Jedzenie performatywne - Monika Fudała, Karolina Stachura - ebook

Jedzenie performatywne ebook

Monika Fudała, Karolina Stachura

0,0
30,29 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Książka zawiera 30+ wegańskich przepisów kulinarnych. Receptury stworzone z pasją w czasie działalności kolektywu cateringowego Umami Jedzenie Performatywne z Krakowa — dziś wychodzą na światło dzienne!

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 43

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Monika FudałaKarolina Stachura

Jedzenie Performatywne

- nowoczesna kuchnia roślinna

przepisyMonika Fudała

stylizacjeMonika Fudała

fotografieKarolina Stachura

© Monika Fudała, 2020

© Karolina Stachura, 2020

Książka zawiera 30+ wegańskich przepisów kulinarnych. Receptury stworzone z pasją w czasie działalności kolektywu cateringowego Umami Jedzenie Performatywne z Krakowa — dziś wychodzą na światło dzienne!

ISBN 978-83-8221-372-0

Książka powstała w inteligentnym systemie wydawniczym Ridero

Kim jesteśmy?

Monika Fudała

Absolwentka Projektowania Wnętrz i Projektowania Kulinariów na krakowskiej i łódzkiej ASP. Kulinarny samouk — dobry smak wyniosła z domu — od mamy i babci. Gotowanie szlifowała w krakowskiej, roślinnej gastronomii — zaczynając jako asystent kucharza, przez szefową kuchni, aż po właścicielkę własnej firmy cateringowej. W kuchni czerpie ze wszystkich stron świata, inspirują ją kolory i faktury. Uwielbia słodkie dodatki do słonych potraw. Na co dzień małomówna, wyraża się za pomocą smaków. Jeśli nie gotuje, to tworzy ilustracje. Jeśli nie ilustruje, to rozpieszcza swoje koty. Ok, głównie rozpieszcza koty.

Karolina Stachura

Główna fotografka i logistyczka w „Umami Jedzenie Performatywne”. Swój warsztat artystyczny rozwijała w Krakowskich Szkołach Artystycznych oraz na katowickiej „Filmówce”. Podczas pracy przy cateringach zaprzyjaźniła się z fotografią kulinarną i produktową. Jest perfekcjonistką w swoim fachu i pod jej pilnym okiem żaden kłaczek nie ma prawa przedostać się do gotowego zdjęcia! Kiedy nie fotografuje, to krytykuje jedzenie — w końcu jest pierwszą testerką każdego przepisu! Jeśli nie ocenia receptur, to spaceruje — najlepiej z psem, najchętniej w górach.

Skąd nas znasz?

W 2015 roku otworzyłyśmy roślinną firmę cateringową — „Umami Jedzenie Performatywne”. W swojej działalności zawsze starałyśmy się łączyć gastronomię z projektami około-kulinarnymi i wciąż poszukiwałyśmy nowych wyzwań. Główną osią naszych działań był catering okolicznościowy. Obsługiwałyśmy zarówno małe przyjęcia urodzinowe i obrony doktoratów jak i 100-osobowe wesela czy kilkudniowe konferencje dla 250 uczestników. Najczęściej proszono nas o przygotowanie oryginalnych dań jednogarnkowych, którymi szybko można było napełnić żołądki głodnych gości, oraz eleganckich przekąsek typu finger-food. Możliwość bezpośredniego obcowania z odbiorcami naszych usług i odbierania opinii konsumentów „na bieżąco” dawała nam zawsze ogrom satysfakcji!

Co to znaczy „Jedzenie performatywne”?

Nie potrafimy zliczyć ile razy w ciągu 4 lat działalności cateringowej „Umami Jedzenie Performatywne” padło to pytanie! Nic dziwnego, ponieważ to nasze prywatne słowotwórstwo! Nie bez powodu o gotowaniu mówi się „sztuka kulinarna”. A sztuka bliska jest nam obu! Pasjonujemy się stylizacją i fotografią kulinarną, prowadziłyśmy nawet w tym temacie warsztaty.

