LEPSZE ŚNIADANIA. Lepsze Śniadania. 40 przepisów na 400 kcal - Amalia Szmajda - ebook

LEPSZE ŚNIADANIA. Lepsze Śniadania. 40 przepisów na 400 kcal ebook

Amalia Szmajda

0,0
89,00 zł

-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Nie masz pomysłu na śniadanie? Nie wiesz, co zjeść o poranku by być najedzonym i pełnym energii? Otwierasz e-booka i wybierasz z dziesiątek pysznych, zbilansowanych i prostych przepisów!

Możesz dbać o siebie lub odchudzać się w super elastyczny, prosty, ale skuteczny sposób!

Co zawiera e-book?

  • 40 pysznych przepisów na śniadania (20 na słodko i 20 na słono)
  • każdy przepis na około 400 kcal
  • wyliczone makroskładniki (białko, tłuszcze, węglowodany)
  • praktyczny poradnik dotyczący komponowania zbilansowanego śniadania. W poradniku znajdziesz również informacje o której godzinie należy jeść śniadanie, ile powinno mieć kalorii i czy lepiej jeść śniadania białkowo-tłuszczowe czy węglowodanowe.

“Lepsze Śniadania” to e-book stworzony dla osób, które:

  • Chcą mieć więcej energii w ciągu dnia, ale nie wiedzą jak to osiągnąć
  • Chcą zaoszczędzić czas na liczenie kalorii
  • Nie mają pomysłu na tworzenie ciekawych śniadań
  • Chcą odżywiać się zdrowo, ale nie chcą rezygnować z pysznego jedzenia
  • Nienawidzą porannego wstawania i potrzebują czegoś co poprawi im nastrój
  • Nie mają czasu na robienie skomplikowanych śniadań
  • Chcą mieć gotowe pomysły na pyszne kanapki, omlety i owsianki
  • Chcą żywieniem wesprzeć swoje zdrowie

Czego dowiesz się z tego ebooka?

  • Dlaczego warto jeść śniadania?
  • Jak skomponować zdrowe śniadanie?
  • O której godzinie należy jeść pierwszy posiłek?
  • Co pić po przebudzeniu?
  • Czym smarować kanapki?
  • Jak przygotować sycącą owsiankę?
  • Wpływ śniadania na masę ciała

Przepisy zawarte w ebooku:

Śniadania na słodko:

  1. Skyrowe pancakes z owocami
  2. Kokosowe placuszki z tofu
  3. Racuchy z jabłkami
  4. Racucho-tosty z owocami
  5. Omlet twarogowy z czekoladą
  6. Omlet bananowo-owsiany
  7. Czekoladowy omlet oreo
  8. Naleśniki z owocowym serkiem
  9. Chrupiąca granola z jogurtem
  10. Owsianka budyniowa
  11. Owsianka kakaowa z pomarańczą
  12. Owsianka z serkiem wiejskim i dżemem
  13. Nocna owsianka z chia
  14. Jaglanka à la bounty
  15. Karmelowy budyń jaglany
  16. Ryżanka z jabłkami
  17. Czekoladowa manna z wiśniami
  18. Koktajl odświeżający
  19. Koktajl pobudzający
  20. Kanapki na słodko

Śniadania na słono:

  1. Placki kukurydziane
  2. Zielony omlet z twarożkiem
  3. Omlet z wędzonym łososiem
  4. Szakszuka z fasolą
  5. Jajecznica z cebulą i szynką
  6. Tofucznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  7. Śniadaniowy wrap z jajecznicą
  8. Tortilla z szynką i mozzarellą
  9. Lepsze tosty
  10. Zapiekanka z papryką i camembertem
  11. Kanapki z pomidorowym twarożkiem
  12. Kanapki z twarożkiem tzatziki
  13. Kanapki z serem żółtym i jajkiem
  14. Kanapki z pastą jajo-hummus
  15. Kanapki ze smażonym tofu
  16. Kanapki z awokado i jajkiem
  17. Kanapki z awokado i mozzarellą
  18. Kanapki z prostą pastą z fasoli
  19. Kanapki z pastą z makreli
  20. Bajgiel z wędzonym łososiem

