Uzyskaj dostęp do ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Svetlana Ovsyankina, tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki Fit przepisy od baletnicy, powraca z porcją nowych przepisów!
Dieta baletnicy musi być odżywcza, dawać energię do treningów, a przy tym pozwalać na zachowanie smukłej sylwetki. Okazuje się, że żeby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie, prawidłową wagę i siłę fizyczną, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad. Poznaj jedną z najważniejszych z nich: jedz sezonowo!
To właśnie świeże owoce i warzywa z lokalnych upraw są najlepszym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są tanie i łatwo dostępne. Korzystając z sezonowych produktów, przygotujesz zdrowe i urozmaicone potrawy o każdej porze roku i dnia.
W środku znajdziesz:
100 pomysłów na fit śniadania, obiady, kolacje i desery przygotowane z sezonowych i łatwo dostępnych produktów, w tym dania mięsne i wegetariańskie,
potrawy, które są odpowiednie dla całej rodziny, a większość możesz zapakować i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły,
kaloryczność i wartości odżywcze wszystkich dań,
praktyczne kuchenne porady oraz wskazówki, jak się odżywiać, by utrzymać talię baletnicy!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 83
Karta tytułowa
Wstęp
Wiosna
Omlet ze szparagami
Placuszki jogurtowe z truskawkami
Zupa szparagowa
porada kuchenna #1:
Sposób na szparagi
Krem ze szparagów
Zupa z botwinki
Zupa szczawiowa
Curry z cukinii i ciecierzycy
porada kuchenna #2:
Jak wybrać mleczko kokosowe
Pulpeciki z młodą kapustą
Kurczak z porem i marchewką
porada kuchenna #3:
Jak nie marnować pora
Filety z kurczaka faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta
Kotlety z piersi kurczaka i cukinii
Tarta ze szparagami
Pizza z kalafiora
porada kuchenna #4:
Sposób na mozzarellę
Pasztet z kurczaka w towarzystwie młodych rzodkiewek
Wielkanocna galaretka z kurczakiem
Duszona młoda kapusta
Spring rolls
Sałatka wiosenna
Ogórki małosolne babci Maszy
Niezwykłe ogórki
Rabarbar z truskawkami pod kruszonką
Twarogowe bułeczki z truskawkami
Panna cotta
Sernik na zimno z truskawkami
Tarta z rabarbarem
Lato
Placuszki z wiśniami
porada kuchenna #5:
Jak zużyć mniej oleju przy smażeniu
Jajka w pomidorach
Gazpacho
porada kuchenna #6:
Jak wybrać ser feta
Okroszka
Chłodnik ekspresowy
Kurczak w sosie cukiniowym
Czachochbili
Ragoût z kabaczka
Kalafior zapiekany
Makaron z cukinii i marchewki
Cukinia faszerowana
Muffinki z cukinii
Zapiekany bakłażan
Roladki z bakłażana
Kawior z bakłażana
Sałatka z zielonej fasolki
Fasolka w śmietanie
Pieczona kukurydza
Bruschetta z pomidorami
Pasta z bobu
Masło ziołowe
porada kuchenna #7:
Jak mrozić zioła
Dżem morelowy
Sernik na zimno z borówkami
Kakaowa rolada z malinami
Lody truskawkowe
Jesień
Omlet z cukinią
Omlet szarlotkowy
Jabłka w cieście
Racuchy z gruszką
Placuszki dyniowe
porada kuchenna #8:
Jak upiec dynię
Krem z soczewicy
Krem z dyni
Krem z brokułów
Krem z kalafiora i papryki
Zupa z łososiem i brokułami
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Zapiekanka z mięsem mielonym, cukinią i pomidorem
porada kuchenna #9:
Jak mrozić mięso mielone
Curry dyniowe
Curry z kalafiora
Papryki faszerowane kaszą jaglaną, szpinakiem i serem feta
