Magia kuchenna - Woodward Laurel - ebook + książka

Magia kuchenna ebook

Woodward Laurel

0,0
50,90 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Drewniana łyżka może mieć taką moc jak czarodziejska różdżka! A planowanie, przygotowywanie i spożywanie posiłków stanowić niezwykle istotną część doświadczania cudownego działania magii w naszym codziennym życiu. Wystarczy poznać i wdrożyć odpowiednie reguły kulinarne, które pozwolą ukierunkować energię na pielęgnowanie, uzdrawianie i manifestowanie marzeń i celów.

„Magia kuchenna”, napisana przez praktykującą czarownicę i tarocistkę, to znacznie więcej niż książka z przepisami – to pełen wspaniałych receptur przewodnik kulinarny, który zachęca nas do spojrzenia na kwestię odżywiania z perspektywy magicznej i do uważnego przyglądania się temu, co trafia do naszego ciała.

Korzystaj z przepisów dostosowanych do pory roku, specjalnych mieszanek olejów i przypraw oraz mnóstwa nieoczywistych sposobów na przekształcenie dowolnego składnika znajdującego się w twojej kuchni na składnik magiczny. Poznaj szeroką gamę korespondencji, technik i przepisów. Zbuduj silny i zdrowy fundament życia poprzez gotowanie z intencją, mądrością i mocą.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 429

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Laurel zgłębia subtelny czar tego, z czym mamy do czynienia na co dzień, czyli jedzenia, pokazując nam, że żywność nie tylko dostarcza nam energii, ale może być naszą ścieżką.

– Cliff Seruntine, permakulturysta szaman, autor The Wildwood Way i Seasons of the Sacred Earth

Cóż za niezwykle inspirująca i pouczająca lektura, dająca nam możliwość wskrzeszenia głębi tego, co się przerodziło w kolejny obowiązek, czyli gotowania. Ta praca to piękny splot wiedzy fizycznej z duchową. To nauka, która może wzbogacić nasze życie, życie bliskich nam osób oraz świat natury.

– Daphne Seruntinezielarka specjalizująca się w pierwotnych metodach przechowywania żywności, przygotowania jej i wykorzystywania

Magia kuchenna to świetne połączenie praktycznej wiedzy z jej magicznym zastosowaniem. Książka, która zaprasza cię do wkroczenia do kuchni uważniej, z jasno wytyczonym celem. Czasami drewniana łyżka może być równie potężna co różdżka!

– Deborah Blake autorka książek Everyday Witchcraft i The Eclectic Witch’s Book of Shadows

Magia kuchenna to o wiele więcej niż książka kucharska (chociaż jest pełna wspaniałych przepisów). Książka zachęca nas, byśmy uważniej spojrzeli na magię, jaką jest jedzenie… Laurel Woodward daje nam wiedzę, która pozwala zastanowić się nad pochodzeniem, energią i wpływem tego, co spożywamy, w tym także magii zawartej w składnikach. Jedzenie jest fundamentalne dla naszej egzystencji, a dzięki wiedzy zawartej w Magii kuchennej możemy zbudować mocne i zdrowe podstawy życia, gotując z intencją, mądrością i mocą.

– Emily Cardingautorka Faery Craft i So Potent Art

Książka nie ma na celu udzielania porad medycznych ani nie zastępuje leczenia. W kwestii leczenia problemów zdrowotnych czytelniczki powinny skonsultować się z lekarzem lub innym wykwalifikowanym pracownikiem służby zdrowia. Autorka i wydawnictwo nie biorą odpowiedzialności za możliwe konsekwencje wynikające z wykorzystania metod czy porad zawartych w tej publikacji. Proszę unikaj pokarmów, na które masz nietolerancję pokarmową. Upewnij się, jakie ograniczenia pokarmowe i alergie ma osoba, której podajesz jedzenie lub którą narażasz na kontakt z danym produktem.

Wstęp

Wszystko zaczyna się od wiedzy i od jej wprowadzenia w życie

Gotująca wiedźma jest zręczna i bystra. Dostrzega potencjał w najbardziej powszechnych składnikach i dodaje szczyptę własnego smaku do tej najbardziej funkcjonalnej formy magii. Jej dom jest przestrzenią świętą, a w swoim rzemiośle korzysta z przedmiotów codziennego użytku, przygotowując dla bliskich wywary, herbatki i smakołyki. Jest zestrojona z cyklami natury, co odzwierciedlają jej sezonowe dania. Jej moc tkwi w czystości intencji, skupionej energii i siły jej woli, kiedy swoje działania wzmacnia magicznymi właściwościami ziół, przypraw, warzyw, owoców, korzeni i zieleniny. Większość z nas ma w sobie odrobinę takiej wiedźmy.

Stosuję magię kuchenną w swojej praktyce, zamieniając obowiązek w rytuał. Jestem zabieganą żoną i matką czworga dzieci, ale odkryłam, że kiedy podchodzę do codziennych zadań uważnie, z nudnych przemieniają się one w intensywne i wypełnione znaczeniem chwile, dzięki którym życie staje się magiczne. Gdy uważnie wykonuję codzienne czynności, jestem zaangażowana, wzrasta moja świadomość, jestem obecna w każdej chwili. Zmienia się moja percepcja i nagle mam wrażenie, jakbym była poza czasem, w innej rzeczywistości, w której wszystkie doznania są wzmocnione. Światło jest jaśniejsze, kolory żywsze, czas wielowymiarowy. Odpada wszystko, co nie ma znaczenia, zostaję tylko ja, w bańce danej chwili. Kiedy udaje mi się uchwycić tę zmianę, czuję lekkość, która przenika mnie aż do kości. Chwila obecna się poszerza i przynosi transformację. To prawdziwa magia. Bez względu na to, czy przygotowuję śniadanie, zagniatam chleb, czy na kolanach pielę ogródek, a moje ręce są brudne od ziemi, gdy podchodzę do zadań uważnie, stają się one nie tylko medytacją, w której dążę do celu, ale także rytuałem, który pozwala przejawić w pełni ukształtowany akt kreacji.

Ta książka jest książką kucharską, stworzoną po to, by uwznioślić twoje podejście od gotowania, przemieniając je z zadań, które wykonujemy raczej beznamiętnie, w potężne, w pełni świadome działania, które poruszają energię i karmią, uzdrawiają oraz spełniają marzenia. Nie ograniczam się tutaj do jednej religii, ale używam nauk płynących z wielu. Znajdziesz tu podstawy pracy z zaklęciami, najważniejsze pojęcia i przykłady, które pozwalają poznać techniki i zastosować je we własnej praktyce, ponieważ gdy podchodzisz do każdego zadania jak do rytuału, to twoje myśli odbiegają od spraw doczesnych i skupiają się na danej chwili. Dzięki temu możesz być obecna i wszystko bardziej poczuć. Tworzy to przestrzeń i poszerza horyzonty, umożliwiając ci to, co pozornie niemożliwe.

Rozdział 1

Dlaczego jedzenie jest ważne

Jeszcze do niedawna zdobywanie pożywienia determinowało ludzkie życie. Każda społeczność musiała produkować własną żywność. Kiedy jej się to udawało, rodzinom się powodziło. Jeśli był z tym problem, to ludzie umierali. Dieta była sezonowa: wiosną i w miesiącach letnich ludzie jedli dużo świeżych, ekologicznych owoców i warzyw. W miesiącach chłodniejszych spożywali natomiast mięso, orzechy, rośliny strączkowe, korzenie i zboża. Gotowanie było głównym zajęciem – nie było supermarketów ani sklepów spożywczych. Jedzenie albo uprawiano, albo je zbierano, albo na nie polowano.

Obecnie o tym, co jemy, decyduje przemysł spożywczy. Zatrzymanie się w barze i zjedzenie czegoś w biegu jest dla nas czymś naturalnym, a kiedy robimy zakupy, wypełniamy koszyki gotowym jedzeniem, w pięknym opakowaniu z napisem „naturalne” lub „zdrowy wybór”, podczas gdy większość kupowanych przez nas produktów to nie tyle pokarm, co raczej produkt spożywczy, pełen cukru i chemii, z niewielką liczbą składników odżywczych.

Niezdrowa dieta i utrudniony dostęp do pełnowartościowego pokarmu to dwa podstawowe czynniki, które doprowadziły do tego, że raport Międzynarodowego Panelu Ekspertów ds. Zrównoważonych Systemów Żywności (ang. IPES FOOD – International Panel of Experts on Sustainable Food Systems) mówi o „gwałtownym wzroście kosztów związanych z wpływem systemów produkcji żywności na zdrowie”1. Żywność uległa zmianie.

Owoce i warzywa uprawiane kilkadziesiąt lat temu były pełne witamin i minerałów, których dziś im brakuje2. Znikają rodzinne gospodarstwa na całym świecie, a ich miejsce zajmują korporacje produkujące żywność3. Obecnie zwykle żywność jest przetworzona, spryskana pestycydami i roundupem, okraszona chemicznymi rozpuszczalnikami i pozbawiona substancji odżywczych.

Jednak fakty pozostają niezmienne. Nadal jesteśmy tym, co jemy, a jako społeczeństwo płacimy za to niskim poziomem energii, słabym zdrowiem i problemami z nadwagą. Powszechne jest poranne zmęczenie, które większość rekompensuje sobie kawą i złapanym naprędce posiłkiem. Spożywamy puste kalorie, pełne soli, cukru i chemicznych dodatków, o trudnych do wymówienia nazwach. Niezdrowe wzorce żywieniowe są coraz częstszym problemem na całym świecie, a towarzyszą im coraz większa nadwaga oraz przeróżne choroby4.

Musimy powrócić do korzeni, wypełniając jadłospis produktami z lokalnych bazarów, warzywami z ogrodu i ekologicznymi produktami z supermarketów. Dzięki odrobinie uwagi i wysiłku można zastąpić jedzenie śmieciowe zdrowym i lepszym pokarmem, odzyskując przy tym zdrowie i energię. Niech twoją spiżarnię zajmą zapasy, które dodadzą ci sił.

Powinniśmy zacząć kupować i wybierać świadomie, unikając tego, co tanie, sztuczne i przetworzone. Niech twoim nawykiem stanie się czytanie etykietek, zanim włożysz cokolwiek do koszyka. Unikaj produktów, które zawierają dużo dodatków. Odstaw na półkę to, co zostało mocno przetworzone. Unikaj produktów pakowanych i zawsze, gdy istnieje taka możliwość, wybieraj prawdziwy pokarm.

