50,15 zł
Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. „Jedz” Nigela Slatera od razu przechodzi do klasyki gatunku – The Times
„Jedz. Mała księga szybkich dań” to niezastąpiony zbiór przepisów, z których możemy korzystać na co dzień. Ten gruby tomik w miękkiej oprawie zawiera 600 pomysłów na codzienne posiłki. Mnóstwo wspaniałych, prostych przepisów w praktycznym wydaniu, do których zawsze można sięgnąć i znaleźć dla siebie coś dobrego. Zwięzły tekst poprzedza krótka lista produktów, a na stronie obok autor zamieszcza dodatkowe propozycje i pomysły, zostawiając trochę miejsca na notatki.
Książka od razu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon ogłosiła ją książką kucharską 2013 roku, była też najlepiej sprzedającym się tytułem tej kategorii według “Guardiana”.
To doskonała propozycja dla osób gotujących na co dzień. Wystarczy otworzyć ją kilka razy, by zaczęła się miękko rozchylać, zachęcając do korzystania z przepisów. Ich zwięzły styl żywo przypomina twitterowe wpisy @NigelSlater. „Jedz” to pomysłowe, nowoczesne przepisy dla każdego, kto po prostu chce coś zjeść.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:
Liczba stron: 287
Originally published in the English language by HarperCollins Publishers Ltd. under the title Eat: The Little Book of Fast Food© Nigel Slater 2013 Photography © Jonathan Lovekin 2013 Cover image © Jenny Zarins 2013
All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright owner.
Copyright © for Polish Edition by Wydawnictwo Filo, Warszawa 2017
Tytuł oryginału: Eat: The Little Book of Fast Food Wydawca: Katarzyna Drewnowska Przekład: Katarzyna Skarżyńska Redakcja i korekta: Anna Magierska Skład: Milena Leśniak
ISBN: 978-83-62903-35-1
Wyłączna dystrybucja: Firma Księgarska Olesiejuk ul. Poznańska 91 05-850 Ożarów Mazowieckiwww.olesiejuk.pl
Informacje o książkach Wydawnictwa Filo znajdziesz na stronie internetowej: www.filo.com.pl
Skład wersji elektronicznej: [email protected]
Nigel Slater gotuje, pisze poczytne książki o jedzeniu i jest prezenterem telewizyjnych programów kulinarnych. Od dwudziestu lat prowadzi rubrykę kulinarną w „Observerze”. Jest autorem klasycznych książek kucharskich, dzienników kulinarnych oraz autobiograficznej powieści Tost. Historia chłopięcego głodu, która zdobyła wiele nagród i została zekranizowana.
Na początku 1991 roku dostałem list od Louise Haines z wydawnictwa Michael Joseph z pytaniem, czy kiedykolwiek myślałem o napisaniu książki. Louise przeczytała mój felieton w jednym z magazynów i chciała się ze mną umówić na spotkanie. Odpisałem, że jestem zachwycony propozycją i wdzięczny, ale wydaje mi się, że nie byłbym w stanie napisać książki. Dwa dni później Louise zaprosiła mnie na lunch. Tam narodziła się myśl o mojej pierwszej książce Real Fast Food, która została wydana jesienią 1992 roku. Dwadzieścia jeden lat później, po wydaniu dziesięciu książek kucharskich, dzienników, zbioru esejów i zmianie wydawcy, wciąż współpracujemy. Jestem jej niezmiernie wdzięczny.
Louise, ta książka jest dla Ciebie.
Dziękuję Jamesowi Thompsonowi za bezustanną inspirację, mądrość, wsparcie i przyjaźń. Bez Ciebie nie powstałyby ani książki, ani seria programów telewizyjnych, a życie byłoby o wiele mniej zabawne. Dziękuję za wszystko, sir.
Wyrazy wielkiej wdzięczności i serdeczności niech przyjmą także Victoria Barnsley, Jonathan Lovekin, Allan Jenkins, Ruaridh Nicoll, Gareth Grundy, Michelle Kane, Georgia Mason, Olly Rowse, Jane Middleton, Annie Lee, David Pearson, Gary Simpson, Araminta Whitley, Rosemary Scoular, Sophie Hughes, Richard Stepney z firmy Fourth Floor, Rob Watson i wszyscy z ph9 oraz Dalton Wong i George Ashwell z Twenty Two Training. Dziękuję również Jenny Zarins za mój zadumany portret. Wielkie dzięki dla wszystkich z „Observera” oraz obserwatorów mojego profilu @nigelslater na Twitterze. Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna.
Czasami gotujemy dla czystej przyjemności; znając pochodzenie składników, dobieramy je z wielką dbałością i zabieramy w podróż ze sklepu na talerz. Szukamy najlepszego przepisu i poświęcamy sporo czasu, by z troską przygotować kolację. Niekiedy traktujemy sprawę jeszcze poważniej: nawiązujemy kontakt z producentami, a jeśli mamy gdzie – sami uprawiamy warzywa. Myślimy o potrawach, rozprawiamy, może nawet piszemy o nich i robimy zdjęcia.
Czasami jednak chcemy po prostu coś zjeść.
To jest właśnie książka na taką okazję. Bywa, że mamy najwyżej godzinę, by coś ugotować. Chcemy zjeść coś pysznego po dniu wypełnionym obowiązkami. Oczywiście możemy zamówić pizzę albo jakiś orientalny specjał na wynos. Po drodze z pracy możemy wpaść do wietnamskiej knajpy lub porwać ze sklepowej półki smakołyk do odgrzania w mikrofalówce. Sam lubię od czasu do czasu zjeść coś takiego, ale wiem, że zyskam, jeśli zrobię coś więcej oprócz otwarcia tekturowego pudełka. Przygotowanie obiadu, choćby prostego i szybkiego, sprawi wielką radość nam i każdemu, kogo poczęstujemy. Właśnie dlatego napisałem tę książkę i nadałem jej podtytuł Mała księga szybkich dań. To zbiór przepisów na posiłki, które pojawią się na stole w niecałą godzinę.
Szybko nie znaczy bezmyślnie czy niedbale. To wielka uciecha zasiąść przy idealnie ugrillowanym steku z delikatnie chrupiącym tłuszczykiem; przy filecie ze świeżej ryby, cichutko skwierczącym na maśle; pieczonym ziemniaku ugniecionym z kawałeczkami rdzawoczerwonego, paprykowego chorizo. Proste, dobrze zrobione jedzenie. Pójdźmy krok dalej i mamy cienką, złocisto-białą frittatę z kozim serem; lekkie ragù z kurczaka z tymiankiem i dymką; bulion na wieprzowych żeberkach z ciemnymi gwiazdkami anyżu. Nawet warzywne tajskie curry da się zrobić w parę minut, gdy zmiksujemy w malakserze trawę cytrynową, imbir, chili, czosnek i kolendrę na żółtozieloną pastę. Przygotowanie dla siebie lub innych czegoś dobrego do jedzenia może być niekłopotliwe i bardzo przyjemne. I o wiele bardziej satysfakcjonujące niż gotowy posiłek z pudełka.
Ta książka
Ponad dwadzieścia lat temu napisałem pierwszą książkę Real Fast Food – zbiór pomysłów i przepisów na dania, które można przyrządzić w pół godziny. Jest stale wznawiana, ale choć ją lubię, zdaję sobie sprawę, że nasz sposób odżywiania zupełnie się zmienił. Niespotykane dawniej składniki są dziś dostępne w każdym supermarkecie; przepisy mają więcej fantazji; najważniejsze są świeże produkty, a uproszczenia, na które kiedyś się krzywiliśmy, stosuje się z czystym sumieniem. Książka Real Fast Food nadal jest użyteczna, ale jemy i żyjemy inaczej. To, co dwie dekady temu wydawało się interesujące, spowszedniało. Skrótowe wersje klasycznych dań jeszcze się bronią, lecz wiele przepisów brzmi naiwnie, inne już mi nie w smak (wszyscy się zmieniamy), a kilka, szczerze mówiąc, w ogóle nie powinno się tam znaleźć.
Choć nie zaliczam się do najbardziej płodnych autorów, napisałem już z dziesięć książek, w tym dwa naprawdę grube tomiszcza. Od pewnego czasu zamierzałem powrócić do tematu szybkich dań i zaktualizować treść tamtej sympatycznej książeczki, tak by była zgodna ze współczesnymi zwyczajami kulinarnymi. Rezultat właśnie trzymasz w rękach. To zbiór przejrzystych, nowoczesnych przepisów na potrawy, które można zrobić prędko i podać na stół bez zbędnego zachodu. Szybkich, łatwych i – mam nadzieję – przyjemnych.
Przepisy
Szanuję tradycyjne przepisy. Nieomylne wzorce, których „musimy” się trzymać co do joty. Doceniam klasyczne dania i wolę je przygotowywać w przyjęty sposób, niż ulepszać i „unowocześniać”. Mimo wszystko nie mam zamiaru jeść tak, jakby czas się zatrzymał, bo życie jest zbyt krótkie, by bezustannie dążyć do doskonałości i stosować się do zasad wymyślonych przez innych. Gotowanie powinno być radosnym wydarzeniem, ożywionym naszą pomysłowością, chęcią eksperymentowania, apetytem i poczuciem, że właśnie przeżywamy przygodę.
Przepisy zebrane w tej książce są zwyczajne i każdy sobie z nimi poradzi. Przypuszczam, że wiele z nich spodoba się tym, którzy w życiu niczego nie ugotowali. To nie pedantyczne, obsesyjnie szczegółowe instrukcje. Mam nadzieję, że zwięźle napisane przepisy są praktyczne, ale też inspirujące. Do wielu z nich dodaję pomysły, garść uwag, propozycji i przypisów, które mogą wydać się ciekawe. Potraktuj je jako wartość dodaną.
To w zasadzie dania dla dwóch osób, ale proporcje bez trudu można podwoić. Nie ma tu miejsca na skrupulatne przeliczanie ilości żelatyny i drożdży. Większość składników jest świeża, ale czasami idę na skróty, wybierając fasolkę w puszce zamiast suszonej, którą trzeba moczyć i długo gotować; gdzieniegdzie trafi się mrożone ciasto francuskie czy słoik przyzwoitego majonezu, a nawet gotowy sos beszamelowy. To użyteczne w codziennym gotowaniu.
