Uzyskaj dostęp do ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Svetlana Ovsyankina, tancerka Teatru Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie @fit_przepisy_od_baletnicy, po raz kolejny dzieli się sekretami swojej kuchni! Po ciąży, jak większość mam, musiała wrócić do formy. Korzystała przy tym wyłącznie ze swoich przepisów oraz kilku prostych zasad – a teraz ty możesz zrobić to samo!
W środku znajdziesz:
70 niezawodnych przepisów na śniadania, obiady, kolacje i słodkie przekąski, które zasmakują nie tylko tobie, lecz całej twojej rodzinie. Większość z nich przygotujesz z kilku prostych składników, a na gotowanie poświęcisz nie więcej niż 20 minut!
Sześć gotowych jadłospisów o różnych kalorycznościach: 1600, 1800, 2000, 2100, 2300 i 2500 kcal, każdy na cztery tygodnie diety. Zostały opracowane w konsultacji z dietetykiem w oparciu o przepisy dostępne w książce i są odpowiednie również dla kobiet karmiących piersią.
Praktyczne porady i wskazówki, jak ułożyć własny jadłospis dostosowany do twoich preferencji i potrzeb!
Nieważne, czy chcesz schudnąć po ciąży, zrzucić kilka zbędnych kilogramów po zimie czy po prostu zacząć zdrowiej się odżywiać. Oblicz swoje zapotrzebowanie kaloryczne, wybierz ulubione potrawy i zacznij cieszyć się efektami!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 245
Autorka: Svetlana Ovsyankina
Konsultacja dietetyczna: Natalia Krupska
Redakcja: Elżbieta Spadzińska-Żak
Korekta: Katarzyna Zioła-Zemczak
Projekt graficzny okładki: Anna Jamróz
eBook: Atelier Du Châteaux
Zdjęcia: Bożena Grzesik (s. 4, 8, zdjęcie autorki na okładce), pozostałe zdjęcia: Svetlana Ovysankina
Redaktor prowadząca: Natalia Ostapkowicz
Kierownik redakcji: Agnieszka Górecka
© Copyright by Svetlana Ovsyankina
© Copyright for this edition by Wydawnictwo Pascal
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej książki nie może być powielana lub przekazywana w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody wydawcy, z wyjątkiem recenzentów, którzy mogą przytoczyć krótkie fragmenty tekstu.
Bielsko-Biała 2023
Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała
tel. 338282828, fax 338282829
[email protected], www.pascal.pl
ISBN 978-83-8317-127-2
Książkę dedykuję wszystkim mamom! To właśnie bycie mamą zainspirowało mnie do jej stworzenia.
Składniki:
1 porcja
2 jajka
60 g chleba żytniego razowego
40 g czerwonej papryki
40 g ogórka
20 g sera mozzarella w kawałku
5 g oleju rzepakowego
sól do smaku
szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Na patelnię wysmarowaną oliwą wbić jajka. Posypać startym serem, oprószyć solą. Usmażone jajka przełożyć na talerz. Na tej samej patelni bez dodatku tłuszczu podsuszyć pieczywo. Podawać z pokrojonymi warzywami.
Składniki:
1 porcja
100 g pomidora
1 jajko
60 g chleba orkiszowego
60 g papryki czerwonej
25 g sera Piórko
25 g szynki z kurczaka/indyka
25 g rukoli
10 g majonezu lekkiego
Przygotowanie:
Jajka ugotować na miękko. Pieczywo wysmarować majonezem, ułożyć ser i szynkę. Upiec tosty w opiekaczu lub podpiec na suchej patelni na małym ogniu pod przykryciem. Podawać z pokrojonymi warzywami.
Składniki:
1 porcja
120 g pomidora
2 jajka
65 g bułki grahamki
50 g awokado
szczypta soli
Przygotowanie:
Ugotowane jajko zetrzeć na tarce, dodać rozgniecione awokado, sól i całość wymieszać. Podawać z grahamką i pomidorem.
