Made in Albania. Przewodnik po Albanii - Olga Pałasz - ebook

Made in Albania. Przewodnik po Albanii ebook

Olga Pałasz

0,0
39,00 zł

lub
-50%
Zbieraj punkty w Klubie Mola Książkowego i kupuj ebooki, audiobooki oraz książki papierowe do 50% taniej.
Dowiedz się więcej.
Opis

Made in Albania to nietypowy przewodnik, który swoją formą odbiega od znanych narracji. Podstawą jest opis lokalnych firm uzupełniony o szereg dalszych informacji. Koncepcja pojawiających się pytań w formie wywiadu dopełnia całości. Niespodziewane odniesienia pozwalają czytelnikowi poznać lokalne produkty, jednocześnie zagłębić się w historie rodów z czasów osmańskich, początki państwowości czy też tajemnice willi dyktatora. Książka w swej formie nieustannie inspiruje do dalszych poszukiwań i własnych interpretacji.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi lub dowolnej aplikacji obsługującej format:

EPUB
MOBI
PDF

Liczba stron: 39

Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.



Zdjęcie na okładce: Olga Pałasz

 

Redakcja: Anna Strakowska

 

Korekta: Krzysztof Szudek

 

Copyright ® by Olga Pałasz 2021

Copyright ® by Pan Wydawca 2021

 

 

 

 

ISBN: 978-83-66670-38-9

 

ebook na podstawie wersji drukowanej (wyd. I)

Gdańsk 2021

 

Pan Wydawca Sp. z o.o.

ul. Wały Piastowskie 1/1508

80-855 Gdańsk

PanWydawca.pl

 

KonwersjaEpubeum

Wstęp

Niniejsza książka to nietypowy przewodnik po kraju, którego forma odbiega od znanych narracji.

W zaproponowanej formule przewodnik tworzy się sam. Aktywny udział bohaterów i czytelników dopełnia całości.

Podstawą narracji jest opis lokalnych firm i produktów uzupełniony o szereg powtarzających się pytań w koncepcji wywiadu.

Czytelnik poznaje albańskie firmy i miejsca z nimi związane, otrzymując zarazem szereg dalszych informacji.

Koncepcja powtarzających się pytań pozwala na autentyczną wypowiedź bohaterów, budując subiektywny spis, który inspiruje czytelnika do dalszych poszukiwań.

Wino

Jedynie osiem kilometrów od Tirany. W malowniczej wiosce Laknas z zamiłowania do przyrody, jakości i tradycji powstaje wyjątkowe miejsce – Uka Farm. Założona w 1996 roku przez profesora entomologii Rexhepa Ukę farma jest wyjątkowym konceptem naturalnej oazy, gdzie w symbiozie gatunkowej prowadzi się badania nad owadami. Z czasem koncept ewoluuje. Powstaje ekologiczna farma, której podstawowym założeniem jest uprawa i hodowla w bezwzględnym poszanowaniu dla przyrody1.

Idee rolnictwa ekologicznego – podporządkowanie naturalnym procesom zachodzącym w przyrodzie, eliminowanie syntetycznych środków ochrony roślin, dobór odpowiednich gatunków czy też brak zaburzania równowagi biologicznej2 w połączeniu z wieloletnim doświadczeniem i własnymi innowacyjnymi rozwiązaniami, tworzą ostatecznie wyjątkowe miejsce na mapie Albanii.

Dziś Uka Farm to ekologiczna farma, winnica i restauracja. W takim połączeniu jest ona wyjątkową przestrzenią dla wielbicieli doskonałej jakości. Wszystko przygotowywane przez miejscowych kucharzy pochodzi z farmy lub od lokalnych dostawców, a każdy posiłek dopełniają wyśmienite trunki. Kuchnia bazuje w większości na własnych produktach, kulinarnej tradycji kraju, a sezonowe, związane ściśle z porami roku menu zmienia się wielokrotnie.

Fot. 1. Uka Farm (z zasobów firmy)

Wizyta w restauracji jest doskonałą okazją, aby skosztować albańskiej kuchni, której smak podbijają ekologiczne produkty wysokiej jakości w myśl zasady: prosto z farmy na talerz.

Baranina pieczona w piecach opalanych drewnem, tradycyjne tave3 zapiekane w glinianych naczyniach, wyśmienite przetwory własnej produkcji, najświeższe owoce i warzywa to mały przedsmak tego, co oferuje restauracja położona wśród winnych upraw.

