24,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 14,99 zł
W książce tej znajdziesz sekrety zdrowej kuchni oraz propozycje dań obiadowych na pięć tygodni, wraz z gotową listą zakupów na każdy tydzień. Ze mną upieczesz również domowy chleb na zakwasie, oraz przyrządzisz pyszną wędlinę, po zjedzeniu której już nigdy nie kupisz tej przemysłowej.
Moja przygoda ze zdrowym odżywianiem rozpoczęła się kilka lat temu i trwa do dziś.
Nie kupuję wysoko przetworzonej żywności, hermetycznie zamkniętych wędlin, sztucznych przypraw ani gotowych posiłków. Wybieram surowe mięso, świeże warzywa i owoce oraz naturalne przyprawy i zioła. Przyrządzam z nich smaczne, zdrowe i pełnowartościowe posiłki niezawierające konserwantów, sztucznych barwników, wypełniaczy i wzmacniaczy smaku. Dzięki temu moja rodzina cieszy się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Postanowiłam opublikować moje przepisy i pokazać młodym ludziom, że nawet w gąszczu przemysłowej, złej jakościowo żywności, zalegającej na półkach supermarketów można znaleźć produkty, z których ugotujemy pyszny, zdrowy, tradycyjny polski obiad.
Moje porady, spostrzeżenia i opinie pomogą Ci zrobić ten pierwszy krok. Spróbuj odmienić swoje życie. Od dziś dokonuj świadomych wyborów, ciesz się zdrowiem i dobrym samopoczuciem przez długie lata.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:
Liczba stron: 58
By Barbara Barańska
Copyright Barbara Barańska © 2019
Wszystkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kopiowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych – tylko za zgoda właściciela praw autorskich.
Co to właściwie oznacza jeść zdrowo?
To pytanie, zadał sobie każdy z nas niejednokrotnie. Według mnie jest to styl życia oparty na zbilansowanej diecie oraz świadomym i konsekwentnym podejściu do spraw żywienia. Jest to wybór odpowiednich produktów spożywczych, jak najmniej przetworzonych, świeżych ziół i warzyw, naturalnych przypraw oraz przyrządzanie posiłków w taki sposób, aby stały się dla naszego organizmu jak najbardziej przyjazne.
Kilka lat temu zrezygnowałam ze sztucznych przypraw, gotowych wędlin oraz produktów wysoko przetworzonych. Zamiast gotowej wędliny kupuję surowe mięso a zamiast sztucznych przypraw – zioła, cebulę i czosnek
Zauważyłam, że coraz więcej ludzi ceni sobie domowe jedzenie, jednak nadal mnóstwo osób, szczególnie młodych, w ogóle nie zwraca uwagi na to, co je. Choć dużo się mówi o szkodliwości tłustego i bezwartościowego jedzenia, jakie serwują nam globalne, znane wszystkim korporacje, to jednak wciąż cieszą się one wielką popularnością. Z tego właśnie powodu postanowiłam opublikować moje przepisy. Bardzo chciałabym dotrzeć do młodych ludzi i przekonać ich do naszych polskich, tradycyjnych dań. Pokazać, że wystarczy wzbogacić je nutką nowoczesności, żeby nadać im nową jakość. Moje potrawy są wynikiem właśnie takich eksperymentów. Niby to samo, a jednak coś innego. Przekonałam się, że niewiele trzeba, żeby te same kotlety czy sos smakowały dużo lepiej i były zdrowsze
Książka ta zawiera propozycje dań na 5 tygodni oraz gotową listę zakupów na każdy tydzień. Moim celem jest pokazanie, że mamy wybór, że nawet w gąszczu przemysłowej, wysoko przetworzonej, złej jakościowo żywności, zalegającej na półkach supermarketów można znaleźć produkty z których ugotujemy pyszny i zdrowy obiad. Mam nadzieje, że moje porady, spostrzeżenia i opinie pomogą Wam zmienić sposób odżywiania i przyczynią się do poprawy zdrowia, samopoczucia i wyglądu.
Każdego dnia zadawałam sobie to samo pytanie: co ugotować na obiad? Brakowało mi pomysłów i miałam wrażenie, że w kółko gotuję to samo. Zastanawiałam się też, czy to, co podaję mojej rodzinie na obiad dostarcza nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Tak naprawdę nie miałam nad tym żadnej kontroli. Pewnego dnia przypomniały mi się obiady ze szkolnej stołówki, nie ze względu na ich smak czy wartości odżywcze, ale na fakt, że były zaplanowane na cały tydzień z góry. Pamiętam, że dobrze było wiedzieć, co będzie na obiad każdego, następnego dnia. Postanowiłam na próbę utworzyć taki jadłospis w domu.
Zaczęłam planować posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem skrupulatnie je zapisywać. Dzięki temu wiedziałam, co i kiedy wcześniej gotowałam.
Nie było łatwo wymyślać potrawy przez ponad miesiąc tak, żeby się nie powtarzały, ale było warto - po pięciu tygodniach nasz jadłospis wyglądał naprawdę okazale.
Bardzo ważną rzeczą okazało się również utworzenie planu zakupowego. Zakupy robię raz w tygodniu z listą zakupów w ręku. Kupuję produkty potrzebne w danym tygodniu do przyrządzenia potraw zaplanowanych w moim jadłospisie. W ten sposób zawsze mam potrzebne produkty i nie muszę w ostatniej chwili zmieniać planów. Na bieżąco kupuję jedynie warzywa, które nie nadają się do przechowywania. Odwiedzam wtedy sprawdzone warzywniaki, w których zawsze czekają na mnie świeże owoce i warzywa.