Składniki:
1 porcja
150 g jogurtu typu islandzkiego (skyr) waniliowego
120 g banana
50 g borówek
25 g płatków owsianych błyskawicznych
15 g masła orzechowego
wrzątek
Przygotowanie:
Płatki wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem, tak aby zakrywał je na około 1,5 cm. Przykryć i odstawić na około 10 minut, aż płatki napęcznieją. Dodać skyr, owoce, masło orzechowe.
Składniki:
1 porcja
150 g jogurtu naturalnego 1,5% tł.
45 g płatków owsianych
10 g masła orzechowego
25 g erytrytolu
30 g borówek lub malin lub 1/3 banana
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w słoiku lub pojemniku i dokładnie wymieszać. Zamknąć i schować do lodówki na noc. Rano owsianka gotowa. Przed podaniem dodajemy owoce.
Składniki:
1 porcja (forma o średnicy ok. 15 cm)
150 g mleka 1,5% tł.
80 g dyni
1 jajko
40 g kaszy jaglanej
10 g rodzynek
20 g erytrytolu
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce o dużych i małych oczkach. Jajko roztrzepać, wlać mleko. Do masy mleczno-jajecznej wsypać kaszę, dodać dynię, erytrytol, rodzynki i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) 45 minut.
Składniki:
2 porcje
150 g mleka 1,5% tł.
2 jajka
90 g mąki pszennej
60 g pomidora
40 g sera mozzarella w kawałku
10 g oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka, mleko, sól i mąkę wymieszać za pomocą trzepaczki. Mąkę dodawać stopniowo, ciasto ma mieć konsystencję jak na naleśniki. Dodać pokrojony w kostkę pomidor i szczypiorek, wymieszać. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy na małym ogniu. Gdy masa się zetnie, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Posypać serem i smażyć pod przykryciem. Gdy ser się roztopi, złożyć na pół.
Składniki:
1 sztuka
2 jajka
70 g chleba żytniego razowego
30 g sera mozzarella light
25 szynki z kurczaka/indyka
20 g pomidora
5 oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać z solą. Wlać na patelnię wysmarowaną oliwą. Ułożyć pokrojone: szynkę, pomidory, posypać startym serem. Piec pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka się zetną. Podawać z pieczywem.
Składniki:
1 porcja
2 jajka
50 sera twarogowego półtłustego
30 g mąki owsianej lub pszennej
5 g oleju
10 g erytrytolu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Do podania:
50 g dżemu 100% owoców (dowolny rodzaj)
Przygotowanie:
Jajka zmiksować na puszystą masę, dodać twaróg i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, erytrytol, proszek do pieczenia. Zmiksować na małych obrotach na jednolitą konsystencję. Na patelni za pomocą pędzelka rozprowadzić olej. Omlet smażyć na małym ogniu pod pokrywką z dwóch stron. Podawać z dżemem.
Składniki:
1 porcja
2 jajka
80 g jabłka
30 g mąki orkiszowej
5 g oleju
15 g erytrytolu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon do podania
Przygotowanie:
Jabłka obrać i pokroić. Jajka zmiksować na gęstą pianę wraz z erytrytolem. Dodać mąkę, proszek i dokładnie wymieszać. Dodać jabłka i całość delikatnie wymieszać. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z dwóch stron. Przed podaniem posypać cynamonem.
Składniki:
1 porcja
2 jajka
35 g płatków owsianych
30 g serka wiejskiego light
60 g pomidora
30 g szynki z indyka/kurczaka
25 g sera Piórko
5 g oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka, serek, płatki, sól zblendować. Smażyć na małym ogniu na oliwie pod przykryciem z dwóch stron. Kiedy masa zrobi się zwarta, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Ułożyć na jednej połowie pokrojone w plasterki ser, pomidor i szynkę. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem, aż ser się rozpuści, po czym złożyć na pół.
