy we krwi wzra­sta, na­stę­pu­je wy­rzut in­su­li­ny, któ­ra trans­por­tu­je glu­ko­zę do róż­nych ko­mó­rek cia­ła. Dzię­ki temu po­ziom glu­ko­zy we krwi spa­da.

W sy­tu­acji gdy w or­ga­ni­zmie bra­ku­je in­su­li­ny, glu­ko­za nie może prze­do­stać się do ko­mó­rek i gro­ma­dzi się we krwi, wów­czas do­cho­dzi do za­bu­rzeń go­spo­dar­ki wę­glo­wo­da­no­wej – in­su­li­no­opor­no­ści i cu­krzy­cy.

Słowniczek

Glukoza – cukier prosty, paliwo dla organizmu.Insulina – hormon wydzielany przez trzustkę transportujący glukozę do wszystkich komórek ciała.Glikogen – wielocukier gromadzony w wątrobie i mięśniach.Glukagon – hormon wydzielany przez trzustkę, działający przeciwnie do insuliny.

Historie insulinoopornych

Moje pro­ble­my za­czę­ły się od ty­cia w ob­sza­rze brzu­cha, co tłu­ma­czy­łam so­bie jako chwi­lo­wą „nie­do­mo­gę” w zi­mie. Kie­dy wpa­dłam w de­pre­sję, stwier­dzi­łam, że to pew­nie cho­ro­ba se­zo­no­wa. Zba­ga­te­li­zo­wa­łam rów­nież kło­po­ty ze snem, wy­pa­le­nie za­wo­do­we, a pod­wyż­szo­ne po­zio­my cu­kru na czczo tłu­ma­czy­łam stre­sem w pra­cy. Winą za złe sa­mo­po­czu­cie obar­cza­łam też mój wiek i zwią­za­ne z nim zmia­ny me­no­pau­zal­ne.

Ba­da­nia okre­so­we w pra­cy otwo­rzy­ły mi oczy. Wy­ka­za­ły nie­pra­wi­dło­wo­ści w pro­fi­lu li­pi­do­wym oraz gli­ke­mii na czczo. Ci­śnie­nie tęt­ni­cze utrzy­my­wa­ło się dłu­go na sta­łym po­zio­mie 140/90 mm/HG.

Z fak­ta­mi trud­no było dys­ku­to­wać. Po­głę­bio­na dia­gno­sty­ka, czy­li wy­ko­na­nie krzy­wej glu­ko­zo­wo-in­su­li­no­wej, ujaw­ni­ła pro­blem – in­su­li­no­opor­ność i pre­dia­be­tes.

Zmie­ni­łam całe swo­je ży­cie. Prze­pro­wa­dzi­łam się do no­we­go domu na Roz­to­czu. Dzię­ki wi­zy­tom u en­do­kry­no­lo­ga i die­te­ty­ka zro­zu­mia­łam, że zdro­we ży­cie za­wsze za­czy­na się od zdro­wych na­wy­ków. Wiem już, że je­dze­nie i go­to­wa­nie są sztu­ką, któ­ra nie zno­si cho­dze­nia na skró­ty. Po trzech mie­sią­cach sto­so­wa­nia od­po­wied­niej die­ty po­szłam na bal syl­we­stro­wy w do­pa­so­wa­nej suk­ni.

Ten suk­ces zmo­bi­li­zo­wał mo­je­go męża, któ­ry był świad­kiem mo­jej prze­mia­ny. Ma­rek jesz­cze pół roku temu no­sił gar­de­ro­bę w roz­mia­rze XXL, a obec­nie z dumą pre­zen­tu­je przy­ja­cio­łom ko­lek­cje no­wych ko­szul, któ­re sam pro­jek­tu­je i szy­je. Ra­zem upra­wia­my zio­ła w ogród­ku i su­szy­my je w przy­do­mo­wej su­szar­ni.

Bo­że­na, 49 lat

Czym jest insulinooporność

Historie insulinoopornych

Dieta w insulinooporności

Historie insulinoopornych

Wysiłek fizyczny w insulinooporności

Historie insulinoopornych

Insulinooporność na co dzień

Historie insulinoopornych

PRZEPISY

Przekąski, śniadania, kolacje

Muffiny ze szpinakiem

Sałatka z awokado

Wytrawna babka

Pączki gryczano-serowe

Pasta pomidorowa na kanapki

Pasta z cukinii

Warzywa z dipem imbirowym

Pasta selerowa z kaszy jaglanej

Bułka z niespodzianką

Awokado pod pierzynką

Bakłażanowe purée

Halibut pod pierzynką mirabelkową

Patisony grillowane z sosem musztardowym

Sałatka ze szparagów

Risotto grzybowe

Zupy

Wywar rosołowy

Zupa z kalarepki

Zupa z zielonych szparagów

Chłodnik ogórkowy

Zupa z cukinii z makaronem

Zupa pieczarkowa

Zupa krem z białych warzyw

Rosół z kulkami mięsno-orzechowymi

Zupa z kiszonych jabłek

Krem marchewkowo-pomarańczowy na zimno

Zupa krem z pieczonej papryki z cieciorką

Kokosowa zupa z soczewicą

Zupa dyniowa z komosą ryżową

Zupa pomidorowa z czarnym ryżem

Rosół z szafranem i kostkami kaszy jaglanej

Rosół wołowy z grillowanym selerem korzeniowym

Zupa krem z pietruszki

Cebulowa „przypalanka”

Zupa ze słodko-kwaśną wołowiną

Zupa porowa z jeżykami piniowymi

Rosół z zapiekanym kalafiorem

Dania mięsne

Duszony królik z oliwkami

Roladki drobiowe z sosem kurkowym

Schab w pomidorach

Polędwiczki wieprzowe duszone z porami

Pierś kurczaka w musztardzie

Schab pieczony z jabłkami

Schab pieczony z ziołami

Roladki z indyka faszerowane ziarnami słonecznika

Wołowina z Dijon

Wołowina z pastą tamarindo

Wołowina z nutą tymiankową

Schab w sosie własnym

Indyk w sosie pomidorowym z orzechami piniowymi

Cielęcina pieczona z pieczarkami

Kurczak w morelach

Piersi kurczaka w ziołach

Bitki z karkówki wieprzowej z cebulką

Pierś kaczki z żurawiną

Gulasz wołowy

Pieczona pierś gęsi

Dania rybne

Sałatka śledziowa z jabłkiem i pomelo

Lasagne z makrelą

Śledź z jabłkami i ananasem

Ryba z patelni

Łosoś z brokułami

Filet w ziołach z masłem cytrynowym

Ryba z soczewicą

Sałatka tatarska

Sałatka z wędzonym łososiem, awokado i jajkiem

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Dorsz z pieczarkami

Surówki i kiszonki

Marchewkowy raj

Surówka z kapusty włoskiej

Ogórki po bawarsku

Surówka z selera naciowego

Zielony półmisek

Kiszona biała rzodkiew

Kiszone warzywa korzeniowe

Kiszony kalafior z buraczkami

Kiszona marchew z imbirem

Kiszone pomidory

Kiszona papryka

Kiszone jabłka

Sałatka z roszponki i mango

Desery

Krem truskawkowy

Półksiężyce melona miodowego w gorzkiej czekoladzie

Bakaliowe paluszki

Racuchy kokosowe

Wariacja jogurtowa

Mus malinowo-porzeczkowy

Lody truskawkowe na patyku

Ciasteczka light

Kokosowe naleśniki z jogurtem i owocami

Ciasteczka orzechowo-maślane

Puchar obfitości

Dodatek

Wartości WW i porcje najpopularniejszych produktów