Szybko jednak to catering okolicznościowy okazał się być naszą najmocniejszą stroną i ta właśnie gałąź „Umami” zabierała nam większość czasu. Estetyczna i nowatorska strona cateringów zawsze miała dla nas znaczenie równorzędne ze smakiem. Dlatego i tam starałyśmy się wtrącić swoje artystyczne „trzy grosze”, indywidualnie projektując i własnoręcznie wykonując wszystkie podesty i dekoracje bankietowe. A także same przekąski. Doglądałyśmy każdego szczegółu i pilnowałyśmy odpowiedniej kompozycji struktur, smaków i połączeń. Tym właśnie jedzenie i gotowanie jest dla nas — twórczym, wielopoziomowym procesem. Balansem smaków, aromatów i tekstur, oddziałującym na wszystkie zmysły. A także na emocje! Jedzenie może wywołać na twarzy uśmiech lub grymas obrzydzenia. Może poprawić, ale też zepsuć nasz nastrój. Może również magicznie przenieść nas w konkretne miejsce i czas z przeszłości czy przywołać wspomnienie domu lub bliskiej osoby, która kiedyś dla nas gotowała. To tylko jedzenie? Nie sądzimy. Gdyby to było tylko jedzenie, gastronomia nie rozwijałaby się na świecie tak prężnie i tak różnorodnie, szefowie kuchni nie poświęcaliby życia poszukiwaniu nowych produktów, przypraw i inspiracji. Nie rozwinąłby się ruch „foodies” ani turystyka kulinarna, w myśl której ludzie przemierzają setki i tysiące mil dla zaspokojenia swojego głodu — głodu smaków!

Dlaczego „Jedzenie performatywne”?

Bo przygotowywanie i podawanie jedzenia na oczach ludzi podczas festiwalu kulinarnego czy cateringu jest działaniem pokazowym.

Bo stylizacja i fotografia kulinarna i wszelkie około-kulinarne projekty są sztuką samą w sobie.

Bo wreszcie kucharz kreuje jedzenie, które z kolei kreuje wrażenie — to smakowe i to emocjonalne.

Bo nie przestaje nas inspirować.

Dlaczego ebook?

O wydaniu książki marzyłyśmy od dawna. Jednak prowadząc działalność cateringową trzymałyśmy wszystkie swoje receptury w tajemnicy, ponieważ to one były fundamentem naszego charakterystycznego smaku i stylu, dzięki którym nas zapamiętywano. A tym samym — regularnie do nas wracano. Teraz, kiedy „Umami Jedzenie Performatywne” zakończyło oficjalnie swoją działalność, możemy z czystym sumieniem odpowiedzieć na Wasze wielokrotne prośby o przepisy. I oczywiście zacząć spełniać nasze marzenie! Mini ebook „Jedzenie performatywne” stanowi preludium do większej książki, którą mamy nadzieję wydać w niedalekiej przyszłości. Niech będzie „przystawką” na rozbudzenie Waszych apetytów!

Co w nim znajdziesz?

Na ebook składa się 30+ autorskich przepisów kuchni roślinnej. Większość z nich pojawiała się na bufetach naszych cateringów. Dodałyśmy też kilka nowości specjalnie na potrzeby książki! Wśród receptur znajdują się zarówno rozbudowane, bardziej pracochłonne dania, jak i potrawy ekspresowe w wykonaniu oraz niskobudżetowe. Nie zabrakło przepisów podstawowych oraz pomysłów na to, jak niektóre z pozycji dodatkowo rozbudować. Poszczególne receptury okrasiłyśmy dodatkowymi uwagami oraz „tipami”, czyli pomysłowymi podpowiedziami, jak podkręcić przepis, co można zmienić i jak ogólnie ułatwić sobie życie w kuchni! Mamy nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, a nasze kulinarne doświadczenie wspomoże wielu miłośników gotowania!

Miłej lektury!

Monika i Karolina