Składniki:
1 porcja
2 jajka
70 g jogurtu naturalnego
60 g banana
25 g płatków owsianych
10 g kakao niskotłuszczowego
10 g masła orzechowego
5 g oleju orzechowego
Przygotowanie:
Jajka, płatki, kakao, jogurt zblendować. Masę smażyć na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem. Gotowy placek posmarować masłem orzechowym i ułożyć pokrojonego banana.
Składniki:
2 porcje
120 g pomidora
2 jajka
50 g jogurtu naturalnego 1,5% tł.
35 g sera Piórko
30 g płatków jaglanych
25 g szynki z kurczaka
5 g oliwy
sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka, jogurt, sól dokładnie wymieszać. Dodać płatki jaglane i odstawić na około 20 minut. Można to zrobić wieczorem i masę schować do lodówki na noc. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu z dwóch stron. Po przewróceniu placka na drugą stronę ułożyć na jednej jego połowie starty ser, plastry szynki, pokrojony w plastry pomidor. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż ser się roztopi, złożyć na pół.
Składniki:
1 porcja
2 jajka
100 g serka twarogowego ziarnistego
70 g czerwonej papryki
40 g pstrąga łososiowego
20 g płatków owsianych błyskawicznych
20 g rukoli
5 g oliwy z oliwek
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, wymieszać z płatkami, dodać sól. Masę można odstawić na około 10 minut lub smażyć od razu. Smażyć na małym ogniu na oliwie pod przykryciem z dwóch stron. Na gotowym placku na jednej połowie rozprowadzić serek, ułożyć rukolę, rybę, pokrojoną paprykę. Złożyć na pół.
Składniki:
2 porcje
200 g cukinii
1 jajko
50 g mąki pszennej typ 550
40 g sera mozzarella w kawałku
40 g szynki z kurczaka/indyka
10 g oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Cukinię zetrzeć na tarce, dobrze odcisnąć sok. Dodać jajko, mąkę, sól, dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię wysmarowaną oliwą, uformować nieduży placek. Smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu. Gdy całość dobrze się zetnie, ułożyć pokrojone ser, szynkę i złożyć placek na pół. Jeszcze podsmażyć z dwóch stron pod przykryciem.
Składniki:
2 porcje
250 g sera twarogowego półtłustego
1 jajko
40 g kaszy manny
10 g oleju
30 g erytrytolu
aromat waniliowy
Do podania na 1 porcję:
2 kiwi
Przygotowanie:
Twaróg, jajko, erytrytol, mannę i aromat dokładnie wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i uformować małe placuszki przypominające delikatnie spłaszczoną kulkę. Każdy placuszek od razu przekładać na patelnię posmarowaną olejem. Ja robię 8 małych placuszków. Ważne! Smażyć na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. Przewracać za pomocą dwóch silikonowych łopatek. Podawać z pokrojonymi owocami.
Składniki:
2 porcje
2 jajka
100 g jogurtu typu islandzkiego skyr
50 g pomidora
50 g mąki pszennej
40 g szynki z indyka/kurczaka
30 g sera mozzarella w kawałku
5 oliwy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do pizzy, sól do smaku
Przygotowanie:
Jajka dobrze wymieszać z jogurtem, dodać mąkę, przyprawę, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę. Pomidor i szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni za pomocą pędzelka rozprowadzić oliwę, smażyć niewielkie placuszki na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.
Składniki:
2 porcje
400 g ziemniaków
250 g filetu z piersi kurczaka zagrodowego (bez skóry)
100 g sera twarogowego półtłustego
35 g jogurtu naturalnego 1,5% tł.
10 g oliwy z oliwek
½ pęczka koperku
1 ząbek czosnku
sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku
Do podania na 1 porcję:
100 g marchewki
5 g majonezu lekkiego
Przygotowanie:
Twaróg, jogurt, sól, czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekany koperek wymieszać. Filety przeciąć wzdłuż na pół. Ułożyć na nich masę twarogową. Filety układać w naczyniu żaroodpornym i oprószyć solą. Ziemniaki pokroić w talarki, dodać oliwę, paprykę, sól i dokładnie wymieszać. Ułożyć obok filetów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec około godziny. Podawać ze startą marchewką wymieszaną z majonezem.
