Uzyskaj dostęp do ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Comfort food to jedzenie dla ciała i duszy!
Przypomnij sobie ukochane dania z dzieciństwa, miłe chwile spędzone w kuchni z mamą lub babcią. Ta książka to zbiór tradycyjnych polskich przepisów, które smakują domem, przywołują wspomnienia i podnoszą na duchu zawsze, gdy tego potrzebujesz.
Dzięki tej książce:
zawsze będziesz mieć pod ręką przepisy na poprawiające nastrój potrawy: pierogi na słodko i na słono, racuchy czy rurki z kremem,
odkryjesz na nowo klasyczne dania obiadowe w wersji mięsnej i wegetariańskiej, sycące zupy i sałatki, które pokocha cała twoja rodzina,
nauczysz się, jak zrobić własny makaron, ser lub majonez, przygotować zakwas i wypiec świeże pieczywo,
dowiesz się, jak poprawnie wekować, pasteryzować, mrozić i odpowiednio przechowywać żywność, dzięki czemu już nigdy nie zmarnujesz resztek, a twoje gotowanie stanie się szybsze i bardziej oszczędne.
Przypomnij sobie wszystkie ulubione smaki, poczuj się błogo i dobrze, jak przy rodzinnym stole, i postaw na dania bliskie twojemu sercu!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 110
Poznajmy się
Chcę powitać cię w moim świecie! Ogromnie się cieszę, że sięgnąłeś po moją książkę!
Nazywam się Ania Zyśk, mieszkam w Warszawie. Prowadzę profil o nazwie @jedz.pysznie na Instagramie i TikToku oraz blog – www.jedzpysznie.pl. Jestem mamą małego krasnala o imieniu Nela – piszę o tym nie bez powodu, bo ta mała księżniczka odegrała dużą rolę w tworzeniu każdej z moich książek.
Wiele lat szukałam hobby, czegoś, co poza życiem prywatnym i zawodowym dałoby mi poczucie spełnienia. Mój mąż od lat namawiał mnie, abym rozwijała moje umiejętności kulinarne, bo od zawsze lubiłam gotować, jednak wciąż brakowało mi na to czasu. Gdy zaszłam w ciążę, zaczęłam myśleć o tym, co zrobić z tymi moimi przygodami w kuchni, szukałam pomysłu na nazwę profilu na Instagramie. Jednak te dziewięć miesięcy zleciało mi tak szybko, że temat się skończył, zanim zdążyłam podjąć jakiekolwiek działania.
Jednak Nela była wyjątkowo spokojnym niemowlakiem, dlatego w pewnym momencie zaczęłam się nudzić w domu. Pewnego marcowego popołudnia wpadła mi do głowy nazwa @jedz.pysznie, więc jeszcze tego samego dnia założyłam konto na Instagramie i opublikowałam pierwszy post. Kilka miesięcy później zaczęłam prowadzić blog o tej samej nazwie. Właśnie tak zaczęła się moja historia...
W końcu udało mi się odnaleźć pasję – uwierzcie, to jest dla mnie ogromne szczęście! Zakochałam się w gotowaniu! Prowadząc profil na Instagramie, wkręciłam się również w fotografię kulinarną. Jestem świadoma tego, że jemy przede wszystkim oczami, dlatego staram się, aby moje zdjęcia zachęcały cię do wypróbowania moich przepisów.
Przygotujmy razem coś pysznego!
O książce
Książka, którą trzymasz w rękach, powstała z miłości do gotowania, fotografii kulinarnej oraz chęci inspirowania innych. Opinie i reakcje dotyczące moich przepisów i książki Jedz pysznie i chudnij, które otrzymałam na Instagramie oraz blogu od moich obserwatorów, skłoniły mnie do jej napisania.
Tym razem chcę przypomnieć ci smaki dzieciństwa, chwile spędzone z babcią i mamą w kuchni. Mam nadzieję, że zbiór przepisów, które ci przekazuję, wywoła uśmiech na twojej twarzy i spowoduje, że w oku zakręci się łza. Niech będzie to dla ciebie podróż kulinarna, pełna miłości i smaku.