Forma przepisów jest niespotykana. Przypominają dłuższe wpisy z Twittera, a nie podane w punktach szczegółowe instrukcje. Lista składników znajduje się obok zdjęcia gotowego dania, tuż pod tytułem przepisu, żeby na pierwszy rzut oka dało się ocenić, co będzie potrzebne, a szczegółowe ilości podane są w opisie przygotowania potrawy. Bez trudu się z tym oswoisz.
Niektóre pomysły to uwspółcześniona wersja dań z książki Real Fast Food, inne pochodzą z felietonów, które zamieszczam co weekend w „Observerze”; jeszcze inne nabrały życia w korespondencji z moimi czytelnikami z Twittera. Pozostałe opracowaliśmy z Jamesem Thompsonem specjalnie do tej książki. Przetestowaliśmy każdy przepis we własnej kuchni co najmniej dwukrotnie i przygotowaliśmy potrawy do zdjęć. Nie każdą da się wyczarować w pół godziny. Czasami jest to kolacja na specjalną okazję, gdy mają nas odwiedzić znajomi; przygotowania nie są kłopotliwe, ale potrawę trzeba wstawić na godzinę do piekarnika. Jednak większość udaje się zgrabnie podać na stół w pół godziny, a nawet szybciej, gdy już nabierze się nieco wprawy.
Nie chodzi o doskonałość. To zbiór pomysłów na szybki obiad lub kolację. Proste, smakowite gotowanie, gdy najdzie nas ochota, by coś zjeść.
Nigel Slater
Londyn, wrzesień 2013
www.nigelslater.com
@nigelslater
Jajka i ser
jajka
frittata z kozim serem
korzenne jajka z dynią
pikantna jajecznica
ziemniaczana tortilla Jamesa
mascarpone
bajgiel
herbatniki owsiane z kremem cytrynowym
tirlamisu
mozzarella
mozzarella z pancettą i pomidorami
sandwicz z mozzarellą i chorizo
ricotta
burgery z ricottą
placki z orkiszu, bazylii i ricotty
ziołowe placki z ricottą
Makaron i ziarna
makaron
anchois, penne, bułka
brązowe krewetki, linguine, koperek
lekkie ragù z kurczaka
wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem
zapiekane spaghetti
ryż
krokiety ryżowe
risotto
szybki smażony ryż
Mięso
wołowina
pieczony gulasz pod selerową skorupką
pomidory, smażone cebulki i stek
sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem
sandwicz z wołowiną
stek z miso
stek z serem i tagliatelle
kurczak
kurczak grillowany z cytrusami i chili
kurczak pomarańczowy
kurczak, rukola, kuskus
kurczak w papryce i musztardzie
kurczak w ras el hanout z orkiszem
kurczak w sherry z migdałami
kurczak w śmietanie z korniszonami
niedzielny lunch z patelni
pieczony kurczak satay
piersi kurczaka z serem taleggio
piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą
popcorn ze skórką kurczaka
sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado
skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi
skrzydełka kurczaka, sos katsu
szybki paj z kurczakiem
kaczka
burger z kaczej piersi
kaczka z fasolką
jagnięcina
golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi
grillowana jagnięcina z miętową fetą
jagnięcina, musztarda i panierka
jagnięcina z jogurtem i kurkumą
kotlety jagnięce z gorczycą i kokosem
pierś jagnięca z pieca
pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem
wieprzowina
boczek, pistacje i figi
bulion na żeberkach z rabarbarem
golonka, sos ziołowy
karkówka z czerwoną pomarańczą
kotlet schabowy z czatnejem śliwkowym
prosiak z figą
szaszłyki z wieprzowiny i mango
szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu
królik
królik w ziołach
boczek i pancetta
fasola z boczkiem
ziemniaki zapiekane z boczkiem
kiełbaski i chorizo
burger śniadaniowy
burgery z chorizo
chorizo i purée z batatów
chorizo z ziemniakami
kiełbaski, purée i sos pomidorowy
klopsiki z kiełbasy z sosem musztardowo-śmietanowym
lazanie z kiełbasą
ruloniki z mięsem
Owoce
jabłka
jabłko, imbir i cykoria
banany
bananowy sernik na zimno
figi
figi, bulgur i jeżyny
tosty z figami i ricottą
zapiekana focaccia z figami i kozim serem
mango
bita śmietana z mango i marakują
truskawki
sałatka truskawkowo-ogórkowa
tosty francuskie z mascarpone i truskawkami
maliny
owoce zapiekane z płatkami owsianymi
Resztki
colcannon z szynką i jarmużem
krokiety ryżowe
kuskus z indykiem albo kurczakiem
lazanie z kurczakiem i cebulą
łagodne, tradycyjne dodatki do golonki
sałatka ziemniaczana z wołowiną
sandwicz z pieczoną wieprzowiną
sandwicz z wołowiną
sandwicz z żeberkami wieprzowymi
węglowodany krzepią
Ryby i owoce morza
dorsz
dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche
krab
kulki krabowe
sałatka krabowo-melonowa z bazylią
łupacz
krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem
pikantny chowder z łupaczem
wędzony łupacz z soczewicą
wędzony śledź
grillowane śledzie, burak i tarty chrzan
wędzony śledź z sosem holenderskim
makrela
makrela z bulgurem i pomidorem
wędzona makrela i fasolka szparagowa
wędzona makrela z groszkiem i edamame
omułki
omułki z sercówkami i chorizo
krewetki
bagietki z krewetkami po wietnamsku
bazyliowe krewetki
krewetki, trawa cytrynowa i kokos
krewetki z chili i arbuzem
łosoś
łosoś z karczochami
łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną
makaron soba, łosoś i krewetki
paj z łososiem i ogórkiem
sardynki
sardynki, ziemniaki i piniole
kałamarnica
kałamarnica z fasolą i pomidorami
kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica
Warzywa
Korzeniowe
pikantna frittata z warzyw korzeniowych
placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym
szybkie pieczone warzywa
burak
burak z kiełbasą i rozmarynem
orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami
surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem
marchewka
bulgur z marchewką
krewetki, makaron i młoda marchewka
marchewka, czarna fasola i kolendra
marchewki w harissie
topinambur
zupa z topinamburów na kurczaku
pasternak
placki pasternakowe
ziemniaki
pieczone ziemniaki z chorizo i serem
sałatka ziemniaczana z wołowiną
ziemniaki biedaka
ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem
ziemniaki z gorgonzolą
ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem
ziemniaki zapiekane z kalafiorem i sosem serowym
rzepa
młode rzepy z pieczarkami i orzo
Strączkowe
bób
orecchiette z ricottą i bobem
steki z szynki, bób, gorczyca
fasola, soczewica i ciecierzyca
burgery ziołowe
karczochy z fasolką
labraks z estragonową fasolką
pieczone placki z ciecierzycy
potrawka z czarnej fasoli i cebuli
soczewica po bolońsku
groszek
szynka z groszkiem
zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami
Zielenina
(dość) szybka zielona minestrone
zielona zupa jarzynowa
zupa pho z pieczonym kurczakiem
szparagi
cannelloni ze szparagami
jagnięcina ze szparagami
rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem
brokuły
kurczak z orzechami nerkowca i brokułami
ziemniaki, szpek i brokuliki
kapusta
czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem
jarmuż
colcannon z szynką i jarmużem
zapiekanka z jarmużu i migdałów
por
kurczak z fenkułem i porem
pieczona barwena z fenkułem i porami
Cała reszta
bakłażan
bakłażan z ciecierzycą
bakłażan z serem paneer
curry bakłażanowe
groch z bakłażanem
ryż z pieczonymi warzywami
cukinia
cukinie i gremolata z boczkiem
zapiekanka z kabaczka
ogórek
aromatyczna wieprzowina z ogórkiem
sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty
sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem
ziołowe sajgonki
grzyby
pikantne pieczarki na chlebku naan
szalotki z grzybami zapiekane w cieście
kukurydza
paj kukurydziany z chrupiącą panierką
sałatka z kukurydzy, boczku i natki
pomidor
bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar
kuskus z warzywami i harissą
makaron z pomidorami i bazylią
pomidorowa focaccia
pomidory, ogórek i anchois
pomidory zapiekane pod panierką z anchois
wiśnie, pomidory i salami
W jedzeniu, które chwyta się w dłoń, jest coś osobistego. Tej intymności nie daje zimna stal noża i widelca ani nawet drewniane pałeczki. Fizyczny kontakt z jedzeniem odczujemy, biorąc do ręki sandwicz albo wrap (pszenną bułeczkę oprószoną mąką; kawałek gorącego, świeżo usmażonego placka, który brudzi palce węglowym pyłem; chłodny, wilgotny papier ryżowy). To sposób dobrze znany kulturom, w których od wieków je się palcami.
Najwygodniej owinąć coś w ciasto. Dzięki temu nie oparzymy się i nie nabrudzimy. Może to być kromka chleba na zakwasie, chrupiąca bagietka z popękaną skórką, bułka oprószona mąką, pomarszczony naleśnik, rożek albo placek z ciasta, chrupkie żytnie pieczywo lub cienki, elastyczny papier ryżowy. Przyjemność jedzenia płynie nie tylko z zawartości, ale też z samego opakowania: ciepłego, trochę nasiąkniętego sosem.
Czasami sandwicz przybiera formę precyzyjnie wyciętego trójkącika, a czasami grubej kanapki z boczkiem wielkości rozpostartej dłoni. Chleb z dodatkami bywa dziełem sztuki lub dziełem przypadku. Jednak domowy sandwicz – starannie przemyślany czy sklecony od niechcenia – to zazwyczaj strzał w dziesiątkę. Wieprzową tuszonkę z chlebem na zakwasie, kozi ser na kromce chleba z orzechami włoskimi lub biały, pszenny chleb z boczkiem zabrałbym na bezludną wyspę i zawsze o nich myślę, robiąc zakupy. Przeważnie jednak robię kanapki w nieco bardziej dowolny sposób, w związku z czym jadłem już chleb na zakwasie z konserwową wołowiną i drożdżową bułeczkę z serem caerphilly (notabene jedno i drugie dobre).
Wiem z doświadczenia, że do miękkiego nadzienia pasuje chrupiące opakowanie i na odwrót. Jedwabisty papier ryżowy współgra z farszem z chrupiącego ogórka i marchewki, a wędzony łosoś z miękkim, kremowym twarogiem stanowi idealne wypełnienie ciągnących bajgli. To również wyjaśnia, dlaczego dojrzały brie tak bosko smakuje z chrupiącą bagietką.
