Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 126
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Książkę dedykuję Rodzicom i Bratu
Kuchnia polska dla diabetyków
Dorota Drozd
Copyright © 2015 by Wydawnictwo RM
Wydawnictwo RM, 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25, [email protected], www.rm.com.pl
Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy.
Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich firm odnośnych właścicieli.
Wydawnictwo RM dołożyło wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udziela żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM nie jest w żadnym przypadku odpowiedzialne za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w niniejszej publikacji, nawet jeśli Wydawnictwo RM zostało zawiadomione o możliwości wystąpienia szkód.
ISBN 978-83-7773-373-8 ISBN 978-83-7773-496-4 (PDF) ISBN 978-83-7773-500-8 (ePub) ISBN 978-83-7773-501-5 (mobi)
Edytor: Justyna MrowiecRedaktor prowadzący: Irmina Wala-PęgierskaRedakcja: Justyna MrowiecKorekta: Grażyna WasilewskaNadzór graficzny: Grażyna JędrzejecProjekt okładki: Anna JędrzejecOpracowanie wersji elektronicznej: Marcin FabijańskiWeryfikacja wersji elektronicznej: Justyna Mrowiec
W razie trudności z zakupem tej książki prosimy o kontakt z wydawnictwem: [email protected]
Spis treści
List Prezesa Zarządu Głównego Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
Od Autorki
Cukrzyca. I co dalej?
ABC szczęśliwego diabetyka
Co trzeba wiedzieć i co trzeba umieć?
Pytania i wątpliwości diabetyka na starcie
PRZEPISY NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Coś na ząb, czyli śniadania, przystawki, przekąski i kolacje
Przepisy podstawowe
Masło czosnkowe
Dip czosnkowy
Sos musztardowo-jogurtowy
Sos vinaigrette
Pesto pietruszkowe
Sól ziołowa
Jajka
„Żółta fantazja”, czyli jajecznica inaczej
„Wiedeński poranek”, czyli wykwintne jajka
Omlet śródziemnomorski
Pikantny omlet
Jaja przepiórcze z pastą pomidorowo-serową
Jajko faszerowane kokosem
Pomidory faszerowane jajkiem
Pasty
Zielona pasta z ricottą
Pasta z wędzoną makrelą i serem mascarpone
Pasta z ciecierzycy
„Wspomnienie lata” – pasta z suszonymi pomidorami
Pasta z zielonego groszku
Awokado na rano i wieczór
Pasta wiosenna przez cały rok
Pasta „Same kokosy”
Pasta „Meksykańska awantura”
Pasta lub pesto z jarmużu
Pasta z awokado na łódeczkach z cykorii
Pasta fasolowa z ziołami
Pasta warzywna
Pasta drobiowa
Lekko i pożywnie
Owsianka z jabłkiem
Egzotyczny mus
Drink „Prosto z ogrodu”
Śniadaniowy drink
Grzanka owocowa
Wypieki
Rogaliki z pieca
Chleb z orzechami
Paszteciki z orzechami
Słone babeczki z ziołami prowansalskimi
Pikantne placki serowe
Keks z żółtym serem
Ciasto ze szpinakiem
Ryby
Śledzie kapitańskie
Czerwona fasola z anchois
Śledzie marynarskie
Pikantne smażone sardynki
Warzywa
Faszerowana czerwona papryka
Sos serowy do warzyw
Kolorowe łódeczki
Smażona cukinia
Zielone szparagi
„Graj w zielone” – zielony groszek z cebulą na ciepło
„Ciepła piłka – wariacja brukselska”
Sałatka z buraków
Faszerowane pieczarki
Zielony frykas
Sushi po polsku
Sałatki
Sałatka na dobry humor
Brokułowa fantazja
Sałatka „Święto wiosny”
Sałatka z serem owczym
Sałatka z cieciorki
Malinowa sałatka z cieciorki