Dlaczego warto kupować żywność ekologiczną

Jedzenie często zawiera szkodliwe substancje chemiczne, których próżno szukać na opakowaniu. W samych Stanach Zjednoczonych dodaje się do plonów ponad pół miliarda pestycydów rocznie5, nie po to, by zwiększyć wartość żywności, ale po to, by zwiększyć plony. To wielki biznes. Plony spryskuje się truciznami i środkami chwastobójczymi, a zbiory wysyła do sklepów, nie zważając na to, jak szkodliwe są dla zdrowia. A są szkodliwe. W 2015 roku Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem, IARC (International Agency for Research on Cancer) opublikowała raport stwierdzający, że środek chwastobójczy glifosat oraz takie środki owadobójcze jak malation, diazinon, tetrachlorvinfos czy paration, z dużym prawdopodobieństwem, są „rakotwórcze dla ludzi”6. Środek owadobójczy chlorpyrifos przyczynia się do opóźnienia rozwoju niemowląt7. Ponadto badania sugerują, że pozostałości po pestycydach – na poziomie, jaki powszechnie można znaleźć w moczu dzieci w Stanach Zjednoczonych – mogą się przyczyniać do tak częstego występowania ADHD. Powiązać je można także z pogorszeniem jakości spermy u mężczyzn8.

Glifosat, aktywny składnik roundupu, to najczęściej stosowany preparat chwastobójczy na całym świecie. Jego użycie łączy się z występowaniem raka, autyzmu, poważnych alergii pokarmowych oraz chorób autoimmunologicznych9. Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wykazała, że długotrwałe narażenie na działanie glifosatu jest związane z rozwojem chłoniaka nieziarniczego oraz innych poważnych chorób. W 2015 roku zarówno Kalifornia, jak i Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiły, że glifosat jest środkiem potencjalnie rakotwórczym10. W 2017 roku Kalifornia, w inicjatywie prawnej, zwanej Proposition, umieściła glifosat na liście związków chemicznych powodujących raka. Od tamtej pory ponad czterdzieści dwa tysiące osób wytoczyło proces przeciwko koncernowi Monsanto (obecnie Bayer), z zarzutem, że narażenie na spożycie roundupu przyczyniło się do rozwoju chłoniaków nieziarniczych, które to ryzyko zostało zatajone przez Monsanto11.

Glifosat jest szkodliwy, a mimo to od 2012 roku w Kalifornii spryskuje się nim migdały, brzoskwinie, melony kantalupa, cebulę, czereśnie, kukurydzę cukrową i cytrusy12. Groszek, cukier i buraki cukrowe, marchew, ziemniaki i cebula, a także komosa ryżowa, herbata, piwo i wino również zawierają duże ilości glifosatu13. W testach wykryto glifosat w pszenicy, jęczmieniu, owsie i fasoli, które nie są genetycznie modyfikowane, ponieważ coraz częściej w rolnictwie robi się opryski plonów tuż przed zbiorami, by osuszyć rośliny i zebrać plon „szybciej niż to mogłoby nastąpić, gdyby pozwolono roślinom obumrzeć naturalnie”, pisze Ben Hewitt, co oznacza, że glifosat jest w wielu roślinach, które spożywamy. Praktyka desykacji plonów w ponad pięćdziesięciu procentach „naraża nas na spożycie” glifosatu14.

Jesteśmy karmieni szkodliwymi dla zdrowia substancjami chemicznymi. Są one w wielu spożywanych przez nas produktach i nie wiadomo jaką krzywdę nam wyrządzają, chociaż coraz więcej osób zaczyna się nad tym zastanawiać. Ogromnym winowajcą jest tutaj kukurydza. Monsanto do kukurydzy wprowadziło gen Bt. Bt, czyli Bacillus thuringiensis. To owadobójcza bakteria, naturalnie występująca w glebie. Firma Big Food twierdzi, że pokarm modyfikowany genetycznie jest bezpieczny, a Bt nie jest wchłaniana przez człowieka. Jednak lekarze w szpitalu uniwersyteckim Sherbrooke w Quebecu w Kanadzie odkryli toksyny Bt w dziewięćdziesięciu trzech procentach przypadków kobiet w ciąży, które poddano badaniu, a także w osiemdziesięciu procentach krwi przedostającej się do dzieci poprzez pępowinę15.

W 2018 roku grupa naukowców z organizacji non profit Environmental Working Group zakupiła w sklepach spożywczych w San Francisco oraz w Waszyngtonie owsiane płatki śniadaniowe oraz batoniki zbożowe ponad dwunastu firm, aby udzielić Amerykanom informacji, które są utajnione rządowymi przepisami. Glifosat znajdował się w każdej próbce, a „wszystkie, poza dwoma, z dwudziestu ośmiu próbek zawierały stężenie glifosatu powyżej poziomu dopuszczalnego według standardów EWG, które mówią o dziennej dawce poniżej 160 ppb”16. Najwyższy wskaźnik glifosatu zawierały produkty firmy Quaker. Płatki śniadaniowe Quaker Oatmeal Squares Honey Nut zawierały 2 837 ppb glifosatu. Produkt Quaker Oatmeal Squares Brown Sugar był na drugim miejscu i zawierał 2 746 ppb. Firma General Mills uplasowała się jako czwarta z 1171 ppb glifosatu w płatkach Cheerios Oat Crunch Cinnamon. Batoniki zbożowe także zawierały duże ilości glifosatu, z czego najwięcej tego związku odkryto w Quaker Breakfast Squares Soft Baked Bars Peanut Butter, bo aż 1014 ppb17.

Odpowiedź firmy Quaker, która ukazała się w stacji Fox KTVU, w CBS News, w gazecie „New York Times” oraz w programie People, brzmiała: „Firma Quaker nie dodaje glifosatu na żadnym etapie produkcji. Glifosat jest powszechnie stosowany w przemyśle rolniczym, przed zbiorami plonów. Kiedy otrzymujemy owies, przechodzi on rygorystyczny proces oczyszczania (łuskanie, czyszczenie, prażenie i prasowanie)”18.

Wynika z tego, że decydując się na zakup nieekologicznej żywności z pszenicy czy owsa, wybierasz produkty zawierające różne szkodliwe związki chemiczne. Prawda jest taka, że wiemy niewiele na temat długoterminowych skutków ubocznych wywołanych spożyciem glifosatu, a także innych pestycydów zawartych w jedzeniu. Wyrządzone przez nie szkody mogą być widoczne za 10 lub 20 lat. Z pewnością wiemy, że glifosat jest szkodliwy dla środowiska i pozostaje w glebie i w wodach gruntowych19. Ministerstwo Ochrony Zasobów Naturalnych twierdzi, że w ciągu ostatnich 20 lat glifosat spowodował „znaczny”, bo ponad osiemdziesięcioprocentowy spadek populacji motyli monarchy, z powodu utraty stanowisk trojeści20. Środki chwastobójcze zawierające glifosat są „szkodliwe dla wielu aspektów ekosystemu, w tym także biologii i składu gleby, wody, innych roślin, organizmów wodnych, płazów, gadów, bezkręgowców, zwierząt oraz ludzi”21. Ich toksyczny wpływ jest widoczny zarówno u niższych bezkręgowców, jak i wyższych kręgowców. Badanie środowiskowe z 2017 roku wykazało toksyczne skutki glifosatu „w przypadku pierścienic (dżdżownic), stawonogów (skorupiaki i wady), mięczaków, zwierząt bezkręgowych, ryb, gadów, płazów i ptaków. U wyższych kręgowców, na przykład u ludzi, zaobserwowano takie toksyczne skutki jak genotoksyczność, cytotoksyczność, zmiany w jądrze komórkowym, zmiany hormonalne, zmiany chromosomalne i uszkodzenia DNA”22.

Możesz uniknąć spożywania glifosatu, karmiąc rodzinę pokarmem pochodzącym z upraw ekologicznych. Do uprawy ekologicznych owoców, warzyw i zbóż używa się bezpiecznych, naturalnych pestycydów. Zwykle są one spryskiwane naturalnymi środkami chwastobójczymi, rzadziej niewielką ilością pestycydów syntetycznych, których stosowanie jest ściśle uregulowane. Wybierając produkty ekologiczne, nie spożywasz codziennej dawki pestycydów, toksyn i środków owadobójczych, pochodzących z upraw konwencjonalnych, a dzięki temu odżywiasz się zdrowo. Ostatnie badania potwierdziły, że żywność ekologiczna zawiera o wiele więcej korzystnych składników odżywczych, takich jak antyoksydanty, od żywności uprawianej w sposób konwencjonalny. W czasopiśmie „British Journal of Nutrition” ukazało się badanie, które pokazało, że dzięki zastosowaniu innych praktyk zarządzania glebą „plony ekologiczne i żywność z nich pochodząca zawiera wyższe stężenie przeciwutleniaczy od żywności hodowanej w sposób konwencjonalny”23. W trwającym 6 lat badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, odkryto, że ekologiczne cebule zawierają o około dwadzieścia procent więcej przeciwutleniaczy od cebul hodowanych konwencjonalnie24. Bez wątpienia ekologiczne jedzenie jest droższe, ale warto wydać więcej, by uniknąć codziennej dawki trucizny.

W magicznym gotowaniu stosuje się te same zasady jak w każdym magicznym rytuale. Energia danego przedmiotu jest tym wyższa, im bardziej jest zbliżona do stanu naturalnego. W magicznej kuchni wybieramy najczystsze źródła energii, unikając nienaturalnych substancji, które zanieczyszczają pokarm. Zestrajamy te naturalne energie z intencją, przygotowując pokarm z poszczególnych składników i odżywając nim umysł oraz ciało, a tym samym wdrażając intencję w życie.

Magia kuchenna jest alchemią, w której poprzez gorąco lub zimno albo prostą czynność mieszania, miażdżenia czy ugniatania, wzmacniamy daną substancję naszą wolą i intencją, zmieniając jej formę.

Kostka masła wymieszana z cukrem i mąką, zagnieciona z miłością, staje się smakowitą przekąską, pełną krzepiącej energii i życzliwości. Wypełniony warzywami garnek zupy zamienia się w uzdrawiający eliksir. Mielone przyprawy i zgniecione zioła mogą wzbudzić namiętność kochanka.

Magia kuchenna jest zieloną magią. Uważnie przygotowując posiłek, zamieniamy kuchnię w świętą przestrzeń. Uważność zamienia bezmyślną rutynę w ceremonię, a codziennie czynności zyskują nowy wymiar. Kiedy gotujemy w pełni obecni i świadomie, możemy użyć intencji i pokierować energią, sprawiając, że prozaiczne czynności stają się czystą magią!