Z kolei do sandwiczy niezbędne jest jakieś smarowidło. Może to być po prostu strużka oliwy lub bardziej wyszukany majonez ziołowy. Coś ostrzejszego (musztarda, chrzan lub wasabi) albo łagodnego, jak kremowy twarożek. Oczywiście taki dodatek – masło, hummus, miękkie awokado, kozi twarożek, majonez, patum peperium, dżem, miód, masło fistaszkowe – musi pasować do nadzienia, ale mamy tu duże pole do eksperymentów. Moim zdaniem wasabi jest idealne do wędzonego łososia, a majonez do chrupiącego wędzonego boczku. Szukajmy zadowalających zestawień. Przygotowanie sandwicza nie wymaga szczególnej precyzji, jednak niedbałość nie jest wskazana.
Muszę wspomnieć o burgerze. Mięsny kotlet w bułce od dawna przyciąga naszą uwagę, poczynając od Big Maca, a kończąc na wszechobecnych dziś burgerach z wołowiny najlepszej jakości. Burgery przeważnie są wołowe lub wołowo-wieprzowe, ale ja robię je także z jagnięciny, często z kminem i miętą, a czasami z surowych kiełbasek, fasoli lub tartych warzyw aromatyzowanych gorczycą. Mięso może być bez dodatków albo delikatnie doprawione, można też wykorzystać całą baterię przypraw. Każdy sposób ma swoje zalety.
Sandwicze częściej robimy dla siebie niż dla innych. Wybór pieczywa i dodatków należy więc do nas. Nie ma żadnych reguł. Niezbyt świeży chleb można opiec; dodatki mogą być klasyczne (cheddar z gęstym czatnejem; pieczeń wołowa z chrzanem), niekonwencjonalne (łosoś i wasabi; grillowany boczek i kozi ser; brzoskwinia i czarny pieprz), a nawet zupełnie zdumiewające. Kanapki można zapiec w tosterze lub podsmażyć na patelni z odrobiną masła. Zjeść na gorąco z ciągnącymi się nitkami sera lub na zimno, z lodowatymi rzodkiewkami, ogórkiem i sałatą lodową, chrupiącą jak potłuczone szkło.
Otwarta kanapka wymaga więcej zachodu. Dodatki mogą być bardziej kuszące niż te uwięzione pomiędzy dwiema kromkami pieczywa, może ich też być więcej. Jednak często trzeba sięgnąć po nóż i widelec, które osłabiają tak pożądane, choć nie niezbędne wrażenia dotykowe. Otwarta kanapka – żółtawe liście sałaty masłowej, wędzony pstrąg, koperkowy majonez i ogórek na żytnim chlebie – to jedna z pierwszych propozycji, o których pisałem na Twitterze. Ciągle jest najchętniej wybierana na letni lunch.
Wciąż trzymam się wielu przepisów na sandwicze z mojej pierwszej książki Real Fast Food: cienkie plasterki zimnej pieczeni wieprzowej z solą morską, pokruszona chrupiąca skórka wieprzowa i majonez; chleb z pastą anchois i camembertem, opieczony, aż ser się rozpłynie; boczek między dwiema kromkami tostowego białego chleba; nawet pita z resztkami pieczonych ziemniaków, garam masalą i bazyliowym winegretem, którą polecam każdemu, kto uwierzy, że warto jej spróbować.
Każdy ma swoje ulubione kanapki. Domowy sandwicz to niezawodny druh. Jedzenie trzymane w dłoni naprawia nasze błędy, odmieniając na krótko zły świat. Oto kilka moich ulubionych, od najprostszego po najbardziej ekstrawagancki, które od lat podnoszą mnie na duchu.
Pieczona cukinia z fetą
Pokrój małe cukinie wzdłuż na plastry – dłuższe lepiej pociąć w poprzek – a następnie rozłóż je na małej blasze. Obtocz w oliwie, soli, pieprzu i niewielkiej ilości rozgniecionego czosnku. Piecz, aż będą miękkie i słodkie. Posyp pokruszoną fetą, a potem włóż do chrupiących bułeczek lub podaj ciepłe na kanapce.
Pieczone warzywa, majonez czosnkowy. Ciepły, słodki aromat bazylii
Bakłażany, pomidory i cukinie pokrój na plastry, obtocz je w dużej ilości oliwy, dopraw obficie czosnkiem, czarnym pieprzem, solą i drobno posiekanym rozmarynem. Piecz, aż wszystko będzie bardzo miękkie. Posiekaj garść listków bazylii, dodaj je do majonezu i wymieszaj trzepaczką z porcją czosnkowego sosu z blachy do pieczenia. Nie ubijaj za długo, żeby sos się nie rozwarstwił. Posmaruj majonezem bazyliowym kromkę świeżego chleba z chrupiącą skórką i nałóż warzywa.
Węglowodany krzepią
Pokrój kilka młodych ziemniaków na grube talarki. Podsmaż je na maśle z dodatkiem oleju, aż będą delikatnie chrupiące i rumiane. Posmaruj kromkę chleba grubą warstwą majonezu i nałóż gorące ziemniaki (lubię je posypać posiekanym koperkiem).
Po włosku
Cieniutkie jak papier plastry suszonej szynki i miękkie, oprószone mąką pszenne ciabatty. Chętnie wsuwam do nich jeden lub dwa listki bazylii. Można posmarować przekrojoną ciabattę oliwą, bo pieczywa z taką ilością dziurek nie da się posmarować niczym innym.
kiełbaski, wędzony boczek, bajgle, pomidory, ser
Rozetnij skórkę 3 ziołowych kiełbasek, wyjmij mięso i przełóż do miski. Posiekaj 75 g wędzonego boczku, wymieszaj z mięsem z kiełbasek, sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona, po czym zrób dwa spore burgery.
Usmaż je na średnim ogniu na nieprzywierającej patelni z niewielką ilością oleju. W czasie smażenia odwróć burgery kilka razy, aż będą kleiste, jakby pokryte marmitem.
Przekrój i opiecz 2 bajgle. Na dolnych połówkach połóż po 2 plastry dużego, dojrzałego pomidora i burgery, dodaj po kilka plasterków sera o interesującym smaku i wstaw na krótko pod rozgrzany grill, aż ser się stopi. Przykryj pozostałymi połówkami bajgli.
2 porcje. Miękka bułka. Ziołowa kiełbaska. Wędzony boczek. Stopiony ser. Udanego weekendu.
Treść dostępna w pełnej wersji eBooka.
A
anchois
anchois, grzanki z oliwkami i bazylią, sałatka na pełnię lata
anchois, penne, bułka
ciecierzyca z anchois
kulki krabowe z anchois i limonką
pomidory, ogórek i anchois
pomidory zapiekane pod panierką z anchois
słona przystawka
złocista brukiew, zielony koperek i trochę ryby
arbuz
krewetki z chili i arbuzem
awokado
jajecznica z salsą
sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado
sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty
ziołowe placki z ricottą
B
bajgle
bajgiel
burger śniadaniowy
miękki, lśniący bajgiel, śmietankowa pasta z wędzonej ryby
pasta z chorizo
twarożek śmietankowy, wędzony łosoś
bakłażany
bakłażan, orzo i bazylia
bakłażan z ciecierzycą
bakłażan z fetą zapiekany w cieście
bakłażan z serem paneer
bakłażany w pikantnym sosie pomidorowym
curry bakłażanowe
frittata z bakłażanem i tymiankiem
groch z bakłażanem
pieczona ryba z bakłażanami
pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii
ryż z pieczonymi warzywami
spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną
banany
bananowy sernik na zimno
banany, jogurt, bita śmietana
barwena
pieczona barwena z fenkułem i porami
pieczona ryba z bakłażanami
bataty
bataty i pikantne kiełbaski
chorizo i purée z batatów
sardynki, bataty, chrupiące orzechy
bezy
bita śmietana z mango i marakują
boczek
burger śniadaniowy
cukinie i gremolata z boczkiem
fasola z boczkiem
jajecznica na boczku
kapusta na ciepło ze śmietankowym dressingiem; chrupiący boczek
krewetki, boczek, ciemny tost
kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja
kurczak z boczkiem i majonezem z dodatkiem chili i kolendry
makrela w boczku
paj kukurydziany z chrupiącą panierką
ragù z wątróbki i boczku
sałatka z kukurydzy, boczku i natki
słodkie omułki, chrupiący wędzony boczek
soczewica ze złocistą cebulą, wędzony boczek, crème fraîche
szparagi, boczek, parmezan
wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta
zapiekane spaghetti
ziemniaki zapiekane z boczkiem
ziemniaki z gorgonzolą
bób
(dość) szybka zielona minestrone
kuskus z golonką i bobem
orecchiette z ricottą i bobem
pikantny zielony ryż
steki z szynki, bób, gorczyca
zielona zupa jarzynowa
bresaola
sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem
brokuły
bulion z miso na grillowanym kurczaku
kurczak z orzechami nerkowca i brokułami
ziemniaki, szpek i brokuliki
brukiew
złocista brukiew, zielony koperek i trochę ryby
brukselka
brukselka, kiełbasa i ziemniaki
bruschetta
bruschetta z jarmużem
bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar
bruschetta z tuńczykiem i pomidorem
bulgur
bulgur z marchewką
figi, bulgur i jeżyny
makrela z bulgurem i pomidorem
bułeczki drożdżowe
bułeczki drożdżowe, jajka na szynce
bułeczki drożdżowe, ser, jajka w koszulkach
wędzony śledź z sosem holenderskim
zapiekanka z serem pleśniowym
buraki
burak z kiełbasą i rozmarynem
grillowane śledzie, burak i tarty chrzan
orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami
pikantna frittata z warzyw korzeniowych
surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem
burgery
burger bożonarodzeniowy
burger drobiowy z cytryną i estragonem
burger jerk
burger śniadaniowy
burger z kaczej piersi
burger z kaszanką; kaszanka, pszenne bułeczki
burgery z chorizo
burgery z ricottą
burgery ziołowe
charakterny burger
pory na maśle i burger z kurczaka
sycący burger z gorgonzolą
C
cebula
bulion cebulowy na skrzydełkach
grillowana kaczka i czerwone cebule
karmelizowana cebula, parmezan, kapary
klasyczne kiełbaski z purée
pomidory, smażone cebulki i stek
potrawka z czarnej fasoli i cebuli
purée z serem i dymką
rumbledethumps
ryż z pieczonymi warzywami
sandwicz z cebulą, marmoladą z pigwy i serem pleśniowym
sandwicz ze słodką duszoną cebulą i kiełbasą
skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi
soczewica ze złocistą cebulą, wędzony boczek, crème fraîche
szalotki z grzybami zapiekane w cieście
szybkie pieczone warzywa
tost z cebulą duszoną na smalcu wołowym i stopionym serem
tradycyjna kiełbaska, purée jak chmurka, słodki sos cebulowy
wątróbka jagnięca, cebula i pecorino
zapiekanka z ziemniakami zasmażanymi z cebulą
ziemniaki biedaka
chałka
tosty francuskie z czekoladą
tosty francuskie z mascarpone i truskawkami
tosty z owocami i bitą śmietaną
chlebek pita
labneh z miętą w chlebku pita
chorizo
bataty i pikantne kiełbaski
burgery z chorizo
chorizo i purée z batatów
chorizo z ziemniakami
czerwone chorizo, słodkie omułki, trochę wermutu
fasola pinto, chorizo i tortille
omułki z sercówkami i chorizo
pasta z chorizo
pieczone ziemniaki z chorizo i serem
pikantna kiełbaska, miękka bułka