Składniki:
2 porcje
250 g mięsa z uda indyka (bez skóry i kości)
200 g ziemniaków
150 g cukinii
100 g marchewki
100 g czerwonej papryki
20 g pora
10 g oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
natka pietruszki
papryka słodka i ostra, pieprz i sól do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Uda z indyka pokroić na pół, warzywa w słupki lub w większą kostkę, por dowolnie. Wszystko układać w naczyniu żaroodpornym. Dodać oliwę, czosnek wyciśnięty przez praskę, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec około godziny. W trakcie pieczenia parę razy wymieszać. Przed podaniem posypać natką.
Składniki:
2 porcje
250 g mięsa z piersi indyka (bez skóry)
100 g cukinii
80 g śmietanki do kawy 10%
20 g cebuli
1 ząbek czosnku
30 ml wody
sól i pieprz do smaku
Do podania na 1 porcję:
50 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)
Przygotowanie:
Indyka pokroić w drobną kostkę, cukinię zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kosteczkę. Na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć indyka. Dodać cebulkę, czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę dusić na małym ogniu. Dodać cukinię, śmietankę i wodę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Pod koniec doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem.
Składniki:
2 porcje
250 g mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości)
50 g pora
50 g marchewki
1 ząbek czosnku
150 ml wody
papryka słodka i ostra, sól i pieprz do smaku
Do podania na 1 porcję:
40 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, por w paseczki, marchew zetrzeć na tarce. Przełożyć do głębokiej patelni, wlać wodę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30–40 minut. Pod koniec dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem.
Składniki:
2 porcje
250 g filetu z piersi kurczaka zagrodowego (bez skóry)
200 g mrożonego szpinaku
200 g jogurtu greckiego
50 g cebuli
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Do podania na 1 porcję:
40 g makaronu penne (waga przed ugotowaniem)
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Na suchej rozgrzanej patelni obsmażyć kurczaka i posiekaną cebulkę. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawić i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać szpinak, dusić na małym ogniu, aż cały zmięknie. Pod koniec dodać jogurt, chwilę dusić. Jeśli całość będzie zbyt gęsta, dolać trochę wody. Podawać z ugotowanym makaronem.
Składniki:
2 porcje
400 g ziemniaków
300 mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości)
200 kefiru 1,5% tł.
50 g cebuli
10 g oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 garść posiekanego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w talarki, cebulę w piórka. Ziemniaki, kurczaka, cebulę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać oliwę, kefir, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i piec około godziny. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wymieszać i piec kolejne 20 minut, aż całość się zarumieni.
Składniki:
2 porcje
150 g cukinii
120 g ciecierzycy (w zalewie)
80 g marchewki
60 g mleczka kokosowego 21% tł.
50 g szpinaku
30 g cebuli
1 ząbek czosnku
5 oleju
150 ml
curry, kurkuma, papryka słodka i ostra – po ½ łyżeczki
sól do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
Do podania na 1 porcję:
50 g ryżu basmati (waga przed ugotowaniem)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchew i cukinię w półkrążki. Na oleju obsmażyć marchew z cebulą, pod koniec dodać czosnek. Dodać cukinię, mleczko, ciecierzycę, wodę, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem dodać posiekaną kolendrę lub natkę. Podawać z ugotowanym ryżem.
Składniki:
2 porcje
125 g mięsa wieprzowego z szynki (świeżo mielonego)
125 g mięsa wołowego z polędwicy (świeżo mielonego)
80 g białej kapusty
1 jajko
25 g cebuli
15 g kaszy manny
5 oliwy z oliwek
sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku, suszony czosnek
1 garść posiekanego koperku
Do podania na 1 porcję:
210 g ziemniaków
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, ugniatać, aż zrobi się miękka. Do mięsa dodać…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej