Uzyskaj dostęp do ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Baletnica gotuje!
Chcesz wiedzieć, jak jeść lekko, smacznie i zdrowo? Jak poprawić sylwetkę, a przy tym mieć siłę do codziennej aktywności, a nawet do intensywnych treningów?
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka popularnego profilu na Instagramie, dzieli się sekretami swojej kuchni! W tej książce udowadnia, że pasja do sportu i miłość do jedzenia mogą iść w parze. Nie potrzeba bolesnych wyrzeczeń ani długich godzin w kuchni! Gotowanie może być proste, a zdrowe jedzenie łatwo dostępne – także dla osób zajętych lub bardzo aktywnych fizycznie.
Poznaj 100 przepisów na lekkie i pożywne dania, które zasmakują całej rodzinie i zagoszczą w twojej kuchni na stałe!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 75
Karta tytułowa
O mnie
O książce
Moje wskazówki i to, co sama stosuję
Od czego zacząć?
Zasada 80/20
Aktywność fizyczna
Nic nie działa?
Jak obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne?
Co warto mieć w kuchni?
Przepisy
Śniadania
Banan pod pierzynką
Bananowe naleśniki
Budyń owsiany
Dyniowa jaglanka
Leniwa owsianka
Manna zapiekana z owocami
Musli z patelni
Naleśniki na wodzie gazowanej
Omlet dyniowy
Omlet kakaowy
Omlet twarogowy
Owoce pod kruszonką
Placek owsiany
Placuszki dyniowe
Placuszki z manny
Serniczki z malinami
Syrniki
Syrniki z piekarnika
Obiady
Nuggetsy w wersji fit
Kasza jaglana z warzywami
Kotleciki z piekarnika
Krem z buraków
Krem z pomidorów
Kuleczki mięsno-ziemniaczane
Kurczak na soli
Kurczak zapiekany pod warzywną pierzynką
Leniwe gołąbki
Leniwe ruskie
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Pęczak z pieczarkami i fetą
Pieczone warzywa z kurczakiem
Polędwiczka zapiekana
Pomidory faszerowane mięsem mielonym
Pulpeciki drobiowe
Pulpety z piekarnika
Zapiekany kurczak z serem i pieczarkami
Zupa pomidorowa
Kolacje
Bakłażany zapiekane ztwarogiem i serem
Filet w pergaminie
Frittata z cukinii
Minipizza
Pasztet z cukinii
Pawi ogon
Pieczone bataty
Placki z cukinii i twarogu
Placki z cukinii z piekarnika
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Sałatka z kalafiora na ciepło
Sałatka Olivier
Sałatka Tamriko
Sałatka winegret
Sałatka wiosenna
Sałatka z makreli
Sałatka ziemniaczana
Zapiekanka z cukinii
Zapiekany kalafior
Desery
Babeczki marchewkowe
Babka cytrynowa
Biszkopt kakaowy z owocami i kremem
Baton kokosowy
Ciastka twarogowe
Ciasto owsiane z serem i owocami
Ciasto z morelami
Jogurtowiec
Kakaowy chlebek bananowy
Karmel daktylowy
Kokosowy sernik na zimno
Kopiec kakaowy z kremem
Marmoladki pomarańczowe
Minitarty rustykalne z brzoskwiniami
Proteinowy mus jagodowy
Rolada biszkoptowa
Sernik z malinami
Tarta ze śliwkami
Lody bananowe
Lody jagodowe
Inne
Bułeczki bez drożdży
Galette z serem
Kawior z kabaczków
Kurczak marmurkowy
Obwarzanki serowe
Pasztet
Pasztet z wątróbki
Paprykarz
Serek topiony
Majonez
Krem czekoladowy
Shake czekoladowy
Kluski leniwe
Knedle ze śliwkami
Kotleciki jaglane
Leniwe pizzerinki
Pasztet cukiniowo-serowy
Placki serowe
Tarta ze szpinakiem
Torcik z wątróbki
Ziemniaki Hasselback
Ziemniaki zapiekane z mozzarellą
Podziękowania
Karta redakcyjna
Śniadania
Banan pod pierzynką
Bananowe naleśniki
Obiady
Nuggetsy w wersji fit
Kasza jaglana z warzywami
Kolacje
Bakłażany zapiekane ztwarogiem i serem
Filet w pergaminie
Desery
Babeczki marchewkowe
Babka cytrynowa
Inne
Bułeczki bez drożdży
Galette z serem
Podziękowania
Karta redakcyjna
Pochodzę z Rosji, gdzie ukończyłam szkołę baletową. Ponad dziesięć lat temu przyjechałam do Polski. Pracuję w Teatrze Wielkim Operze Narodowej w Warszawie jako tancerka baletowa.
Lubię gotować i lubię jeść. Kilka lat temu zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i stopniowo coraz bardziej się w to wciągałam. Znajomi często pytali mnie o przepisy i rady…
Dawało mi to dużą satysfakcję, więc któregoś dnia postanowiłam założyć konto na Instagramie @fit_przepisy_od_baletnicy, a później na Facebooku – Fit przepisy od baletnicy – i podzielić się moimi odkryciami z innymi. Nie spodziewałam się aż takiego odzewu!
Codziennie dostaję porcję motywacji. Są to liczne wiadomości z podziękowaniami, ze zdjęciami potraw przygotowanych według moich przepisów. Ktoś odkrywa nowe smaki, ktoś przekonuje się, że gotowanie jest czymś prostym i wciągającym. A jeszcze innym dieta w końcu zaczyna smakować! Bo okazuje się, że jest różnorodna, a jednocześnie dania przygotowywane są z prostych i dostępnych składników, w dodatku zjada je z apetytem cała rodzina.
To wszytko sprawia, że to, co robię, ma sens. Próbuję dalej realizować swoje pomysły. Jednym z nich jest ta książka.
W książce znajdziecie 100 przepisów na dania w wersji zdrowszej.
50 przepisów, które jeszcze nigdy nie pojawiły się na moim blogu!
50 przepisów, wśród których znalazły się:
•najpopularniejsze dania z mojego profilu na Instagramie @fit_przepisy_od_baletnicy, ale udoskonalone.
•dania, które pojawiały się na początku mojej działalności i zostały zapomniane.
Książkę podzieliłam na pięć rozdziałów:
Śniadania
tutaj umieściłam dania, które najbardziej pasują na powitanie dnia. Wszystkie są wegetariańskie i odpowiednie dla dzieci.
Obiady
są tu dania w wersji wytrawnej, a także zupy, choć ja często jadam zupy na kolację. Na obiad sama zupa to może być za mało, a jeżeli dodamy do tego drugie danie, to z kolei nieco za dużo. Natomiast na kolację jest idealnie!
Kolacje
potrawy, które moim zdaniem pasują na wieczorny posiłek. Dużo propozycji dla wegetarian, niektóre nadadzą się też na obiad.
Desery
słodkości w wersji zdrowszej i odchudzonej. Będąc na diecie, wcale nie musimy rezygnować ze słodkich przyjemności!
Inne
różne bardzo ciekawe potrawy. Do tego działu koniecznie trzeba zajrzeć! Znajdą tu coś dla siebie zarówno miłośnicy czekoladowego kremu, jak i osoby, które nie mogą się obejść bez majonezu. Są w tym dziale przepisy na pasztety i domową wędlinę… A także wiele innych!
Wszystkie dania można spożywać według własnych upodobań i dowolnie łączyć. Większość nadaje się do zabrania na wynos. Uważam zresztą, że niemal każdy posiłek można spakować i zabrać ze sobą – wystarczy odpowiednie pudełko.
Dla każdego przepisu podane są kaloryczność i wartości odżywcze na 100 g.
Podaję też zamienniki, których można użyć. Jednak pamiętajcie, że zamiana składników powoduje zmianę kaloryczności i zawartości makroelementów.
Przyrządy, w które polecam się zaopatrzyć:
•waga kuchenna – kiedyś nie używałam, teraz nie mogę się bez niej obejść.
•dobra patelnia – pozwoli smażyć bez dodatku tłuszczu.
•maszynka do mielenia mięsa – jeżeli je jesz.
•blender – niezbędny przy wielu moich przepisach; w malakserze można zmielić nawet pierś z kurczaka.
•ormy silikonowe – wypieki nie przywierają i nie trzeba smarować form tłuszczem.
Na czym smażę?
Mamy XXI wiek i dobra patelnia rozwiązuje ten problem. Najczęściej smażę bez tłuszczu lub używam jego minimalnej ilości. Smażę na:
•oleju kokosowym nierafinowanym (słodkie potrawy),
•oliwie z oliwek,
•klarowanym maśle.
Natomiast do spożycia na zimno polecam różnego rodzaju oleje nierafinowane. Są nie tylko pyszne i aromatyczne – przede wszystkim stanowią dobre źródło tłuszczów. Odmienią smak nawet zwykłej sałatki.
Jakich mąk używam?
•orkiszowa jasna, pszenna lub orkiszowa pełnoziarnista – są lepsze od białej mąki pszennej.
•kukurydziana i ryżowa pełnoziarnista – mąki bezglutenowe. Kukurydzianą lubię za piękny kolor, jaki nadaje potrawom, a ryżowej zawsze zużywam mniej niż innych.
•mąka kokosowa i owsiana.
Równie dobry wybór to mąki gryczana i jaglana.
Czym zastępuję cukier?
Produkty, których używam, to:
•ksylitol – ma o połowę mniej kalorii niż cukier biały,
•erytrytol, stewia – wcale nie mają kalorii.
Jednak nawet z tymi zamiennikami nie należy przesadzać!
Jeśli chodzi o miód, syrop klonowy czy cukier kokosowy, którego też czasem używam, nie należy traktować ich jako zamienników, raczej jako odpowiedniki. Mają więcej wartości odżywczych niż cukier biały, ale kaloryczność pozostaje podobna.
Zapiekany banan pod serową pierzynką. Pyszne śniadanie lub deser. Smakuje na ciepło i na zimno.
1 banan (115 g)
200 g serka wiejskiego (1 kubeczek)
1 jajko
20 ksylitolu
22 × 16 cm
Ksylitol można zamienić na dowolną substancję słodzącą, a serek wiejski na zwykły twaróg i jogurt naturalny, w proporcjach pół na pół.
Serek, jajko i ksylitol zblendować na gładko. Banana przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, pokryć masą serową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (górna i dolna grzałka) przez 20minut.
Wartość odżywcza na 100 g:
124 kcal/ 8,6 g białka / 4,4 g tłuszczu / 15,4 g węglowodanów
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Chrupiące nuggetsy z kurczaka. Taki domowy fast food w wersji fit. Podajemy z sosem z pomidorowej passaty z odrobiną czosnku i cebuli lub z sosem na bazie jogurtu greckiego z koperkiem.
370 g piersi z kurczaka
70 g płatków kukurydzianych bez dodatku cukru
1 jajko
15 g mąki orkiszowej jasnej
30 ml dowolnego mleka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól do smaku
Zamiast mąki orkiszowej można użyć mąki kukurydzianej lub ryżowej.
Mięso pokroić na nieduże kawałki rozmiarem przypominające nuggetsy. Przełożyć do miski, dodać sól i paprykę. Dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać jajko, szczyptę soli, połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Płatki kukurydziane przełożyć do miski i delikatnie pokruszyć palcami.
Każdy kawałek kurczaka obtoczyć w cieście, następnie w płatkach. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C (górna i dolna grzałka) na 15 minut.
Wartość odżywcza na 100 g:
172 kcal / 21,7 g białka / 2,3 g tłuszczu / 14 g węglowodanów
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Polecam wypróbować takie połączenie smaków. Wiele osób przekonało się do tego przepisu.
550 g bakłażanów (2 nieduże)
250 g półtłustego twarogu
50 g startego sera żółtego
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól do smaku
szczypiorek
Pozostałości z bakłażana można wykorzystać w następujący sposób: na oliwię podsmażyć trochę cebulki, dodać pokrojonego bakłażana; można dorzucić też pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy według uznania i mamy pyszną pastę na kanapki.
Bakłażany włożyć do garnka z wodą i gotować około 10 minut. Mają stać się miękkie. Uwaga, nie obcinamy ogonków. Ugotowane bakłażany odstawić do ostygnięcia. W tym czasie połączyć twaróg, ser, jajko, czosnek wyciśnięty przez praskę i sól. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzone bakłażany przekroić na pół i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Ostrożnie wydrążyć łyżką środek, pozostawiając część miąższu na ściankach. Bakłażany napełnić masą serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (górna i dolna grzałka). Piec około 35 minut. Łódeczki mają się delikatnie zarumienić. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Wartość odżywcza na 100 g:
131 kcal / 13 g białka / 5,5 g tłuszczu / 8 g węglowodanów
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Zapewniam, że zasmakują nawet osobom, które nie cierpią smaku marchewki!
Ciasto
100 g marchewki
120 g mąki orkiszowej jasnej
3 jajka
100 g lekkiego serka twarogowego
40 g ksylitolu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
Krem
50 g lekkiego serka twarogowego
50 g serka mascarpone
10 g erytrytolu
11 sztuk
Zamiast mąki orkiszowej można użyć mąki kukurydzianej lub ryżowej.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych imałych oczkach. Całe jajka wraz zksylitolem miksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej konsystencji (około 4–5 minut). Dodać serek iponownie miksować do połączenia składników. Następnie dodać mąkę, proszek icynamon. Wymieszać. Dodać marchewkę iponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek, najlepiej użyć silikonowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (górna idolna grzałka). Piec około 30 minut.
Składniki na krem wymieszać. Krem wyłożyć na ostudzone babeczki. Można dodatkowo udekorować pokruszonymi orzechami.
Wartość odżywcza na 100 g:
207 kcal / 10 g białka / 8 g tłuszczu / 27,8 g węglowodanów
1 babeczka ma około 100 kcal.
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Ekspresowe bułeczki bez drożdży uratują sytuację, kiedy nie mamy świeżego pieczywa. Często zamrażam je na zapas. W razie potrzeby wyjmuję z zamrażarki, wkładam na chwilę do kuchenki mikrofalowej i po chwili mam ciepłe bułki.
1 jajko
150 ml kefiru
130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
70 g płatków owsianych
10 g otrębów pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
10 g słonecznika
7 sztuk
Mąkę pszenną pełnoziarnistą można zastąpić mąką orkiszową jasną lub pełnoziarnistą.
Płatki zmielić w młynku do kawy. Kefir wymieszać z jajkiem. Dodać mąkę, zmielone płatki, otręby, proszek i sól. Zagnieść ciasto – może delikatnie się kleić, nie należy się tym przejmować. Dłonie zwilżyć wodą i formować bułeczki. Proporcje są na 7 sztuk, większe nie upieką się dokładnie. Bułeczki przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Naciąć każdą nożem, posypać słonecznikiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (górna i dolna grzałka). Piec 20 minut.
Wartość odżywcza na 100 g:
240 kcal / 10,7 g białka / 5 g tłuszczu / 36 g węglowodanów
1 bułeczka ma 128 kcal.
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Mojej mamie – ZA WSZYSTKO!
Mojemu narzeczonemu, za wiarę, wsparcie i rady.
Bożenie – za pomoc i rady fotograficzne.
Moim obserwatorom na Instagramie i Facebooku.
Wydawnictwu Pascal za to, że we mnie uwierzyło.
Tobie, że trzymasz tę książkę w ręku.
Bez Was wszystkich to by się nie udało.
Autor: Svetlana Ovsyankina
Redakcja: Joanna Kułakowska-Lis
Korekta: Katarzyna Zioła-Zemczak
Projekt graficzny okładki: LEMON studio
Projekt makiety i skład: Ilona i Dominik Trzebińscy Du Châteaux
Sesja fotograficzna do książki: Bożena Pazgan
Pozostałe zdjęcia: Svetlana Ovsyankina
Redaktor prowadząca: Natalia Ostapkowicz
Kierownik redakcji: Agnieszka Górecka
© Copyright by Svetlana Ovsyankina
© Copyright for this edition by Wydawnictwo Pascal
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej książki nie może być powielana lub przekazywana wjakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody wydawcy, za wyjątkiem recenzentów, którzy mogą przytoczyć krótkie fragmenty tekstu.
Bielsko-Biała 2019
Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała
tel. 338282828, fax 338282829
[email protected], www.pascal.pl
ISBN 978-83-8103-633-7