1. O. De Schutter, Towards a Common Food Policy for the European Union, panel IPES-Food, luty 2019, http://www.ipes-food.org/_img/upload/files/CFP_FullReport.pdf.
2.. R. Scheer, D. Moss, Dirt Poor. Have Fruits and Vegetables Become Less Nutritious?, „Scientific American”, 27 kwietnia 2011, https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/.
3.. C. McGreal, How America’s Food Giants Swallowed the Family Farms, „The Guardian”, 9 marca 2019, https://www.theguardian.com/environment/2019/mar/09/american-food-giants-swallow-the-family-farms-iowa.
4.. C. Rocha, Unraveling the Food–Health Nexus, Global Alliance for the Future of Food and IPES-Food, październik 2017, http://www.ipes-food.org/_img/upload/files/Health_FullReport(1).pdf.
5.. D. Atwood, C. Paisley-Jones, Pesticides Industry Sales and Usage 2008–2012 Market Estimates, Environmental Protection Agency, 2017, https://www.epa.gov/sites/production/files/2017-01/documents/pesticides-industry-sales-usage-2016_0.pdf.
6.. International Agency for Research on Cancer, IARC Monographs Volume 112. Evaluation of Five Organophosphate Insecticides and Herbicides, Światowa Organizacja Zdrowia, 20 marca 2015, https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/MonographVolume112-1.pdf.
7.. M. Biesecker, States Sue Over EPA Decision to Keep Dow Pesticide On the Market, Associated Press, 6 lipca 2017, https://fortune.com/2017/07/06/states-sue-epa-dow-pesticide/.
8.. A. Park, Study. A Link Between Pesticides and ADHD, „Time”, 17 maja 2010, http://content.time.com/time/health/article/0,8599,1989564,00.html; M. Oaklander, A Diet High in Pesticides Is Linked to a Lower Sperm Count „Time”, 30 marca 2015, https://time.com/3763648/pesticides-diet-fertility/.
9. Samsel, S. Seneff, Glyphosate, Pathways to Modern Diseases III. Manganese, Neurological Diseases, and Associated Pathologies, „Surgical Neurology International” 6, numer 45 (Marzec 2015), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392553/.
10.International Agency for Research on Cancer, IARC Monographs Volume 112. Evaluation of Five Organophosphate Insecticides and Herbicides, Światowa Organizacja Zdrowia, 20 marca 2015, https://www.iarc.fr/wp-content/uploads/2018/07/MonographVolume112-1.pdf.
11. S. Malkan, Non-Hodgkin Lymphoma: Glyphosate Fact Sheet. Cancer and Other Health Concerns, US Right to Know, ostatnie zmiany wprowadzono 12 kwietnia 2020, https://usrtk.org/pesticides/glyphosate-health-concerns/.
12. E. Grossman, What Do We Really Know about Roundup Weed Killer?, „National Geographic”, 23 kwietnia 2015, https://www.nationalgeographic.com/news/2015/04/150422 glyphosate-roundup-herbicide-weeds/.
13. J. Aldasek, Updated Screening Level Usage Analysis (SLUA) Report for Glyphosate, United States Environmental Protection Agency, 22 października 2015, https://paradigmchange.me/lc/wp-content/uploads/2019/03/GLYPHOSATE-use-EPA-HQ-OPP-2009-0361-0064.pdf; K. Cook, Glyphosate in Beer and Wine, CalPIRG Education Fund, luty 2019, https://uspirg.org/sites/pirg/files/reports/WEB_CAP_Glyphosate-pesticide-beer-and-wine_REPORT_022619.pdf?_ga=2.33097086.1581849178.1551185850-857148262.1551185850.
14. Hewitt, Why Farmers Are Using Glyphosate to Kill Their Crops—and What It Might Mean for You, Ensia, 19 grudnia 2017, https://ensia.com/features/glyphosate-drying/.
15. A. Aris, S. Leblanc, Maternal and fetal exposure to pesticides associated to genetically modified foods in Eastern Townships of Quebec, Canada, „Reproductive Toxicology” 31, numer 5 (maj 2011), s. 528–533, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21338670/.
16. Formuzia, Roundup for Breakfast, Part 2. In New Tests, Weed Killer Found in All Kids’ Cereals Sampled, EWG, 24 października 2018, https://www.ewg.org/release/roundup-breakfast-part-2-new-tests-weed-killer-found-all-kids-cereals-sampled.
17. Formuzia, Roundup for Breakfast, Part 2. In New Tests, Weed Killer Found in All Kids’ Cereals Sampled, EWG, 24 października 2018, https://www.ewg.org/release/roundup-breakfast-part-2-new-tests-weed-killer-found-all-kids-cereals-sampled.
18. L. Dyste, Study. Weed Killer Found in Oat Cereal and Granola Bars, Fox KTVU, 16 sierpnia 2016, https://www.ktvu.com/news/study-weed-killer-found-in-oat-cereal-and-granola-bars; Weed-Killing Chemical Linked to Cancer Found in Some Children’s Breakfast Foods, CBS News, 15 sierpnia 2018, https://www.cbsnews.com/news/glyphosate-roundup-chemical-found-in-childrens-breakfast-foods/; M. Zaveri, Report Finds Traces of a Controversial Herbicide in Cheerios and Quaker Oats, „New York Times”, 15 sierpnia 2018, https://www.nytimes.com/2018/08/15/health/herbicide-glyphosate-cereal-oatmeal-children.html; S. Spence, General Mills Responds to Report of Cancer-Linked Chemical Found in Its Cereals, „People”, 16 sierpnia 2018, https://people.com/food/general-mills-cheerios-weed-killer-chemical-glyphosate-quaker-oats-response/.
19. W. A. Battaglin, M. T. Meyer, K. M. Kuivila, J. E. Dietze, Glyphosate and Its Degradation Product AMPA Occur Frequently and Widely in U.S. Soils, Surface Water, Groundwater, and Precipitation, „Journal of the American Water Resources Association” 50, numer 2 (kwiecień 2014), s. 275–290, https://onlinelibrary.wiley.com /doi/10.1111/jawr.12159; Eva Sirinathsinghji, Widespread Glyphosate Contamination in USA, Institute of Science in Society, sierpień 2014, http://www.i-sis.org.uk/Widespread_Glyphosate_Contamination_in_US.php. 2
20. S. Fallon, Report. Monarchs, Other Species Endangered by Pesticides, Natural Resources Defense Council, 30 października 2019, https://www.nrdc.org/experts/sylvia-fallon/report-monarchs-other-species-endangered-pesticides.
21. S. Rushton, A. Spake, L. Chariton, The Unintended Consequences of Using Glyphosate, Sierra Club, styczeń 2016, https://content.sierraclub.org/grassrootsnetwork/sites/content.sierraclub.org.activistnetwork/files/teams/documents/The_Unintended_Consequences_of_Using_Glyphosate_Jan -2016.pdf.
22. J. Pal Kaur Gill, N. Sethi, A. Mohan, S. Datta, M. Girdhar, Glyphosate Toxicity for Animals, Environmental Chemistry Letters 16 (grudzień 2017), s. 401, https://www.researchgate.net/publication/321822115_Glyphosate_toxicity_for_animals.
23. M. Barański, D. Średnicka-Tober, N. Volakakis, i in., Higher Antioxidant and Lower Cadmium Concentrations and Lower Incidence of Pesticide Residues in Organically Grown Crops: a systematic literature review and meta-analyses, „British Journal of Nutrition” 112, numer 5 (wrzesień 2014), s. 794, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24968103/.
24. F. Ren, K. Reilly, J. P. Kerry, M. Gaffney, M. Hossain, D. K. Rai, Higher Antioxidant Activity, Total Flavonols, and Specific Quercetin Glucosides in Two Different Onion (Allium cepa L.) Varieties Grown under Organic Production. Results from a 6-Year Field Study, „Journal of Agricultural and Food Chemistry” 65, numer 52 (czerwiec 2017), s. 5, 122–132, https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.7b01352.

Rozdział 2

Magia codzienności

Wszystko, łącznie z tobą, składa się z atomów. Wibracja emituje częstotliwość, a ta częstotliwość tworzy pole elektromagnetyczne. Twoje pole elektromagnetyczne scala twoje atomy. Jest interfejsem, umożliwiającym komunikację jednej części twojego ciała z jego pozostałymi częściami. W rzeczywistości każdy proces, który utrzymuje cię przy życiu, jest u podstaw polem elektrycznym emitowanym przez jakąś część twojego ciała1. Podobnie jest w przypadku każdego liścia, korzenia, owocu, orzecha i nasiona, które spożywamy. Każdy kęs, z którym się łączysz, wibruje w wyjątkowy sposób.

W jedzeniu zawarta jest niesamowita energia, zarówno metaboliczna, jak i magiczna, a przynajmniej może być, jeśli wybierasz właściwy pokarm. Takie owoce jak jabłka, morele, awokado czy granaty zapobiegają starzeniu się i upiększają. Korzenie są wypełnione silną, pozytywną energią, odżywiającą komórki i napędzającą kreację oraz nowe początki. Zielenina jest związana z pieniędzmi oraz wzrostem, a włączając ją do swojej diety, zwiększasz witalność i dobrostan. Dzięki niej jesteś pełna energii. Jedzenie dostarcza składników odżywczych i jest lekarstwem, gdy chorujemy.

Jedzenie zawiera energię, którą można wykorzystać do pracy magicznej. Magia kuchenna działa dzięki połączeniu naturalnej energii jedzenia z intencją. Polega na łączeniu produktów, które karmią umysł i ciało przy jednoczesnym wysyłaniu intencji. Opanowując to rzemiosło, będziesz mogła czarować, przygotowując pyszny, pełnowartościowy posiłek dla przyjaciół i rodziny.

Ty też możesz być wiedźmą w kuchni. Wymaga to jedynie praktyki i wiedzy.

Powiedzmy, że przyjaciółka przychodzi do ciebie na herbatę. Dawno się nie widziałyście, ale naprawdę tęsknisz za tą relacją. Wiesz, że przyjaciółka uwielbia awokado, więc postanawiasz pracować ze wspierającą energią tego owocu. Robisz kilka tostów z ekologicznego pełnoziarnistego pieczywa (pszenica pielęgnuje i odnawia) i kładziesz na nich wspierające przyjaźń awokado. Skraplasz je obficie oliwą z oliwek (by uzdrawiać i błogosławić przyjaźń), a potem wyciskasz na nie sok z cytryny (by ożywić energię) i posypujesz je płatkami chili (by rozgrzać i dodać energii). Przygotowując posiłek, mówisz:

Gryźmy razem Wenus owoc

On rozkoszy da nam moc!

Z każdym kęsem przyjaźń nasza

Dłuższe nici tu zaprasza!

Kiedy przyjaźń w czasie rośnie,

Miłość wzbiera w wiecznej wiośnie.

Gotująca wiedźma wykorzystuje naturalne energie produktów, roślin, ziół, przypraw oraz olejów i napełnia je własną intencją. Awokado to pokarm miłości związany z planetą Wenus i żywiołem wody. Jest bogate w przeciwutleniacze, które pielęgnują skórę i odwracają proces starzenia. Awokado można wykorzystywać w magii przyciągania, piękna i miłości. Zawiera w sobie energię, która odnawia uczucia i rozbudza namiętność. Jeśli twój kochanek lubi awokado, możesz poczęstować go guacamole, by pogłębić jego uczucia.

Guacamole kochanka

Papryczka chili podrażnia skórę, więc podczas jej krojenia używaj rękawiczek i unikaj jej bezpośredniego kontaktu ze skórą. Olej w papryczce może wywołać bardzo uciążliwe pieczenie, które – w zależności od wrażliwości twojej skóry – może trwać nawet do kilku godzin.

Potrzebne będą:

2 dojrzałe awokado

½ szklanki pokrojonej cebuli

2 pomidory

garść posiekanej, świeżej kolendry

1 posiekana na drobno ostra papryczka jalapeño lub serrano (bez pestek)

posiekany na drobno ząbek czosnku

sok z 1 limonki (do smaku)

sól

Przekrój awokado i wyjmij pestkę. Łyżeczką przełóż awokado do miski i skup na nim swoją energię. Przygotuj intencję. Następnie rozgnieć awokado, skup się na stojącym przed tobą zadaniu i powiedz, co chcesz zrobić. Możesz na przykład powiedzieć:

Owocu Wenus, pobłogosław mnie swoją mocą.

