Jedz. Mała księga szybkich dań - Nigel Slater - ebook

Jedz. Mała księga szybkich dań ebook

Nigel Slater

0,0
50,15 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Jeszcze nikt nie napisał czegoś tak dobrego. „Jedz” Nigela Slatera od razu przechodzi do klasyki gatunku – The Times

„Jedz. Mała księga szybkich dań” to niezastąpiony zbiór przepisów, z których możemy korzystać na co dzień. Ten gruby tomik w miękkiej oprawie zawiera 600 pomysłów na codzienne posiłki. Mnóstwo wspaniałych, prostych przepisów w praktycznym wydaniu, do których zawsze można sięgnąć i znaleźć dla siebie coś dobrego. Zwięzły tekst poprzedza krótka lista produktów, a na stronie obok autor zamieszcza dodatkowe propozycje i pomysły, zostawiając trochę miejsca na notatki.

Książka od razu stała się bestsellerem. Księgarnia Amazon ogłosiła ją książką kucharską 2013 roku, była też najlepiej sprzedającym się tytułem tej kategorii według “Guardiana”.

To doskonała propozycja dla osób gotujących na co dzień. Wystarczy otworzyć ją kilka razy, by zaczęła się miękko rozchylać, zachęcając do korzystania z przepisów. Ich zwięzły styl żywo przypomina twitterowe wpisy @NigelSlater. „Jedz” to pomysłowe, nowoczesne przepisy dla każdego, kto po prostu chce coś zjeść.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI

Liczba stron: 287

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Originally published in the English language by HarperCollins Publishers Ltd. under the title Eat: The Little Book of Fast Food© Nigel Slater 2013 Photography © Jonathan Lovekin 2013 Cover image © Jenny Zarins 2013

All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior permission of the copyright owner.

Copyright © for Polish Edition by Wydawnictwo Filo, Warszawa 2017

Tytuł oryginału: Eat: The Little Book of Fast Food Wydawca: Katarzyna Drewnowska Przekład: Katarzyna Skarżyńska Redakcja i korekta: Anna Magierska Skład: Milena Leśniak

ISBN: 978-83-62903-35-1

Wyłączna dystrybucja: Firma Księgarska Olesiejuk ul. Poznańska 91 05-850 Ożarów Mazowieckiwww.olesiejuk.pl

Informacje o książkach Wydawnictwa Filo znajdziesz na stronie internetowej: www.filo.com.pl

Skład wersji elektronicznej: [email protected]

Nigel Slater gotuje, pisze poczytne książki o jedzeniu i jest prezenterem telewizyjnych programów kulinarnych. Od dwudziestu lat prowadzi rubrykę kulinarną w „Observerze”. Jest autorem klasycznych książek kucharskich, dzienników kulinarnych oraz autobiograficznej powieści Tost. Historia chłopięcego głodu, która zdobyła wiele nagród i została zekranizowana.

Podziękowania

Na początku 1991 roku dostałem list od Louise Haines z wydawnictwa Michael Joseph z pytaniem, czy kiedykolwiek myślałem o napisaniu książki. Louise przeczytała mój felieton w jednym z magazynów i chciała się ze mną umówić na spotkanie. Odpisałem, że jestem zachwycony propozycją i wdzięczny, ale wydaje mi się, że nie byłbym w stanie napisać książki. Dwa dni później Louise zaprosiła mnie na lunch. Tam narodziła się myśl o mojej pierwszej książce Real Fast Food, która została wydana jesienią 1992 roku. Dwadzieścia jeden lat później, po wydaniu dziesięciu książek kucharskich, dzienników, zbioru esejów i zmianie wydawcy, wciąż współpracujemy. Jestem jej niezmiernie wdzięczny.

Louise, ta książka jest dla Ciebie.

Dziękuję Jamesowi Thompsonowi za bezustanną inspirację, mądrość, wsparcie i przyjaźń. Bez Ciebie nie powstałyby ani książki, ani seria programów telewizyjnych, a życie byłoby o wiele mniej zabawne. Dziękuję za wszystko, sir.

Wyrazy wielkiej wdzięczności i serdeczności niech przyjmą także Victoria Barnsley, Jonathan Lovekin, Allan Jenkins, Ruaridh Nicoll, Gareth Grundy, Michelle Kane, Georgia Mason, Olly Rowse, Jane Middleton, Annie Lee, David Pearson, Gary Simpson, Araminta Whitley, Rosemary Scoular, Sophie Hughes, Richard Stepney z firmy Fourth Floor, Rob Watson i wszyscy z ph9 oraz Dalton Wong i George Ashwell z Twenty Two Training. Dziękuję również Jenny Zarins za mój zadumany portret. Wielkie dzięki dla wszystkich z „Observera” oraz obserwatorów mojego profilu @nigelslater na Twitterze. Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna.

Wprowadzenie

Czasami gotujemy dla czystej przyjemności; znając pochodzenie składników, dobieramy je z wielką dbałością i zabieramy w podróż ze sklepu na talerz. Szukamy najlepszego przepisu i poświęcamy sporo czasu, by z troską przygotować kolację. Niekiedy traktujemy sprawę jeszcze poważniej: nawiązujemy kontakt z producentami, a jeśli mamy gdzie – sami uprawiamy warzywa. Myślimy o potrawach, rozprawiamy, może nawet piszemy o nich i robimy zdjęcia.

Czasami jednak chcemy po prostu coś zjeść.

To jest właśnie książka na taką okazję. Bywa, że mamy najwyżej godzinę, by coś ugotować. Chcemy zjeść coś pysznego po dniu wypełnionym obowiązkami. Oczywiście możemy zamówić pizzę albo jakiś orientalny specjał na wynos. Po drodze z pracy możemy wpaść do wietnamskiej knajpy lub porwać ze sklepowej półki smakołyk do odgrzania w mikrofalówce. Sam lubię od czasu do czasu zjeść coś takiego, ale wiem, że zyskam, jeśli zrobię coś więcej oprócz otwarcia tekturowego pudełka. Przygotowanie obiadu, choćby prostego i szybkiego, sprawi wielką radość nam i każdemu, kogo poczęstujemy. Właśnie dlatego napisałem tę książkę i nadałem jej podtytuł Mała księga szybkich dań. To zbiór przepisów na posiłki, które pojawią się na stole w niecałą godzinę.

Szybko nie znaczy bezmyślnie czy niedbale. To wielka uciecha zasiąść przy idealnie ugrillowanym steku z delikatnie chrupiącym tłuszczykiem; przy filecie ze świeżej ryby, cichutko skwierczącym na maśle; pieczonym ziemniaku ugniecionym z kawałeczkami rdzawoczerwonego, paprykowego chorizo. Proste, dobrze zrobione jedzenie. Pójdźmy krok dalej i mamy cienką, złocisto-białą frittatę z kozim serem; lekkie ragù z kurczaka z tymiankiem i dymką; bulion na wieprzowych żeberkach z ciemnymi gwiazdkami anyżu. Nawet warzywne tajskie curry da się zrobić w parę minut, gdy zmiksujemy w malakserze trawę cytrynową, imbir, chili, czosnek i kolendrę na żółtozieloną pastę. Przygotowanie dla siebie lub innych czegoś dobrego do jedzenia może być niekłopotliwe i bardzo przyjemne. I o wiele bardziej satysfakcjonujące niż gotowy posiłek z pudełka.

Ta książka

Ponad dwadzieścia lat temu napisałem pierwszą książkę Real Fast Food – zbiór pomysłów i przepisów na dania, które można przyrządzić w pół godziny. Jest stale wznawiana, ale choć ją lubię, zdaję sobie sprawę, że nasz sposób odżywiania zupełnie się zmienił. Niespotykane dawniej składniki są dziś dostępne w każdym supermarkecie; przepisy mają więcej fantazji; najważniejsze są świeże produkty, a uproszczenia, na które kiedyś się krzywiliśmy, stosuje się z czystym sumieniem. Książka Real Fast Food nadal jest użyteczna, ale jemy i żyjemy inaczej. To, co dwie dekady temu wydawało się interesujące, spowszedniało. Skrótowe wersje klasycznych dań jeszcze się bronią, lecz wiele przepisów brzmi naiwnie, inne już mi nie w smak (wszyscy się zmieniamy), a kilka, szczerze mówiąc, w ogóle nie powinno się tam znaleźć.

Choć nie zaliczam się do najbardziej płodnych autorów, napisałem już z dziesięć książek, w tym dwa naprawdę grube tomiszcza. Od pewnego czasu zamierzałem powrócić do tematu szybkich dań i zaktualizować treść tamtej sympatycznej książeczki, tak by była zgodna ze współczesnymi zwyczajami kulinarnymi. Rezultat właśnie trzymasz w rękach. To zbiór przejrzystych, nowoczesnych przepisów na potrawy, które można zrobić prędko i podać na stół bez zbędnego zachodu. Szybkich, łatwych i – mam nadzieję – przyjemnych.

Przepisy

Szanuję tradycyjne przepisy. Nieomylne wzorce, których „musimy” się trzymać co do joty. Doceniam klasyczne dania i wolę je przygotowywać w przyjęty sposób, niż ulepszać i „unowocześniać”. Mimo wszystko nie mam zamiaru jeść tak, jakby czas się zatrzymał, bo życie jest zbyt krótkie, by bezustannie dążyć do doskonałości i stosować się do zasad wymyślonych przez innych. Gotowanie powinno być radosnym wydarzeniem, ożywionym naszą pomysłowością, chęcią eksperymentowania, apetytem i poczuciem, że właśnie przeżywamy przygodę.

Przepisy zebrane w tej książce są zwyczajne i każdy sobie z nimi poradzi. Przypuszczam, że wiele z nich spodoba się tym, którzy w życiu niczego nie ugotowali. To nie pedantyczne, obsesyjnie szczegółowe instrukcje. Mam nadzieję, że zwięźle napisane przepisy są praktyczne, ale też inspirujące. Do wielu z nich dodaję pomysły, garść uwag, propozycji i przypisów, które mogą wydać się ciekawe. Potraktuj je jako wartość dodaną.

To w zasadzie dania dla dwóch osób, ale proporcje bez trudu można podwoić. Nie ma tu miejsca na skrupulatne przeliczanie ilości żelatyny i drożdży. Większość składników jest świeża, ale czasami idę na skróty, wybierając fasolkę w puszce zamiast suszonej, którą trzeba moczyć i długo gotować; gdzieniegdzie trafi się mrożone ciasto francuskie czy słoik przyzwoitego majonezu, a nawet gotowy sos beszamelowy. To użyteczne w codziennym gotowaniu.

