Uzyskaj dostęp do ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Przygotuj sobie coś pysznego w kwadrans!
Marta Maciurzyńska, autorka popularnego profilu na Instagramie @zdrowo_w_15_minut powraca z kolejną częścią swojej bestsellerowej książki i mnóstwem pysznych dań!
Spanakorizo, pasta alla carretiera, turecki chleb, kaszotto z warzywami po meksykańsku, jajka zapiekane po hiszpańsku, amerykańskie pancakes, Flammkuchen, francuska zupa cebulowa, indyk generała Tso, dubu jorim, pad thai z krewetkami, tikka masala, szakszuka z kaparami i kozim serem, wegański gulasz węgierski i inne - przepisy na obiady (i nie tylko) inspirowane kuchniami świata!
Jaka jest twoja ulubiona kuchnia? Włoska? Polska? A może azjatycka? Przenieś się do innego kraju, nie opuszczając mieszkania, i zasmakuj w pysznych potrawach, które wykonasz ekspresowo z prostych i ogólnodostępnych składników.
Nie masz czasu na gotowanie? Chcesz się zdrowo odżywiać i nie rezygnować przy tym ze smacznych posiłków? Ta książka jest dla ciebie!
103 kwadransowe przepisy, czyli mnóstwo czasu na ulubione aktywności poza kuchnią!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 81
Kuchnia grecka uchodzi za zdrową. Przeważają w niej produkty śródziemnomorskie, jak feta, manuri, oliwki, oliwa z oliwek, papryki i pomidory, a także świeże zioła, z których najpopularniejsze jest oregano. Grecy używają dużych ilości czosnku, nie brakuje też ryb i owoców morza. Popularnym deserem są baklava oraz chałwa.
W książce zamieściłam przepis na popularną zupę fasoladę, a także na souvlaki z kurczaka czy wegetariańskie proste i pyszne spanakorizo. Nie mogło zabraknąć przepisu na pitę i gyros w picie, a także pitę z grillowanym halloumi oraz na smaczną przystawkę, czyli grillowany bakłażan z fetą. Słynny sos tzatziki podawany jest jako dodatek do mięs lub jako dip – na niego też znajdziesz przepis. Nie zabraknie również greckiej sałatki czy fety zapiekanej z warzywami.
Kaloryczność 1 porcji (około 240 g):
382 kcal
białka: 44,1 g; tłuszcze: 21,4 g; węglowodany: 3,6 g
———•———
Składniki na 2 porcje:
400 g fileta z kurczaka
Marynata:
sok z połowy cytryny
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
Pozostałe:
sos tzatziki
tortilla pszenna
Przygotowanie:
Filet kroimy na większe kawałki i marynujemy. Grillujemy w elektrycznym grillu przez około 4 minuty. Tortillę grillujemy przez 4–5 minut.
Rada:
Podajemy z ulubioną sałatką. Przepis na tzatziki znajduje się pod przepisem Gyros w picie z sosem tzatziki (zob. s. 25). Możemy grillować również na patelni grillowej, wtedy robimy to po 4 minuty z każdej strony. Marynować możemy przez kilka godzin lub 10 minut przed grillowaniem.
Kaloryczność 1 porcji (około 313 g):
287 kcal
białka: 10,7 g; tłuszcze: 22,2 g; węglowodany: 11,4 g
———•———
Składniki na 3 porcje:
150 g sera feta
pół cukinii
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
15 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, chili, oregano
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w kosteczkę, cebulkę w plasterki, a pomidorki na połówki. W naczyniu żaroodpornym układamy na środku cały ser feta, następnie po bokach kładziemy warzywa. Przyprawiamy do smaku i pieczemy w 200°C z włączoną funkcją góra–dół przez około 20–25 minut.
Rada:
Ważne, aby był to oryginalny grecki ser feta. Jest oznaczony POD (Protected Designation of Origin) – ser typu feta zwarzy się w piekarniku.
Kaloryczność 1 porcji (około 159 g):
195 kcal
białka: 9,4 g; tłuszcze: 14,8 g; węglowodany: 5,5 g
———•———
Składniki na 3 porcje:
1 bakłażan
150 g sera feta
1 łyżka jogurtu greckiego
10 czarnych oliwek
pół łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Autorka: Marta Maciurzyńska
Redakcja: Jolanta Olejniczak-Kulan
Korekta: Katarzyna Zioła-Zemczak
Projekt graficzny okładki: Aleksandra Zimoch
eBook: Atelier Du Châteaux
Zdjęcia: Shutterstock (flagi państw): 17, 41, 89, 97, 113, 123, 131, 159, 163, 171, 183, 201, 207, 231, 235, 249, 253, 257Wikipedia (tła): 40–41, 112–113, 122–123, 130–131, 158–159, 162–163, 170–171, 182–183, 230–231, 234–235, 256–257Pixabay (tła): 16–17 (AdventureLover67), 88–89 (falco), 96–97 (Michelle_Raponi), 200–201 (ulrichwalder0), 206–207 (sasint), 248–249 (MimmiDieLesemaus), 252–253 (dimitrisvetsikas1969)Karolina Dziedzic-Krawiec: 8, 11, 270, lewe skrzydełko okładkiMarta Maciurzyńska: zdjęcia dań
Redaktor prowadzący: Roman Książek
Kierownik redakcji: Agnieszka Górecka
© 2022 Copyright by Marta Maciurzyńska
© 2022 Copyright for this edition by Wydawnictwo Pascal
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej książki nie może być powielana lub przekazywana w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody wydawcy, z wyjątkiem recenzentów, którzy mogą przytoczyć krótkie fragmenty tekstu.
Bielsko-Biała 2022
Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała
tel. 338282828, fax 338282829
[email protected], www.pascal.pl
ISBN 978-83-8103-998-7