Z każdym kęsem jestem coraz silniejsza.

On mnie kocha. On mnie kocha. On mnie kocha.

Kiedy awokado będzie już rozgniecione na drobne kawałki, dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj. Podawaj z chipsami lub tortillą i osobistym czarem.

Dodatek magii

O tym, czy magia jest skuteczna, dyskutuje się od wieków, ale praktyki magiczne są elementem każdej kultury na całym świecie. W swojej książce The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft Ronald Hutton pisze, że wiele osób, z którymi przeprowadzał wywiad, nie ma pojęcia, w jaki sposób działa ich magia. Autor pisze: „Pierwszym etapem jest pełna wiara w magię. Drugi jest wtedy, gdy uświadamiasz sobie, że to stek bzdur. Trzeci jest wtedy, gdy uświadamiasz sobie, że ten stek bzdur w jakiś sposób działa”2. I rzeczywiście działa. Kiedy wykonuje się zadania z uwagą i intencją, dzieją się cuda.

Magia kuchenna polega na zestrajaniu podobnych do siebie energii i podchodzeniu do zadań uważnie, tak by napełnić energią proces tworzenia. Oto kolejny przykład: powiedzmy, że twój mąż ma rozmowę o pracę i jeśli ją dostanie, zapewni to byt całej rodzinie, więc pomagasz mu się do niej przygotować. Upewniasz się, że ma wszystko, czego potrzebuje, i świetnie wygląda. Rano, przed rozmową, zapalasz zieloną świecę, posmarowaną oliwą z oliwek (błogosławieństwo). Posypujesz ją szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej (na szczęście), goździków (na szczęście i dobrobyt) oraz cynamonem (który przyciąga dobrobyt). Ustawiasz ją pośrodku stołu i zapalasz, gotując owsiankę (bogactwo i pomyślność), która krzepi i uziemia. Następnie dzielisz na części jabłko (jabłko to energia miłości, mądrości i czaru) i wrzucasz je do parującej owsianki. Skraplasz ją syropem klonowym (prawdziwym, pochodzącym z drzewa, który jest kojarzony z bogactwem) oraz obsypujesz cynamonem (szczęście, siła, bogactwo i szczypta mocy paranormalnych, by miał w sobie mądrość wypowiadania właściwych słów). Przez cały czas, mieszając, krojąc, wsypując, wkładasz w jedzenie intencję sukcesu, tajemne przesłanie, które programuje danie. Biorąc nóż, by pokroić jabłko, kumulujesz energię i się koncentrujesz, a jednocześnie odciągasz umysł od tego, co zakłóca twój spokój, skupiając się na wnętrzu. Kiedy już jesteś świadoma siebie, bierzesz wdech i kierujesz całą swoją energię w przygotowywany posiłek. Następnie dodajesz moc słowa, mówiąc, czego potrzebujesz. Możesz szeptać, śpiewać lub po prostu wysyłać myśli, w pełni skupiając się na krojeniu jabłka. Następnie, gdy już zebrałaś wszystkie składniki, możesz wypowiedzieć intencję lub się pomodlić, kierując energią w taki sposób, by wszystkie składniki ze sobą współpracowały.

Dzisiaj jest jego dzień.

Sukces leży u jego stóp.

Kęs jabłka i owsianki,

Wspiera Joe.

Joe dostaje tę pracę,

Joe dostaje tę pracę,

Joe dostaje tę pracę!

Dzięki słodyczy syropu klonowego

Joe jest w najlepszej formie.

Jest najlepszy i zdobywa pracę.

Albo coś w tym stylu. Zdania mogą się rymować, ale nie muszą. Rym nadaje rytm i łatwiej się go powtarza, dzięki czemu łatwiej jest podnieść energię. Przygotowujesz więc posiłek, ale twoje działania kumulują energię. Twoje myśli zestrajają się z energią składników, tworząc przestrzeń, w której wszechświat może przejawić twój cel. Stawiasz posiłek na stole i powtarzasz swoją prośbę. Kiedy poczujesz gotowość, możesz powoli dmuchnąć, wprawiając energię w ruch i wysyłając intencję do wszechświata.

Reszta należy do Joego. Wsparłaś go i wszystko przygotowałaś. Przed wyjściem włóż mu do kieszeni żołądź, całując go i życząc powodzenia. Pozwól, by świeca płonęła aż do końca rozmowy o pracę. O ile połowa magii tkwi w składnikach, o tyle druga połowa jest zależna od tego, w jaki sposób przygotowujesz posiłek. Za każdym razem, gdy coś gotujesz, podnosisz energię i wysyłasz intencję, bez względu na to, czy jesteś tego świadoma, czy nie. Poprzez skupienie siły woli i świadome działanie podnosisz energię i wkładasz w gotowanie intencję, co pozwala ci osiągnąć upragniony rezultat.

Oto kolejny przykład. Załóżmy, że zaprosiłaś na obiad nowych znajomych, na których chcesz zrobić dobre wrażenie. Sprzątasz i przygotowujesz dom, by uczcić ich wizytę. Wiesz, że mandarynki, mięta, marakuja, orzechy piniowe, ananasy, pistacje i estragon związane są z aspektem towarzyskim, a dodając je do pokarmu, wspierasz ten aspekt. W lodówce masz akurat główkę sałaty, mandarynki i paczkę orzeszków pistacjowych, więc postanawiasz przygotować powitalną sałatkę. Wyjmujesz składniki, a potem myjąc je, krojąc i łącząc w całość, utrzymujesz intencję przyjemnego wieczoru, podczas którego nawiązuje się nić przyjaźni, a goście są zadowoleni ze spotkania z tobą.

Wspierająca gościnność sałatka z koziego sera, mandarynek i orzeszków pistacjowych

Przepis na trzy porcje

Potrzebne będą:

1 sałata rzymska lub masłowa

1½ szklanki podzielonych na części mandarynek lub klementynek

150 g świeżego sera koziego, 50 g na każdą porcję

⅓ szklanki posiekanych orzeszków piniowych

Umyj, wysusz i pokrój sałatę. Połóż ją na trzech ładnych talerzach. Do każdej porcji dodaj po pół szklanki mandarynek. Posyp je rozdrobionym kozim sercem i kawałkami orzeszków pistacjowych.

Sos dijon

Podaj sałatkę z tym sosem o wyrazistym smaku. Energia cytryny wspiera szczęście i przyjaźń, miód osładza, a musztarda i szalotka chronią przed negatywną energią.

Potrzebne będą:

1 szalotka, pokrojona

½ szklanki soku z cytryny

1 szklanka oliwy z oliwek

1 łyżka musztardy dijon

1 łyżka miodu

sól i pieprz do smaku

W dużym słoiku połącz składniki i odstaw go na pół godziny przed podaniem. Przed polaniem sałatki wstrząśnij słoikiem. Możesz też podać sos obok. Niewykorzystaną część przechowuj w lodówce do tygodnia.

* * *

Wracamy do twoich gości. Podajesz sałatkę z bochenkiem świeżo upieczonego chleba i mrożoną herbatą. Twoi goście czują się mile widziani i uhonorowani. Zauważają twoje wysiłki i w związku z tym otwierają się na przyjaźń. Jest przyjemnie, a rozmowa płynie z łatwością. Popołudnie okazuje się sukcesem. Twoi nowi przyjaciele wychodzą szczęśliwi, a to wszystko dzięki temu, że poświęciłaś chwilę i skupiłaś się na szczegółach.

Ustanawianie intencji

Pierwszym krokiem magicznych działań jest ustanowienie jasnej intencji. Magia, w swojej najprostszej formie, jest intencją, na której skupiamy się przed działaniem. Zanim zaczniesz jakiś projekt, zastanów się, co chciałabyś osiągnąć. Nad czym pracujesz? Odpowiedź na to pytanie jest twoją intencją.

Powiedzmy, że chcesz upiec chleb. Dlaczego go pieczesz? Czy jest to działanie duchowe? Chleb jest ulubionym pokarmem wielu bóstw domowych oraz leśnych duchów, a także innych duchów ziemi. Czy jest to akt miłości i troski? Czy chcesz siebie albo kogoś wzmocnić? A może masz nadzieję uzyskać od kogoś odpowiedź? Intencja, powód, dla którego robisz zaczyn na ten chleb, jest tym, co daje mu moc. Intencja to wyrażone pragnienie. Zatem zastanów się, czego pragniesz, i zawrzyj to w jasnym i zwięzłym zdaniu. Twoją intencją może być jakieś wzmacniające zdanie. Mogą być nią pozytywne i pełne uzdrawiającej miłości myśli dla twojej rodziny. Intencja może dotyczyć szczęścia i radości dzielonej z przyjaciółmi. Może też dotyczyć innego pragnienia.

Aby akt magiczny był skuteczny, musisz wiedzieć, czego chcesz, i wierzyć, że możesz to osiągnąć. Zdecyduj, czego pragniesz, i sformułuj zwięzłe zdanie, tak jakbyś już osiągnęła swój cel. Intencja związana ze zdrowiem mogłaby brzmieć tak: „Adam jest zdrowy” lub „Sara jest uzdrowiona”. Intencja wzmacniająca mogłaby wyglądać tak: „Dostałam pracę”, „Jestem błogosławiona”, „Jestem szczęśliwa” lub „Jestem pełna”. Albo „Zdobyłam nagrodę, osiągnęłam sukces”. Intencja przywołująca mogłaby wyglądać tak: „On mnie kocha”, „Ona to ma”, „Zaakceptowali to” lub „Dobrze się rozumiemy”.

Wypowiedz intencję, a następnie napełnij pozytywną energią zagniatane na chleb ciasto. Czarując, intencję wypowiadamy na głos, zapisujemy ją lub po prostu utrzymujemy ją w umyśle i podlewamy uwagą i działaniem, tak by mogła się urzeczywistnić. W kuchennej magii pracuje się z przepisem, mając na uwadze cel, który chcemy osiągnąć. Ciasto piecze się, by uhonorować kogoś bliskiego. Zupę gotuje się, by uzdrowić chorujące dziecko. Zaparza się herbatę, by ukoić ducha. Bez względu na to, co robisz, miej na uwadze swój cel. W magicznym gotowaniu podkreśla się właśnie ten cel, medytuje się nad nim i napełnia się go energią (podczas przygotowywania składników, mieszania ich ze sobą czy krojenia).

Magia działa dzięki sile woli i skupieniu myśli. Kontrola umysłu jest najważniejszym atrybutem osoby czarującej. Kontrola umysłu, wycofywanie myśli z przeszłości czy przyszłości i skupianie ich na obecnej chwili jest prostą i uwalniającą umiejętnością, którą można osiągnąć dzięki praktyce. Nauczenie się, jak być w danej chwili, daje moc uciszania paplaniny „małpiego umysłu” i pozwala nam na pełną obecność.