Forma przepisów jest niespotykana. Przypominają dłuższe wpisy z Twittera, a nie podane w punktach szczegółowe instrukcje. Lista składników znajduje się obok zdjęcia gotowego dania, tuż pod tytułem przepisu, żeby na pierwszy rzut oka dało się ocenić, co będzie potrzebne, a szczegółowe ilości podane są w opisie przygotowania potrawy. Bez trudu się z tym oswoisz.

Niektóre pomysły to uwspółcześniona wersja dań z książki Real Fast Food, inne pochodzą z felietonów, które zamieszczam co weekend w „Observerze”; jeszcze inne nabrały życia w korespondencji z moimi czytelnikami z Twittera. Pozostałe opracowaliśmy z Jamesem Thompsonem specjalnie do tej książki. Przetestowaliśmy każdy przepis we własnej kuchni co najmniej dwukrotnie i przygotowaliśmy potrawy do zdjęć. Nie każdą da się wyczarować w pół godziny. Czasami jest to kolacja na specjalną okazję, gdy mają nas odwiedzić znajomi; przygotowania nie są kłopotliwe, ale potrawę trzeba wstawić na godzinę do piekarnika. Jednak większość udaje się zgrabnie podać na stół w pół godziny, a nawet szybciej, gdy już nabierze się nieco wprawy.

Nie chodzi o doskonałość. To zbiór pomysłów na szybki obiad lub kolację. Proste, smakowite gotowanie, gdy najdzie nas ochota, by coś zjeść.

Nigel Slater

Londyn, wrzesień 2013

www.nigelslater.com

@nigelslater

Krótki spis potraw według głównych składników

Jajka i ser

jajka

frittata z kozim serem

korzenne jajka z dynią

pikantna jajecznica

ziemniaczana tortilla Jamesa

mascarpone

bajgiel

herbatniki owsiane z kremem cytrynowym

tirlamisu

mozzarella

mozzarella z pancettą i pomidorami

sandwicz z mozzarellą i chorizo

ricotta

burgery z ricottą

placki z orkiszu, bazylii i ricotty

ziołowe placki z ricottą

Makaron i ziarna

makaron

anchois, penne, bułka

brązowe krewetki, linguine, koperek

lekkie ragù z kurczaka

wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem

zapiekane spaghetti

ryż

krokiety ryżowe

risotto

szybki smażony ryż

Mięso

wołowina

pieczony gulasz pod selerową skorupką

pomidory, smażone cebulki i stek

sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem

sandwicz z wołowiną

stek z miso

stek z serem i tagliatelle

kurczak

kurczak grillowany z cytrusami i chili

kurczak pomarańczowy

kurczak, rukola, kuskus

kurczak w papryce i musztardzie

kurczak w ras el hanout z orkiszem

kurczak w sherry z migdałami

kurczak w śmietanie z korniszonami

niedzielny lunch z patelni

pieczony kurczak satay

piersi kurczaka z serem taleggio

piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą

popcorn ze skórką kurczaka

sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado

skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi

skrzydełka kurczaka, sos katsu

szybki paj z kurczakiem

kaczka

burger z kaczej piersi

kaczka z fasolką

jagnięcina

golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi

grillowana jagnięcina z miętową fetą

jagnięcina, musztarda i panierka

jagnięcina z jogurtem i kurkumą

kotlety jagnięce z gorczycą i kokosem

pierś jagnięca z pieca

pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem

wieprzowina

boczek, pistacje i figi

bulion na żeberkach z rabarbarem

golonka, sos ziołowy

karkówka z czerwoną pomarańczą

kotlet schabowy z czatnejem śliwkowym

prosiak z figą

szaszłyki z wieprzowiny i mango

szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu

królik

królik w ziołach

boczek i pancetta

fasola z boczkiem

ziemniaki zapiekane z boczkiem

kiełbaski i chorizo

burger śniadaniowy

burgery z chorizo

chorizo i purée z batatów

chorizo z ziemniakami

kiełbaski, purée i sos pomidorowy

klopsiki z kiełbasy z sosem musztardowo-śmietanowym

lazanie z kiełbasą

ruloniki z mięsem

Owoce

jabłka

jabłko, imbir i cykoria

banany

bananowy sernik na zimno

figi

figi, bulgur i jeżyny

tosty z figami i ricottą

zapiekana focaccia z figami i kozim serem

mango

bita śmietana z mango i marakują

truskawki

sałatka truskawkowo-ogórkowa

tosty francuskie z mascarpone i truskawkami

maliny

owoce zapiekane z płatkami owsianymi

Resztki

colcannon z szynką i jarmużem

krokiety ryżowe

kuskus z indykiem albo kurczakiem

lazanie z kurczakiem i cebulą

łagodne, tradycyjne dodatki do golonki

sałatka ziemniaczana z wołowiną

sandwicz z pieczoną wieprzowiną

sandwicz z wołowiną

sandwicz z żeberkami wieprzowymi

węglowodany krzepią

Ryby i owoce morza

dorsz

dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche

krab

kulki krabowe

sałatka krabowo-melonowa z bazylią

łupacz

krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem

pikantny chowder z łupaczem

wędzony łupacz z soczewicą

wędzony śledź

grillowane śledzie, burak i tarty chrzan

wędzony śledź z sosem holenderskim

makrela

makrela z bulgurem i pomidorem

wędzona makrela i fasolka szparagowa

wędzona makrela z groszkiem i edamame

omułki

omułki z sercówkami i chorizo

krewetki

bagietki z krewetkami po wietnamsku

bazyliowe krewetki

krewetki, trawa cytrynowa i kokos

krewetki z chili i arbuzem

łosoś

łosoś z karczochami

łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną

makaron soba, łosoś i krewetki

paj z łososiem i ogórkiem

sardynki

sardynki, ziemniaki i piniole

kałamarnica

kałamarnica z fasolą i pomidorami

kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica

Warzywa

Korzeniowe

pikantna frittata z warzyw korzeniowych

placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym

szybkie pieczone warzywa

burak

burak z kiełbasą i rozmarynem

orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami

surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem

marchewka

bulgur z marchewką

krewetki, makaron i młoda marchewka

marchewka, czarna fasola i kolendra

marchewki w harissie

topinambur

zupa z topinamburów na kurczaku

pasternak

placki pasternakowe

ziemniaki

pieczone ziemniaki z chorizo i serem

sałatka ziemniaczana z wołowiną

ziemniaki biedaka

ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem

ziemniaki z gorgonzolą

ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem

ziemniaki zapiekane z kalafiorem i sosem serowym

rzepa

młode rzepy z pieczarkami i orzo

Strączkowe

bób

orecchiette z ricottą i bobem

steki z szynki, bób, gorczyca

fasola, soczewica i ciecierzyca

burgery ziołowe

karczochy z fasolką

labraks z estragonową fasolką

pieczone placki z ciecierzycy 

potrawka z czarnej fasoli i cebuli

soczewica po bolońsku

groszek

szynka z groszkiem

zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami

Zielenina

(dość) szybka zielona minestrone

zielona zupa jarzynowa

zupa pho z pieczonym kurczakiem

szparagi

cannelloni ze szparagami

jagnięcina ze szparagami

rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem

brokuły

kurczak z orzechami nerkowca i brokułami

ziemniaki, szpek i brokuliki

kapusta

czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem

jarmuż

colcannon z szynką i jarmużem

zapiekanka z jarmużu i migdałów

por

kurczak z fenkułem i porem

pieczona barwena z fenkułem i porami

Cała reszta

bakłażan

bakłażan z ciecierzycą

bakłażan z serem paneer

curry bakłażanowe

groch z bakłażanem

ryż z pieczonymi warzywami

cukinia

cukinie i gremolata z boczkiem

zapiekanka z kabaczka

ogórek

aromatyczna wieprzowina z ogórkiem

sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty

sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem

ziołowe sajgonki

grzyby

pikantne pieczarki na chlebku naan

szalotki z grzybami zapiekane w cieście

kukurydza

paj kukurydziany z chrupiącą panierką

sałatka z kukurydzy, boczku i natki

pomidor

bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar

kuskus z warzywami i harissą

makaron z pomidorami i bazylią

pomidorowa focaccia

pomidory, ogórek i anchois

pomidory zapiekane pod panierką z anchois

wiśnie, pomidory i salami

W jedzeniu, które chwyta się w dłoń, jest coś osobistego. Tej intymności nie daje zimna stal noża i widelca ani nawet drewniane pałeczki. Fizyczny kontakt z jedzeniem odczujemy, biorąc do ręki sandwicz albo wrap (pszenną bułeczkę oprószoną mąką; kawałek gorącego, świeżo usmażonego placka, który brudzi palce węglowym pyłem; chłodny, wilgotny papier ryżowy). To sposób dobrze znany kulturom, w których od wieków je się palcami.

Najwygodniej owinąć coś w ciasto. Dzięki temu nie oparzymy się i nie nabrudzimy. Może to być kromka chleba na zakwasie, chrupiąca bagietka z popękaną skórką, bułka oprószona mąką, pomarszczony naleśnik, rożek albo placek z ciasta, chrupkie żytnie pieczywo lub cienki, elastyczny papier ryżowy. Przyjemność jedzenia płynie nie tylko z zawartości, ale też z samego opakowania: ciepłego, trochę nasiąkniętego sosem.

Czasami sandwicz przybiera formę precyzyjnie wyciętego trójkącika, a czasami grubej kanapki z boczkiem wielkości rozpostartej dłoni. Chleb z dodatkami bywa dziełem sztuki lub dziełem przypadku. Jednak domowy sandwicz – starannie przemyślany czy sklecony od niechcenia – to zazwyczaj strzał w dziesiątkę. Wieprzową tuszonkę z chlebem na zakwasie, kozi ser na kromce chleba z orzechami włoskimi lub biały, pszenny chleb z boczkiem zabrałbym na bezludną wyspę i zawsze o nich myślę, robiąc zakupy. Przeważnie jednak robię kanapki w nieco bardziej dowolny sposób, w związku z czym jadłem już chleb na zakwasie z konserwową wołowiną i drożdżową bułeczkę z serem caerphilly (notabene jedno i drugie dobre).

Wiem z doświadczenia, że do miękkiego nadzienia pasuje chrupiące opakowanie i na odwrót. Jedwabisty papier ryżowy współgra z farszem z chrupiącego ogórka i marchewki, a wędzony łosoś z miękkim, kremowym twarogiem stanowi idealne wypełnienie ciągnących bajgli. To również wyjaśnia, dlaczego dojrzały brie tak bosko smakuje z chrupiącą bagietką.