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI
PDF

Liczba stron: 45

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Wstęp

Udany poranek to klucz do szczęśliwego dnia. Tworząc tego e-booka, chciałam pokazać Ci, że tak prosta rzecz, jak śniadanie, może być jego pierwszym elementem (zaraz obok smacznej kawusi). To nie tylko posiłek, lecz także chwila, która pozwala nam zatrzymać się, skoncentrować i przygotować na wyzwania, jakie niesie rozpoczynający się dzień. Poradnik powstał z myślą o wszystkich, którzy chcą odmienić ponure poranki i wstawać z łóżka z uśmiechem, wiedząc, że czeka ich pyszne, pożywne śniadanie.

Znajdziesz tu szeroki wybór propozycji, które uwzględniają różnorodne preferencje smakowe – od klasycznych kanapek i owsianek na zabiegany dzień po wypasione placuszki i naleśniki. Każdy z 40 przepisów to zaproszenie do odkrywania smaków, które nie tylko cieszą podniebienie, ale przede wszystkim zaopatrują organizm w niezbędne składniki odżywcze: węglowodany, białka, zdrowe tłuszcze, witaminy, minerały i błonnik. Śniadanie może być prawdziwym wsparciem dla naszej kondycji fizycznej i umysłowej!

Dlaczego moje śniadania są Lepsze?

Jeśli dotychczas Twoje śniadanie było ubogie i monotonne, to będziesz bardzo pozytywnie zaskoczony efektami, jakie uzyskasz dzięki skorzystaniu z tego e-booka. W części poradnikowej pokażę, jak ważne jest znaczenie świadomego i zdrowego podejścia do pierwszego posiłku. Zrób chociaż jednoLepsze Śniadanie i przekonaj się o tym na własnej skórze!

Zawsze powtarzam: „jedz lepiej, nie mniej”. Przyjęcie takiego podejścia nie oznacza rezygnacji z przyjemności jedzenia, a wręcz przeciwnie – polega na odkrywaniu nowych smaków, tworzeniu wyważonych posiłków i eksperymentowaniu z różnorodnymi składnikami. Zachęcam, abyś przejął kontrolę nad tym, co jesz, i dokonywał świadomych wyborów żywieniowych.

Mam nadzieję, że rozpoczynanie dnia z Lepszymi śniadaniami przyniesie Ci dużo radości i doda energii na pokonanie najtrudniejszych wyzwań.

Jak korzystać z e-booka?

Poradnik zawiera 40 przepisów na zdrowe śniadania (20 na słodko i 20 na słono). To ponad miesiąc pysznych poranków! Korzystając z e-booka, możesz jeść codziennie coś innego lub wybrać tylko kilka propozycji, które będą dla Ciebie najsmaczniejsze oraz najwygodniejsze do zrobienia, i powtarzać je tyle razy, ile chcesz.

Niektóre posiłki oznaczone są symbolami, które ułatwią Ci wybór:

– posiłek ekspresowy, do przygotowania w maksymalnie 5 minut,

– posiłek wegański lub możliwy do zmodyfikowania na wegański (zajrzyj do rozdziału Lista składników),

– posiłek do zrobienia dzień wcześniej wieczorem.

Każdy przepis zawiera także:

•informacje na temat ilość kalorii (kcal), węglowodanów (W), białek (B) i tłuszczów (T),

•czas przygotowania posiłku,

•dokładną ilość składników,

•sposób wykonania,

•dodatkowe wskazówki.