rdzawy bulion, jędrna biała ryba
sandwicz z mozzarellą i chorizo
ziemniaki, rdzawe chorizo, zielenina
chowder
chowder z porem i sercówkami
kukurydza i łupacz; oszukany chowder
pikantny chowder z łupaczem
chrzan
grillowane śledzie, burak i tarty chrzan
pasternak z chrzanem
pieczony gulasz pod selerową skorupką
ciabatta
bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar
burgery z ricottą
sandwicz po włosku
sandwicz z mozzarellą i bazylią
sandwicz z mozzarellą i chorizo
sandwicz z żeberkami wieprzowymi
wędzona makrela z groszkiem i edamame
ciastka
herbatniki owsiane z kremem cytrynowym
ciecierzyca
bakłażan z ciecierzycą
ciecierzyca z anchois
ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak
curry z bakłażanem i ciecierzycą
fasola z boczkiem
kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja
pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa
pieczone placki z ciecierzycy
sycąca ciecierzyca
warzywa, ciecierzyca i pasta bazyliowa
colcannon
colcannon z szynką i jarmużem
coppa
kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa
cukinia
cukinie i gremolata z boczkiem
(dość) szybka zielona minestrone
makaron z cukinią i cytryną
pieczarki i cukinie, zielone i sycące
pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii
polędwica, czosnek i cukinia
sandwicz z pieczoną cukinią i fetą
wędzony śledź, cukinia, koperek
curry
curry bakłażanowe
curry z bakłażanem i ciecierzycą
cydr
kurze udka duszone w cydrze
prosiak z figą
cykoria
cykoria z winogronami, miodem i musztardą
jabłko, imbir i cykoria
łagodne, tradycyjne dodatki do golonki
cytrynowa trawa
bagietka ze smażonym kurczakiem
bagietki z krewetkami po wietnamsku
krewetki, trawa cytrynowa i kokos
szybka zupa rakowa
zielona zupa jarzynowa
cytrynowy krem
herbatniki owsiane z kremem cytrynowym
cytryny
burger drobiowy z cytryną i estragonem
dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche
kurczak grillowany z cytrusami i chili
kurczak z tymiankiem i solą morską, masło, cytryna
kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica
łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną
makaron z cukinią i cytryną
spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną
czarna fasola
marchewka, czarna fasola i kolendra
potrawka z czarnej fasoli i cebuli
czekolada
bananowy sernik na zimno
markizy lodowe
owoce zapiekane z płatkami owsianymi
tirlamisu
tosty francuskie z czekoladą
czerwone pomarańcze
kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa
karkówka z czerwoną pomarańczą
czosnek
chrupiące skrzydełka, majonez czosnkowy
filety z piersi, czosnek, tymianek, słodka glazura z muskatu
grillowane krewetki, majonez czosnkowy
jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor
jagnięcina z czarnym czosnkiem i oliwkami
karczochy smażone w głębokim tłuszczu, majonez czosnkowy
kurczak z czarnym czosnkiem i migdałami
kurczak z czosnkiem, szalotkami, masłem i tartą bułką
kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami
łosoś, szpinak, czosnek
łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną
pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa
pieczone warzywa, majonez czosnkowy
polędwica, czosnek i cukinia
słodki pieczony czosnek, miękkie masło, francuska bagietka
szparagi, czosnek, sos sojowy
D
dal
groch, przyprawy i pomidor
dania duszone
ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak
czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem
gotowany królik z marchewką i makaronem orzo
jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor
jagnięcina, rozmaryn i crème fraîche
jagnięcina ze szparagami
królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana
królik w ziołach
kurczak, anyżkowe zioła, śmietana, ocet estragonowy
kurczak à la stroganow
kurczak w śmietanie z korniszonami
kurczak z fenkułem i porem
kurze udka duszone w cydrze
kurze udka, złocista skórka, zioła, cytryna
potrawka z czarnej fasoli i cebuli
desery
bananowy sernik na zimno
banany, jogurt, bita śmietana
bita śmietana z mango i marakują
herbatniki owsiane z kremem cytrynowym
maliny z kremówką
markizy lodowe
owoce zapiekane z płatkami owsianymi
pannetone z jeżynami
pieczone jabłka z marakują
sałatka truskawkowo-ogórkowa
tirlamisu
tosty francuskie z czekoladą
tosty francuskie z mascarpone i truskawkami
tosty z figami i ricottą
tosty z owocami i bitą śmietaną
winny kompot z jeżyn
dorsz
dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche
dorsz z soczewicą
paj z łososiem i ogórkiem
rdzawy bulion, jędrna biała ryba
drobna biała fasolka
cannellini, zielone zioła, oliwa
kaczka z fasolką
karczochy z fasolką
pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa
pieczone placki z ciecierzycy
pikantne pieczone kurczę, kremowe purée z fasoli
purée z fasolki, masło i przyprawy, ciepłe chlebki naan
sardynki na późną kolację
wędzony łupacz z grzybami w śmietanie
drobna zielona fasolka
burgery ziołowe
(dość) szybka zielona minestrone
flażoletka, zielone zioła, oliwa
labraks z estragonową fasolką
dynia
dynia z chili i pomarańczą
korzenne jajka z dynią
pistacje, dynia, pestki
dżem pomarańczowy
kurczak pomarańczowy
E
edamame (młoda soja)
szybki smażony ryż
wędzona makrela z groszkiem i edamame
F
fasola mung
burgery ziołowe
fasola pinto
fasola pinto, chorizo i tortille
pieczone placki z ciecierzycy
fasola półksiężycowata
burgery ziołowe
fasola z boczkiem
kałamarnica z fasolą i pomidorami
kiełbaski z Tuluzy, purée z fasoli
pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa
wędzone śledzie, fasola i śmietana
fasolka szparagowa
kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa
wędzona makrela i fasolka szparagowa
fenkuł
kurczak z fenkułem i porem
kuskus z golonką i bobem
kuskus z serem i jabłkiem
pieczona barwena z fenkułem i porami
sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty
surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem
feta
bakłażan z fetą zapiekany w cieście
feta, soczewica, oliwa
feta z ogórkiem
grillowana jagnięcina z miętową fetą
groszek z serem
jabłko, imbir i cykoria
kuskus z pomidorami, fetą, octem balsamicznym i bazylią
labneh z miętą w chlebku pita
sandwicz z pieczoną cukinią i fetą
figi
boczek, pistacje i figi
figi, bulgur i jeżyny
prosiak z figą
ser pleśniowy, figi i bagietka
tosty z figami i ricottą
zapiekana focaccia z figami i kozim serem
focaccia
pomidorowa
zapiekana z figami i kozim serem
frittata
z bakłażanem i tymiankiem
z kaszanki
z kozim serem
ze szparagami i estragonem
pikantna z warzyw korzeniowych
G
gorgonzola
gorgonzola, makaron, trochę oliwy
sycący burger z gorgonzolą
zapiekanka z serem pleśniowym
ziemniaki z gorgonzolą
granat
kuskus z indykiem albo kurczakiem
pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą
pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu
gremolata
cukinie i gremolata z boczkiem
pomidorowa gremolata
groch
groch, przyprawy i pomidor
groch z bakłażanem
groszek śnieżny
wołowina z miso i wasabi
gruszki
kotlety wieprzowe; gruszka, orzech włoski, szalotka, wermut
słodkie kotlety wieprzowe, szkliste gruszki
grzyby
bucatini z suszonymi prawdziwkami
jesienna jagnięcina z pieczarkami i śmietaną
kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa
kurczak z prawdziwkami i marsalą
kurze udka duszone w cydrze
młode rzepy z pieczarkami i orzo
orkiszowe risotto
pieczarki i cukinie, zielone i sycące
pikantne pieczarki na chlebku naan
pikantny zielony ryż
placki ziemniaczane z grzybami
ragù z wątróbki i boczku
rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem
słona przystawka
spaghetti z pieczarkami
szalotki z grzybami zapiekane w cieście
szybki sos
wędzony łupacz z grzybami w śmietanie
wołowina z miso i wasabi
zapiekanka z kabaczka
ziemniaki, wyraziste borowiki, cytrynowy wigor
grzyby enoki
bulion wołowy z miso i grzybami
wołowina z miso i wasabi
H
harissa
jagnięcina z harissą i sezamem
kuskus z warzywami i harissą
marchewki w harissie
herbatniki
bananowy sernik na zimno
herbatniki owsiane z kremem cytrynowym
markizy lodowe
I
indyk
burger bożonarodzeniowy
kuskus z indykiem
lazanie z indykiem i cebulą
J
jabłka
bułka z wieprzowiną i jabłkiem
czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem
jabłko, imbir i cykoria
kaszanka, puszyste ziemniaki i jabłka
kuskus z serem i jabłkiem
orkisz z wieprzowiną
pieczone jabłka z marakują
sandwicz z chrupiącą skórką wieprzową
szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka
wieprzowina z jabłkami i syropem klonowym
jagnięcina
golonka jagnięca; głębia porto
golonka jagnięca; wersja prowansalska
golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi
grillowana jagnięcina z miętową fetą
jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor
jagnięcina, musztarda i panierka
jagnięcina, rozmaryn i crème fraîche
jagnięcina i pory
jagnięcina po etiopsku
jagnięcina z czarnym czosnkiem i oliwkami
jagnięcina z harissą i sezamem
jagnięcina z jogurtem i kurkumą
jagnięcina z pistacjami i tapenadą
jagnięcina z pistou
jagnięcina z wasabi i panko
jagnięcina z za’atarem i oliwkami
jagnięcina ze szparagami
jesienna jagnięcina z pieczarkami i śmietaną
kotlety jagnięce z gorczycą i kokosem
pierś jagnięca z pieca
pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem
pulpeciki jagnięce z miętą i sułtankami; chrupiące piniole
pulpeciki z jagnięciny
jajka
bakłażan z fetą zapiekany w cieście
bułeczki drożdżowe, jajka na szynce
bułeczki drożdżowe, ser, jajka w koszulkach
frittata z bakłażanem i tymiankiem
frittata z kaszanki
frittata z kozim serem
frittata ze szparagami i estragonem
jajecznica na boczku
jajecznica z salsą
jajecznica z wędzonym łososiem
jajecznica ze szparagami i krewetkami
jajecznica ze szpinakiem i parmezanem
jajka w koszulkach z ziołami na maśle
korzenne jajka z dynią
omlet z wędzonym łososiem i wasabi
pieczone topinambury, orzechy włoskie i jajko