Sałatka szpinakowa z kabanosami
Sałatka „Tolerancja”
Sałatka z kapusty pekińskiej i pomelo
Sałatka „Zielone i białe”
Sałatka makaronowa z paluszkami krabowymi
Sałatka z cykorii z krabami i crème fraîche
Sałatka krabowa z rzodkiewką i czerwoną papryką
Makaronowa wariacja na słodko
Włoska sałatka makaronowa
Sałatka makaronowa z awokado
Sałatka makaronowa z musem z selera
Sałatka makaronowa „Brokułowe tango”
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą
Sałatka makaronowa z jarmużem
Sałatka makaronowa z kaparami i dipem czosnkowym
Bardziej treściwie, czyli zupy i dania główne
Przepisy podstawowe
Bulion rosołowy
Sos pomidorowy
Salasa do ryb i mięs
„Białe chmurki” do zup i sałatek
Zupy
Zupa wiosenna
Krem pomidorowy na zimno
Zupa szpinakowa z kaszą manną
Zupa z porów
Żurek na zakwasie
Kapuśniak na ostro
Zupa z pieczonych bakłażanów
Krem brokułowy
Zupa na smukłą talię
Zupa z czarnego bzu
Krem z zielonego groszku
Zupa krem z ciecierzycy
Zupa krem z pasternaku
Zupa „Tango z boczniakiem”
Zupa fasolowa z pietruszkowym pesto
Dania mięsne
Kurczak grillowany w cytrynie
Roladki schabowe z mozzarellą
Gołąbki bez zawijania
Gulasz wołowy
Naleśniki gryczane nadziewane gulaszem
Placki z cukinii z szynką
Ekspresowy bigos z młodej kapusty
Szybkie szaszłyki
Wątróbka jagnięca z ostrym sosem pomidorowym
Spaghetti z indykiem i orzechami włoskimi
Wieprzowina z kurkami
Quiche z szynką i serem
Kurczak w sosie szpinakowym
Dania dla wegetarian
Zawijane szparagi
Penne z pomidorami i brokułami
Frittata z kalafiorem
Smażona mozzarella w migdałach
Suflet ze szpinakiem
Placki z cukinii z natką pietruszki
Frytki z selera korzeniowego
Sałatka z grillowanym awokado
„Kaszotto” z warzywami
Kasza jaglana z pomidorami
Zapiekanka z pora i cukinii
Pieczona papryka z kaszą jęczmienną
Tarta pieczarkowa na spodzie z kaszy jaglanej
Ryby i owoce morza
Rolada rybna
Paella, czyli hiszpański rarytas
Kotlety rybne
Faszerowane kalmary
Naleśniki gryczane z krewetkami
Babeczki z łososia
Zapiekanka z pietruszkowym pesto
Placki z cukinii z wędzoną makrelą
Pieczona makrela z cytrusami i kolendrą
Knedle rybne z orzechami
Pieczona dorada
Grillowany łosoś na ostro
Dla zdrowia i urody, czyli koktajle i soki
Grejpfrut z niespodzianką
Zdrowie w szklance
Koktajl brukselkowy
Zielono mi
Warzywne orzeźwienie
Fresh style
Kalarepka
Mix sałat
Koktajl „pomelowany”
Po włosku
Jarmużella
Trzy setki
Owocowa fantazja
Żółty melonik
Kolorowa moc
Jagodowa bomba
W migdał
Poziomkowe marzenie
Koktajl z soczewicy
Halloween
Małe co nieco, czyli desery
Z nutą kiwi
Borówkowa fantazja
Świeże ananasy z imbirem
Deser „Fusion”
Kruszon z miętą i melisą
Piernik korzenny
Jogurtowa panna cotta
Ciasto gryczano-orkiszowe
Sałatka z miętą i melisą
Koktajl „Fantazja”
Budyń kakaowy z kaszy jaglanej
Muffinki
Cynamonowe keksiki
Ciasteczka z żurawiną i rodzynkami
Ciasto cytrynowe z sezamem
Cytrynowy sernik z rodzynkami
Pudding jabłkowo-jeżynowy
Letni owocowy przekładaniec
Ciasto z makiem
„Słodcy” pacjenci o książce
Cukrzyca jest specyficzną jednostką chorobową, a wiedzy o niej nigdy nie za dużo. Posłużę się tutaj maksymą słynnego amerykańskiego diabetologa profesora Elliota P. Joslina z Bostonu, który na ten temat mówi: „Kto więcej wie o cukrzycy, ten dłużej żyje”.