Opanowując poniższe ćwiczenia, nauczysz się uspokajać umysł, skupiać myśli i być w chwili obecnej.

Medytacja powrotu do własnego centrum

Wracanie do własnego centrum jest formą uważności. To proces skupiania uwagi i napełniania się tym, co jest tu i teraz. Aby to zrobić, odwracamy uwagę od świata zewnętrznego i skupiamy myśli na sobie, napełniając się chwilą obecną. Dzięki skupieniu zbieramy porozrzucane myśli i wracamy do chwili obecnej. Ta zmiana sprawia, że nasza percepcja się poszerza i wyostrza na cudownie ekscytujące doświadczenie bycia tu i teraz, w przebudzeniu i w pełni życia, z pełną świadomością bycia we własnym ciele. Poprzez akt powracania do swojego centrum możemy wyjść poza prozę życia i tchnąć intencję w proces gotowania, by osiągnąć upragniony rezultat. Powracanie do centrum zmienia sposób, w jaki postrzegamy świat, i zwiększa moc percepcji oraz pozwala nam na naturalną obserwację i właściwą interpretację otaczającego nas świata.

Opanowując to ćwiczenie, zyskasz umiejętność kumulowania energii, skupiania się na swojej esencji, wyostrzania zmysłów. Nauczysz się dostrzegać to, co wcześniej umykało twojej uwadze. Wraz z praktyką będziesz w stanie poszerzyć świadomość i objąć nią coraz większy obszar, a twoje zmysły się wyostrzą.

Zacznijmy. Przyjmij taką pozycję medytacyjną, jaka najbardziej ci odpowiada. Możesz siedzieć lub stać. Upewnij się, że jest ci wygodnie i masz wyprostowany kręgosłup. Weź powoli głęboki wdech. Skup się na wpływającym do twojego ciała wdechu. Zauważ, jak unosi i poszerza się twoja klatka piersiowa. Dostrzeż, jak czuje się twoje ciało. Nie pozwól, by inne myśli rozproszyły twoją uwagę. Utrzymuj umysł skupiony na tym, jak czujesz się w tym momencie. Kiedy płuca będą wypełnione powietrzem, wstrzymaj oddech i policz do trzech. Następnie zrób powoli wydech, licząc do trzech. To jest oddech medytacyjny, uważny, świadomy oddech.

Biorąc głęboki wdech, zamknij oczy. Skup się na obszarze za mostkiem. To miejsce, które jest twoim centrum. (Niektórzy mogą ten obszar poczuć niżej, w brzuchu. To też jest w porządku). Podczas wdechu skup się na swoim centrum. Weź powolny, głęboki wdech, licząc do trzech, po czym zatrzymaj powietrze w płucach, licząc do trzech, i zrób wydech, licząc do trzech. Oddychaj i czując oddech przepływający przez ciało, wyobraź sobie światło, które rozbłyskuje w twoim centrum. Oddychaj i bądź obecna, skupiona na wspaniałym wewnętrznym blasku. Jeśli ci to pomoże, możesz skorzystać ze zmysłu dotyku, kładąc dłoń na tym obszarze i podążając za oddechem. Oddychaj głęboko i skupiaj się na wewnętrznym blasku.

Oddychaj i czuj, jak podczas każdego wdechu wzrasta twoja energia. Utrzymuj skupienie wewnątrz, tak jakbyś istniała tylko ty, twoje piękne, lśniące centrum i twój oddech. Bądź z oddechem do momentu aż doświadczysz przemiany, a chwila obecna stanie się wyrazista. Otworzy ci się percepcja, będziesz coraz bardziej świadoma swojej obecności w tym momencie, we własnej skórze. Bądź ze swoją poszerzającą się percepcją i doświadczaj tej przemiany. Pozwól swoim zmysłom napełniać się tą wyśmienitą obecnością.

Zestrojenie swojej pracy z energią Księżyca

Unoszący się nad nami Księżyc, niczym latarnia na nocnym niebie, wpływa na to, co jest na Ziemi, bardziej, niż jesteśmy w stanie sobie to wyobrazić. Księżyc rytmicznie przechodzi przez dwanaście znaków zodiaku, łącząc się z każdą z kosmicznych energii. To srebrne ciało niebieskie nie tylko wpływa na pływy, ale istnieje podejrzenie, że wpływa na zachowania wszystkiego, co żyje na tej planecie: roślin, zwierząt i ludzi. Mądrość ludowa posądza Księżyc o zmiany zachowań nie tylko ludzi, ale także mórz, ryb i roślin. Ogrodnictwo zgodnie z fazami Księżyca „jest ideą, która towarzyszy ludziom od momentu, gdy zaczęliśmy uprawiać żywność”3. Niedawno zaobserwowano, że rośliny nie tylko wchłaniają więcej wody podczas pełni Księżyca, ale to właśnie wtedy także sadzonki chętniej wypuszczają korzenie. Pliniusz Starszy, naturalista rzymski z I wieku, w swoim dziele Historia naturalna zauważył, że Księżyc „odnawia ziemię; kiedy się do niej zbliża, napełnia wszystkie ciała, a kiedy go ubywa, opróżnia je”4. To właśnie przez tę relację przyczynowo-skutkową przyciągamy do siebie rzeczy, gdy Księżyc rośnie, a odpychamy je, gdy go ubywa.

Zmienny Księżyc wpływa na wiele zjawisk, zarówno widzialnych, jak i niewidzialnych. Wiemy, że przyciąganie grawitacyjne oddziałuje na pływy oceanu oraz skorupę ziemską, ale podejrzewa się, że wpływ ten jest znacznie większy. Zrozumienie zmiennych właściwości Księżyca umożliwia odprawianie znacznie skuteczniejszych czarów.

Aby wykorzystać energię Księżyca, przyglądamy się aktywności tych, którzy byli tu przed nami, praktyków, którzy obserwowali różne relacje przyczynowo-skutkowe i zapisywali rezultaty swojej pracy. W ten sposób możemy wykorzystać to, czego się nauczyli. Pozwala to nam na rzucenie zaklęć, dzięki którym możemy coś zyskać lub które mają coś zwiększyć w trakcie rosnącego Księżyca.

Czy wiesz, w jakiej fazie obecnie znajduje się Księżyc? Przede wszystkim ustal, czy rośnie, czy też maleje. Dzięki temu będziesz wiedziała, jak sformułować intencję zestrojoną z Księżycem, co pozwoli ci otrzymać jego wsparcie.

W trakcie rosnącego Księżyca twoje zaklęcia mogą dotyczyć:

błogosławieństw,

ochrony,

powodzenia,

miłości, przyciągania i przyjaźni,

płodności,

nowej pracy i awansu,

szybkiego przypływu gotówki, bogactwa i obfitości,

nowych możliwości,

uzdrawiania i dobrego zdrowia,

komunikacji, natchnionej kreatywności,

szczęścia i harmonii.

W trakcie malejącego Księżyca stwórz intencje dotyczące:

oczyszczania,

łączenia lub wypędzania,

oczyszczania energii lub zdejmowania klątw,

kończenia relacji lub odrzucania czyjegoś zainteresowania,

kończenia bezpłodnego etapu,

usuwania zachowań, przeszkód i obsesji,

porzucania długów i braków,

odblokowywania przepływu energii,

usuwania chorób, kończenia okresów folgowania sobie,

wspierania autorefleksji, korekty tekstów, nauki,

kończenia żałoby, kojenia negatywnych emocji, zażegnywania konfliktów.

Księżyc, niczym wielkie lustro, odbijając światło słońca i krążąc wokół Ziemi, nieustannie zmienia swój wygląd. Średnio co dwadzieścia dziewięć dni Księżyc przechodzi swój cykl przez wszystkie fazy: wzrasta z niewielkiego sierpu, rośnie do momentu, aż zaświeci w pełni, a następnie maleje i wraca do kształtu sierpu, po czym kompletnie zanika. Każda faza Księżyca, opierając się na rosnącym lub znikającym świetle, wspiera inne działania – albo ich brak.

Współczesne umysły snują wzniosłe idee dotyczące tego, kim jesteśmy, oraz naszego miejsca na świecie, ignorujące fizyczną naturę życia oraz to, że jesteśmy istotami z krwi i kości, zakorzenionymi w pradawnych pływach naturalnego świata. Podobnie jak niedźwiedź i renifer, a także motyl monarcha, reagujemy na ten puls, najczęściej nieświadomie, więc ignorujemy fizyczną reakcję naszego ciała. Tak jak nasze ciała reagują na pory roku, tak reagujemy na Księżyc, odzwierciedlając jego zmienną formę w emocjach, energii i nastroju. Nauka wyjaśnia sposób, w jaki przyciąganie grawitacyjne Słońca i Księżyca tworzy pływy, które oddziałują na wody na ziemi oraz rośliny. Dlaczego my mielibyśmy tego nie doświadczać?

Śledzenie faz Księżyca pozwala nam uzyskać połączenie z tą zmienną energią. Budzi to świadomość magicznych pływów i wspiera relację ze światem natury, którego jesteśmy częścią. Tak jak wiesz, jaka jest pora roku i dzień, powinnaś być świadoma faz Księżyca. Księżyc nieustannie wpływa na naszą energię, pojawiając się na niebie i ponownie znikając. Każdego miesiąca Księżyc rośnie i maleje od nowiu do pełni, oddziałując na życie na ziemi.

Wyjdź na zewnątrz i spójrz w niebo. Zapoznaj się z rytmem Księżyca. Księżyc w nowiu wschodzi około wschodu słońca. Każdego dnia Księżyc wschodzi o piętnaście minut później niż dnia poprzedniego, więc w pierwszej kwadrze wschodzi około południa. Księżyc w pełni wschodzi około zachodu słońca, a w ostatniej kwadrze wschodzi około północy.

Ciemny Księżyc

W miarę wędrówki Księżyca wokół Ziemi, w zależności od jego ułożenia względem Ziemi i Słońca, zmienia się jego widoczność. Kiedy Słońce i Księżyc znajdują się po tej samej stronie Ziemi, Księżyc pozostaje niedoświetlony. Nie widać go na nocnym niebie. Wiedźmy Starego Świata określały to położenie Księżyca ciemnym. Obecnie panuje wielki zamęt w kwestii tej fazy Księżyca, związany z różnymi definicjami współczesnych astrologów i naukowców, którzy zamiennie używają terminów „ciemny Księżyc” i „nów”. Warto jednak pamiętać, że gdy mowa o podejściu energetycznym, ciemny Księżyc i nów nie są pojęciami tożsamymi.

Ciemny Księżyc to okres, który jest odwrotnością pełni: czas, gdy na niebie nie widać Księżyca, a energetycznie Księżyc znajduje się w najniższym punkcie. Energia jest wyciszona i receptywna. Ciemny Księżyc jest bardzo magiczną fazą graniczną, kojarzoną z łonem. To czas składania czci przodkom, moment kontaktu z duchami, skrywania tego, co należy zachować w tajemnicy, i poszukiwania tego, co ukryte lub zagubione. Ciemny Księżyc oferuje energię do pracy z cieniem. Taka noc sprzyja wpatrywaniu się w pustkę i komunikacji z mieszkańcami zaświatów. Czas przepędzania, jednoczenia, zdejmowania zaklęć i czarowania.