Z kolei do sandwiczy niezbędne jest jakieś smarowidło. Może to być po prostu strużka oliwy lub bardziej wyszukany majonez ziołowy. Coś ostrzejszego (musztarda, chrzan lub wasabi) albo łagodnego, jak kremowy twarożek. Oczywiście taki dodatek – masło, hummus, miękkie awokado, kozi twarożek, majonez, patum peperium, dżem, miód, masło fistaszkowe – musi pasować do nadzienia, ale mamy tu duże pole do eksperymentów. Moim zdaniem wasabi jest idealne do wędzonego łososia, a majonez do chrupiącego wędzonego boczku. Szukajmy zadowalających zestawień. Przygotowanie sandwicza nie wymaga szczególnej precyzji, jednak niedbałość nie jest wskazana.

Muszę wspomnieć o burgerze. Mięsny kotlet w bułce od dawna przyciąga naszą uwagę, poczynając od Big Maca, a kończąc na wszechobecnych dziś burgerach z wołowiny najlepszej jakości. Burgery przeważnie są wołowe lub wołowo-wieprzowe, ale ja robię je także z jagnięciny, często z kminem i miętą, a czasami z surowych kiełbasek, fasoli lub tartych warzyw aromatyzowanych gorczycą. Mięso może być bez dodatków albo delikatnie doprawione, można też wykorzystać całą baterię przypraw. Każdy sposób ma swoje zalety.

Sandwicze częściej robimy dla siebie niż dla innych. Wybór pieczywa i dodatków należy więc do nas. Nie ma żadnych reguł. Niezbyt świeży chleb można opiec; dodatki mogą być klasyczne (cheddar z gęstym czatnejem; pieczeń wołowa z chrzanem), niekonwencjonalne (łosoś i wasabi; grillowany boczek i kozi ser; brzoskwinia i czarny pieprz), a nawet zupełnie zdumiewające. Kanapki można zapiec w tosterze lub podsmażyć na patelni z odrobiną masła. Zjeść na gorąco z ciągnącymi się nitkami sera lub na zimno, z lodowatymi rzodkiewkami, ogórkiem i sałatą lodową, chrupiącą jak potłuczone szkło.

Otwarta kanapka wymaga więcej zachodu. Dodatki mogą być bardziej kuszące niż te uwięzione pomiędzy dwiema kromkami pieczywa, może ich też być więcej. Jednak często trzeba sięgnąć po nóż i widelec, które osłabiają tak pożądane, choć nie niezbędne wrażenia dotykowe. Otwarta kanapka – żółtawe liście sałaty masłowej, wędzony pstrąg, koperkowy majonez i ogórek na żytnim chlebie – to jedna z pierwszych propozycji, o których pisałem na Twitterze. Ciągle jest najchętniej wybierana na letni lunch.

Wciąż trzymam się wielu przepisów na sandwicze z mojej pierwszej książki Real Fast Food: cienkie plasterki zimnej pieczeni wieprzowej z solą morską, pokruszona chrupiąca skórka wieprzowa i majonez; chleb z pastą anchois i camembertem, opieczony, aż ser się rozpłynie; boczek między dwiema kromkami tostowego białego chleba; nawet pita z resztkami pieczonych ziemniaków, garam masalą i bazyliowym winegretem, którą polecam każdemu, kto uwierzy, że warto jej spróbować.

Każdy ma swoje ulubione kanapki. Domowy sandwicz to niezawodny druh. Jedzenie trzymane w dłoni naprawia nasze błędy, odmieniając na krótko zły świat. Oto kilka moich ulubionych, od najprostszego po najbardziej ekstrawagancki, które od lat podnoszą mnie na duchu.

Pieczona cukinia z fetą

Pokrój małe cukinie wzdłuż na plastry – dłuższe lepiej pociąć w poprzek – a następnie rozłóż je na małej blasze. Obtocz w oliwie, soli, pieprzu i niewielkiej ilości rozgniecionego czosnku. Piecz, aż będą miękkie i słodkie. Posyp pokruszoną fetą, a potem włóż do chrupiących bułeczek lub podaj ciepłe na kanapce.

Pieczone warzywa, majonez czosnkowy. Ciepły, słodki aromat bazylii

Bakłażany, pomidory i cukinie pokrój na plastry, obtocz je w dużej ilości oliwy, dopraw obficie czosnkiem, czarnym pieprzem, solą i drobno posiekanym rozmarynem. Piecz, aż wszystko będzie bardzo miękkie. Posiekaj garść listków bazylii, dodaj je do majonezu i wymieszaj trzepaczką z porcją czosnkowego sosu z blachy do pieczenia. Nie ubijaj za długo, żeby sos się nie rozwarstwił. Posmaruj majonezem bazyliowym kromkę świeżego chleba z chrupiącą skórką i nałóż warzywa.

Węglowodany krzepią

Pokrój kilka młodych ziemniaków na grube talarki. Podsmaż je na maśle z dodatkiem oleju, aż będą delikatnie chrupiące i rumiane. Posmaruj kromkę chleba grubą warstwą majonezu i nałóż gorące ziemniaki (lubię je posypać posiekanym koperkiem).

Po włosku

Cieniutkie jak papier plastry suszonej szynki i miękkie, oprószone mąką pszenne ciabatty. Chętnie wsuwam do nich jeden lub dwa listki bazylii. Można posmarować przekrojoną ciabattę oliwą, bo pieczywa z taką ilością dziurek nie da się posmarować niczym innym.

Burger śniadaniowy

kiełbaski, wędzony boczek, bajgle, pomidory, ser

Rozetnij skórkę 3 ziołowych kiełbasek, wyjmij mięso i przełóż do miski. Posiekaj 75 g wędzonego boczku, wymieszaj z mięsem z kiełbasek, sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona, po czym zrób dwa spore burgery.

Usmaż je na średnim ogniu na nieprzywierającej patelni z niewielką ilością oleju. W czasie smażenia odwróć burgery kilka razy, aż będą kleiste, jakby pokryte marmitem.

Przekrój i opiecz 2 bajgle. Na dolnych połówkach połóż po 2 plastry dużego, dojrzałego pomidora i burgery, dodaj po kilka plasterków sera o interesującym smaku i wstaw na krótko pod rozgrzany grill, aż ser się stopi. Przykryj pozostałymi połówkami bajgli.

2 porcje. Miękka bułka. Ziołowa kiełbaska. Wędzony boczek. Stopiony ser. Udanego weekendu.

Treść dostępna w pełnej wersji eBooka.