Kabaczek zapiekany z parmezanem
Placki z cukinii z serem z piekarnika
porada kuchenna #10:
Sposób na cukinię
Tarta z brokułami i łososiem
Placek z kabaczka
Sałatka z brokułami i serem feta
porada kuchenna #11:
Jak zachować kolor brokułu po obróbce termicznej
Zapiekanka z gruszką
Ciasto ze śliwkami
Ciasto dyniowe
porada kuchenna #12:
Sposób na formy silikonowe
Rogaliki listopadowe
Szarlotka
Zima
Gofry marchewkowe
Placki bananowe
porada kuchenna #13:
Sposób na banany
Barszcz
Szczi
Zupa grochowa
Gryczaniki
Chili con carne
Udka na kapuście
Makaron z awokado
porada kuchenna #14:
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado
Placek z kapustą
Ragoût z brukselką
Pasztet z soczewicy i mrożonki
porada kuchenna #15:
Zielony parapet
Sałatka z buraków
Sałatka z burakiem, fetą i rukolą
Frytki z batata
Pasta z awokado
porada kuchenna #16:
Sposób na przekrojone awokado
Hummus
Zdrowe chipsy
Ciasto z pomarańczą i kremem śmietankowym
Marchewkowy torcik bez pieczenia
Minipączki
Świąteczne pierniczki
Brownie z banana i batata
Pudding chia
Mandarynki w czekoladzie
Podziękowania
Karta redakcyjna
Dziękuję, że trzymasz moją książkę w rękach... Czy wiesz, że właśnie zrobiłeś krok w stronę zdrowia?! ;)
Nazywam się Svetlana Ovsyankina, jestem tancerką Teatru Wielkiego w Warszawie. Prowadzę bloga i profile na Instagramie oraz Facebooku Fit przepisy od baletnicy. Przed tobą moja druga książka. Książka z przepisami na zdrowe, pyszne posiłki bez wyrzeczeń... Dania, które są odchudzone i pozbawione chemii, a smakują nadal wspaniale. I wszystko jak zawsze wykonane jest z ogólnodostępnych składników. Dodatkowo do każdego przepisu podane są wartości odżywcze.
Ta książka różni się od poprzedniej motywem przewodnim: jedz sezonowo! Od czasu, kiedy zaczęłam interesować się zdrowym gotowaniem, sezonowe produkty weszły do mojego menu.
Dlaczego? Bo jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania to spożywanie produktów, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. Owoce i warzywa to źródło witamin, mikroelementów, błonnika i soli mineralnych. Wybierając sezonowe warzywa i owoce, dostarczamy organizmowi tak potrzebnych mu witamin. Poza tym nie od dziś wiadomo, że szparagi smakują najlepiej wiosną, a mandarynki zimą. Do tego warzywa i owoce w odpowiednim dla nich sezonie są tańsze. Dzięki sezonowym produktom posiłki stają się również różnorodne, a każda pora roku cieszy i smakuje inaczej.
Ta książka jest pełna warzyw i owoców, ale nie brakuje też w niej dań mięsnych. Znajdziesz tu obiady, śniadania, kolacje i desery, a w każdym posiłku znajduje się pyszny sezonowy dodatek. Zawarłam tu również bonus w postaci zdrowych przepisów na święta: Wielkanoc, Boże Narodzenie, Tłusty Czwartek i 11 listopada. Umieściłam też ciekawostki i porady kuchenne, m.in. jak mrozić zioła, jak zużywać mniej tłuszczu do smażenia i wiele innych...
Obiecuję, że będzie pysznie o każdej porze roku i dnia!
Uwielbiam tę porę roku – wszystko wtedy budzi się do życia, a warzywa i owoce zaczynają nabierać smaku i aromatu.
Korzystamy z:
botwinka, bób, dymka, groszek cukrowy, kalafior, kiełki, kalarepa, rabarbar, rzodkiewka, szczaw, szparagi, szpinak, truskawki, młode ziemniaki, por, młoda kapusta.
Na śniadanie czy kolację, pyszna, wiosenna odmiana omletu.
6 szparagów (40 g, waga po odłamaniu twardych końcówek)
2 jajka
50 g pomidorów
30 g sera feta
1 ząbek czosnku
5 g oliwy
sól i pieprz do smaku
Szparagi obsmażyć na oliwie, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i dusić około 3–4 minut na małym ogniu pod przykrywką. Wlać roztrzepane jajka, ułożyć pokrojony pomidor i ser feta. Doprawić. Należy uważać na sól, bo feta jest słona. Trzymać pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Wartość odżywcza na 100 g:
133 kcal / 8,5 g białka / 10 g tłuszczu / 2,1 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 1 porcja, całość ma:
270 kcal / 17,3 g białka / 20,3 g tłuszczu / 4,4 g węglowodanów.
Puszyste placuszki, które zawsze robię w truskawkowym sezonie. Obowiązkowe w wiosennym menu.
100 g jogurtu naturalnego
2 jajka
60 g mąki orkiszowej jasnej
40 g ksylitolu
150 g truskawek
5 g oleju kokosowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wskazówka:
Mąkę orkiszową można zamienić na pszenną typ 500–650 lub ryżową. Ksylitol na cukier.
Jajka i ksylitol zmiksować na gęstą pianę (około 3–4 minut). Dodać jogurt i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek i ostrożnie wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Truskawki pokroić w plasterki. Na patelnię posmarowaną odrobiną oleju wykładać ciasto: jedna łyżka – jeden placuszek. Na każdym placuszku układać po 2–3 plasterki truskawek. Smażyć z obu stron, na małym ogniu, pod przykryciem. Przed każdą partią placuszków patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Wartość odżywcza na 100 g:
166 kcal / 7,2 g białka / 5,3 g tłuszczu / 26,2 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 13 placków, jeden to:
44 kcal / 1,9 g białka / 1,4 g tłuszczu / 7 g węglowodanów.
Wiosenna, lekka, ale sycąca i pełna białka zupa. Świetny sposób, aby dzieci zapoznały się ze szparagami.
100 g szparagów (waga po usunięciu twardych końcówek)
250 g fileta z kurczaka
1500 ml wody
100 g marchewki
40 g cebuli
1–2 ząbki czosnku
5 g oliwy
5 jajek
60 g ryżu
sól, pieprz do smaku
Ryż i jajka ugotować. Filet zalać wodą, zagotować, usunąć szumowiny. Zmniejszyć ogień i gotować około pół godziny. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce i obsmażyć na oliwie. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i pokroić na małe kawałeczki. Do wywaru dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, pokrojone mięso, obsmażone warzywa, szparagi połamane na mniejsze kawałeczki, doprawić i gotować około 15 minut. Zupę podawać z pokrojonym jajkiem i ryżem.
Wartość odżywcza na 100 g:
41 kcal / 4 g białka / 1,3 g tłuszczu / 3 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 5 porcji zupy, jedna porcja to:
180 kcal / 17,8 g białka / 6,1 g tłuszczu / 13,3 g węglowodanów.
porada kuchenna #1:
Sposób na szparagi
Przy przygotowaniu szparagów należy usunąć twardą część. Jak to zrobić? Wystarczy powyginać delikatnie szparag – złamie się dokładnie w tym miejscu, gdzie powinien.
Idealna zupka w sezonie na szparagi.
300 g szparagów
250 g ziemniaków
80 g cebuli
10 g oliwy
600 ml wody
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
ser feta do podania
Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w drobną kostkę, czosnek w plasterki. Szparagi połamać na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie obsmażyć cebulkę, szparagi, czosnek. Dodać ziemniaki, zalać wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec doprawić i dodać posiekaną natkę. Całość zblendować. Podawać z pokruszonym serem feta i grzankami.
Wartość odżywcza na 100 g:
32 kcal / 1 g białka / 0,8 g tłuszczu / 5,5 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzą 4 porcje, jedna porcja to:
94 kcal / 3 g białka / 2,4 g tłuszczu / 16,2 g węglowodanów.
Gdy tylko pojawia się pierwsza botwinka, ta zupa powinna zagościć na stole.
150 g mięsa z uda kurczaka
1 pęczek botwinki (150 g)
300 g ziemniaków
40 g pora
80 g marchewki
2 ząbki czosnku
1500 ml wody
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Mięso zalać wodą, gdy się zagotuje, usunąć szumowiny. Gdy mięso się gotuje, można przyszykować warzywa: ziemniaki pokroić w kostkę, por w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce, botwinkę posiekać, buraczki (większe) pokroić w kosteczkę. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i pokroić na mniejsze kawałeczki. Do wywaru włożyć ziemniaki, marchewkę, buraczki, por, mięso i gotować 10 minut. Po tym czasie wrzucić botwinkę, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawić. Gotować około 5 minut. Podawać z posiekaną natką i jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Wartość odżywcza na 100 g:
27 kcal / 2,1 g białka / 0,3 g tłuszczu / 4 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 5 porcji zupy, jedna porcja to:
100 kcal / 7,7 g białka / 1,3 g tłuszczu / 14,6 g węglowodanów.
Wiosenna zupa ze świeżego szczawiu. Gdy tylko na straganach pojawia się szczaw, ta zupka gości u mnie na stole. Często kupuję większą ilość szczawiu i mrożę, żeby mieć na później.
200 g mięsa z uda kurczaka
1500 ml wody
100 g marchewki
50 g pora
200 g ziemniaków
100 g szczawiu
5 jajek ugotowanych na twardo
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Mięso zalać wodą. Gdy się zagotuje, usunąć szumowiny. Gotować na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie pokroić ziemniaki w kosteczkę, marchewkę zetrzeć na tarce, pora pokroić w paseczki, szczaw posiekać. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Do wywaru dodać ziemniaki, marchewkę, por, mięso. Gotować około 10 minut. Następnie dodać szczaw, czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawić. Gotować około 5 minut. Podawać z przekrojonym jajkiem i śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza na 100 g:
39 kcal / 3,5 g białka / 1,5 g tłuszczu / 2,7 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 5 porcji zupy, jedna porcja to:
163 kcal / 14,6 g białka / 6,2 g tłuszczu / 11,4 g węglowodanów.
Przepyszny pomysł na bezmięsny obiad. Aromatyczne curry z warzywami i ciecierzycą. Podajemy z ryżem lub kaszą bulgur.
120 g ciecierzycy konserwowej
80 g marchewki
150 g cukinii
60 ml mleczka kokosowego (u mnie 20% tłuszczu)
30 g cebuli
5 g oleju kokosowego
150 ml wody
1 ząbek czosnku
po pół łyżeczki: curry, kurkumy, papryki słodkiej i ostrej
sól do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki do podania
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Marchewkę i cukinię w półkrążki. Na oleju obsmażyć marchewkę z cebulką, pod koniec dodać czosnek. Dodać cukinię, mleczko, ciecierzycę, wodę, przyprawy i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą lub natką.
Wartość odżywcza na 100 g:
78 kcal / 2,4 g białka / 4 g tłuszczu / 7,8 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje, jedna to:
201 kcal / 6,3 g białka / 10,3 g tłuszczu / 20 g węglowodanów.
porada kuchenna #2:
Jak wybrać mleczko kokosowe
Dobre mleczko kokosowe powinno się składać z miąższu kokosa i wody. Na rynku znajdziemy mleczka o zawartości miąższu 99,9%. Takie polecam. Mleczko jest bardziej tłuste i kaloryczne, ale mamy dobry skład i zawsze możemy rozcieńczyć je wodą, żeby obniżyć kaloryczność.
Pyszne danie obiadowe, do którego pasuje dowolna kasza czy ziemniaki.
300 g młodej kapusty
70 g marchewki (1 sztuka)
70 g cebuli
250 g mięsa z uda kurczaka
250 g szynki
10 g oliwy
15 g kaszy manny nieugotowanej
2 ząbki czosnku
200 ml wody
koperek
sól, papryka słodka i ostra, pieprz do smaku
Mięso zemleć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę poszatkować. Do mięsa dodać kaszę mannę, 1/3 pokrojonej cebuli, 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, doprawić. Dokładnie wymieszać. Uformować malutkie pulpeciki, wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć na suchej rozgrzanej patelni na rumiano. Przełożyć do innego naczynia. Na tej samej patelni, na oliwie, obsmażyć pozostałą cebulę z marchewką. Pod koniec dodać pokrojony czosnek. Dodać kapustę, wodę, sól, doprawić i dusić pod przykryciem około 15 minut. Następnie włożyć pulpety i dusić kolejne 10–15 minut. Pod koniec posypać posiekanym koperkiem.
Wartość odżywcza na 100 g:
95,7 kcal / 11,7 g białka / 3,5 g tłuszczu / 4,4 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzą 3 spore porcje, jedna porcja to:
300 kcal / 36,7 g białka / 11 g tłuszczu / 13,8 g węglowodanów.
Prosty i szybki pomysł na obiad. Jako dodatek wystarczy ugotować makaron, ziemniaki czy kaszę.
500 g mięsa z udek kurczaka lub indyka
100 g pora
100 g marchewki
1 duży ząbek czosnku
300 ml wody
papryka słodka i ostra, sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić w kostkę. Por w paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce. Przełożyć do głębokiej patelni, wlać wodę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 30–40 minut. Pod koniec dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, doprawić.
Wartość odżywcza na 100 g:
102 kcal / 14,7 g białka / 3 g tłuszczu / 3,4 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzą 3 porcje, jedna to:
232 kcal / 33,5 g białka / 6,7 g tłuszczu / 8 g węglowodanów.
porada kuchenna #3:
Jak nie marnować pora
Najczęściej nie zjadamy całego pora na raz. Zieloną część możemy wykorzystać do rosołu lub wywarów. Natomiast białą kroję na około pięciocentymetrowe kawałki i umieszczam w pudełeczku, w zamrażarce. Dzięki temu mam je zawsze pod ręką. Kiedy potrzebuję, wyjmuję kawałek, odczekuję parę minut i mogę kroić. Taki zamrożony por bardzo dobrze się kroi.
Filety wychodzą soczyste, a nadzienie kremowe. Do dania wystarczy ugotować makaron czy dowolną kaszę.
800 g filetów z kurczaka
200 g świeżego szpinaku
40 g cebuli
250 g serka ricotta
5 g oliwy
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać pokrojony szpinak, czosnek wyciśnięty przez praskę i dusić, aż szpinak straci objętość. Dodać serek, doprawić i wymieszać całość. Filety ponacinać, robiąc kiszenie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą. Do każdej kieszonki włożyć przygotowane nadzienie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 45 minut.
Wartość odżywcza na 100 g:
128 kcal / 20,3 g białka / 4,2 g tłuszczu / 2,1 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzą 4 filety, jeden to:
307 kcal / 49 g białka / 10,1 g tłuszczu / 5,1 g węglowodanów.
Z podanej ilości składników wychodzą 2 porcje, jedna to:
201 kcal / 6,3 g białka / 10,3 g tłuszczu / 20 g węglowodanów.
Pomysł na soczystą pierś z kurczaka. Kotleciki wychodzą niezwykle delikatne i soczyste.
500 g filetów z kurczaka
300 g cukinii
40 g cebuli
1 ząbek czosnku
1 jajko
50 g kaszy manny nieugotowanej
10 g oliwy
sól i pieprz do smaku
Mięso zemleć (można to zrobić w malakserze). Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę. Cukinię zetrzeć na tarce. Dodać jajko, kaszę mannę, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować kotlety i smażyć na oliwie z dwóch stron, na małym ogniu, pod przykryciem.
Wartość odżywcza na 100 g:
110 kcal / 15,4 g białka / 2,6 g tłuszczu / 6,3 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 11 dużych kotletów, jeden to:
80 kcal / 11 g białka / 1,9 g tłuszczu / 4,5 g węglowodanów.
Pyszna na ciepło i na zimno. Pasuje na śniadanie i na kolację, idealna na wynos.
SPÓD
50 g zimnego masła
70 g serka twarogowego
1 jajko
100 g mąki orkiszowej jasnej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + około 5 g do wałkowania
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
NADZIENIE
200 g serka wiejskiego light
100 g szparagów (waga po usunięciu twardych końcówek)
40 g cebuli
5 g oliwy
3 jajka
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać mąkę, proszek i sól. Rozetrzeć rękoma. Wbić jajko, dodać serek i zagnieść ciasto. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Wyrównać brzegi, delikatnie dociskając do ścianek formy. Spód ponakłuwać widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oliwie, pod koniec dodać czosnek wyciśnięty przez praskę. Serek wiejski wymieszać z jajkami i jogurtem. Dodać podsmażoną cebulę, sól, pieprz. Masę przelać na spód, ułożyć szparagi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 40 minut. Kroić po ostygnięciu.
.
Wartość odżywcza na 100 g:
185 kcal / 8,2 g białka / 9,3 g tłuszczu / 16,3 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 8 kawałków, jeden to:
232 kcal / 10,3 g białka / 11,6 g tłuszczu / 20,4 g węglowodanów.
Ciekawy pomysł na kalafior. Taką pizzę można jeść codziennie bez wyrzutów sumienia.
350 g kalafiora
1 jajko
50 g sera żółtego
20 g koncentratu pomidorowego
30 g jogurtu naturalnego
100 g pomidorów
80 g sera mozzarella light
2 łyżeczki przyprawy do pizzy
15 g mąki kukurydzianej
sól do smaku
Kalafior zemleć – ja używam do tego malaksera. Ser żółty zetrzeć na tarce. Dodać jajko, mąkę, 1 łyżeczkę przyprawy do pizzy, sól i wszystko wymieszać. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować za pomocą łyżki okrągły spód. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (góra-dół) na 25–30 minut. Koncentrat, jogurt, 1 łyżeczkę przyprawy wymieszać. Wysmarować podpieczony spód. Ułożyć pokrojone w plasterki mozzarellę i pomidory. Wstawić z powrotem do piekarnika na około 10 minut.
Wartość odżywcza na 100 g:
103 kcal / 10 g białka / 3,6 g tłuszczu / 8,4 g węglowodanów
Cała pizza to:
561 kcal / 53,5 g białka / 19,6 g tłuszczu / 45,3 g węglowodanów.
porada kuchenna #4:
Sposób na mozzarellę
Często zdarza się, że…
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Dary lata to, moim zdaniem, prawdziwa bomba witaminowa. Właśnie wtedy owoce i warzywa są najcenniejsze dla zdrowia i najsmaczniejsze.
Korzystamy z:
bakłażan, borówki, czereśnie, fasolka, figi, jagody, maliny, morele, pomidory, ogórki, wiśnie, śliwki, arbuz, dynia.
Magiczne placuszki w różowym kolorze. Im mniejszy ogień, tym kolor wychodzi ładniejszy.
200 g wiśni
3 jajka
250 g sera ricotta
80 g erytrytolu
150 g mąki orkiszowej jasnej
10 g oleju kokosowego do smażenia
pół łyżeczki proszku do pieczenia
W misce umieścić wydrylowane wiśnie, jajka, ser, erytrytol. Zblendować całość. Dodać mąkę, proszek. Zmiksować na jednolitą konsystencję. Ciasto wykładać na patelnię dużą łyżką (około jedna łyżka na jeden placuszek). Smażyć pod przykryciem na minimalnym ogniu, należy tego pilnować, inaczej placuszki ściemnieją. Przed każdą partią patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym.
Wartość odżywcza na 100 g:
141 kcal / 6,8 g białka / 5,2 g tłuszczu / 27 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 35 małych placuszków, jeden to:
30 kcal / 1,5 g białka / 1,1 g tłuszczu / 5,7 g węglowodanów..
porada kuchenna #5:
Jak zużyć mniej oleju przy smażeniu
Podstawa to…
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Nie tak soczysta, jak lato, ale nie ustępuje mu w różnorodności. Pojawia się też wówczas prawdziwa królowa – dynia.
Korzystamy z:
agrest, brokuły, brzoskwinie, cukinia, dynia, gruszki, jabłka, grzyby, jeżyny, kukurydza, śliwki, kabaczek, jarmuż, kapusta pekińska, papryka.