pikantna frittata z warzyw korzeniowych
pikantna jajecznica
racuchy kukurydziane
szalotki z grzybami zapiekane w cieście
szybki smażony ryż
wędzony śledź z sosem holenderskim
ziemniaczana tortilla Jamesa
ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem
ziołowe placki z ricottą
jarmuż
bruschetta z jarmużem
colcannon z szynką i jarmużem
krokiety ziemniaczane z jarmużem
smalec, jarmuż i jałowiec
zapiekanka z jarmużu i migdałów
zupa miso z wołowiną i jarmużem
jeżyny
figi, bulgur i jeżyny
pannetone z jeżynami
tosty z owocami i bitą śmietaną
winny kompot z jeżyn
jogurt
banany, jogurt, bita śmietana
grillowana jagnięcina z miętową fetą
jagnięcina z jogurtem i kurkumą
kuskus z indykiem albo kurczakiem
labneh z miętą w chlebku pita
pieczone placki z ciecierzycy
pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem
pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu
wieprzowina z gorczycą i jogurtem
ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem
K
kabaczek
zapiekanka z kabaczka
kaczka
kaczka z fasolką
konfitowana kaczka z selerem
burger z kaczej piersi
grillowana kaczka i czerwone cebule
kalafior
krem kalafiorowy z omułkami
ziemniaki zapiekane z kalafiorem i sosem serowym
kalarepa
kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa
kałamarnica
kałamarnica, kiełki groszku, rukola
kałamarnica z fasolą i pomidorami
kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica
nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon
kapusta
czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem
kapusta na ciepło ze śmietankowym dressingiem; chrupiący boczek
krab, kapusta, yuzu
kurczak w ras el hanout z orkiszem
rumbledethumps
surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią
wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta
kapusta czerwona
czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem
krab, kapusta, yuzu
surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią
karczochy
karczochy smażone w głębokim tłuszczu, majonez czosnkowy
karczochy z fasolką
łosoś z karczochami
kaszanka
burger z kaszanką; kaszanka, pszenne bułeczki
frittata z kaszanki
kaszanka, puszyste ziemniaki i jabłka
kawa
tirlamisu
kiełbaski
burak z kiełbasą i rozmarynem
burger śniadaniowy
kiełbaski, purée i sos pomidorowy
kiełbaski z Tuluzy, purée z fasoli
klasyczne kiełbaski z purée
lazanie z kiełbasą
ruloniki z mięsem
sandwicz z kiełbasą i serem
sandwicz ze słodką duszoną cebulą i kiełbasą
tradycyjna kiełbaska, purée jak chmurka, słodki sos cebulowy
kiełki fasoli mung
bagietka ze smażonym kurczakiem
polędwiczka wieprzowa, sos ponzu
pieczony kurczak satay
zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu
kiełki groszku
kałamarnica, kiełki groszku, rukola
szynka z groszkiem
klementynki
pieczone placki z ciecierzycy
skrzydełka, cytrus z ogniem
klonowy syrop
kurczak, jasny sos sojowy, wędzone płatki chili, ciepło syropu klonowego
owoce zapiekane z płatkami owsianymi
wieprzowina z jabłkami i syropem klonowym
kokos
krewetki, trawa cytrynowa i kokos
kotlety jagnięce z gorczycą i kokosem
zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu
korniszony
charakterny burger
kurczak w śmietanie z korniszonami
wędzone małże, ogórki konserwowe
wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy
kotleciki rybne
kotleciki rybne po tajsku
kotleciki z makreli
krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem
wędzony śledź, cukinia, koperek
kozi ser
frittata z kozim serem
groszek z serem
kozi ser, soczewica, oliwa
zapiekana focaccia z figami i kozim serem
kozi twaróg
labneh z miętą w chlebku pita
placki pasternakowe
krab
kotleciki rybne po tajsku
krab, kapusta, yuzu
kulki krabowe
sałatka krabowo-melonowa z bazylią
zapiekanka makaronowo-krabowa z sosem serowym
krewetki
bagietki z krewetkami po wietnamsku
bazyliowe krewetki
brązowe krewetki, linguine, koperek
grillowane krewetki, majonez czosnkowy
jajecznica ze szparagami i krewetkami
krewetki, boczek, ciemny tost
krewetki, chrupiąca sałata i miso
krewetki, makaron i młoda marchewka
krewetki, ogórek, koperek i chleb na zakwasie
krewetki, trawa cytrynowa i kokos
krewetki z chili i arbuzem
makaron soba, łosoś i krewetki
paj z łososiem i ogórkiem
smażone krewetki, sos pomidorowy
zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami
królik
gotowany królik z marchewką i makaronem orzo
królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana
królik w ziołach
kukurydza
kukurydza i łupacz; oszukany chowder
paj kukurydziany z chrupiącą panierką
racuchy kukurydziane
sałatka z kukurydzy, boczku i natki
kukurydza prażona
popcorn ze skórką kurczaka
kurczak
bagietka ze smażonym kurczakiem
bulion cebulowy na skrzydełkach
bulion z miso na grillowanym kurczaku
bułki z kurczakiem w chili
burger drobiowy z cytryną i estragonem
chrupiąca, złota skórka z kurczaka, delikatna zielona sałata, płatki soli
chrupiące skrzydełka, majonez czosnkowy
ciemny sos sojowy i złocisty miód, żar chili
filety z piersi, czosnek, tymianek, słodka glazura z muskatu
klarowny bulion drobiowy z makaronem
kurczak, anyżkowe zioła, śmietana, ocet estragonowy
kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja
kurczak, jasny sos sojowy, wędzone płatki chili, ciepło syropu klonowego
kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa
kurczak, przyprawy korzenne, słodko-pikantne morele
kurczak, rukola, kuskus
kurczak grillowany z cytrusami i chili
kurczak à la stroganow
kurczak pomarańczowy
kurczak prawie satay
kurczak w papryce i musztardzie
kurczak w ras el hanout z orkiszem
kurczak w sherry z migdałami
kurczak w sosie sojowym
kurczak z boczkiem i majonezem z dodatkiem chili i kolendry
kurczak z czarnym czosnkiem i migdałami
kurczak z czosnkiem, szalotkami, masłem i tartą bułką
kurczak z fenkułem i porem
kurczak z majonezem ziołowym, rzodkiewką i ogórkiem
kurczak z miso
kurczak z orzechami nerkowca i brokułami
kurczak z pancettą i musztardą
kurczak z pomarańczą i octem sherry
kurczak z prawdziwkami i marsalą
kurczak z prosciutto, crème fraîche i estragonem
kurczak z sałatką ziemniaczaną
kurczak z sezamem i mirinem
kurczak z sosem pomidorowym i mozzarellą
kurczak z tymiankiem i solą morską, masło, cytryna
kurczę pieczone, ziołowy majonez
kurze udka duszone w cydrze
kurze udka, złocista skórka, zioła, cytryna
kuskus z kurczakiem
lazanie z kurczakiem i cebulą
lekkie ragù z kurczaka
musztarda, czatnej z mango, sos Worcestershire, sandwicz z pikantnym kurczakiem
niedzielny lunch z patelni
pieczony kurczak satay
piersi kurczaka z serem taleggio
piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą
piersi kurczaka, madera, kremówka
pikantne pieczone kurczę, kremowe purée z fasoli
popcorn ze skórką kurczaka
pory na maśle i burger z kurczaka
risotto z pieczonym kurczakiem, tymiankiem i parmezanem
rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem
sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado
skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi
skrzydełka kurczaka, sos katsu
skrzydełka, cytrus z ogniem
słodka, lepka marynata
szybki paj z kurczakiem
udka kurczaka, limonka i miód
zupa pho z pieczonym kurczakiem
zupa z topinamburów na kurczaku
kurek
aromat kardamonu, luksusowa śmietana
rdzawy bulion, jędrna biała ryba
kuskus
bazylia, piniole, czosnek, mozzarella i cytrynowe oliwki
kurczak, rukola, kuskus
kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica
kuskus z indykiem albo kurczakiem
kuskus z serem i jabłkiem
kuskus z warzywami i harissą
kuskus z ziołami i rukolą
pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą
pomidory, suszone pomidory, feta, ocet balsamiczny, bazylia
świnka z bobem
szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka
L
labneh
labneh z miętą w chlebku pita
labraks
labraks, pieczone ziemniaki
labraks z estragonową fasolką
lazanie
lazanie z kiełbasą
lazanie z kurczakiem lub indykiem
limonki
boczek z limonką i pieprzem syczuańskim
ciemny sos sojowy i złocisty miód, żar chili
jabłko, imbir i cykoria
kurczak grillowany z cytrusami i chili
udka kurczaka, limonka i miód
linguine
brązowe krewetki, linguine, koperek
lody
markizy lodowe
Ł
łosoś
jajecznica z wędzonym łososiem
kanapka z wędzonym łososiem
kotleciki rybne
łosoś, purée z zielonego groszku
łosoś, szpinak, czosnek
łosoś z karczochami
łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną
makaron soba, łosoś i krewetki
omlet z wędzonym łososiem i wasabi
paj z łososiem i ogórkiem
pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka
różowa ryba, pikantny sos
sandwicz z łososiem teriyaki
soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś
twarożek śmietankowy, wędzony łosoś
wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem
wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec
łupacz
krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem
kukurydza i łupacz; oszukany chowder
łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną
pikantny chowder z łupaczem
rdzawy bulion, jędrna biała ryba
wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta
wędzony łupacz z grzybami w śmietanie
wędzony łupacz z soczewicą
M
makaron
anchois, penne, bułka
aromatyczny bulion wołowy z makaronem
bakłażan, orzo i bazylia
boczek z limonką i pieprzem syczuańskim
brązowe krewetki, linguine, koperek
bucatini z suszonymi prawdziwkami
cannelloni ze szparagami
cudowne lekarstwo
gorgonzola, makaron, trochę oliwy
gotowany królik z marchewką i makaronem orzo
klarowny bulion drobiowy z makaronem
krewetki, makaron i młoda marchewka
królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana
lazanie z kiełbasą
lazanie z kurczakiem lub indykiem
lekkie ragù z kurczaka
makaron soba, łosoś i krewetki
makaron z cukinią i cytryną
makaron z pomidorami i bazylią
makaron z serem i porem
makaron z serem pleśniowym
młode rzepy z pieczarkami i orzo
nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon
orecchiette z ricottą i bobem
pieczeń wieprzowa, makaron
ragù z pora i sera caerphilly
ragù z wątróbki i boczku
rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem
soczewica po bolońsku
spaghetti z pieczarkami
spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną
stek z serem i tagliatelle
wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem
zapiekane spaghetti
zapiekanka makaronowo-krabowa z sosem serowym
zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu
zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki
ziołowe sajgonki
zupa pho z pieczonym kurczakiem
makaron soba
makaron soba, łosoś i krewetki
makaron udon
nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon
makrela
kotleciki z makreli
makrela w boczku
makrela z bulgurem i pomidorem
miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby
wędzona makrela, crème fraîche
wędzona makrela i fasolka szparagowa
wędzona makrela z groszkiem i edamame
zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki
maliny
maliny z kremówką
owoce zapiekane z płatkami owsianymi
tosty z owocami i bitą śmietaną
mandarynki
pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą
mango
bita śmietana z mango i marakują
szaszłyki z wieprzowiny i mango
marakuja
bita śmietana z mango i marakują
pieczone jabłka z marakują
marchewka
bulgur z marchewką
burak z kiełbasą i rozmarynem
golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi
gotowany królik z marchewką i makaronem orzo
krewetki, makaron i młoda marchewka
marchewka, czarna fasola i kolendra
marchewki w harissie
pikantna frittata z warzyw korzeniowych
pikantny zielony ryż
placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym
remulada do szynki
słodka, łagodnie doprawiona przystawka prawie do wszystkiego
słodka marchewka, rześka mięta
słodkie purée dla otuchy
soczewica po bolońsku
szybki smażony ryż
szybkie pieczone warzywa
marmolada z pigwy
sandwicz z cebulą, marmoladą z pigwy i serem pleśniowym
mascarpone
bajgiel
herbatniki owsiane z kremem cytrynowym
pannetone z jeżynami
tirlamisu
tosty francuskie z mascarpone i truskawkami
melon
sałatka krabowo-melonowa z bazylią
mięso z kiełbasek
boczek, pistacje i figi
brukselka, kiełbasa i ziemniaki
burger bożonarodzeniowy
klopsiki z kiełbasy z sosem musztardowo-śmietanowym
wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca
migdały
kurczak w sherry z migdałami
kurczak z czarnym czosnkiem i migdałami
kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica
sałatka z kukurydzy, boczku i natki
zapiekanka z jarmużu i migdałów
minestrone
(dość) szybka zielona minestrone
mintaj
pikantna zupa rybna
miód
boczek z limonką i pieprzem syczuańskim
burger z kaczej piersi
ciemny sos sojowy i złocisty miód, żar chili
cykoria z winogronami, miodem i musztardą
sałatka truskawkowo-ogórkowa
skrzydełka kurczaka, sos katsu
słodka, lepka marynata
szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu
tosty z figami i ricottą
udka kurczaka, limonka i miód
wieprzowina, renklody i miód
zapiekana focaccia z figami i kozim serem
zupa pho z pieczonym kurczakiem
miso
bulion wołowy z miso i grzybami
bulion z miso na grillowanym kurczaku
krewetki, chrupiąca sałata i miso
kurczak z miso
prosta zupa miso na chwilę słabości
stek z miso
szaszłyki wieprzowe w miso
wołowina z miso i wasabi
zupa miso z wołowiną i jarmużem
morele
kurczak, przyprawy korzenne, słodko-pikantne morele
owoce zapiekane z płatkami owsianymi
pasztet z morelą
morszczuk
morszczuk, natka, śmietana
rdzawy bulion, jędrna biała ryba
mozzarella
kurczak z sosem pomidorowym i mozzarellą
kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami
mozzarella, bazylia i pomidor
mozzarella z pancettą i pomidorami
mozzarella z pieczonymi pomidorami i tymiankiem
panierowana smażona mozzarella
sandwicz z mozzarellą i bazylią
sandwicz z mozzarellą i chorizo
zapiekanka z kabaczka
N
naan (chlebek indyjski)
pikantne pieczarki na chlebku naan
purée z fasolki, masło i przyprawy, ciepłe chlebki naan
nowalijki
sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle
stek z zieleniną
zielona zupa jarzynowa
O
ogórek
aromatyczna wieprzowina z ogórkiem
feta z ogórkiem
krewetki, ogórek, koperek i chleb na zakwasie
kurczak z majonezem ziołowym, rzodkiewką i ogórkiem
paj z łososiem i ogórkiem
pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem
pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu
pomidory, ogórek i anchois
przegrzebki, świeża chili
sałatka truskawkowo-ogórkowa
sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty
sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem
sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem
oliwki
anchois, grzanki z oliwkami i bazylią, sałatka na pełnię lata
kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami
jagnięcina z czarnym czosnkiem i oliwkami
jagnięcina z za’atarem i oliwkami
sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem
omułki
czerwone chorizo, słodkie omułki, trochę wermutu
krem kalafiorowy z omułkami
omułki z sercówkami i chorizo
pikantna zupa rybna
słodkie omułki, chrupiący wędzony boczek
wędzone małże, ogórki konserwowe
orkiszowa kasza
kurczak w ras el hanout z orkiszem
orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami
orkisz z wieprzowiną
orkiszowe risotto
placki z orkiszu, bazylii i ricotty
orzechy laskowe
tirlamisu
tosty francuskie z mascarpone i truskawkami
ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem
orzechy nerkowca
kurczak z orzechami nerkowca i brokułami
sardynki, bataty, chrupiące orzechy
słodka, łagodnie doprawiona przystawka prawie do wszystkiego
orzechy włoskie
kotlety wieprzowe; gruszka, orzech włoski, szalotka, wermut
kuskus z serem i jabłkiem
pieczone topinambury, orzechy włoskie i jajko
tosty z figami i ricottą
owoce jałowca
smalec, jarmuż i jałowiec
wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca
owocowa sałatka
sałatka truskawkowo-ogórkowa
P
paj
fasola pinto, chorizo i tortille
paj kukurydziany z chrupiącą panierką
paj z łososiem i ogórkiem
pieczony gulasz pod selerową skorupką
szybki paj z kurczakiem
pak choi (kapusta chińska)
zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu
krewetki, trawa cytrynowa i kokos
paluszki rybne
sandwicz z paluszkami rybnymi, zielony majonez ziołowy
pancetta
kurczak z pancettą i musztardą
mozzarella z pancettą i pomidorami
pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka
piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą
potrawka z czarnej fasoli i cebuli
szparagi, boczek, parmezan
żabnica z pancettą i sercówkami
paneer
bakłażan z serem paneer
panettone
pannetone z jeżynami
papryka
kotlety wieprzowe ze słodkim sosem paprykowo-czosnkowym
tost z pieczoną papryką
ziemniaki biedaka
pasternak
golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi
kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja
pasternak z chrzanem
pikantna frittata z warzyw korzeniowych
placki pasternakowe
placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym
szybkie pieczone warzywa
żółta chmura purée
pecorino
wątróbka jagnięca, cebula i pecorino
piniole
kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami
kuskus z ziołami i rukolą
pulpeciki jagnięce z miętą i sułtankami; chrupiące piniole
sardynki, ziemniaki i piniole
szynka z groszkiem
pistacje
boczek, pistacje i figi
jagnięcina z pistacjami i tapenadą
kuskus z indykiem albo kurczakiem
pistacje, dynia, pestki
placki warzywne
pieczony gulasz pod selerową skorupką
placki pasternakowe
placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym
placki ziemniaczane i mięsne soki
placki ziemniaczane z grzybami
pleśniowy ser
czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem
gorgonzola, makaron, trochę oliwy
makaron z serem pleśniowym
młode ziemniaki, ser pleśniowy
sandwicz z cebulą, marmoladą z pigwy i serem pleśniowym
ser pleśniowy, figi i bagietka
surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią
sycący burger z gorgonzolą
zapiekanka z serem pleśniowym
płatki owsiane
herbatniki owsiane z kremem cytrynowym
owoce zapiekane z płatkami owsianymi
pomarańcze
dynia z chili i pomarańczą
kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa
karkówka z czerwoną pomarańczą
kurczak z pomarańczą i octem sherry
pomidory
bakłażany w pikantnym sosie pomidorowym
bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar
bruschetta z tuńczykiem i pomidorem
burger śniadaniowy
ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak
groch, przyprawy i pomidor
jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor
jajecznica z salsą
kałamarnica z fasolą i pomidorami
kiełbaski, purée i sos pomidorowy
kurczak z sosem pomidorowym i mozzarellą
kuskus z pomidorami, fetą, octem balsamicznym i bazylią
kuskus z warzywami i harissą
makaron z pomidorami i bazylią
makrela z bulgurem i pomidorem
mozzarella, bazylia i pomidor
mozzarella z pancettą i pomidorami
mozzarella z pieczonymi pomidorami i tymiankiem
orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami
pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii
placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym
pomidorowa focaccia
pomidorowa gremolata
pomidory, karczochy, bazyliowe grzanki
pomidory, smażone cebulki i stek
pomidory zapiekane pod panierką z anchois
smażone krewetki, sos pomidorowy
sos pomidorowy z chili do steku
wiśnie, pomidory i salami
pomidory suszone
burgery z ricottą
fasola pinto, chorizo i tortille
kuskus z pomidorami, fetą, octem balsamicznym i bazylią
porto
golonka jagnięca; głębia porto
pory
chowder z porem i sercówkami
(dość) szybka zielona minestrone
jagnięcina i pory
krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem
kurczak z fenkułem i porem
makaron z serem i porem
pieczona barwena z fenkułem i porami
pory na maśle i burger z kurczaka