Indeks

A

anchois

anchois, grzanki z oliwkami i bazylią, sałatka na pełnię lata

anchois, penne, bułka

ciecierzyca z anchois

kulki krabowe z anchois i limonką

pomidory, ogórek i anchois

pomidory zapiekane pod panierką z anchois

słona przystawka

złocista brukiew, zielony koperek i trochę ryby

arbuz

krewetki z chili i arbuzem

awokado

jajecznica z salsą

sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado

sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty

ziołowe placki z ricottą

B

bajgle

bajgiel

burger śniadaniowy

miękki, lśniący bajgiel, śmietankowa pasta z wędzonej ryby

pasta z chorizo

twarożek śmietankowy, wędzony łosoś

bakłażany

bakłażan, orzo i bazylia

bakłażan z ciecierzycą

bakłażan z fetą zapiekany w cieście

bakłażan z serem paneer

bakłażany w pikantnym sosie pomidorowym

curry bakłażanowe

frittata z bakłażanem i tymiankiem

groch z bakłażanem

pieczona ryba z bakłażanami

pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii

ryż z pieczonymi warzywami

spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną

banany

bananowy sernik na zimno

banany, jogurt, bita śmietana

barwena

pieczona barwena z fenkułem i porami

pieczona ryba z bakłażanami

bataty

bataty i pikantne kiełbaski

chorizo i purée z batatów

sardynki, bataty, chrupiące orzechy

bezy

bita śmietana z mango i marakują

boczek

burger śniadaniowy

cukinie i gremolata z boczkiem

fasola z boczkiem

jajecznica na boczku

kapusta na ciepło ze śmietankowym dressingiem; chrupiący boczek

krewetki, boczek, ciemny tost

kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja

kurczak z boczkiem i majonezem z dodatkiem chili i kolendry

makrela w boczku

paj kukurydziany z chrupiącą panierką

ragù z wątróbki i boczku

sałatka z kukurydzy, boczku i natki

słodkie omułki, chrupiący wędzony boczek

soczewica ze złocistą cebulą, wędzony boczek, crème fraîche

szparagi, boczek, parmezan

wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta

zapiekane spaghetti

ziemniaki zapiekane z boczkiem

ziemniaki z gorgonzolą

bób

(dość) szybka zielona minestrone

kuskus z golonką i bobem

orecchiette z ricottą i bobem

pikantny zielony ryż

steki z szynki, bób, gorczyca

zielona zupa jarzynowa

bresaola

sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem

brokuły

bulion z miso na grillowanym kurczaku

kurczak z orzechami nerkowca i brokułami

ziemniaki, szpek i brokuliki

brukiew

złocista brukiew, zielony koperek i trochę ryby

brukselka

brukselka, kiełbasa i ziemniaki

bruschetta

bruschetta z jarmużem

bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar

bruschetta z tuńczykiem i pomidorem

bulgur

bulgur z marchewką

figi, bulgur i jeżyny

makrela z bulgurem i pomidorem

bułeczki drożdżowe

bułeczki drożdżowe, jajka na szynce

bułeczki drożdżowe, ser, jajka w koszulkach

wędzony śledź z sosem holenderskim

zapiekanka z serem pleśniowym

buraki

burak z kiełbasą i rozmarynem

grillowane śledzie, burak i tarty chrzan

orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami

pikantna frittata z warzyw korzeniowych

surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem

burgery

burger bożonarodzeniowy

burger drobiowy z cytryną i estragonem

burger jerk

burger śniadaniowy

burger z kaczej piersi

burger z kaszanką; kaszanka, pszenne bułeczki

burgery z chorizo

burgery z ricottą

burgery ziołowe

charakterny burger

pory na maśle i burger z kurczaka

sycący burger z gorgonzolą

C

cebula

bulion cebulowy na skrzydełkach

grillowana kaczka i czerwone cebule

karmelizowana cebula, parmezan, kapary

klasyczne kiełbaski z purée

pomidory, smażone cebulki i stek

potrawka z czarnej fasoli i cebuli

purée z serem i dymką

rumbledethumps

ryż z pieczonymi warzywami

sandwicz z cebulą, marmoladą z pigwy i serem pleśniowym

sandwicz ze słodką duszoną cebulą i kiełbasą

skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi

soczewica ze złocistą cebulą, wędzony boczek, crème fraîche

szalotki z grzybami zapiekane w cieście

szybkie pieczone warzywa

tost z cebulą duszoną na smalcu wołowym i stopionym serem

tradycyjna kiełbaska, purée jak chmurka, słodki sos cebulowy

wątróbka jagnięca, cebula i pecorino

zapiekanka z ziemniakami zasmażanymi z cebulą

ziemniaki biedaka

chałka

tosty francuskie z czekoladą

tosty francuskie z mascarpone i truskawkami

tosty z owocami i bitą śmietaną

chlebek pita

labneh z miętą w chlebku pita

chorizo

bataty i pikantne kiełbaski

burgery z chorizo

chorizo i purée z batatów

chorizo z ziemniakami

czerwone chorizo, słodkie omułki, trochę wermutu

fasola pinto, chorizo i tortille

omułki z sercówkami i chorizo

pasta z chorizo

pieczone ziemniaki z chorizo i serem

pikantna kiełbaska, miękka bułka

rdzawy bulion, jędrna biała ryba

sandwicz z mozzarellą i chorizo

ziemniaki, rdzawe chorizo, zielenina

chowder

chowder z porem i sercówkami

kukurydza i łupacz; oszukany chowder

pikantny chowder z łupaczem

chrzan

grillowane śledzie, burak i tarty chrzan

pasternak z chrzanem

pieczony gulasz pod selerową skorupką

ciabatta

bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar

burgery z ricottą

sandwicz po włosku

sandwicz z mozzarellą i bazylią

sandwicz z mozzarellą i chorizo

sandwicz z żeberkami wieprzowymi

wędzona makrela z groszkiem i edamame

ciastka

herbatniki owsiane z kremem cytrynowym

ciecierzyca

bakłażan z ciecierzycą

ciecierzyca z anchois

ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak

curry z bakłażanem i ciecierzycą

fasola z boczkiem

kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja

pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa

pieczone placki z ciecierzycy

sycąca ciecierzyca

warzywa, ciecierzyca i pasta bazyliowa

colcannon

colcannon z szynką i jarmużem

coppa

kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa

cukinia

cukinie i gremolata z boczkiem

(dość) szybka zielona minestrone

makaron z cukinią i cytryną

pieczarki i cukinie, zielone i sycące

pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii

polędwica, czosnek i cukinia

sandwicz z pieczoną cukinią i fetą

wędzony śledź, cukinia, koperek

curry

curry bakłażanowe

curry z bakłażanem i ciecierzycą

cydr

kurze udka duszone w cydrze

prosiak z figą

cykoria

cykoria z winogronami, miodem i musztardą

jabłko, imbir i cykoria

łagodne, tradycyjne dodatki do golonki

cytrynowa trawa

bagietka ze smażonym kurczakiem

bagietki z krewetkami po wietnamsku

krewetki, trawa cytrynowa i kokos

szybka zupa rakowa

zielona zupa jarzynowa

cytrynowy krem

herbatniki owsiane z kremem cytrynowym

cytryny

burger drobiowy z cytryną i estragonem

dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche

kurczak grillowany z cytrusami i chili

kurczak z tymiankiem i solą morską, masło, cytryna

kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica

łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną

makaron z cukinią i cytryną

spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną

czarna fasola

marchewka, czarna fasola i kolendra

potrawka z czarnej fasoli i cebuli

czekolada

bananowy sernik na zimno

markizy lodowe

owoce zapiekane z płatkami owsianymi

tirlamisu

tosty francuskie z czekoladą

czerwone pomarańcze

kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa

karkówka z czerwoną pomarańczą

czosnek

chrupiące skrzydełka, majonez czosnkowy

filety z piersi, czosnek, tymianek, słodka glazura z muskatu

grillowane krewetki, majonez czosnkowy

jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor

jagnięcina z czarnym czosnkiem i oliwkami

karczochy smażone w głębokim tłuszczu, majonez czosnkowy

kurczak z czarnym czosnkiem i migdałami

kurczak z czosnkiem, szalotkami, masłem i tartą bułką

kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami

łosoś, szpinak, czosnek

łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną

pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa

pieczone warzywa, majonez czosnkowy

polędwica, czosnek i cukinia

słodki pieczony czosnek, miękkie masło, francuska bagietka

szparagi, czosnek, sos sojowy

D

dal

groch, przyprawy i pomidor

dania duszone

ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak

czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem

gotowany królik z marchewką i makaronem orzo

jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor

jagnięcina, rozmaryn i crème fraîche

jagnięcina ze szparagami

królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana

królik w ziołach

kurczak, anyżkowe zioła, śmietana, ocet estragonowy

kurczak à la stroganow

kurczak w śmietanie z korniszonami

kurczak z fenkułem i porem

kurze udka duszone w cydrze

kurze udka, złocista skórka, zioła, cytryna

potrawka z czarnej fasoli i cebuli

desery

bananowy sernik na zimno

banany, jogurt, bita śmietana

bita śmietana z mango i marakują

herbatniki owsiane z kremem cytrynowym

maliny z kremówką

markizy lodowe

owoce zapiekane z płatkami owsianymi

pannetone z jeżynami

pieczone jabłka z marakują

sałatka truskawkowo-ogórkowa

tirlamisu

tosty francuskie z czekoladą

tosty francuskie z mascarpone i truskawkami

tosty z figami i ricottą

tosty z owocami i bitą śmietaną

winny kompot z jeżyn

dorsz

dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche

dorsz z soczewicą

paj z łososiem i ogórkiem

rdzawy bulion, jędrna biała ryba

drobna biała fasolka

cannellini, zielone zioła, oliwa

kaczka z fasolką

karczochy z fasolką

pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa

pieczone placki z ciecierzycy

pikantne pieczone kurczę, kremowe purée z fasoli

purée z fasolki, masło i przyprawy, ciepłe chlebki naan

sardynki na późną kolację

wędzony łupacz z grzybami w śmietanie

drobna zielona fasolka

burgery ziołowe

(dość) szybka zielona minestrone

flażoletka, zielone zioła, oliwa

labraks z estragonową fasolką

dynia

dynia z chili i pomarańczą

korzenne jajka z dynią

pistacje, dynia, pestki

dżem pomarańczowy

kurczak pomarańczowy

E

edamame (młoda soja)