Dlatego tak bardzo cieszy każda nowa pozycja na rynku wydawniczym, a szczególnie taka, która podkreśla znaczenie prawidłowej diety w walce ze skutkami tej choroby. Jako chorzy na cukrzycę odczuwamy brak fachowych opracowań na ten temat, przystępnych dla zwykłego Kowalskiego.
Wczytując się w treść książki autorstwa doświadczonej pielęgniarki w zakresie leczenia skutków cukrzycy, Pani Doroty Drozd, nabrałem pełnego przekonania, że pozycja ta może wypełnić tę lukę.
Zawarte w niej treści są przedstawione w sposób przystępny i czytelny dla każdego. Na to nakładają się bardzo dokładne wyliczenia różnorodnych wskaźników przy poszczególnych przepisach. Są to: wymienniki węglowodanowe, kaloryczność, indeksy glikemiczne i inne, bez których nowoczesne leczenie skutków cukrzycy jest niemożliwe. To niezwykle pożyteczna książka dla społeczności diabetyków w Polsce.
Andrzej Bauman
Prezes Zarządu Głównego
Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków
Dziś zdrowie współczesnego człowieka znajduje się na widelcu. Głoszona prawda – przesłanie: „Jesteś tym, co jesz” powinna każdego skłonić do refleksji. Niestety najczęściej dzieje się tak, że tę prawdę zaczynają rozumieć ci, u których już stwierdzono przewlekłe schorzenie.
Diagnoza Prediabetes lub Diabetes mellitus 2, czyli stan przedcukrzycowy lub cukrzyca typu 2, dla wielu osób jest jak wybuch wulkanu. Poprzedzające eksplozję znaki ostrzegawcze były widoczne, lecz je ignorowano. Jednak zawsze jest pora na to, aby zmienić i przewartościować swoje postawy życiowe. Modyfikacja nawyków żywieniowych i aktywność fizyczna są w stanie zapobiec chorobie, okiełznać ją i poprawić komfort życia „słodkich” ludzi.
Reguły żywienia przedstawione w książce dotyczą nie tylko osób chorych na cukrzycę bądź nią zagrożonych, lecz także wszystkich dbających o zdrowie i ceniących profilaktykę chorób cywilizacyjnych.
W poradniku mowa jest o regułach żywienia, a nie jedzenia. Jedzenie jest nieplanowanym, niestety czasem bezmyślnym, zaspokajaniem głodu. Z kolei żywienie stanowi długofalowy proces oparty na diecie opracowanej na podstawie badań naukowych. Żywienie, a nie jedzenie jest profilaktyką i lekarstwem w cukrzycy. I żadne medykamenty nie zastąpią prawidłowego żywienia. Pamiętajmy o tym!
Oddaję w ręce czytelników przyjaciela na dobre i złe dni – książkę kucharską adresowaną do każdego, komu drogie jest zdrowie i racjonalne odżywianie się. Gotowe przepisy i wyliczenia indeksu glikemicznego, wymienników węglowodanowych oraz białkowo-tłuszczowych, a także kalorii będą doskonałą pomocą dla osób aktywnych i zapracowanych. Dzięki nim błyskawicznie można dobrać odpowiednią dawkę insuliny. Na pewno „słodki” człowiek doceni także to, że zaproponowane przeze mnie potrawy robi się szybko i łatwo. Poza tym są pyszne! Nadają się zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.
Życzę wielu wrażeń kulinarnych i radości życia, bowiem „miłość do jedzenia jest miłością najszczerszą”.
Dorota Drozd
Kuchnie włoska, hiszpańska czy francuska już dawno temu ugruntowały w swojej tradycji celebrowanie małych posiłków o stałych porach. Sjesta, czyli przerwa, czas na drobny posiłek, dodaje sił na dalszą część dnia, poprawia koncentrację i wprawia w dobry nastrój. Być może właśnie dzięki sjeście mieszkańcy niektórych południowych i zachodnich krajów Europy tak optymistycznie postrzegają świat i ludzi. Zapewne sporo prawdy jest w haśle reklamowym: „Głodny nie jesteś sobą!”