Medytacja ciemnego Księżyca

Noc ciemnego Księżyca sprzyja zanurzaniu się we wnętrzu i sprawdzaniu, co się w nas dzieje. Napełnij miseczkę wodą i ustaw ją tak, byś mogła widzieć w tafli odbicie ciemnego nieba. Usiądź w wygodnej pozycji, takiej, w której będziesz mogła wpatrywać się w tę taflę wody. Powróć do swojego centrum i sięgnij po intuicję, skupiając się na punkcie znajdującym się pomiędzy twoimi uszami. Usiądź w ciszy i nasłuchuj.

Przyglądaj się powierzchni wody. Zauważ każde pojawiające się słowo, dźwięk, wizerunek, symbol, zapach, uczucia czy myśl. Na koniec spisz wszystko jak najbardziej szczegółowo. Będziesz zaskoczona odkryciami.

Nów

Czas nowiu jest wtedy, gdy na niebie pojawia się pierwszy sierp, sygnalizując początek przybywania Księżyca. W trakcie nowiu energia jest wzrostowa, sprzyja czarom związanymi z nowymi początkami i nowymi projektami. Jej wpływ wspiera ambicję i sprzyja karierze. To czas zasiewania nasion tego, co chciałabyś zamanifestować.

Powitaj wchodzący Księżyc

Tak jak Słońce, Księżyc wschodzi na wschodzie i zachodzi na zachodzie. Podczas nowiu Księżyc wschodzi o wschodzie słońca. Każdej następnej nocy wschodzi później, by pierwszej nocy pełni wzejść o zachodzie słońca. Sprawdź, o której Księżyc wschodzi w miejscu twojego zamieszkania. Wyjdź z domu i znajdź takie miejsce, z którego dobrze widać horyzont. Czekaj, aż pojawi się sierp Księżyca, i krzyknij, zaśpiewaj albo się mu pokłoń. Unieś ramiona i się przywitaj. Niech to stanie się twoją praktyką, czasem mocy. Uśmiechnij się i otwórz serce, a ta chwila nabierze mocy.

Przybywający Księżyc

Spójrz na Księżyc. Czy wiesz, że jesteś w stanie rozpoznać, czy Księżyc rośnie, czy maleje, zwyczajnie unosząc swoją dłoń? (Prawą na półkuli północnej, lewą na półkuli południowej). Unieś dłonie, kciuki wyprostowane, wnętrza dłoni skierowane w stronę Księżyca. Jeśli kształt Księżyca przypomina twoją prawą dłoń, oznacza to, że go przybywa.

W miarę przybywania Księżyca (powiększa się jego oświetlona, widoczna z Ziemi powierzchnia) jego energia wspiera wzrost. Pracuj wtedy nad przyciąganiem. To czas działania, budowania i tworzenia. Sprawdź, jaką intencję wysłałaś podczas nowiu. Wykonaj pracę, jakiej potrzebujesz w kierunku realizacji swojego planu. Ta energia wspiera zaklęcia związane z przyciąganiem miłości, szczęścia, obfitości, dobrobytu i pozytywnych możliwości.

Pełnia

O pełni Księżyca mówimy wtedy, gdy oświetlona jest cała jego powierzchnia od strony Ziemi. W tym czasie energia wzbiera i osiąga swój punkt szczytowy. Księżyc świeci, wyostrzając naszą intuicję i skupienie. Buzują w nas głębokie emocje. W tym czasie niektórzy działają mało odpowiedzialnie, a niejednokrotnie w okolicy pełni nasila się przestępczość. Oceany reagują na pełnię przypływem. Drzewa i rośliny piją wtedy więcej wody. Nasiona kiełkują, budząc się do życia. Sadzonki wypuszczają korzenie.

Pełnia trwa trzy dni. To czas pracy rytualnej, która pozwala na zaspokajanie pragnień. To czas spełniania życzeń, kończenia projektów, manifestowania tego, co zostało wprawione w ruch na początku cyklu. Energia pełni napędza działania magiczne. Dzięki niej możemy więcej. W jej świetle możemy budować, przywoływać i odprawiać magię ochronną. Trzydniowy okres pełni Księżyca to także cenny czas duchowego wzrostu i magii praktycznej.

Zorganizuj pełniową imprezę

Zorganizuj inspirujące spotkanie. Zaproś do siebie przyjaciół. Nie musi to być grupa, z którą praktykujesz magię, ale ludzie, którzy będą twoim metafizycznym plemieniem. Zorganizuj przyjęcie na zewnątrz. Możecie rozpalić ogień. W ogniu jest coś zbliżającego, coś, co zawsze podnosi energię przyjęcia. Możecie się zebrać wokół ogniska i śpiewać, tańczyć i bębnić. Możecie opowiadać historie, poprowadzić medytację lub w kręgu wysłać Księżycowi życzenia. Możesz zrobić coś spokojnego albo szalonego, w zależności od strefy komfortu twoich gości.

Upiecz księżycowe ciasto

Pierwszej nocy pełni obudź w sobie wiedźmę kucharkę i przygotuj pełne mocy pełniowe ciasto. Skorzystaj z ulubionego przepisu. Przywołaj energię Księżyca podczas gromadzenia składników, odmierzania, mieszania i łączenia. Uważnie dodaj dowolny składnik magiczny, by wzmocnić mistyczne moce twojego ciasta: szczypta maranty trzcinowej, by pogłębić aspekt mistyczny, łyżeczka lawendy, by wzmocnić szczęście, albo odrobina płatków róży lub wody różanej, by wzmocnić pozytywne uczucia. Udekoruj ciasto kwiatami i ziołami albo wytnij wzór cyklu Księżyca i połóż go na cieście. Posyp je cukrem pudrem, aż wypełnisz nim cały wzór, a następnie usuń papier. Zjedzenie ciasta lub dzielenie się nim przez kolejne trzy dni pomaga się napełnić energią Księżyca.

Księżyc ubywający

Księżyca ubywa, gdy od pełni przechodzi on do trzeciej kwadry, poprzez sierp aż do Księżyca ciemnego, dopełniając cykl. W tej części cyklu energia się cofa, dzięki czemu możemy pozbyć się rzeczy, których już nie chcemy. Zamiast przyciągać dobrostan, pracuj nad porzuceniem nałogów. Zamiast przyciągać miłość, pracuj nad zakończeniem samotności. Zamiast manifestować możliwości, pracuj nad odblokowaniem przepływu energii. Księżyc w tej fazie oferuje energię do uwalniania, oczyszczania i usuwania. Pracuj z rytuałem, który oczyszcza negatywne wpływy, oddala od nas to, czego nie chcemy, i odwraca wpływ magii innych osób. Używaj tej energii do usuwania przeszkód, które wstrzymują progres. To czas usuwania i odrzucania. Pracuj na odwracaniem uroków oraz nad przerywaniem cyklu, który chcesz już zakończyć. Ubywający Księżyc wspiera magię, która pozwala uwolnić się od niechcianych zachowań, zarówno naszych własnych, jak i ludzi wokół ciebie. Możesz sobie poradzić z kimś, kto sprawia ci kłopoty, zakończyć plotki lub sprawić, by ktoś zostawił cię w spokoju.

Magia a dni tygodnia

Czy kiedykolwiek doświadczyłaś chwili, gdy wszystko nagle było na swoim miejscu i miałaś wrażenie, że jesteś „w przepływie”, a wszechświat wspiera twoje wysiłki? Dzięki zestrojeniu intencji z energią wszechświata takie momenty mogą być częstsze. Kiedy odprawimy rytuał przy wsparciu cyklu Księżyca i energii poszczególnych dni tygodnia, nasza intencja nabiera większej mocy, gdyż serce i umysł są zestrojone ze wszechświatem.

Poszczególne dni tygodnia, podobnie jak energia Księżyca, wspierają magiczne działania. Dawno temu, gdy ludzie tworzyli kalendarz, patrzyli w niebo i nazwali siedem dni, biorąc inspirację od siedmiu ciał niebieskich, Słońca, Księżyca i pięciu planet widocznych gołym okiem: Marsa, Merkurego, Jowisza, Wenus i Saturna. Niedziela wzięła swoją nazwę od boga słońca Sola lub Heliosa.

Niedziela niesie w sobie mocną, męską energię, wspierającą zdrowie, szczęście i ogólny dobrobyt. Korzystaj z tej energii do manifestacji marzeń, rozwoju kariery i dążenia do osobistych osiągnięć.

Poniedziałek to dzień księżycowej bogini Luny czy też Selene. Płodna kobieca energia poniedziałku może być wykorzystana do uzyskania jasności i podsycania pragnień serca. Pracuj z nią w celu wzmocnienia intuicji, wprowadzenia harmonii, przyciągania miłości czy wzbudzenia inspiracji wewnętrznej muzy.

Wtorek związany jest z Marsem i baranem. To mocna, męska wojownicza energia przywództwa, siły, odwagi, pasji i obrony. Korzystaj z niej do radzenia sobie z problemami i ich rozwiązywania. Ta siła pobudza do działania i zapoczątkowuje nowe.

Środa należy do posłańca Merkurego lub Hermesa. Energia środy wspiera działania związane z ekspresją. Tego dnia wysyłaj, wzmacniaj i naprawiaj komunikację. Ten dzień wspiera prace związane z wiadomościami, nauką i podróżami.

Czwartek to dzień Jowisza lub Zeusa. Wypełniony jest energią sprzyjającą manifestacji obfitości i wzrostu. Energia tego dnia wspiera zdrowie, dobrobyt, ekspansję, sukces i szczęście.

Piątek należy do Wenus lub Afrodyty. Piątek jest wypełniony energią miłości w relacjach, w rodzinie, energią przyciągania, piękna, uczuć, przyjaźni, zaufania, uzdrawiania i ochrony.

Sobota niosąca karmiczną energię Saturna czy też Kronosa zdobyła sławę dnia uzdrawiania poprzez trudne życiowe lekcje. Skorzystaj z tej energii, niosąc pomoc chorym, przywracając przepływ, znajdując spokój i radząc sobie z tym, co cię ogranicza. Saturn wspiera instynkt samozachowawczy. Używaj tej energii do działań związanych z ochroną, usuwaniem przeszkód lub powstrzymywaniem kłopotliwych osób.

Czerp pełnymi garściami z pracy, jaką przed tobą wykonali inni, i skorzystaj z ich odkryć, wiedząc, że połączenie energii, które sprzyjają twojej intencji, pozwoli ci na skuteczniejsze czary. Jeśli jest sobota, a Księżyc w Skorpionie maleje, praca nad przyciąganiem szybkich pieniędzy zapewne nie zadziała – ponieważ dostępne energie nie sprzyjają tej intencji, ale rzucanie tego dnia zaklęcia, którego zadaniem jest odkrycie prawdy, sprawi, że zadziała ono doskonale. Przed rozpoczęciem jakichkolwiek działań magicznych, sprawdź dostępne energie, by wzmocnić swoje działania.