szybki smażony ryż

wędzona makrela z groszkiem i edamame

F

fasola mung

burgery ziołowe

fasola pinto

fasola pinto, chorizo i tortille

pieczone placki z ciecierzycy

fasola półksiężycowata

burgery ziołowe

fasola z boczkiem

kałamarnica z fasolą i pomidorami

kiełbaski z Tuluzy, purée z fasoli

pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa

wędzone śledzie, fasola i śmietana

fasolka szparagowa

kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa

wędzona makrela i fasolka szparagowa

fenkuł

kurczak z fenkułem i porem

kuskus z golonką i bobem

kuskus z serem i jabłkiem

pieczona barwena z fenkułem i porami

sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty

surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem

feta

bakłażan z fetą zapiekany w cieście

feta, soczewica, oliwa

feta z ogórkiem

grillowana jagnięcina z miętową fetą

groszek z serem

jabłko, imbir i cykoria

kuskus z pomidorami, fetą, octem balsamicznym i bazylią

labneh z miętą w chlebku pita

sandwicz z pieczoną cukinią i fetą

figi

boczek, pistacje i figi

figi, bulgur i jeżyny

prosiak z figą

ser pleśniowy, figi i bagietka

tosty z figami i ricottą

zapiekana focaccia z figami i kozim serem

focaccia

pomidorowa

zapiekana z figami i kozim serem

frittata

z bakłażanem i tymiankiem

z kaszanki

z kozim serem

ze szparagami i estragonem

pikantna z warzyw korzeniowych

G

gorgonzola

gorgonzola, makaron, trochę oliwy

sycący burger z gorgonzolą

zapiekanka z serem pleśniowym

ziemniaki z gorgonzolą

granat

kuskus z indykiem albo kurczakiem

pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą

pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu

gremolata

cukinie i gremolata z boczkiem

pomidorowa gremolata

groch

groch, przyprawy i pomidor

groch z bakłażanem

groszek śnieżny

wołowina z miso i wasabi

gruszki

kotlety wieprzowe; gruszka, orzech włoski, szalotka, wermut

słodkie kotlety wieprzowe, szkliste gruszki

grzyby

bucatini z suszonymi prawdziwkami

jesienna jagnięcina z pieczarkami i śmietaną

kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa

kurczak z prawdziwkami i marsalą

kurze udka duszone w cydrze

młode rzepy z pieczarkami i orzo

orkiszowe risotto

pieczarki i cukinie, zielone i sycące

pikantne pieczarki na chlebku naan

pikantny zielony ryż

placki ziemniaczane z grzybami

ragù z wątróbki i boczku

rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem

słona przystawka

spaghetti z pieczarkami

szalotki z grzybami zapiekane w cieście

szybki sos

wędzony łupacz z grzybami w śmietanie

wołowina z miso i wasabi

zapiekanka z kabaczka

ziemniaki, wyraziste borowiki, cytrynowy wigor

grzyby enoki

bulion wołowy z miso i grzybami

wołowina z miso i wasabi

H

harissa

jagnięcina z harissą i sezamem

kuskus z warzywami i harissą

marchewki w harissie

herbatniki

bananowy sernik na zimno

herbatniki owsiane z kremem cytrynowym

markizy lodowe

I

indyk

burger bożonarodzeniowy

kuskus z indykiem

lazanie z indykiem i cebulą

J

jabłka

bułka z wieprzowiną i jabłkiem

czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem

jabłko, imbir i cykoria

kaszanka, puszyste ziemniaki i jabłka

kuskus z serem i jabłkiem

orkisz z wieprzowiną

pieczone jabłka z marakują

sandwicz z chrupiącą skórką wieprzową

szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka

wieprzowina z jabłkami i syropem klonowym

jagnięcina

golonka jagnięca; głębia porto

golonka jagnięca; wersja prowansalska

golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi

grillowana jagnięcina z miętową fetą

jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor

jagnięcina, musztarda i panierka

jagnięcina, rozmaryn i crème fraîche

jagnięcina i pory

jagnięcina po etiopsku

jagnięcina z czarnym czosnkiem i oliwkami

jagnięcina z harissą i sezamem

jagnięcina z jogurtem i kurkumą

jagnięcina z pistacjami i tapenadą

jagnięcina z pistou

jagnięcina z wasabi i panko

jagnięcina z za’atarem i oliwkami

jagnięcina ze szparagami

jesienna jagnięcina z pieczarkami i śmietaną

kotlety jagnięce z gorczycą i kokosem

pierś jagnięca z pieca

pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem

pulpeciki jagnięce z miętą i sułtankami; chrupiące piniole

pulpeciki z jagnięciny

jajka

bakłażan z fetą zapiekany w cieście

bułeczki drożdżowe, jajka na szynce

bułeczki drożdżowe, ser, jajka w koszulkach

frittata z bakłażanem i tymiankiem

frittata z kaszanki

frittata z kozim serem

frittata ze szparagami i estragonem

jajecznica na boczku

jajecznica z salsą

jajecznica z wędzonym łososiem

jajecznica ze szparagami i krewetkami

jajecznica ze szpinakiem i parmezanem

jajka w koszulkach z ziołami na maśle

korzenne jajka z dynią

omlet z wędzonym łososiem i wasabi

pieczone topinambury, orzechy włoskie i jajko

pikantna frittata z warzyw korzeniowych

pikantna jajecznica

racuchy kukurydziane

szalotki z grzybami zapiekane w cieście

szybki smażony ryż

wędzony śledź z sosem holenderskim

ziemniaczana tortilla Jamesa

ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem

ziołowe placki z ricottą

jarmuż

bruschetta z jarmużem

colcannon z szynką i jarmużem

krokiety ziemniaczane z jarmużem

smalec, jarmuż i jałowiec

zapiekanka z jarmużu i migdałów

zupa miso z wołowiną i jarmużem

jeżyny

figi, bulgur i jeżyny

pannetone z jeżynami

tosty z owocami i bitą śmietaną

winny kompot z jeżyn

jogurt

banany, jogurt, bita śmietana

grillowana jagnięcina z miętową fetą

jagnięcina z jogurtem i kurkumą

kuskus z indykiem albo kurczakiem

labneh z miętą w chlebku pita

pieczone placki z ciecierzycy

pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem

pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu

wieprzowina z gorczycą i jogurtem

ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem

K

kabaczek

zapiekanka z kabaczka

kaczka

kaczka z fasolką

konfitowana kaczka z selerem

burger z kaczej piersi

grillowana kaczka i czerwone cebule

kalafior

krem kalafiorowy z omułkami

ziemniaki zapiekane z kalafiorem i sosem serowym

kalarepa

kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa

kałamarnica

kałamarnica, kiełki groszku, rukola

kałamarnica z fasolą i pomidorami

kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica

nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon

kapusta

czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem

kapusta na ciepło ze śmietankowym dressingiem; chrupiący boczek

krab, kapusta, yuzu

kurczak w ras el hanout z orkiszem

rumbledethumps

surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią

wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta

kapusta czerwona

czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem

krab, kapusta, yuzu

surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią

karczochy

karczochy smażone w głębokim tłuszczu, majonez czosnkowy

karczochy z fasolką

łosoś z karczochami

kaszanka

burger z kaszanką; kaszanka, pszenne bułeczki

frittata z kaszanki

kaszanka, puszyste ziemniaki i jabłka

kawa

tirlamisu

kiełbaski

burak z kiełbasą i rozmarynem

burger śniadaniowy

kiełbaski, purée i sos pomidorowy

kiełbaski z Tuluzy, purée z fasoli

klasyczne kiełbaski z purée

lazanie z kiełbasą

ruloniki z mięsem

sandwicz z kiełbasą i serem

sandwicz ze słodką duszoną cebulą i kiełbasą

tradycyjna kiełbaska, purée jak chmurka, słodki sos cebulowy

kiełki fasoli mung

bagietka ze smażonym kurczakiem

polędwiczka wieprzowa, sos ponzu

pieczony kurczak satay

zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu

kiełki groszku

kałamarnica, kiełki groszku, rukola

szynka z groszkiem

klementynki

pieczone placki z ciecierzycy

skrzydełka, cytrus z ogniem

klonowy syrop

kurczak, jasny sos sojowy, wędzone płatki chili, ciepło syropu klonowego

owoce zapiekane z płatkami owsianymi

wieprzowina z jabłkami i syropem klonowym

kokos

krewetki, trawa cytrynowa i kokos

kotlety jagnięce z gorczycą i kokosem

zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu

korniszony

charakterny burger

kurczak w śmietanie z korniszonami

wędzone małże, ogórki konserwowe

wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy

kotleciki rybne

kotleciki rybne po tajsku

kotleciki z makreli

krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem

wędzony śledź, cukinia, koperek

kozi ser

frittata z kozim serem

groszek z serem

kozi ser, soczewica, oliwa

zapiekana focaccia z figami i kozim serem

kozi twaróg

labneh z miętą w chlebku pita

placki pasternakowe

krab

kotleciki rybne po tajsku

krab, kapusta, yuzu

kulki krabowe

sałatka krabowo-melonowa z bazylią

zapiekanka makaronowo-krabowa z sosem serowym

krewetki

bagietki z krewetkami po wietnamsku

bazyliowe krewetki

brązowe krewetki, linguine, koperek

grillowane krewetki, majonez czosnkowy

jajecznica ze szparagami i krewetkami

krewetki, boczek, ciemny tost

krewetki, chrupiąca sałata i miso

krewetki, makaron i młoda marchewka

krewetki, ogórek, koperek i chleb na zakwasie

krewetki, trawa cytrynowa i kokos

krewetki z chili i arbuzem

makaron soba, łosoś i krewetki

paj z łososiem i ogórkiem

smażone krewetki, sos pomidorowy

zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami

królik

gotowany królik z marchewką i makaronem orzo

królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana

królik w ziołach

kukurydza

kukurydza i łupacz; oszukany chowder

paj kukurydziany z chrupiącą panierką

racuchy kukurydziane

sałatka z kukurydzy, boczku i natki

kukurydza prażona

popcorn ze skórką kurczaka

kurczak

bagietka ze smażonym kurczakiem

bulion cebulowy na skrzydełkach

bulion z miso na grillowanym kurczaku

bułki z kurczakiem w chili

burger drobiowy z cytryną i estragonem

chrupiąca, złota skórka z kurczaka, delikatna zielona sałata, płatki soli

chrupiące skrzydełka, majonez czosnkowy

ciemny sos sojowy i złocisty miód, żar chili

filety z piersi, czosnek, tymianek, słodka glazura z muskatu

klarowny bulion drobiowy z makaronem

kurczak, anyżkowe zioła, śmietana, ocet estragonowy

kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja

kurczak, jasny sos sojowy, wędzone płatki chili, ciepło syropu klonowego

kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa

kurczak, przyprawy korzenne, słodko-pikantne morele

kurczak, rukola, kuskus

kurczak grillowany z cytrusami i chili

kurczak à la stroganow

kurczak pomarańczowy

kurczak prawie satay

kurczak w papryce i musztardzie

kurczak w ras el hanout z orkiszem

kurczak w sherry z migdałami

kurczak w sosie sojowym