W rozdziale „Lista składników” znajdziesz wszystkie produkty, które pojawiają się w przepisach, wraz z instrukcją ich zamiany. Zdaję sobie sprawę, że czasami możesz nie mieć ochoty na dane warzywo lub akurat nie będzie czegoś w sklepie. Z tego względu przepisy są bardzo elastyczne i w większości przypadków (chyba że wpływa to znacząco na smak potrawy) nie narzucam Ci konkretnych dodatków. Oznacza to, że w składnikach znajdziesz zapis „ulubione warzywa”, „ulubione orzechy” itp. Podstawowe składniki, takie jak płatki, kasze, pieczywo, też możesz zamieniać i np. zamiast jaglanki à la bounty zrobić owsiankę.

Aby dokonać wymiany, sięgnij do wskazówek w tabeli. Przykładowo, jeśli obok danego składnika jest zapis: Hummus możesz wymieniać z margaryną w proporcji 2:1, oznacza to, że 2 g hummusu odpowiada 1 g margaryny. Ilość hummusu podaną w przepisie podziel przez dwa i tyle użyj margaryny.

Dieta nie ma być nudna i monotonna! Używaj różnorodnych składników, nie bój się eksperymentować z dodatkami i twórz własne wersje posiłków.

Pochwal się, jak gotujesz z e-booka!Rób zdjęcia posiłków i oznaczaj mnie w relacji na Instagramie: @dietama.amalia_szmajda Co jakiś czas wybieram najbardziej aktywne osoby i wysyłam im niespodzianki.

Jak zwiększyć lub zmniejszyć kaloryczność przepisów?

Wszystkie przepisy w tym e-booku mają zbliżoną, wybraną przez Ciebie kaloryczność (ok. 400, 500, 600 lub 700 kcal). Jeśli uznasz, że chcesz zwiększyć lub zmniejszyć liczbę kalorii w posiłku lub planujesz ugotować posiłek dla kogoś innego, to wystarczy, że dodasz lub odejmiesz określoną ilość składników. Poniżej przygotowałam listę produktów o wartości ok. 100 kcal, które możesz dodać lub odjąć od posiłku, aby otrzymać zmienioną kaloryczność.

Przykładowe porcje produktów o wartości 100 kcal:

•pieczywo – 1,5 kromki (45 g)

•płatki lub kasza – 3 łyżki (30 g)

•jajko – 1 sztuka

•skyr owocowy – 120 g

•mozzarella light – 1/2 kuli (60 g)

•ser żółty – 2 plastry (30 g)

•orzechy – 1 łyżka (15 g)

•masło orzechowe – 1 łyżeczka (15 g)

•tofu wędzone – 60 g

•olej/oliwa – 1 łyżka (10 g)

•hummus – 4 łyżeczki (40 g)

•banan – 1 sztuka (120 g)

•inne owoce – 250 g

•awokado – 60 g

•czekolada gorzka – 18 g (3 kostki)

Przykłady wykorzystania:

Chcesz, aby Twoje Lepsze tosty miały 100 kcal więcej. Możesz dodać do nich np.: 1,5 kromki chleba lub 60 g mozzarelli light (lub pół na pół 😉).

Chcesz, aby Twoja Owsianka budyniowa miała 100 kcal mniej. Możesz odjąć od niej np. 1 łyżkę orzechów.

Poradnik

Po co jeść śniadanie?

Czy śniadanie to tak ważny posiłek, żeby pisać o nim 10 rozdziałów e-booka? Według mnie i naukowców – owszem. Wiele bowiem wskazuje na to, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a jego obecność oraz jakość wpływa na całokształt naszych wyborów żywieniowych (7).

Jak się okazuje, śniadanie pełni znacznie istotniejszą rolę niż tylko uciszenie burczącego z rana brzucha. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) regularne jedzenie posiłków pozwala zachować optymalną ilość energii w ciągu całego dnia, a im wcześniej pomyślimy o jej dostarczeniu, tym większe benefity możemy uzyskać (9).

Podstawowym elementem wysokiego poziomu energii jest oczywiście sen i – co warte podkreślenia – nie zastąpi go żadne jedzenie. Natomiast, aby wykorzystać uzyskaną przez noc regenerację i mieć porządny „start”, należy dostarczyć odpowiednią ilość kilokalorii ze śniadaniem.