Oczyść, poświęć i naładuj swoje magiczne przedmioty

Nowy magiczny przedmiot, który włączasz do swojej praktyki, prawdopodobnie przeszedł przez wiele rąk i wiele różnych energii, zanim trafił do ciebie. Zatem przed poświęceniem danej rzeczy dobrze będzie ją oczyścić. Jeśli dany przedmiot można zanurzyć w wodzie, najlepsza będzie rytualna kąpiel. Jeśli nie można go włożyć do wody, zakop go w ziemi lub zanurz w soli, co zneutralizuje jego energię. Jeśli przedmiot jest delikatny, możesz okadzić go szałwią i w ten sposób oczyścić go z pozostałości energii.

Jeśli nie jesteś pewna, z którego procesu skorzystać, zapytaj o to sam przedmiot. Trzymając go w dominującej dłoni, znajdź swoje centrum. Otwórz umysł i zacznij się wsłuchiwać w przedmiot. Prawdopodobnie usłyszysz, co masz z nim zrobić przed włączeniem go do swojej praktyki. Po wybraniu metody od razu przejdź do działania.

Po umyciu, zakopaniu lub okadzeniu nadchodzi czas na uświęcenie i poświęcenie go magicznym działaniom, polegające na pobłogosławieniu danego przedmiotu w imię wybranego bóstwa lub energii, z którą pracujesz. Możesz to zrobić we wskazany przez siebie sposób. Możesz, trzymając rzecz w dominującej dłoni, poprosić dane bóstwo o błogosławieństwo. Możesz namaścić przedmiot olejkiem lub ochrzcić go w księżycowej wodzie. Możesz poprosić o błogosławieństwo żywioły, wzywając każdy z nich po kolei.

W swojej praktyce pozwalam, by to przedmiot mnie prowadził, i odprawiam rytuał w zależności od potrzeb. Na przykład, aby uświęcić nową świecę, przemywam ją wodą, suszę i trzymając ją w dominującej ręce, mówię, czego od niej oczekuję. Następnie przykrywam świecę drugą dłonią i wyobrażam sobie otaczające ją białe światło. Po wizualizacji przystawiam przedmiot do ust i robię długi powolny wydech, wiedząc, że mój oddech jest połączony z duchem i aktywuje intencję.

Jeśli poświęcam nową różdżkę, korzystam z bardziej rozbudowanej praktyki, czyli zapraszam każdy z żywiołów, prosząc je o błogosławieństwo. W swojej magicznej praktyce najczęściej pracuję z dziką, surową energią żywiołów. Aby to zrobić, wybierz coś, co będzie reprezentowało każdy z żywiołów, i ułóż te przedmioty na punktach kompasu. Pośrodku połóż przedmiot, który chcesz poświęcić. Do błogosławieństwa zaproś żywioły. Zacznij na północy lub wschodzie i namaść przedmiot czymś, co reprezentuje dany żywioł, prosząc o pobłogosławienie danego przedmiotu do pracy rytualnej. Na północy weź niewielką ilość piasku, ziemi lub soli i, z prośbą o błogosławieństwo, posyp nią przedmiot. Na wschodzie możesz użyć dymu kadziła, pióra lub dzwonka. Na północy płomienia świecy. Na zachodzie naczynia z wodą. Przechodź przez kolejne żywioły, aż dotrzesz do ducha. Wtedy połóż przedmiot z powrotem pośrodku i dmuchnij w niego, mówiąc:

Ziemią, powietrzem, ogniem, wodą i oddechem ducha, jesteś błogosławiony.

Podziękuj żywiołom i zwolnij je „pożegnalny krzykiem”.

Najważniejsze, byś wiedziała, że od tej chwili przedmiot jest magiczny. Traktuj go z szacunkiem i korzystaj jedynie do odprawiania magii. Umieść go z innymi poświęconymi przedmiotami.

Każdy inaczej pracuje z energią. To, co jest naturalne dla mnie, może nie być takie dla ciebie. Rutyna magiczna jest bardzo osobistym elementem tego rzemiosła. Słuchaj intuicji i ufaj, że zaprowadzi cię do miejsca twojej mocy. Kiedy już przedmiot jest poświęcony działaniom magicznym, czas go naładować. Najbardziej magiczną metodą jest dla mnie wystawienie go na działanie pełni Księżyca. Stań w świetle Księżyca. Trzymając przedmiot w dominującej dłoni, powoli na niego dmuchnij, by wypełnić go swoim oddechem, i powiedz, do czego go będziesz używała. Skieruj go w stronę Księżyca i poproś, by napełnił się jego mocą. Połóż go w świetle Księżyca, aby napełnił się jego energią.

Magiczna energia składników kuchennych

Magia, w swojej najprostszej formie, jest intencją, na której się skupiamy przed rozpoczęciem działania. Kiedy chcemy podjąć jakąś magiczną aktywność, pracujemy z energią, która napędza naszą intencję. Magiczna energia jest wszędzie, w każdym aspekcie wszechświata. Jest w przedmiotach. Jest w godzinach. Jest w dniach tygodnia. Jest w Księżycu, Słońcu i gwiazdach. W ziemi, powietrzu, ogniu i wodzie. Wyczuwanie tej energii, nazywanie i stosowanie jej jest wiedzą magiczną, która będzie podsycała magię i sprawi, że będzie ona bardziej przewidywalna.

Zgodnie z nauką wszystko na niebie i ziemi jest energią, której nie da się ani stworzyć, ani zniszczyć, można jedynie zmienić jej formę5. Pracując z magią, każdą energię postrzegamy jako magiczną siłę i kiedy rzucamy zaklęcie, wybieramy przedmioty z ich korespondującymi energiami i łączymy je z intencją, zanim zaczniemy tworzyć energię i ją uwalniać, by uzyskać upragniony rezultat. Scott Cunningham pisał kiedyś: „zestrojenie i praca z tymi energiami w magii nie tylko daje moc dokonywania [sic!] radykalnych zmian w życiu, ale pozwala poczuć własne miejsce w przyrodzie”6. I podczas gdy możemy nie rozumieć, jak to dokładnie działa, by uzyskać upragnione rezultaty, wystarczy wiedzieć, że działa.

Wszystkie składniki w twojej kuchni zawierają wyjątkową magiczną energię, którą można wykorzystać w praktyce. Każda energia współgra z intencją – i każdą można zestroić, powiększyć i uwolnić, by uzyskać upragniony wynik.

1. J. Fraser, How the Human Body Creates Electromagnetic Fields, Quora, 3 listopada 2017, https://www.quora.com/Is-it-possible-for-the-human-body-to-create-an-electromagnetic-field/answer/Jack-Fraser-11.
2. R. Hutton, The Triumph of the Moon. A History of Modern Pagan Witchcraft, Oxford, UK, Oxford University Press, 1999, s. 396.
3. J. McLeod, Why Do We Garden by the Moon?, „Farmers’ Almanac”, 6 kwietnia 2015, https://www.farmersalmanac.com/why-garden-by-the-moon-20824.
4. Pliniusz Starszy, Natural History. The Empire in the Encyclopedia, tłum. John Bostock and Henry T. Riley, London, H. G. Bohn, 1855; Perseus Digital Library), bk. 2, ch. 102, http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0137%3Abook%3D2%3Achapter%3D102.
5. J.E. Girard, Principles of Environmental Chemistry, Sudbury, MA, Jones & Bartlett Learning, 2013), s. 21.
6. S. Cunningham, Earth Power. Techniques of Natural Magic, St. Paul, MN, Llewellyn Publications, 1983, xii.

Rozdział 3

Pszenica oraz inne mąki

W większości spiżarni znajdziemy zapasy podstawowej żywności. Obok podstawowych produktów, takich jak ryż, fasola, mąka owsiana, soczewica, makaron, oraz produktów w puszkach, na półkach zwykle są też zapasy suszonych ziół i przypraw oraz różne produkty do pieczenia. Każdy z tych składników ma wyjątkową, magiczną energię.

Mąka powstaje poprzez zmielenie zboża. Magiczne właściwości pszenicy to obfitość, płodność, dobrobyt i ochrona. Pszenica to jedno ze świętych zbóż. To właśnie uprawa zbóż około 10 000 lat p.n.e. pozwoliła ludom zbieracko-łowieckim przejść do życia opartego na rolnictwie1. Kalendarze powstały wokół siewu, wzrastania oraz zbioru zbóż. Uprawa uformowała wszystkie kultury i religie na całym świecie. Rytuały odprawiano zgodnie z cyklem wzrostu roślin2. Dobry plon oznaczał dobre zdrowie, szczęście i ogólną obfitość. Zły rok oznaczał głód, utratę sił, a być może nawet pokonanie wojska przez wroga i przejęcie terenu przez inne państwo.

Większość kucharzy traktuje mąkę jako zwykły efekt zmielenia ziarna. Nie są oni świadomi tego, że istnieje wiele odmian pszenicy, a każda z nich ma własny smak, kolor, strukturę i zapach. W samych Stanach Zjednoczonych jest osiem oficjalnych rodzajów mąki: durum, twarda czerwona pszenica ozima, twarda czerwona pszenica jara, miękka czerwona pszenica ozima, twarda biała pszenica, miękka biała pszenica, pszenica niesklasyfikowana i pszenica mieszańcowa.

Rodzaje pszenicy dzieli się na dwie główne kategorie: jarą i ozimą. Jara jest wysiewana wiosną i zbierana jesienią. Ozima jest wysiewana jesienią i zbierana latem. Obie odmiany dzieli się dalej na dwa typy: twarde i miękkie. Twarde mają wyższą zawartość białka czy też glutenu. Można z nich zagnieść ciasto o elastycznej strukturze, dzięki czemu mąki te najlepiej nadają się do pieczenia chleba i robienia makaronu. Zboża miękkie mają mniejszą zawartość białka i większą zawartość skrobi. Miękkiej pszenicy używa się do wypieku ciast.

Pszenicy używaj w magii związanej z obfitością, początkami, płodnością, pieniędzmi, ochroną i odrodzeniem.

Zwykła mąka biała oraz mąki razowe

Mąka biała to drobno zmielone bielmo ziarna pszenicy. Pozyskuje się ją przez usunięcie otrębów oraz zalążków. Niestety ten proces ogranicza zawartość błonnika i pozbawia mąki najbardziej zdrowych tłuszczów i fitozwiązków, pozostawiając ją niemal pustą. Niestety większość mąk dostępnych w sklepach została także wybielona lub potraktowana innym środkiem chemicznym, który przyspieszył jej proces dojrzewania. Bielona mąka jest biała, drobniejsza i bardziej miękka, przez co jest najczęściej wybierana do wypieków komercyjnych. To jedzenie, które zostało pozbawione tego, co w żywności zdrowe. Unikaj mąki bielonej. Mąka niebielona to taka, która wyblakła naturalnie wraz z wiekiem.

