Uzyskaj dostęp do ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Przepisy Joli to więcej niż blog i strona na facebooku – to już instytucja. A teraz ponad pół miliona fanów cudownie smacznej domowej kuchni w ciepłym, rodzinnym wydaniu Joli Caputy dostanie także książkę! Odpowie ona na pytanie, które zadajemy sobie niemal codziennie: co tym razem przygotować na śniadanie, obiad i kolację dla bliskich?!...
W książce znajdą się dostosowane do pory roku nieskomplikowane przepisy z propozycjami śniadań, obiadów i kolacji, tworzące tygodniowe menu dla całej rodziny - wraz z listą niezbędnych produktów. Każdy z zapropnowanych przepisów powstał specjalnie na potrzeby tej książki i nie znajdziemy go na blogu. Z ich pomocą przygotowanie urozmaiconych, prostych i szybkich posiłków stanie się banalnie proste.
Co ważne, książka pozwoli też na zrobienie racjonalnych, oszczędzających czas i pieniędze zakupów. W kuchni Joli Caputy nic się nie marnuje. Gotujmy z nią i cieszmy się wspólnie smakiem domowych potraw!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 69
Dla moich Czytelników,którzy stali się częścią mojej rodziny.
Dziękuję Wami zapraszam do wspólnego gotowania!
Kochani, tak mi miło, że trzymacie tę książkę w rękach! W jej napisanie włożyłam całe serce. Cieszę się, że tyle osób chce razem ze mną wchodzić do kuchni, by korzystając z moich rad, wypełnić ją zapachami i smakami.
Dla mnie kuchnia to serce domu. Niby nic w tym oryginalnego, jednak w naszym zabieganym życiu domowe jedzenie staje się... luksusem. Tymczasem nakarmić oznacza moim zdaniem przede wszystkim okazać bliskim miłość. Zaprosić ich do wspólnego stołu, ogrzać, wysłuchać. Nieważne, czy jesteśmy parą, małą bądź dużą rodziną, grupą przyjaciół – wspólny posiłek nie tylko zaspokoi głód, ale i da nam poczucie bezpieczeństwa. Przynależności. Ukojenia po trudnym dniu, wreszcie - radości ze smacznego dania.
Dlatego gotujmy, kochani! Jeśli wydaje się Wam to na razie skomplikowane, pamiętajcie, że nie święci garnki lepią i nie od razu Rzym zbudowano! Nawet jeśli coś się przypali albo wykipi – trudno. Pamiętajcie, że jestem z Wami i wspólnie – krok po kroku – wejdziemy w ten wspaniały świat, jakim jest domowa kuchnia.
Jedzcie, bo wystygnie! (tak ciągle mówię moim dzieciom!...)
Jola Caputa
Niezbędne w kuchni:
Sól, pieprz, przyprawy, takie jak: słodka, ostra papryka, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie. Ponadto produkty takie jak: olej, mąka pszenna, masło, oliwa z oliwek, ketchup, mleko, cukier, cukier puder, bułka tarta, miód, majonez, ocet winny, musztarda
W każdym wypadku, kiedy w przepisie jest mowa o bulionie drobiowym, rozumiemy przez to po prostu rosół. Może być to bulion pozostały nam z obiadu lub możemy go zrobić wg następującego przepisu.
SKŁADNIKI:
kawałki kurczaka: skrzydełka, udka, korpus lub połowa kury
2 marchewki
pietruszka (korzeń)
por
seler
pęczek natki pietruszki
opalona na gazie lub w piekarniku cebula
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól
WYKONANIE:
Do garnka włożyć części kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki. Zalać zimną wodą, posolić, dodać opaloną cebulę i zagotować. Bulion gotować na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką ok. 1,5 h.
Jeśli chodzi o bulion warzywny, postępujemy analogicznie, nie dodając po prostu drobiu.
Wszystkie przepisy zawierają składniki na 4 porcje (chyba, że jest zaznaczone inaczej).
poniedziałek
Kakaowa owsianka z bananem
SKŁADNIKI:
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 l mleka
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru lub szczypta do smaku
Dodatkowo
2 banany
garść dowolnych orzechów
WYKONANIE:
Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, kakao i cukier, gotuj do miękkości płatków. Tak przygotowaną owsiankę przełóż do miseczek. Banany obierz, pokrój i ułóż w miseczkach. Owsiankę posyp orzechami.
Botwinka z fasolką szparagową
SKŁADNIKI:
pęczek botwinki z buraczkami
4 ziemniaki
2 garście zielonej fasolki szparagowej
½ pietruszki
1 marchewka
½ białej części pora
2 łyżki masła
1 l bulionu warzywnego
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
½ pęczka posiekanego koperku
sok z ½ cytryny
sól, pieprz
WYKONANIE:
Warzywa dokładnie umyj.
Buraczki i łodygi drobno pokrój, liście posiekaj osobno.
Ziemniaki, pietruszkę, marchewkę obierz i pokrój.
Z fasolki odetnij końcówki, potnij ją na mniejsze kawałki, a pora w półplasterki.
W garnku rozgrzej masło, przełóż buraczki, łodygi, por, marchewkę, pietruszkę i podsmażaj przez 2–3 min. Następnie wlej do garnka gorący bulion, dodaj ziemniaki i fasolkę szparagową, gotuj ok. 15 min. Dorzuć do zupy posiekane listki buraków, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem, solą, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 min. Na koniec dodaj do zupy śmietanę (zahartuj ją wcześniej – do miseczki ze śmietaną wlej ok. 2–3 łyżek gorącej zupy i wymieszaj). Dołóż koperek, wymieszaj i zdejmij zupę z palnika.