kurczak z boczkiem i majonezem z dodatkiem chili i kolendry

kurczak z czarnym czosnkiem i migdałami

kurczak z czosnkiem, szalotkami, masłem i tartą bułką

kurczak z fenkułem i porem

kurczak z majonezem ziołowym, rzodkiewką i ogórkiem

kurczak z miso

kurczak z orzechami nerkowca i brokułami

kurczak z pancettą i musztardą

kurczak z pomarańczą i octem sherry

kurczak z prawdziwkami i marsalą

kurczak z prosciutto, crème fraîche i estragonem

kurczak z sałatką ziemniaczaną

kurczak z sezamem i mirinem

kurczak z sosem pomidorowym i mozzarellą

kurczak z tymiankiem i solą morską, masło, cytryna

kurczę pieczone, ziołowy majonez

kurze udka duszone w cydrze

kurze udka, złocista skórka, zioła, cytryna

kuskus z kurczakiem

lazanie z kurczakiem i cebulą

lekkie ragù z kurczaka

musztarda, czatnej z mango, sos Worcestershire, sandwicz z pikantnym kurczakiem

niedzielny lunch z patelni

pieczony kurczak satay

piersi kurczaka z serem taleggio

piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą

piersi kurczaka, madera, kremówka

pikantne pieczone kurczę, kremowe purée z fasoli

popcorn ze skórką kurczaka

pory na maśle i burger z kurczaka

risotto z pieczonym kurczakiem, tymiankiem i parmezanem

rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem

sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado

skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi

skrzydełka kurczaka, sos katsu

skrzydełka, cytrus z ogniem

słodka, lepka marynata

szybki paj z kurczakiem

udka kurczaka, limonka i miód

zupa pho z pieczonym kurczakiem

zupa z topinamburów na kurczaku

kurek

aromat kardamonu, luksusowa śmietana

rdzawy bulion, jędrna biała ryba

kuskus

bazylia, piniole, czosnek, mozzarella i cytrynowe oliwki

kurczak, rukola, kuskus

kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica

kuskus z indykiem albo kurczakiem

kuskus z serem i jabłkiem

kuskus z warzywami i harissą

kuskus z ziołami i rukolą

pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą

pomidory, suszone pomidory, feta, ocet balsamiczny, bazylia

świnka z bobem

szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka

L

labneh

labneh z miętą w chlebku pita

labraks

labraks, pieczone ziemniaki

labraks z estragonową fasolką

lazanie

lazanie z kiełbasą

lazanie z kurczakiem lub indykiem

limonki

boczek z limonką i pieprzem syczuańskim

ciemny sos sojowy i złocisty miód, żar chili

jabłko, imbir i cykoria

kurczak grillowany z cytrusami i chili

udka kurczaka, limonka i miód

linguine

brązowe krewetki, linguine, koperek

lody

markizy lodowe

Ł

łosoś

jajecznica z wędzonym łososiem

kanapka z wędzonym łososiem

kotleciki rybne

łosoś, purée z zielonego groszku

łosoś, szpinak, czosnek

łosoś z karczochami

łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną

makaron soba, łosoś i krewetki

omlet z wędzonym łososiem i wasabi

paj z łososiem i ogórkiem

pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka

różowa ryba, pikantny sos

sandwicz z łososiem teriyaki

soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś

twarożek śmietankowy, wędzony łosoś

wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem

wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec

łupacz

krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem

kukurydza i łupacz; oszukany chowder

łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną

pikantny chowder z łupaczem

rdzawy bulion, jędrna biała ryba

wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta

wędzony łupacz z grzybami w śmietanie

wędzony łupacz z soczewicą

M

makaron

anchois, penne, bułka

aromatyczny bulion wołowy z makaronem

bakłażan, orzo i bazylia

boczek z limonką i pieprzem syczuańskim

brązowe krewetki, linguine, koperek

bucatini z suszonymi prawdziwkami

cannelloni ze szparagami

cudowne lekarstwo

gorgonzola, makaron, trochę oliwy

gotowany królik z marchewką i makaronem orzo

klarowny bulion drobiowy z makaronem

krewetki, makaron i młoda marchewka

królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana

lazanie z kiełbasą

lazanie z kurczakiem lub indykiem

lekkie ragù z kurczaka

makaron soba, łosoś i krewetki

makaron z cukinią i cytryną

makaron z pomidorami i bazylią

makaron z serem i porem

makaron z serem pleśniowym

młode rzepy z pieczarkami i orzo

nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon

orecchiette z ricottą i bobem

pieczeń wieprzowa, makaron

ragù z pora i sera caerphilly

ragù z wątróbki i boczku

rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem

soczewica po bolońsku

spaghetti z pieczarkami

spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną

stek z serem i tagliatelle

wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem

zapiekane spaghetti

zapiekanka makaronowo-krabowa z sosem serowym

zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu

zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki

ziołowe sajgonki

zupa pho z pieczonym kurczakiem

makaron soba

makaron soba, łosoś i krewetki

makaron udon

nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon

makrela

kotleciki z makreli

makrela w boczku

makrela z bulgurem i pomidorem

miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby

wędzona makrela, crème fraîche

wędzona makrela i fasolka szparagowa

wędzona makrela z groszkiem i edamame

zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki

maliny

maliny z kremówką

owoce zapiekane z płatkami owsianymi

tosty z owocami i bitą śmietaną

mandarynki

pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą

mango

bita śmietana z mango i marakują

szaszłyki z wieprzowiny i mango

marakuja

bita śmietana z mango i marakują

pieczone jabłka z marakują

marchewka

bulgur z marchewką

burak z kiełbasą i rozmarynem

golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi

gotowany królik z marchewką i makaronem orzo

krewetki, makaron i młoda marchewka

marchewka, czarna fasola i kolendra

marchewki w harissie

pikantna frittata z warzyw korzeniowych

pikantny zielony ryż

placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym

remulada do szynki

słodka, łagodnie doprawiona przystawka prawie do wszystkiego

słodka marchewka, rześka mięta

słodkie purée dla otuchy

soczewica po bolońsku

szybki smażony ryż

szybkie pieczone warzywa

marmolada z pigwy

sandwicz z cebulą, marmoladą z pigwy i serem pleśniowym

mascarpone

bajgiel

herbatniki owsiane z kremem cytrynowym

pannetone z jeżynami

tirlamisu

tosty francuskie z mascarpone i truskawkami

melon

sałatka krabowo-melonowa z bazylią

mięso z kiełbasek

boczek, pistacje i figi

brukselka, kiełbasa i ziemniaki

burger bożonarodzeniowy

klopsiki z kiełbasy z sosem musztardowo-śmietanowym

wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca

migdały

kurczak w sherry z migdałami

kurczak z czarnym czosnkiem i migdałami

kuskus, cytryny, migdały, kałamarnica

sałatka z kukurydzy, boczku i natki

zapiekanka z jarmużu i migdałów

minestrone

(dość) szybka zielona minestrone

mintaj

pikantna zupa rybna

miód

boczek z limonką i pieprzem syczuańskim

burger z kaczej piersi

ciemny sos sojowy i złocisty miód, żar chili

cykoria z winogronami, miodem i musztardą

sałatka truskawkowo-ogórkowa

skrzydełka kurczaka, sos katsu

słodka, lepka marynata

szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu

tosty z figami i ricottą

udka kurczaka, limonka i miód

wieprzowina, renklody i miód

zapiekana focaccia z figami i kozim serem

zupa pho z pieczonym kurczakiem

miso

bulion wołowy z miso i grzybami

bulion z miso na grillowanym kurczaku

krewetki, chrupiąca sałata i miso

kurczak z miso

prosta zupa miso na chwilę słabości

stek z miso

szaszłyki wieprzowe w miso

wołowina z miso i wasabi

zupa miso z wołowiną i jarmużem

morele

kurczak, przyprawy korzenne, słodko-pikantne morele

owoce zapiekane z płatkami owsianymi

pasztet z morelą

morszczuk

morszczuk, natka, śmietana

rdzawy bulion, jędrna biała ryba

mozzarella

kurczak z sosem pomidorowym i mozzarellą

kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami

mozzarella, bazylia i pomidor

mozzarella z pancettą i pomidorami

mozzarella z pieczonymi pomidorami i tymiankiem

panierowana smażona mozzarella

sandwicz z mozzarellą i bazylią

sandwicz z mozzarellą i chorizo

zapiekanka z kabaczka

N

naan (chlebek indyjski)

pikantne pieczarki na chlebku naan

purée z fasolki, masło i przyprawy, ciepłe chlebki naan

nowalijki

sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle

stek z zieleniną

zielona zupa jarzynowa

O

ogórek

aromatyczna wieprzowina z ogórkiem

feta z ogórkiem

krewetki, ogórek, koperek i chleb na zakwasie

kurczak z majonezem ziołowym, rzodkiewką i ogórkiem

paj z łososiem i ogórkiem

pikantna sezamowa jagnięcina z ogórkiem i jogurtem

pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu

pomidory, ogórek i anchois

przegrzebki, świeża chili

sałatka truskawkowo-ogórkowa

sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty

sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem

sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem

oliwki

anchois, grzanki z oliwkami i bazylią, sałatka na pełnię lata

kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami

jagnięcina z czarnym czosnkiem i oliwkami

jagnięcina z za’atarem i oliwkami

sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem

omułki

czerwone chorizo, słodkie omułki, trochę wermutu

krem kalafiorowy z omułkami

omułki z sercówkami i chorizo

pikantna zupa rybna

słodkie omułki, chrupiący wędzony boczek

wędzone małże, ogórki konserwowe

orkiszowa kasza

kurczak w ras el hanout z orkiszem

orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami

orkisz z wieprzowiną

orkiszowe risotto

placki z orkiszu, bazylii i ricotty

orzechy laskowe

tirlamisu

tosty francuskie z mascarpone i truskawkami

ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem

orzechy nerkowca

kurczak z orzechami nerkowca i brokułami

sardynki, bataty, chrupiące orzechy

słodka, łagodnie doprawiona przystawka prawie do wszystkiego

orzechy włoskie

kotlety wieprzowe; gruszka, orzech włoski, szalotka, wermut

kuskus z serem i jabłkiem

pieczone topinambury, orzechy włoskie i jajko

tosty z figami i ricottą

owoce jałowca

smalec, jarmuż i jałowiec

wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca

owocowa sałatka

sałatka truskawkowo-ogórkowa

P

paj

fasola pinto, chorizo i tortille

paj kukurydziany z chrupiącą panierką

paj z łososiem i ogórkiem

pieczony gulasz pod selerową skorupką

szybki paj z kurczakiem

pak choi (kapusta chińska)

zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu

krewetki, trawa cytrynowa i kokos

paluszki rybne

sandwicz z paluszkami rybnymi, zielony majonez ziołowy

pancetta

kurczak z pancettą i musztardą

mozzarella z pancettą i pomidorami

pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka

piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą

potrawka z czarnej fasoli i cebuli

szparagi, boczek, parmezan

żabnica z pancettą i sercówkami

paneer

bakłażan z serem paneer

panettone

pannetone z jeżynami

papryka

kotlety wieprzowe ze słodkim sosem paprykowo-czosnkowym

tost z pieczoną papryką

ziemniaki biedaka

pasternak

golonka jagnięca z warzywami korzeniowymi

kurczak, ciecierzyca, pasternak; zimowa kolacja

pasternak z chrzanem

pikantna frittata z warzyw korzeniowych

placki pasternakowe

placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym

szybkie pieczone warzywa

żółta chmura purée

pecorino

wątróbka jagnięca, cebula i pecorino

piniole

kuskus z bazylią, piniolami, czosnkiem, mozzarellą i cytrynowymi oliwkami

kuskus z ziołami i rukolą

pulpeciki jagnięce z miętą i sułtankami; chrupiące piniole

sardynki, ziemniaki i piniole

szynka z groszkiem

pistacje

boczek, pistacje i figi

jagnięcina z pistacjami i tapenadą

kuskus z indykiem albo kurczakiem

pistacje, dynia, pestki

placki warzywne

pieczony gulasz pod selerową skorupką

placki pasternakowe

placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym

placki ziemniaczane i mięsne soki

placki ziemniaczane z grzybami

pleśniowy ser

czerwona kapusta z serem pleśniowym i jabłkiem

gorgonzola, makaron, trochę oliwy

makaron z serem pleśniowym

młode ziemniaki, ser pleśniowy

sandwicz z cebulą, marmoladą z pigwy i serem pleśniowym

ser pleśniowy, figi i bagietka

surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią

sycący burger z gorgonzolą

zapiekanka z serem pleśniowym

płatki owsiane

herbatniki owsiane z kremem cytrynowym

owoce zapiekane z płatkami owsianymi

pomarańcze

dynia z chili i pomarańczą

kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa

karkówka z czerwoną pomarańczą

kurczak z pomarańczą i octem sherry

pomidory

bakłażany w pikantnym sosie pomidorowym

bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar

bruschetta z tuńczykiem i pomidorem

burger śniadaniowy

ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak

groch, przyprawy i pomidor

jagnięcina, czosnek, papryka i pomidor

jajecznica z salsą

kałamarnica z fasolą i pomidorami

kiełbaski, purée i sos pomidorowy

kurczak z sosem pomidorowym i mozzarellą

kuskus z pomidorami, fetą, octem balsamicznym i bazylią

kuskus z warzywami i harissą

makaron z pomidorami i bazylią

makrela z bulgurem i pomidorem

mozzarella, bazylia i pomidor

mozzarella z pancettą i pomidorami

mozzarella z pieczonymi pomidorami i tymiankiem

orkisz z pomidorami i pieczonymi burakami

pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii

placki warzywne z pikantnym sosem pomidorowym

pomidorowa focaccia

pomidorowa gremolata

pomidory, karczochy, bazyliowe grzanki

pomidory, smażone cebulki i stek

pomidory zapiekane pod panierką z anchois

smażone krewetki, sos pomidorowy

sos pomidorowy z chili do steku

wiśnie, pomidory i salami

pomidory suszone

burgery z ricottą

fasola pinto, chorizo i tortille

kuskus z pomidorami, fetą, octem balsamicznym i bazylią

porto

golonka jagnięca; głębia porto

pory

chowder z porem i sercówkami

(dość) szybka zielona minestrone

jagnięcina i pory

krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem

kurczak z fenkułem i porem

makaron z serem i porem

pieczona barwena z fenkułem i porami

pory na maśle i burger z kurczaka

ragù z pora i sera caerphilly

prawdziwki

bucatini z suszonymi prawdziwkami

kurczak z prawdziwkami i marsalą

szalotki z grzybami zapiekane w cieście

szybki sos

ziemniaki, wyraziste borowiki, cytrynowy wigor

prosciutto

kurczak z prosciutto, crème fraîche i estragonem

piersi kurczaka z serem taleggio

provolone

bułeczki drożdżowe, jajka na szynce

stek z serem i tagliatelle

przegrzebki

przegrzebki, świeża chili

przegrzebki z soczewicą

pstrąg

pstrąg w miękkiej bułce

wędzony pstrąg, wasabi

R

rabarbar

bulion na żeberkach z rabarbarem

racuchy

racuchy kukurydziane

rak

szybka zupa rakowa

ras el hanout

kurczak, przyprawy korzenne, słodko-pikantne morele

kurczak w ras el hanout z orkiszem

renklody

wieprzowina, renklody i miód

ricotta

burgery z ricottą

orecchiette z ricottą i bobem

placki z orkiszu, bazylii i ricotty

pomidorowa focaccia

sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty

tosty z figami i ricottą

ziołowe placki z ricottą

rillettes

pasztet z morelą

wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy

risotto

masło, ryż, trochę zupy i garść natki

orkiszowe risotto

risotto z pieczonym kurczakiem, tymiankiem i parmezanem

rodzynki

bajgiel

golonka jagnięca; głębia porto

pulpeciki jagnięce z miętą i sułtankami; chrupiące piniole

rukiew wodna

sałatka ziemniaczana z wołowiną

zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami

rukola

kałamarnica, kiełki groszku, rukola

kurczak, rukola, kuskus

kuskus z ziołami i rukolą

sałatka ziemniaczana z wołowiną

ryby

bruschetta z tuńczykiem i pomidorem

dorsz lub przegrzebki z soczewicą

dorsz z cytryną, estragonem i crème fraîche

filety z kurka, aromat kardamonu, luksusowa śmietana

grillowane śledzie, burak i tarty chrzan

kanapka z wędzonym łososiem

kukurydza i łupacz; oszukany chowder

labraks, pieczone ziemniaki

labraks z estragonową fasolką

łosoś, purée z zielonego groszku

łosoś, szpinak, czosnek

łosoś z karczochami

łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną

łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną

makaron soba, łosoś i krewetki

makrela w boczku

makrela z bulgurem i pomidorem

miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby

morszczuk, natka, śmietana

omlet z wędzonym łososiem i wasabi

paj z łososiem i ogórkiem

pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka

pieczona barwena z fenkułem i porami

pieczona ryba z bakłażanami

pikantna zupa rybna

pikantny chowder z łupaczem

pstrąg w miękkiej bułce

rdzawy bulion, jędrna biała ryba

różowa ryba, pikantny sos

sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem

sandwicz z łososiem teriyaki

sardynki na późną kolację

sardynki, bataty, chrupiące orzechy

sardynki, topinambury, sok z cytryny

sardynki, ziemniaki i piniole

soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś

sola, szparagi, koperek

spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną

twarożek śmietankowy, wędzony łosoś

wędzona makrela, crème fraîche

wędzona makrela i fasolka szparagowa

wędzona makrela z groszkiem i edamame

wędzone śledzie, fasola i śmietana

wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem

wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec

wędzony łupacz z grzybami w śmietanie

wędzony łupacz z soczewicą

wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta

wędzony pstrąg, wasabi

wędzony śledź z sosem holenderskim

zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki

żabnica z pancettą i sercówkami

ryż

krokiety ryżowe

masło, ryż, trochę zupy i garść natki

pikantny zielony ryż

risotto

risotto z pieczonym kurczakiem, tymiankiem i parmezanem

ryż z lodówki

ryż z pieczonymi warzywami

szybki smażony ryż

rzepa

młode rzepy z pieczarkami i orzo

rzodkiewki

kurczak z majonezem ziołowym, rzodkiewką i ogórkiem

S

sajgonki

ziołowe sajgonki

salami

wiśnie, pomidory i salami

sałata

chrupiąca, złota skórka z kurczaka, delikatna zielona sałata, płatki soli

krewetki, chrupiąca sałata i miso

lekka, świeża i słodka zupa na lato

łagodne, tradycyjne dodatki do golonki

sałatki

anchois, grzanki z oliwkami i bazylią, sałatka na pełnię lata

chrupiące sałatki

jabłko, imbir i cykoria

kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa

kurczak z sałatką ziemniaczaną

łagodne, tradycyjne dodatki do golonki

mozzarella, bazylia i pomidor

mozzarella z pancettą i pomidorami

mozzarella z pieczonymi pomidorami i tymiankiem

pomidory, ogórek i anchois

sałatka krabowo-melonowa z bazylią

sałatka truskawkowo-ogórkowa

sałatka z kukurydzy, boczku i natki

sałatka z ogórka, fenkułu i ricotty

sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem

sałatka ziemniaczana z wołowiną

sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką

surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem

surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią

wiśnie, pomidory i salami

ziemniaki, szpek i brokuliki

sandwicze i tosty

bagietka ze smażonym kurczakiem

bagietki z krewetkami po wietnamsku

bruschetta z jarmużem

bruschetta z pomidorami i sałatką Cezar

bruschetta z tuńczykiem i pomidorem

bułka z wieprzowiną i jabłkiem

bułki z kurczakiem w chili

cebula, marmolada z pigwy i ser pleśniowy

fasolka, zielone zioła, oliwa

kanapka z wędzonym łososiem

kiełbasa i ser

krewetki, boczek, ciemny tost

krewetki, ogórek, koperek i chleb na zakwasie

kurczak z boczkiem i majonezem z dodatkiem chili i kolendry

labneh z miętą w chlebku pita

majonez ziołowy, rzodkiewka, ogórek

miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby

miękki ser, pasta anchois

mozzarella i bazylia

musztarda, czatnej z mango, sos Worcestershire, sandwicz z pikantnym kurczakiem

pancetta, łosoś, chrupiąca bagietka

pannetone z jeżynami

pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa

pasta z chorizo

pieczona cukinia i feta

pieczone warzywa, majonez czosnkowy; ciepły, słodki aromat bazylii

pikantna kiełbaska, miękka bułka

po angielsku

po francusku

po włosku

pomidorowa focaccia

pstrąg w miękkiej bułce

sandwicz z bresaolą, ementalerem i marynowanym ogórkiem

sandwicz z chrupiącą skórką wieprzową

sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado

sandwicz z łososiem teriyaki

sandwicz z mozzarellą i chorizo

sandwicz z paluszkami rybnymi, zielony majonez ziołowy

sandwicz z pieczoną wieprzowiną

sandwicz z szynką i sos majonezowy ze śmietaną i musztardą

sandwicz z wołowiną

sandwicz z żeberkami wieprzowymi

sandwicz ze stekiem

sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle

słodka duszona cebula

smażone ziemniaki z wołowiną

tost z cebulą duszoną na smalcu wołowym i stopionym serem

tost z pieczoną papryką

tost ze smalcem wołowym i rozmarynem

tosty francuskie z czekoladą

tosty francuskie z mascarpone i truskawkami

tosty z figami i ricottą

tosty z owocami i bitą śmietaną

twarożek śmietankowy, wędzony łosoś

wędzone małże, ogórki konserwowe

wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec

wędzony pstrąg, wasabi

węglowodany krzepią

wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy

wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca

zapiekana focaccia z figami i kozim serem

ziołowe sajgonki

sardynki

kotleciki rybne

pieczona ryba z bakłażanami

sardynki, bataty, chrupiące orzechy

sardynki na późną kolację

sardynki, topinambury, sok z cytryny

sardynki, ziemniaki i piniole

satay

kurczak prawie satay

pieczony kurczak satay

seler

konfitowana kaczka z selerem

pieczony gulasz pod selerową skorupką

remulada do szynki

sercówki

chowder z porem i sercówkami

omułki z sercówkami i chorizo

żabnica z pancettą i sercówkami

smalec wołowy

sałatka ziemniaczana z wołowiną

tost z cebulą duszoną na smalcu wołowym i stopionym serem

tost z pieczoną papryką

tost ze smalcem wołowym i rozmarynem

soczewica

dorsz lub przegrzebki z soczewicą

feta, soczewica, oliwa

kozi ser, soczewica, oliwa

soczewica po bolońsku

soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś

soczewica ze złocistą cebulą, wędzony boczek, crème fraîche

szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka

wędzony łupacz z soczewicą

sola

sola, szparagi, koperek

sos

szybki sos

sos musztardowo-estragonowy do steku

sos pomidorowy z chili do steku

stek

aromatyczny bulion wołowy z makaronem

bulion wołowy z miso i grzybami

polędwica, czosnek i cukinia

pomidory, smażone cebulki i stek

sandwicz ze stekiem

sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle

stek z miso

stek z serem i tagliatelle

stek z zieleniną

wołowina z miso i wasabi

zupa miso z wołowiną i jarmużem

sucharki

ciecierzyca z anchois

feta z ogórkiem

łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną

surówka

surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem

surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią

syrop z granatu

kuskus z indykiem albo kurczakiem

szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu

szaszłyki

pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu

przegrzebki, świeża chili

szaszłyki wieprzowe w miso

szaszłyki z wieprzowiny i mango

wieprzowina, renklody i miód

szparagi

cannelloni ze szparagami

frittata ze szparagami i estragonem

jagnięcina ze szparagami

jajecznica ze szparagami i krewetkami

królik, szparagi, makaron, estragon i śmietana

rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem

sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką

sandwicz z kurczakiem, szparagami i awokado

sola, szparagi, koperek

szparagi, boczek, parmezan

szparagi, czosnek, sos sojowy

zielona zupa jarzynowa

szpek

surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem

ziemniaki, szpek i brokuliki

szpinak

ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak

frittata z kozim serem

jajecznica ze szpinakiem i parmezanem

łosoś, szpinak, czosnek

pikantny zielony ryż

sandwicz z mozzarellą i chorizo

wędzony śledź z sosem holenderskim

zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki

ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem

szybkie smażenie (stir-fry)