Omlet, który sprawdzi na śniadanie i na kolację. Przekrojony, ułożony na kromce pieczywa, można zabrać ze sobą do pudełka. Na zimno też jest smaczny.
150 g cukinii
4 jajka
30 g sera żółtego
20 g cebuli
10 g oliwy
sól do smaku
Wskazówka:
Ser żółty można zamienić na ser mozzarellę o obniżonej zawartości tłuszczu, wtedy będziemy mieć wersję jeszcze bardziej niskokaloryczną.
Cukinię i ser zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na oliwie obsmażyć cukinię i cebulkę na delikatnie złoty kolor. Jajka roztrzepać z solą i zalać cukinię. Posypać serem i trzymać pod przykryciem na małym ogniu, aż jajka się zetną.
Wartość odżywcza na 100 g:
150 kcal / 9,8 g białka / 11 g tłuszczu / 2,7 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzą 2 nieduże porcje, jedna to:
240 kcal / 15,8 g białka / 17,5 g tłuszczu / 4,5 węglowodanów.
Deser lub idealne jesienne śniadanie. Omlet o smaku szarlotki.
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
W tym czasie jest najtrudniej, ale zima również może być warzywna i owocowa. Można korzystać z mrożonek oraz warzyw i owoców wieloletnich.
Korzystamy z:
ananas, pomarańcze, mandarynki, brukselka, buraki, kapusta, mango, ziemniaki, banany, czerwona kapusta, pieczarki.
Na śniadanie, jako deser, do pudełka. Dla dorosłych i dla dzieci.
70 g marchewki
2 jajka
150 g jogurtu naturalnego
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki orkiszowej jasnej
5 g oleju kokosowego
30 g erytrytolu
pół łyżeczki proszku do pieczeni
Wskazówka:
Mąkę orkiszową i kukurydzianą można zamienić na pszenną uniwersalną. Kukurydziana nadaje jednak piękny kolor.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Jajka wymieszać z jogurtem za pomocą trzepaczki. Dodać mąkę, erytrytol, proszek i ponownie wymieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać marchewkę, wymieszać. Smażyć na oleju kokosowym. Przy braku gofrownicy, można usmażyć w formie placuszków.
Wartość odżywcza na 100 g:
179 kcal / 7,1 g białka / 5,3 g tłuszczu / 32,3 g węglowodanów
Z podanej ilości składników wychodzi 20 małych gofrów, jeden to:
33 kcal / 1,3 g białka / 1 g tłuszczu / 6 g węglowodanów.
Słodkie, a bez cukru, puszyste i sycące. Nadają się do pudełka do zabrania na wynos.
…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Dla mamy – za wszystko.
Dla mojego męża – za nieustanne wsparcie i wiarę. Za testowanie wszystkich pomysłów i przepisów. Tych udanych i tych zdecydowanie mniej, które oczywiście nie znalazły się w książce.
Dla całego Wydawnictwa Pascal.
Dla moich kochanych obserwatorów z Instagrama i Facebooka. Jesteście moją nieustanną motywacją.
Tobie, że trzymasz tę książkę w rękach.
Autor: Svetlana Ovsyankina
Redakcja: Joanna Kułakowska-Lis
Korekta: Katarzyna Zioła-Zemczak
Projekt graficzny okładki: Anna Jamróz
Projekt makiety i skład: Ilona i Dominik Trzebińscy Du Châteaux
Zdjęcia: Svetlana Ovsyankina
Redaktor prowadząca: Natalia Ostapkowicz
Kierownik redakcji: Agnieszka Górecka
© Copyright by Svetlana Ovsyankina
© Copyright for this edition by Wydawnictwo Pascal
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej książki nie może być powielana lub przekazywana wjakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody wydawcy, za wyjątkiem recenzentów, którzy mogą przytoczyć krótkie fragmenty tekstu.
Bielsko-Biała 2020
Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała
tel. 338282828, fax 338282829
[email protected], www.pascal.pl
ISBN 978-83-8103-709-9