Mąka biała

Powszechnie stosowane białe mąki to mąki uniwersalne, chlebowe, o zmniejszonej zawartości glutenu, tortowe i samo rosnące. Główną różnicą pomiędzy tymi mąkami jest procent zawartości białka czy glutenu. To właśnie ten procent decyduje o tym, do czego nadaje się dana mąka. Białko to cząsteczka, która scala ze sobą wszystkie składniki, co oznacza, że im wyższa jego zawartość, tym gęstsze i bardziej kleiste ciasto. Jeśli chcemy upiec zbity bochenek, użyjemy mąki o wysokiej zawartości białka. Jeśli zależy nam na upieczeniu lekkiego chleba, użyjemy mąki o niskiej zawartości biała.

Mąka uniwersalna to produkt, który znajdziesz w większości kuchni. Jest ona mieszanką pszenicy twardej i miękkiej, zwykle składa się w 80% z twardej czerwonej pszenicy i w 20% z miękkiej czerwonej pszenicy. Ma średnią zawartość białka (10–11%), dzięki czemu urośnie z niej chleb na drożdżach, oraz odpowiednią lekkość, by móc upiec ciasto. Jednak mąka uniwersalna powstaje w procesie usuwania zalążków i otrębów, co pozbawia ją większości składników odżywczych oraz tłuszczów. Jest dostępna w formie bielonej i niebielonej.

Mąka chlebowa jest pozyskiwana jedynie z bielma. Zwykle powstaje z twardej czerwonej pszenicy jarej. Mąka chlebowa zawiera najwyższy wskaźnik białka (11,5–13,5%), co umożliwia jej wiązanie i zatrzymywanie dwutlenku węgla uwalnianego przez fermentujące drożdże. To właśnie ten proces pozwala mące rosnąć, a ciastu nadaje struktury. Mąka chlebowa jest zwykle bielona i wzbogacana.

Mąka o zmniejszonej zawartości glutenu pozyskiwana jest z pszenicy miękkiej. Ma odrobinę mniejszą zawartość białka od mąki chlebowej (8–9%). Także powstaje z bielma ziarna pszenicy. Nie ma w niej zalążków i otrębów, a tym samym brakuje jej większości składników odżywczych. Wypieki z tej mąki utrzymują swój kształt i są kruche.

Mąka tortowa powstaje z bielma miękkiej mąki i zawiera najmniejszą ilość białka w porównaniu z innymi mąkami (5–8%).

Mąka samo rosnąca to połączenie mąki uniwersalnej, soli i proszku do pieczenia (szklanka mąki uniwersalnej plus 1½ półtorej łyżeczki proszku do pieczenia plus ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli). Jest to rozwiązanie wygodne, choć zawodne, ponieważ ze względu na zawartość soli i proszku do pieczenia trudno jest z niej korzystać.

Jeśli kupujesz jedną z tych mąk, zrezygnuj z mąki bielonej na rzecz mąki ekologicznej.

Mąki razowe

Ekologiczna razowa pszenica jest wypełniona energią ziemi. Jest krzepiąca i uziemiająca. Symbolizuje odrodzenie i odnowienie. Kojarzy się z Boginią, zbiorami, bogami związanymi z rolnictwem, dobrobytem i ochroną. Aby skontaktować się z tą energią, użyj mąki ekologicznej. Im mąka jest świeższa, tym lepiej. W zalążkach i otrębach mąka zawiera lotne kwasy tłuszczowe. Niektóre rodzaje psują się szybciej od innych. W pewnych młynach zapisuje się datę mielenia na opakowaniu. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, wykorzystaj mąkę do 6 miesięcy od zmielenia.

Niektóre powszechnie występujące mąki razowe to mąka pełnoziarnista, biała mąka mielona na kamiennych żarnach i graham.

Mąka pełnoziarnista powstaje z pełnego ziarna czerwonej pszenicy. Zawiera wszystkie składniki odżywcze, tłuszcze i błonnik. Ma wysoki poziom białka (14%). Ponieważ powstają z niej cięższe i gęstsze wypieki, często w przepisach na chleb, ciasta i bułeczki łączy się ją z białą mąką. Biała pełnoziarnista łąka jest mielona z pełnego ziarna twardej białej pszenicy. Chociaż jest jaśniejsza, zawiera zalążki, otręby i bielmo pszenicznego ziarna, a także wszystkie wartości odżywcze, z których może powstać bochenek o pięknym aromacie i delikatnie orzechowym smaku. Biała mąka razowa ma niższy poziom białka (12–13%) od mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu jest dobra do wypieków, zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za cięższą, gruboziarnistą strukturą mąki pełnoziarnistej. Upewnij się, że kupujesz mąkę ekologiczną. Mąka mielona na kamiennych żarnach powstaje w starodawny sposób w procesie mielenia w młynach kamiennych w miejsce stalowych. Dzięki temu nic z niej nie ubywa ani niczego się do niej nie dodaje w późniejszym procesie. Taka mąka zachowuje więcej składników odżywczych, ponieważ ciepło generowane w stalowych bębnach niszczy niektóre cenne witaminy i przeciwutleniacze. Ta mąka zachowuje wszelkie tłuszcze i oleje ziarna, dzięki czemu powstają z niej mięsiste, aromatyczne bochenki, które sprzyjają ciału i duszy. Jeśli lubisz pożywny chleb, wypróbuj mąkę mieloną na kamiennych żarnach. Mąka graham to gruboziarnista mąka z pełnego przemiału pszenicy. Powstaje z ciemnej, północnej, twardej czerwonej pszenicy, która nie jest przesiewana podczas mielenia, zatem zachowuje zalążki, oleje i błonnik ziarna. Proponował ją w latach trzydziestych XIX wieku Sylvester Graham, orędownik reformy dietetycznej, która miałaby odciągnąć ludzi od używania popularnej białej mąki3. Mąka graham ma słodki orzechowy smak i powstają z niej krakersy graham. Uwielbiam smak tej mąki i często mieszam ją z mąką pełnoziarnistą z pszenicy i słodzę melasą, piekąc pożywne, zimowe bochenki. Pszenica jest pełna energii Ziemi. Cykl jej życia symbolizuje odrodzenie i odnowienia. Jest związana z Lwem, Wenus, Plutonem, Demeter, Sziwą i wszystkimi Matkami Kukurydzy – nie należy jej mylić z plonami kukurydzy Nowego Świata. Stephen Harrod Buhner w książce Sacred and Herbal Healing Beers wyjaśnia, że angielskie słowo corn (kukurydza) jest słowem ze Starego Świata, które oznacza zboże. Kiedy amerykańscy osadnicy nazywali kukurydzę corn, po prostu określali ją mianem zboża4. Zatem Matki Kukurydzy – lub precyzyjniej Matki Zbóż – ucieleśniały pszenicę, żyto, groch, len i jęczmień i były boginiami zbiorów i rolnictwa.

Robiąc zakupy, wybieraj produkty, które są jak najbardziej zbliżone do swojego oryginalnego stanu. Ekologiczna pełnoziarnista pszenica ma energię wspierającą obfitość, nowe początki, płodność, pieniądze, ochronę i odrodzenie. Czytaj etykiety. Jeśli nie ma na nich oznaczenia „ekologiczna 100% certyfikowana pełnoziarnista pszenica”, nie jest to produkt najlepszej jakości. Pamiętaj, że magia w kuchni w dużej mierze zależy od jakości produktów.

Inne rodzaje zbóż

Jęczmień

Zdrowie, miłość, pieniądze i ochrona

Dalsza część książki dostępna w wersji pełnej

1. History.com Editors, Neolithic Revolution, History.com, ostatnio modyfikowane: 23 sierpnia 2019, https://www.history.com/topics/pre-history/neolithic-revolution.
2. B. Hensperger, Bread for All Seasons. Delicious and Distinctive Recipes for Year-Round Baking, San Francisco, Chronicle Books, 1995, s. 6–8, 30.
3. K. Iacobbo, M. Iacobbo, Vegetarian America. A History, Westport, CT, Praeger, 2004, s. 26.
4. S.H. Buhner, Sacred and Herbal Healing Beers, Boulder, CO, Siris Books, 1998.

Rozdział 4

Mąki bezglutenowe, mąka kukurydziana i kasze

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 5

Fasola, groch i soczewica

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 6

Orzechy i nasiona

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 7

Oleje i octy

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 8

Cukry i słodziki

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 9

Warzywa

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 10

Grzyby

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 11

Owoce

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 12

Nawodnienie organizmu i napoje

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 13

Przyprawy i zioła

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 14

Nabiał i jajka

Dostępne w wersji pełnej

Rozdział 15

Przepisy sezonowe

Dostępne w wersji pełnej

Wyrazy uznania

Dostępne w wersji pełnej

Bibliografia

Dostępne w wersji pełnej

Indeks

Dostępne w wersji pełnej

O autorce

Laurel Woodward mieszka w Portland w stanie Oregon. Od ponad dwudziestu lat jest wiedźmą i tarocistką. Jej artykuły na temat zdrowia, ekologicznego ogrodnictwa, zrównoważonego stylu życia i magii korzystania z kreatywnej energii ukazują się w czasopismach i magazynach internetowych.

Kontakt z autorką

Jeśli chcesz się skontaktować z autorką lub uzyskać więcej informacji na temat tej książki, napisz do Llewellyn Worldwide Ltd., a przekażemy twoją prośbę. Zarówno autorka, jak i wydawnictwo docenia wszelkie opinie na temat książki. Chociaż Llewellyn Worldwide Ltd. nie może zagwarantować, że autorka odpowie na każdą wiadomość, z pewnością wszystkie zostaną jej przekazane.

Laurel Woodward

c ⁄o Llewellyn Worldwide

2143 Wooddale Drive

Woodbury, MN 55125-2989.

(Do koperty włóż znaczek międzynarodowy).

Wielu autorów, których książki publikuje wydawnictwo Llewellyn, ma własne strony internetowe. Więcej informacji znajdziesz na stronie: http://www.llewellyn.com.

https://www.wydawnictwokobiece.pl/

https://www.facebook.com/kobiece/

https://www.instagram.com/wydawnictwo.kobiece/

TYTUŁ ORYGINAŁU:

Kitchen Witchery:

Unlocking the Magick in Everyday Ingredients

Redaktorka prowadząca: Ewa Pustelnik

Wydawczyni: Agnieszka Fiedorowicz

Redakcja: Ida Świerkocka

Korekta: Małgorzata Hayles

Projekt okładki: Łukasz Werpachowski

Ilustracje na okładce: © olga_igorevna / Adobe.Stockcom

DTP: pagegraph.pl

Copyright © 2021 by Laurel Woodward

Copyright © 2022 for the Polish edition by Wydawnictwo Kobiece Łukasz Kierus

Copyright © for the Polish translation by Katarzyna Emilia Bogdan, 2022

Wszelkie prawa do polskiego przekładu i publikacji zastrzeżone.

Powielanie i rozpowszechnianie z wykorzystaniem jakiejkolwiek techniki całości bądź fragmentów niniejszego dzieła bez uprzedniego uzyskania pisemnej zgody posiadacza tych praw jest zabronione.

Wydanie I

Białystok 2022

ISBN 978-83-67247-11-5

Grupa Wydawnictwo Kobiece | www.WydawnictwoKobiece.pl

Na zlecenie Woblink

woblink.com

plik przygotowała Katarzyna Błaszczyk