Diabetyk powinien jeść co 3 godziny. Dzięki temu poziom cukru się wyrównuje. Ponadto racjonalne i systematyczne dostarczanie organizmowi kalorii zapobiega otyłości, zatem regularne posiłki są zbawienne dla osób chorych na cukrzycę. Uwalniają one też od przykrego zjawiska wilczego głodu, który bywa złym doradcą. Syndrom wilczego głodu objawia się rozdrażnieniem, bólami głowy i osłabieniem koncentracji, ale przede wszystkim masowym oczyszczaniem lodówki. Pominąwszy obiad bądź kolację, rzucamy się na jedzenie bez jakiejkolwiek kontroli. Czym to grozi? W krótkim czasie przybywa nam tkanki tłuszczowej, bo organizm traktuje długie przerwy w posiłkach jako stan kryzysu i magazynuje zapasy. Ponadto efektem tego zjawiska są dolegliwości żołądkowe i gwałtowny wzrost poziomu cukru, co – jak nietrudno się domyślić – może mieć fatalne następstwa. Warto zatem uregulować pory posiłków, aby być zdrowym, pełnym energii i mieć dobry nastrój.
Rola przekąsek w prawidłowo zbilansowanej diecie została doceniona i wyróżniona w „Złotej karcie prawidłowego żywienia”, dokumencie zawierającym wskazówki dotyczące współczesnej dietetyki. Kartę zaakceptowało Ministerstwo Zdrowia i Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.
W tym rozdziale przedstawiono przepisy na znakomite śniadania, przekąski, przystawki i kolacje – proste, idealne na co dzień i nieco bardziej wyszukane, które można podać na przyjęciu w gronie rodzinnym lub przyjaciół. Uporządkowano je, biorąc pod uwagę główny składnik potrawy. Zatem znajdą tu coś dla siebie amatorzy potraw jajecznych, warzywnych, rybnych, past, chrupiących wypieków i sałatek. Wszystkie dania są zdrowe, dostarczają niezbędnych składników mineralnych i witamin (w ich skład wchodzi sporo warzyw i owoców), a przede wszystkim naprawdę wyśmienicie smakują.
Ogromną zaletą tych rarytasów jest łatwość przygotowania. Aby przyrządzić jajka faszerowane kokosem, pastę z awokado lub wymyślne sałatki, nie potrzeba nadzwyczajnych kulinarnych zdolności. Ponadto zaproponowane w tym rozdziale potrawy robi się wyjątkowo szybko, co ma znaczenie dla tych, którzy prowadzą bardzo aktywny tryb życia. W tych przepisach WBT wyliczono, biorąc pod uwagę olej do smażenia.
Porcja: 1 łyżka
Składniki
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę.
2. Dodaj je do masła i dokładnie wymieszaj składniki, tak by powstała gładka masa. Do mieszania możesz użyć widelca lub blendera.
IG
WW
WBT
kcal
1 łyżka
0
0,2
1,32
142
Porcja: 150 g
Składniki
1 ząbek czosnku
2–3 listki świeżej posiekanej bazylii
150 g jogurtu naturalnego 2%
1. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
2. Przełóż go do miski. Dodaj bazylię i jogurt. Wymieszaj.
IG
WW
WBT
kcal
150 g
0
1
0,5
98
Porcja: 3 łyżki
Składniki
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wymieszaj musztardę z jogurtem i odstaw na kilka minut do lodówki, by smaki się połączyły.
IG
WW
WBT
kcal
3 łyżki
średni
1,3
1,1
99
Porcja: 3 łyżki
Składniki
¼ szklanki przegotowanej ostudzonej wody
1½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku jabłkowego
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
⅓ szklanki oliwy
ulubione zioła, np. szczypta bazylii, oregano, tymianku
Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by smaki się połączyły.
IG
WW
WBT
kcal
3 łyżki
średni
1
3,7
246