ragù z pora i sera caerphilly
prawdziwki
bucatini z suszonymi prawdziwkami
kurczak z prawdziwkami i marsalą
szalotki z grzybami zapiekane w cieście
szybki sos
ziemniaki, wyraziste borowiki, cytrynowy wigor
prosciutto
kurczak z prosciutto, crème fraîche i estragonem
piersi kurczaka z serem taleggio
provolone
bułeczki drożdżowe, jajka na szynce
stek z serem i tagliatelle
przegrzebki
przegrzebki, świeża chili
przegrzebki z soczewicą
pstrąg
pstrąg w miękkiej bułce
wędzony pstrąg, wasabi
R
rabarbar
bulion na żeberkach z rabarbarem
racuchy
racuchy kukurydziane
rak
szybka zupa rakowa
ras el hanout
kurczak, przyprawy korzenne, słodko-pikantne morele
kurczak w ras el hanout z orkiszem
renklody
wieprzowina, renklody i miód
ricotta
burgery z ricottą
orecchiette z ricottą i bobem
placki z orkiszu, bazylii i ricotty
pomidorowa focaccia
sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty
tosty z figami i ricottą
ziołowe placki z ricottą
rillettes
pasztet z morelą
wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy
risotto
masło, ryż, trochę zupy i garść natki
orkiszowe risotto
risotto z pieczonym kurczakiem, tymiankiem i parmezanem
rodzynki
bajgiel
golonka jagnięca; głębia porto
pulpeciki jagnięce z miętą i sułtankami; chrupiące piniole
rukiew wodna
sałatka ziemniaczana z wołowiną
zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami
rukola
kałamarnica, kiełki groszku, rukola
kurczak, rukola, kuskus
kuskus z ziołami i rukolą
sałatka ziemniaczana z wołowiną
ryby
bruschetta z tuńczykiem i pomidorem
dorsz lub przegrzebki z soczewicą
dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche
filety z kurka, aromat kardamonu, luksusowa śmietana
grillowane śledzie, burak i tarty chrzan
kanapka z wędzonym łososiem
kukurydza i łupacz; oszukany chowder
labraks, pieczone ziemniaki
labraks z estragonową fasolką
łosoś, purée z zielonego groszku
łosoś, szpinak, czosnek
łosoś z karczochami
łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną
łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną
makaron soba, łosoś i krewetki
makrela w boczku
makrela z bulgurem i pomidorem
miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby
morszczuk, natka, śmietana
omlet z wędzonym łososiem i wasabi
paj z łososiem i ogórkiem
pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka
pieczona barwena z fenkułem i porami
pieczona ryba z bakłażanami
pikantna zupa rybna
pikantny chowder z łupaczem
pstrąg w miękkiej bułce
rdzawy bulion, jędrna biała ryba
różowa ryba, pikantny sos
sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem
sandwicz z łososiem teriyaki
sardynki na późną kolację
sardynki, bataty, chrupiące orzechy
sardynki, topinambury, sok z cytryny
sardynki, ziemniaki i piniole
soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś
sola, szparagi, koperek
spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną
twarożek śmietankowy, wędzony łosoś
wędzona makrela, crème fraîche
wędzona makrela i fasolka szparagowa
wędzona makrela z groszkiem i edamame
wędzone śledzie, fasola i śmietana
wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem
wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec
wędzony łupacz z grzybami w śmietanie
wędzony łupacz z soczewicą
wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta
wędzony pstrąg, wasabi
wędzony śledź z sosem holenderskim
zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki
żabnica z pancettą i sercówkami
ryż
krokiety ryżowe
masło, ryż, trochę zupy i garść natki
pikantny zielony ryż
risotto
risotto z pieczonym kurczakiem, tymiankiem i parmezanem
ryż z lodówki
ryż z pieczonymi warzywami
szybki smażony ryż
rzepa
młode rzepy z pieczarkami i orzo
rzodkiewki
kurczak z majonezem ziołowym, rzodkiewką i ogórkiem
S
sajgonki
ziołowe sajgonki
salami
wiśnie, pomidory i salami
sałata
chrupiąca, złota skórka z kurczaka, delikatna zielona sałata, płatki soli
krewetki, chrupiąca sałata i miso
lekka, świeża i słodka zupa na lato
łagodne, tradycyjne dodatki do golonki
sałatki
anchois, grzanki z oliwkami i bazylią, sałatka na pełnię lata
chrupiące sałatki
jabłko, imbir i cykoria
kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa
kurczak z sałatką ziemniaczaną
łagodne, tradycyjne dodatki do golonki
mozzarella, bazylia i pomidor
mozzarella z pancettą i pomidorami
mozzarella z pieczonymi pomidorami i tymiankiem
pomidory, ogórek i anchois
sałatka krabowo-melonowa z bazylią
sałatka truskawkowo-ogórkowa
sałatka z kukurydzy, boczku i natki
sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty
sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem
sałatka ziemniaczana z wołowiną
sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką
surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem
surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią
wiśnie, pomidory i salami
ziemniaki, szpek i brokuliki
sandwicze i tosty
bagietka ze smażonym kurczakiem
bagietki z krewetkami po wietnamsku
bruschetta z jarmużem
bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar
bruschetta z tuńczykiem i pomidorem
bułka z wieprzowiną i jabłkiem
bułki z kurczakiem w chili
cebula, marmolada z pigwy i ser pleśniowy
fasolka, zielone zioła, oliwa
kanapka z wędzonym łososiem
kiełbasa i ser
krewetki, boczek, ciemny tost
krewetki, ogórek, koperek i chleb na zakwasie
kurczak z boczkiem i majonezem z dodatkiem chili i kolendry
labneh z miętą w chlebku pita
majonez ziołowy, rzodkiewka, ogórek
miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby
miękki ser, pasta anchois
mozzarella i bazylia
musztarda, czatnej z mango, sos Worcestershire, sandwicz z pikantnym kurczakiem
pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka
pannetone z jeżynami
pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa
pasta z chorizo
pieczona cukinia i feta
pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii
pikantna kiełbaska, miękka bułka
po angielsku
po francusku
po włosku
pomidorowa focaccia
pstrąg w miękkiej bułce
sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem
sandwicz z chrupiącą skórką wieprzową
sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado
sandwicz z łososiem teriyaki
sandwicz z mozzarellą i chorizo
sandwicz z paluszkami rybnymi, zielony majonez ziołowy
sandwicz z pieczoną wieprzowiną
sandwicz z szynką i sos majonezowy ze śmietaną i musztardą
sandwicz z wołowiną
sandwicz z żeberkami wieprzowymi
sandwicz ze stekiem
sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle
słodka duszona cebula
smażone ziemniaki z wołowiną
tost z cebulą duszoną na smalcu wołowym i stopionym serem
tost z pieczoną papryką
tost ze smalcem wołowym i rozmarynem
tosty francuskie z czekoladą
tosty francuskie z mascarpone i truskawkami
tosty z figami i ricottą
tosty z owocami i bitą śmietaną
twarożek śmietankowy, wędzony łosoś
wędzone małże, ogórki konserwowe
wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec
wędzony pstrąg, wasabi
węglowodany krzepią
wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy
wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca
zapiekana focaccia z figami i kozim serem
ziołowe sajgonki
sardynki
kotleciki rybne
pieczona ryba z bakłażanami
sardynki, bataty, chrupiące orzechy
sardynki na późną kolację
sardynki, topinambury, sok z cytryny
sardynki, ziemniaki i piniole
satay
kurczak prawie satay
pieczony kurczak satay
seler
konfitowana kaczka z selerem
pieczony gulasz pod selerową skorupką
remulada do szynki
sercówki
chowder z porem i sercówkami
omułki z sercówkami i chorizo
żabnica z pancettą i sercówkami
smalec wołowy
sałatka ziemniaczana z wołowiną
tost z cebulą duszoną na smalcu wołowym i stopionym serem
tost z pieczoną papryką
tost ze smalcem wołowym i rozmarynem
soczewica
dorsz lub przegrzebki z soczewicą
feta, soczewica, oliwa
kozi ser, soczewica, oliwa
soczewica po bolońsku
soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś
soczewica ze złocistą cebulą, wędzony boczek, crème fraîche
szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka
wędzony łupacz z soczewicą
sola
sola, szparagi, koperek
sos
szybki sos
sos musztardowo-estragonowy do steku
sos pomidorowy z chili do steku
stek
aromatyczny bulion wołowy z makaronem
bulion wołowy z miso i grzybami
polędwica, czosnek i cukinia
pomidory, smażone cebulki i stek
sandwicz ze stekiem
sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle
stek z miso
stek z serem i tagliatelle
stek z zieleniną
wołowina z miso i wasabi
zupa miso z wołowiną i jarmużem
sucharki
ciecierzyca z anchois
feta z ogórkiem
łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną
surówka
surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem
surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią
syrop z granatu
kuskus z indykiem albo kurczakiem
szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu
szaszłyki
pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu
przegrzebki, świeża chili
szaszłyki wieprzowe w miso
szaszłyki z wieprzowiny i mango
wieprzowina, renklody i miód
szparagi
cannelloni ze szparagami
frittata ze szparagami i estragonem
jagnięcina ze szparagami
jajecznica ze szparagami i krewetkami
królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana
rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem
sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką
sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado
sola, szparagi, koperek
szparagi, boczek, parmezan
szparagi, czosnek, sos sojowy
zielona zupa jarzynowa
szpek
surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem
ziemniaki, szpek i brokuliki
szpinak
ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak
frittata z kozim serem
jajecznica ze szpinakiem i parmezanem
łosoś, szpinak, czosnek
pikantny zielony ryż
sandwicz z mozzarellą i chorizo
wędzony śledź z sosem holenderskim
zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki
ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem
szybkie smażenie (stir-fry)
aromatyczna wieprzowina z ogórkiem
bagietka ze smażonym kurczakiem
boczek z limonką i pieprzem syczuańskim
krewetki, makaron i młoda marchewka
kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa
kurczak z orzechami nerkowca i brokułami
makaron soba, łosoś i krewetki
nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon
omlet z wędzonym łososiem i wasabi
polędwica, czosnek i cukinia
smażone krewetki, sos pomidorowy
stek z zieleniną
wieprzowina z solą i pieprzem
wołowina z miso i wasabi
szynka
bułeczki drożdżowe, jajka na szynce
colcannon z szynką i jarmużem
golonka, sos ziołowy
kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa
krokiety ziemniaczane z jarmużem
kurczak z prosciutto, crème fraîche i estragonem
kuskus z golonką i bobem
łagodne, tradycyjne dodatki do golonki
piersi kurczaka z serem taleggio
remulada do szynki
sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką
sandwicz po angielsku
sandwicz po francusku
sandwicz po włosku
sandwicz z szynką i sos majonezowy ze śmietaną i musztardą
steki z szynki, bób, gorczyca
surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem
szynka, crème fraîche, dwie musztardy
szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka
szynka z groszkiem
świnka z bobem
ziemniaki, szpek i brokuliki
Ś
śliwki
dojrzałe śliwki, rozmaryn
kotlet schabowy z czatnejem śliwkowym
skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi
śliwki suszone
golonka jagnięca; głębia porto
T
teriyaki
sandwicz z łososiem teriyaki
topinambur
pieczone topinambury, orzechy włoskie i jajko
sardynki, topinambury, sok z cytryny
zupa z topinamburów na kurczaku
tortilla
fasola pinto, chorizo i tortille
ziemniaczana tortilla Jamesa
truskawki
sałatka truskawkowo-ogórkowa
tosty francuskie z mascarpone i truskawkami
tuńczyk
bruschetta z tuńczykiem i pomidorem
sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem
spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną
twaróg śmietankowy
bananowy sernik na zimno
placki pasternakowe
twarożek śmietankowy, wędzony łosoś
W
warzywa strączkowe
burgery ziołowe
(dość) szybka zielona minestrone
fasola pinto, chorizo i tortille
fasolka, zielone zioła, oliwa
kaczka z fasolką
kałamarnica z fasolą i pomidorami
karczochy z fasolką
kiełbaski z Tuluzy, purée z fasoli
kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa
kuskus z golonką i bobem
labraks z estragonową fasolką
marchewka, czarna fasola i kolendra
orecchiette z ricottą i bobem
pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa
pieczone placki z ciecierzycy
pikantne pieczone kurczę, kremowe purée z fasoli
pikantny zielony ryż
potrawka z czarnej fasoli i cebuli
purée z fasolki, masło i przyprawy, ciepłe chlebki naan
sardynki na późną kolację
steki z szynki, bób, gorczyca
szybki smażony ryż
wędzona makrela i fasolka szparagowa
wędzona makrela z groszkiem i edamame
wędzone śledzie, fasola i śmietana
wędzony łupacz z grzybami w śmietanie
zielona zupa jarzynowa
wasabi
jagnięcina z wasabi i panko
omlet z wędzonym łososiem i wasabi
remulada do szynki
wędzony pstrąg, wasabi
wołowina z miso i wasabi
wątróbka
ragù z wątróbki i boczku
soczysta wątróbka, słodko-cierpki czatnej jabłkowy
wątróbka jagnięca, cebula i pecorino
wędzona makrela
kotleciki z makreli
miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby
wędzona makrela, crème fraîche
wędzona makrela i fasolka szparagowa
wędzona makrela z groszkiem i edamame
zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki
wędzony łosoś
jajecznica z wędzonym łososiem
kanapka z wędzonym łososiem
łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną
omlet z wędzonym łososiem i wasabi
twarożek śmietankowy, wędzony łosoś
wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem
wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec
wędzony łupacz
krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem
wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta
wędzony łupacz z grzybami w śmietanie
wędzony łupacz z soczewicą
wędzony pstrąg
wędzony pstrąg, wasabi
wędzony ser
piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą
wędzony śledź
grillowane śledzie, burak i tarty chrzan
wędzone śledzie, fasola i śmietana
wędzony śledź, cukinia, koperek
wędzony śledź z sosem holenderskim
wieprzowina
aromatyczna wieprzowina z ogórkiem
boczek, pistacje i figi
boczek z limonką i pieprzem syczuańskim
bulion na żeberkach z rabarbarem
bułka z wieprzowiną i jabłkiem
burger z kaszanką; kaszanka, pszenne bułeczki
burgery z chorizo
dojrzałe śliwki, rozmaryn
karkówka z czerwoną pomarańczą
kotlet schabowy z czatnejem śliwkowym
kotlety wieprzowe; gruszka, orzech włoski, szalotka, wermut
kotlety wieprzowe ze słodkim sosem paprykowo-czosnkowym
orkisz z wieprzowiną
pasztet z morelą
pieczeń wieprzowa, makaron
pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą
pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu
polędwiczka wieprzowa, sos ponzu
prosiak z figą
sandwicz z chrupiącą skórką wieprzową
sandwicz z pieczoną wieprzowiną
sandwicz z żeberkami wieprzowymi
schab, musztarda, bułka tarta
słodkie kotlety wieprzowe, szkliste gruszki
surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią
szaszłyki wieprzowe w miso
szaszłyki z wieprzowiny i mango
szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu
wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy
wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca
wieprzowina, renklody i miód
wieprzowina z gorczycą i jogurtem
wieprzowina z jabłkami i syropem klonowym
wieprzowina z solą i pieprzem
żeberka z anyżem i miodem
winogrona
cykoria z winogronami, miodem i musztardą
wiśnie
wiśnie, pomidory i salami
wołowina
aromatyczny bulion wołowy z makaronem
bulion wołowy z miso i grzybami
burger jerk
burgery z ricottą
charakterny burger
pieczony gulasz pod selerową skorupką
polędwica, czosnek i cukinia
pomidory, smażone cebulki i stek
sałatka ziemniaczana z wołowiną
sandwicz z wołowiną
sandwicz ze stekiem
sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle
smażone ziemniaki z wołowiną
stek z miso
stek z serem i tagliatelle
stek z zieleniną
sycący burger z gorgonzolą
wołowina z miso i wasabi
zupa miso z wołowiną i jarmużem
Y
yuzu
krab, kapusta, yuzu
Z
za’atar
jagnięcina z za’atarem i oliwkami
zapiekane w cieście francuskim
karmelizowana cebula, parmezan, kapary
ruloniki z mięsem
wędzona makrela, crème fraîche
zapiekane w cieście naleśnikowym
bakłażan z fetą zapiekany w cieście
szalotki z grzybami zapiekane w cieście
zapiekanka gratin
zapiekanka z jarmużu i migdałów
zapiekanka z kabaczka
zielony groszek
(dość) szybka zielona minestrone
golonka, sos ziołowy
groszek z serem
łosoś, purée z zielonego groszku
soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś
szynka z groszkiem
wędzona makrela z groszkiem i edamame
zielona zupa jarzynowa
zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami
ziemniaki
brukselka, kiełbasa i ziemniaki
chorizo z ziemniakami
colcannon z szynką i jarmużem
kaszanka, puszyste ziemniaki i jabłka
kiełbaski, purée i sos pomidorowy
klasyczne kiełbaski z purée
krokiety ziemniaczane z jarmużem
krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem
kurczak z sałatką ziemniaczaną
labraks, pieczone ziemniaki
łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną
młode ziemniaki, ser pleśniowy
niedzielny lunch z patelni
paj kukurydziany z chrupiącą panierką
pieczone ziemniaki z chorizo i serem
placki pasternakowe
placki ziemniaczane i mięsne soki
placki ziemniaczane z grzybami
purée z serem i dymką
rumbledethumps
sardynki, ziemniaki i piniole
sałatka ziemniaczana z wołowiną
sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką
sandwicz z pieczoną wieprzowiną
smażone ziemniaki z wołowiną
szybkie pieczone warzywa
tradycyjna kiełbaska, purée jak chmurka, słodki sos cebulowy
wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta
wędzony śledź, cukinia, koperek
węglowodany krzepią
zapiekanka z ziemniakami zasmażanymi z cebulą
ziemniaczana tortilla Jamesa
ziemniaki biedaka
ziemniaki, rdzawe chorizo, zielenina
ziemniaki, szpek i brokuliki
ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem
ziemniaki, wyraziste borowiki, cytrynowy wigor
ziemniaki z gorgonzolą
ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem
ziemniaki zapiekane z boczkiem
ziemniaki zapiekane z kalafiorem i sosem serowym
zupy
aromatyczny bulion wołowy z makaronem
bulgur z marchewką
bulion cebulowy na skrzydełkach
bulion na żeberkach z rabarbarem
bulion wołowy z miso i grzybami
bulion z miso na grillowanym kurczaku
chowder z porem i sercówkami
ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak
(dość) szybka zielona minestrone
golonka, sos ziołowy
groch, przyprawy i pomidor
groch z bakłażanem
klarowny bulion drobiowy z makaronem
krem kalafiorowy z omułkami
krewetki, chrupiąca sałata i miso
krewetki, trawa cytrynowa i kokos
kukurydza i łupacz; oszukany chowder
lekka, świeża i słodka zupa na lato
marchewka, czarna fasola i kolendra
pikantna zupa rybna
pikantny chowder z łupaczem
prosta zupa miso na chwilę słabości
rdzawy bulion, jędrna biała ryba
rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem
szybka zupa rakowa
warzywa, ciecierzyca i pasta bazyliowa
zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu
zielona zupa jarzynowa
zupa miso z wołowiną i jarmużem
zupa pho z pieczonym kurczakiem
zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami
zupa z topinamburów na kurczaku
Ż
żabnica
żabnica z pancettą i sercówkami
żeberka
bulion na żeberkach z rabarbarem
sandwicz z żeberkami wieprzowymi
szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu
żeberka z anyżem i miodem
żurawina
burger bożonarodzeniowy
kuskus z indykiem albo kurczakiem