Winnica jest dopełnieniem całości ekologicznego konceptu rodziny Uka. Założycielem winnicy jest Flori Uka – enolog i drugi najlepszy sommelier w kraju. Twórca konceptu „globalne wino z lokalnych winogron”4. Zgodnie z filozofią miejsca uprawa winorośli odbywa się w najbardziej naturalny z możliwych sposobów. Winnica korzysta z własnych środków ochrony opartych o wyciągi roślinne. W pełni wykorzystuje warunki naturalne i klimatyczne kraju, by wydobyć z winogron to, co najlepsze. Produkcja opiera się na autochtonicznych szczepach, a sama winnica wspiera tradycję winiarską kraju, współpracując od 2005 roku z małymi, wiejskimi plantatorami winorośli, tworząc własną sieć dostawców. Ideą producenta jest pozyskiwanie najlepszych jakościowo winogron, aby tworzyć wyjątkowe wina ukrywające smak Albanii w każdej butelce.

Winiarnia Uka jest jedynym producentem wina białego Cëruja, bazą którego jest unikalny szczep winorośli, porastający naturalnie górskie tereny w Albanii. Warunki klimatyczne oraz szeroka wiedza twórców pozwoliły na stworzenie wina białego wykazującego możliwości leżakowania do 10 lat. Oprócz tego unikatowego wina Uka jest producentem między innymi wina Pulëz – autochtonicznego szczepu z rejonu Berat, oraz wina czerwonego Kallmet, do produkcji którego używa się gron pochodzących z różnych regionów kraju, co pozwala na rozwijanie bukietu smaków, a sam szczep uważany jest za podstawowy, jeśli chodzi o produkcję w Albanii. Grona kallmet są podstawą wina różowego Kallmet oraz składową wina czerwonego Udha5. Koneserzy z pewnością odnajdą w tych winach wyjątkowe nuty smakowe i zaskakującą jakość.

Fot. 2. Uka Farm (z zasobów firmy)

Pytania i odpowiedzi Uka Farm, Flori Uka:

– Gdzie i czego warto skosztować w Albanii? Ulubiona restauracja i danie?

Jest wiele godnych polecenia restauracji w Albanii. Sugeruję tradycyjne, serwujące kuchnie albańską, takie jak Uka Farm i Mrizi i Zanave. Polecam dobrej jakości wina z winiarni Uka na czele z najbardziej reprezentacyjnymi wśród albańskich trunków – Cëruja i Kallmet.

– Gdzie się bawić i co pić?

Tirana jest najlepszym miejscem i jednocześnie jedynym, jeśli chodzi o sezon zimowy. Najlepszym klubem jest Salt w dzielnicy Blloku. To tam można jeść, pić i bawić się.

– Najlepsze miejsce na wakacje?

Najlepszym na wakacje miejscem jest południowe wybrzeże. Dhërmi jest miejscem, gdzie można zarówno cieszyć się urokami riwiery jońskiej, jak i znaleźć miejsca imprezowe.

– Co przywieźć z Albanii?

Przed wyjazdem najczęściej kupowane jest brandy Skënderbeu. Ja proponuję wina z lokalnych winnic. W ten sposób można przywieźć cząstkę autentycznej Albanii do domu.

Dane kontaktowe Uka Farm:

Adres: Rruga Adem Jashari, 1030 Laknas

www.ukawine.com

Facebook: Uka Farm

Instagram: ukafarm

Aby odwiedzić farmę i restaurację Uka, najlepiej zarezerwować miejsce wcześniej. Szczególnie weekendy i okres świąt chrześcijańskich czy też muzułmańskich6 to czas, w którym restauracja jest wypełniona gośćmi. Najwygodniejszym środkiem transportu jest własne auto lub taksówka. Uka Farm jest położona 8 kilometrów od stolicy kraju Tirany i około 30 kilometrów od miasta Durrës. Taksówki wydają się więc dobrym pomysłem, a z ich dostępnością nie ma problemu. W Tiranie jest kilka sieciowych korporacji mających swoje aplikacje, przez które z łatwością zamówimy kurs.

Przypisy

1 Por. Who we are. Producer of great wines since 1996, www.ukawine.com, dostęp na dzień 21.09.2020.

2 Por. L. Zimny, Definicje i podziały systemów rolniczych, „Acta Agrophysica”, 2007, 10(2), 507–518, s. 508.

3 Tave – tradycyjna potrawa albańska; mięso zapiekane w różnorakich sosach.

4 Zob. The Man behind the wine, www.ukawine.com, dostęp na dzień 21.11.2020.

5 Zob. Wines, www.ukawine.com, dostęp na dzień 13.11.2020.

6 W Albanii panuje niezwykła tolerancja. Najważniejsze święta występujące w trzech głównych religiach – katolickiej, prawosławnej i islamie są dniami wolnymi od pracy, a w takie dni Albańczycy bardzo chętnie odwiedzają restauracje całymi rodzinami.