aromatyczna wieprzowina z ogórkiem

bagietka ze smażonym kurczakiem

boczek z limonką i pieprzem syczuańskim

krewetki, makaron i młoda marchewka

kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa

kurczak z orzechami nerkowca i brokułami

makaron soba, łosoś i krewetki

nieziemska kałamarnica, prosty makaron udon

omlet z wędzonym łososiem i wasabi

polędwica, czosnek i cukinia

smażone krewetki, sos pomidorowy

stek z zieleniną

wieprzowina z solą i pieprzem

wołowina z miso i wasabi

szynka

bułeczki drożdżowe, jajka na szynce

colcannon z szynką i jarmużem

golonka, sos ziołowy

kalarepa, czerwona pomarańcza i coppa

krokiety ziemniaczane z jarmużem

kurczak z prosciutto, crème fraîche i estragonem

kuskus z golonką i bobem

łagodne, tradycyjne dodatki do golonki

piersi kurczaka z serem taleggio

remulada do szynki

sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką

sandwicz po angielsku

sandwicz po francusku

sandwicz po włosku

sandwicz z szynką i sos majonezowy ze śmietaną i musztardą

steki z szynki, bób, gorczyca

surówka z buraków i fenkułu ze szpekiem

szynka, crème fraîche, dwie musztardy

szynka, natka, zielona soczewica, chrupiące jabłka

szynka z groszkiem

świnka z bobem

ziemniaki, szpek i brokuliki

Ś

śliwki

dojrzałe śliwki, rozmaryn

kotlet schabowy z czatnejem śliwkowym

skrzydełka kurczaka i czatnej z cebuli i umeboshi

śliwki suszone

golonka jagnięca; głębia porto

T

teriyaki

sandwicz z łososiem teriyaki

topinambur

pieczone topinambury, orzechy włoskie i jajko

sardynki, topinambury, sok z cytryny

zupa z topinamburów na kurczaku

tortilla

fasola pinto, chorizo i tortille

ziemniaczana tortilla Jamesa

truskawki

sałatka truskawkowo-ogórkowa

tosty francuskie z mascarpone i truskawkami

tuńczyk

bruschetta z tuńczykiem i pomidorem

sałatka ziemniaczana z tuńczykiem i ogórkiem

spaghetti z tuńczykiem, bakłażanem, bazylią i cytryną

twaróg śmietankowy

bananowy sernik na zimno

placki pasternakowe

twarożek śmietankowy, wędzony łosoś

W

warzywa strączkowe

burgery ziołowe

(dość) szybka zielona minestrone

fasola pinto, chorizo i tortille

fasolka, zielone zioła, oliwa

kaczka z fasolką

kałamarnica z fasolą i pomidorami

karczochy z fasolką

kiełbaski z Tuluzy, purée z fasoli

kurczak, pieczarki i fasolka szparagowa

kuskus z golonką i bobem

labraks z estragonową fasolką

marchewka, czarna fasola i kolendra

orecchiette z ricottą i bobem

pasta fasolowa, chleb czosnkowy, oliwa

pieczone placki z ciecierzycy

pikantne pieczone kurczę, kremowe purée z fasoli

pikantny zielony ryż

potrawka z czarnej fasoli i cebuli

purée z fasolki, masło i przyprawy, ciepłe chlebki naan

sardynki na późną kolację

steki z szynki, bób, gorczyca

szybki smażony ryż

wędzona makrela i fasolka szparagowa

wędzona makrela z groszkiem i edamame

wędzone śledzie, fasola i śmietana

wędzony łupacz z grzybami w śmietanie

zielona zupa jarzynowa

wasabi

jagnięcina z wasabi i panko

omlet z wędzonym łososiem i wasabi

remulada do szynki

wędzony pstrąg, wasabi

wołowina z miso i wasabi

wątróbka

ragù z wątróbki i boczku

soczysta wątróbka, słodko-cierpki czatnej jabłkowy

wątróbka jagnięca, cebula i pecorino

wędzona makrela

kotleciki z makreli

miękki, lśniący bajgiel; śmietankowa pasta z wędzonej ryby

wędzona makrela, crème fraîche

wędzona makrela i fasolka szparagowa

wędzona makrela z groszkiem i edamame

zielony szpinak, wędzona makrela, makaronowe wstążki

wędzony łosoś

jajecznica z wędzonym łososiem

kanapka z wędzonym łososiem

łosoś z pieczonym czosnkiem i śmietaną

omlet z wędzonym łososiem i wasabi

twarożek śmietankowy, wędzony łosoś

wędzony łosoś i makaron z zielonym pieprzem

wędzony łosoś, kwaśna śmietana, żytni razowiec

wędzony łupacz

krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem

wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta

wędzony łupacz z grzybami w śmietanie

wędzony łupacz z soczewicą

wędzony pstrąg

wędzony pstrąg, wasabi

wędzony ser

piersi kurczaka z wędzonym serem i pancettą

wędzony śledź

grillowane śledzie, burak i tarty chrzan

wędzone śledzie, fasola i śmietana

wędzony śledź, cukinia, koperek

wędzony śledź z sosem holenderskim

wieprzowina

aromatyczna wieprzowina z ogórkiem

boczek, pistacje i figi

boczek z limonką i pieprzem syczuańskim

bulion na żeberkach z rabarbarem

bułka z wieprzowiną i jabłkiem

burger z kaszanką; kaszanka, pszenne bułeczki

burgery z chorizo

dojrzałe śliwki, rozmaryn

karkówka z czerwoną pomarańczą

kotlet schabowy z czatnejem śliwkowym

kotlety wieprzowe; gruszka, orzech włoski, szalotka, wermut

kotlety wieprzowe ze słodkim sosem paprykowo-czosnkowym

orkisz z wieprzowiną

pasztet z morelą

pieczeń wieprzowa, makaron

pieczeń, zimne mandarynki i kuskus z miętą

pikantna wieprzowina i zimny jogurt z pestkami granatu

polędwiczka wieprzowa, sos ponzu

prosiak z figą

sandwicz z chrupiącą skórką wieprzową

sandwicz z pieczoną wieprzowiną

sandwicz z żeberkami wieprzowymi

schab, musztarda, bułka tarta

słodkie kotlety wieprzowe, szkliste gruszki

surówka z kapusty z serem pleśniowym i zimną pieczenią

szaszłyki wieprzowe w miso

szaszłyki z wieprzowiny i mango

szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu

wieprzowe rillettes, korniszony i chleb cebulowy

wieprzowina, jałowiec; kiełbaska z pikantnym posmakiem jagód jałowca

wieprzowina, renklody i miód

wieprzowina z gorczycą i jogurtem

wieprzowina z jabłkami i syropem klonowym

wieprzowina z solą i pieprzem

żeberka z anyżem i miodem

winogrona

cykoria z winogronami, miodem i musztardą

wiśnie

wiśnie, pomidory i salami

wołowina

aromatyczny bulion wołowy z makaronem

bulion wołowy z miso i grzybami

burger jerk

burgery z ricottą

charakterny burger

pieczony gulasz pod selerową skorupką

polędwica, czosnek i cukinia

pomidory, smażone cebulki i stek

sałatka ziemniaczana z wołowiną

sandwicz z wołowiną

sandwicz ze stekiem

sandwicz ze stekiem i zieleniną na maśle

smażone ziemniaki z wołowiną

stek z miso

stek z serem i tagliatelle

stek z zieleniną

sycący burger z gorgonzolą

wołowina z miso i wasabi

zupa miso z wołowiną i jarmużem

Y

yuzu

krab, kapusta, yuzu

Z

za’atar

jagnięcina z za’atarem i oliwkami

zapiekane w cieście francuskim

karmelizowana cebula, parmezan, kapary

ruloniki z mięsem

wędzona makrela, crème fraîche

zapiekane w cieście naleśnikowym

bakłażan z fetą zapiekany w cieście

szalotki z grzybami zapiekane w cieście

zapiekanka gratin

zapiekanka z jarmużu i migdałów

zapiekanka z kabaczka

zielony groszek

(dość) szybka zielona minestrone

golonka, sos ziołowy

groszek z serem

łosoś, purée z zielonego groszku

soczewica, zielony groszek i grillowany łosoś

szynka z groszkiem

wędzona makrela z groszkiem i edamame

zielona zupa jarzynowa

zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami

ziemniaki

brukselka, kiełbasa i ziemniaki

chorizo z ziemniakami

colcannon z szynką i jarmużem

kaszanka, puszyste ziemniaki i jabłka

kiełbaski, purée i sos pomidorowy

klasyczne kiełbaski z purée

krokiety ziemniaczane z jarmużem

krokiety ziemniaczane z łupaczem i porem

kurczak z sałatką ziemniaczaną

labraks, pieczone ziemniaki

łupacz, sos pietruszkowy, purée z oliwą i cytryną

młode ziemniaki, ser pleśniowy

niedzielny lunch z patelni

paj kukurydziany z chrupiącą panierką

pieczone ziemniaki z chorizo i serem

placki pasternakowe

placki ziemniaczane i mięsne soki

placki ziemniaczane z grzybami

purée z serem i dymką

rumbledethumps

sardynki, ziemniaki i piniole

sałatka ziemniaczana z wołowiną

sałatka ziemniaczana ze szparagami i szynką

sandwicz z pieczoną wieprzowiną

smażone ziemniaki z wołowiną

szybkie pieczone warzywa

tradycyjna kiełbaska, purée jak chmurka, słodki sos cebulowy

wędzony łupacz, boczek, duszona kapusta

wędzony śledź, cukinia, koperek

węglowodany krzepią

zapiekanka z ziemniakami zasmażanymi z cebulą

ziemniaczana tortilla Jamesa

ziemniaki biedaka

ziemniaki, rdzawe chorizo, zielenina

ziemniaki, szpek i brokuliki

ziemniaki w przyprawach ze szpinakiem

ziemniaki, wyraziste borowiki, cytrynowy wigor

ziemniaki z gorgonzolą

ziemniaki z orzechami laskowymi i jajkiem

ziemniaki zapiekane z boczkiem

ziemniaki zapiekane z kalafiorem i sosem serowym

zupy

aromatyczny bulion wołowy z makaronem

bulgur z marchewką

bulion cebulowy na skrzydełkach

bulion na żeberkach z rabarbarem

bulion wołowy z miso i grzybami

bulion z miso na grillowanym kurczaku

chowder z porem i sercówkami

ciecierzyca, pomidor, przyprawy i szpinak

(dość) szybka zielona minestrone

golonka, sos ziołowy

groch, przyprawy i pomidor

groch z bakłażanem

klarowny bulion drobiowy z makaronem

krem kalafiorowy z omułkami

krewetki, chrupiąca sałata i miso

krewetki, trawa cytrynowa i kokos

kukurydza i łupacz; oszukany chowder

lekka, świeża i słodka zupa na lato

marchewka, czarna fasola i kolendra

pikantna zupa rybna

pikantny chowder z łupaczem

prosta zupa miso na chwilę słabości

rdzawy bulion, jędrna biała ryba

rosół z kurczakiem, szparagami i makaronem

szybka zupa rakowa

warzywa, ciecierzyca i pasta bazyliowa

zielenina i kiełki; ciepło kokosa i makaronu

zielona zupa jarzynowa

zupa miso z wołowiną i jarmużem

zupa pho z pieczonym kurczakiem

zupa z groszku i rukwi wodnej, grzanki z krewetkami

zupa z topinamburów na kurczaku

Ż

żabnica

żabnica z pancettą i sercówkami

żeberka

bulion na żeberkach z rabarbarem

sandwicz z żeberkami wieprzowymi

szybkie żeberka z miodem i syropem z granatu

żeberka z anyżem i miodem

żurawina

burger bożonarodzeniowy

kuskus z indykiem albo kurczakiem