Kiełbaski zapiekane w cieście
SKŁADNIKI:
8 cienkich kiełbasek z szynki
8 plasterków sera żółtego
Ciasto
1½ szklanki mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
100 ml szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1 jajko rozkłócone ze szczyptą soli
WYKONANIE:
Drożdże pokrusz do miski, dodaj cukier i rozetrzyj, aż drożdże zrobią się płynne, następnie dołóż łyżkę mąki, ciepłe mleko, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (na ok. 10 min).
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, rozkłócone jajko, olej i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do wysmarowanej olejem miski, przykryj z wierzchu ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 30 min).
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiaj i podziel na osiem równych części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, na jednym jego końcu ułóż plaster sera, a na nim kiełbaskę, drugi koniec ponacinaj na paski o grubości ok. 1–1,5 cm, brzegi lekko zawiń do środka. Zawijaj kiełbaski w ciasto (zacznij od tego miejsca, gdzie jest kiełbaska), następnie ułóż je na wyłożonej papierem blasze i odstaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym jajkiem z odrobiną soli i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra i dół) na ok. 12–15 min.
Upieczone kiełbaski w cieście przestudź na kratce.
wtorek
Jajka zapiekane w kokilkach
SKŁADNIKI:
4 jajka
8 plasterków szynki parmeńskiej
1 duży pomidor
masło do wysmarowania foremek
świeże zioła: bazylia, szczypiorek
sól, pieprz
Do podania
pieczywo
WYKONANIE:
Kokilki do zapiekania posmaruj dokładnie masłem. Dno i boki każdej foremki wyłóż dwoma plastrami szynki parmeńskiej. Na szynce ułóż po jednym plastrze pomidora, posyp go pieprzem i odrobiną soli. Do każdej kokilki wbij jajko, uważaj, żeby nie uszkodzić żółtka, dopraw solą i pieprzem.
Kokilki włóż do naczynia do zapiekania, wlej do niego gorącą wodę (tak, żeby sięgała do połowy wysokości foremek). Naczynie z kokilkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) na ok. 15 min. Upieczone jajka posyp posiekanymi ziołami.
Kotlety schabowe zapiekane pod beszamelem
SKŁADNIKI:
8 cienkich plastrów schabu
2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
100 g twardego żółtego sera
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Surówka z marchewki
4 marchewki
1 jabłko
sok z ½ cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Do podania
ziemniaki
koperek
WYKONANIE:
Schab umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż plastry schabu z dwóch stron (każda po ok. 3–4 min). Obsmażone mięso zdejmij z patelni i przełóż do natłuszczonego olejem naczynia do zapiekania.
W garnku roztop masło, dodaj mąkę pszenną i smaż przez chwilę, cały czas mieszając, aż zasmażka nabierze złotego koloru. Następnie wlej do garnka ciepłe mleko, dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz i energicznie mieszaj (najlepiej trzepaczką), aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj do niego starty na tarce o drobnych oczkach ser i mieszaj, aż się rozpuści. Gotowym sosem zalej plastry schabu. Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) i zapiekaj ok. 10–15 min.
Marchewki i jabłko obierz, zetrzyj na tarce do jarzyn, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i wymieszaj.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Podawaj posypane koperkiem.
Lekka sałatka jarzynowa
SKŁADNIKI:
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek średniej wielkości selera
4 jajka
1 jabłko
3 ogórki kiszone
1 puszka groszku konserwowego
½ pęczka natki pietruszki
Sos
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
WYKONANIE:
Jajka ugotuj na twardo (od momentu zagotowania się wody ok. 8 min), wystudź, obierz i pokrój w kosteczkę.
Warzywa dokładnie umyj (nie obieraj) i gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Następnie wystudź je, obierz, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Do warzyw dodaj jajka, odsączony z zalewy groszek, obrane i drobno pokrojone jabłko, pokrojone ogórki konserwowe i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
W miseczce połącz śmietanę z jogurtem naturalnym, musztardą, solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wlej do miski z sałatką i wymieszaj, ewentualnie dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Copyright for the Polish Edition © 2019 Edipresse Kolekcje sp. z o.o.
Copyright © 2019 by Jola Caputa
Edipresse Kolekcje sp. z o.o.
ul. Wiejska 19
00-480 Warszawa
Dyrektor Zarządzająca Segmentem Książek: Iga Rembiszewska
Redaktor kreatywna projektu: Magda Mazur
Produkcja: Klaudia Lis
Marketing i promocja: Renata Bogiel-Mikołajczyk, Beata Gontarska
Digital i projekty specjalne: Katarzyna Domańska
Dystrybucja i sprzedaż: Izabela Łazicka (tel. 22 584 23 51);
Beata Trochonowicz (tel. 22 584 25 73);
Andrzej Kosiński (tel. 22 584 24 43)
Biuro Obsługi Klienta
www.hitsalonik.pl
mail: [email protected]
tel.: 22 584 22 22
(pon.–pt. w godz. 8–17)
Prowadzenie projektu i redakcja: Izabela Orlicz
Redakcja: Marika Krystman
Korekta: Katarzyna Szajowska
Projekt okładki, skład i łamanie: Magdalena Królik
Zdjęcie okładkowe: Grzegorz Caputa
Zdjęcia potraw i stylizacja: Grzegorz Caputa
Przygotowanie potraw: Jola Caputa
Asystent: Sylwia Witorzeńć
Asystent: Marcelina Świątek
Grafiki: Shutterstock
ISBN: 978-83-8164-122-7
Wszelkie prawa zastrzeżone. Reprodukowanie, kodowanie w urządzeniach przetwarzania danych, odtwarzanie w jakiejkolwiek formie oraz wykorzystywanie w wystąpieniach publicznych w całości lub w części tylko za wyłącznym zezwoleniem właściciela praw autorskich.