Znajdziesz tu tradycyjne przepisy, które odrobinę unowocześniłam. Opowiem ci wszystko o przechowywaniu żywności, a także zdradzę tajniki poprawnego mrożenia produktów i nauczę wekować potrawy. Dzięki moim wskazówkom przestaniesz marnować i wyrzucać jedzenie, a tym samym zaoszczędzisz pieniądze. Każdy z przepisów jest prosty, tani i pyszny. Jestem przekonana, że będziesz zadowolony.
Zwykle wykorzystuję produkty łatwo dostępne, większość z nich powinieneś mieć w domu. Baw się jedzeniem, ciesz się, smakuj i wspominaj!Pamiętaj o tym, że większość składników możesz zamienić, np. mąkę pszenną możesz zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.
Mam ogromną nadzieję, że moja książka ci się spodoba! Jestem bardzo ciekawa twojej opinii, zapraszam cię do podzielenia się nią na moim profilu na Instagramie – @jedz.pysznie. Jeśli będziesz mieć dodatkowe pytania odnośnie do produktów czy przygotowania dań, śmiało pisz do mnie na Instagramie, jestem tam codziennie.
Przeczytaj, zanim zaczniesz gotować
Poniżej znajdziesz kilka informacji, które ułatwią Ci przygotowanie przepisów
• Kalorie i makroskładniki zostały obliczone na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to wartość orientacyjna. Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii, dlatego jeśli masz taką potrzebę, oblicz kalorie samodzielnie, korzystając z darmowych aplikacji.
• Mąka pszenna, której używam, to typ 550 i 650 (chyba że w przepisie zostało wskazane inaczej).
• Wszystkie warzywa i owoce należy przed użyciem dokładnie umyć i osuszyć.
• Waga wszystkich składników podana jest po obraniu, przed obróbką termiczną (chyba że w przepisie zostało wskazane inaczej).
• W przepisach używam drożdży instant. Jeśli dodajesz świeże drożdże, pamiętaj o obliczeniu odpowiedniej ich ilości, której potrzebujesz na daną ilość mąki. Informacja, na jaką ilość mąki jest przewidziane opakowanie drożdży, powinna być umieszczona na etykiecie. Przelicznik znajdziesz również w pomocniku kuchennym na stronie 10.
• Jeśli chcesz wykonać przepis w formie bezglutenowej, polecam zamienić mąkę pszenną na uniwersalny miks bezglutenowy, który jest dostępny w sklepach.
• Jeśli chcesz wykonać przepis w wersji roślinnej:
– masło zamień na margarynę,
– mleko zamień na napój roślinny,
– użyj jogurtu roślinnego,
– wykorzystaj śmietanę roślinną,
– jajko zamień na mielone siemię lniane lub banana,
– użyj majonezu roślinnego,
– mięso zamień na jego wegańskie odpowiedniki, tj. tofu, granulat sojowy, tempeh czy seitan.
• W książce znajdziesz kilka różnych przepisów na biszkopty, ciasta kruche czy parzone. Wypróbuj każdy z nich, a potem wybierz swój ulubiony.
• W przepisach często wykorzystuję produkty konserwowe, tj. fasolę, kukurydzę, ponieważ lubię szybkie gotowanie, a te produkty mają dobry smak i zachowują swoje wartości odżywcze. Jednak możesz użyć surowych składników i ugotować je wcześniej, zgodnie z ich przeznaczeniem w potrawie.
• W książce znajdziesz kilka „ukrytych” przepisów. Przy niektórych recepturach pojawi się więcej opcji, np. dwa warianty domowego budyniu czy receptura na rurki z kremem, który z powodzeniem wykorzystasz również w innych daniach.
• Jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie tzw. resztek, tj. białka jaj, warzywa lub mięsa z zupy, zapraszam cię na mój blog i profil na Instagramie. Znajdziesz tam inspiracje, w jaki sposób wykorzystać te składniki.
• Gdy podana w przepisie ilość tłuszczu do podsmażenia (np. cebuli) jest dla ciebie zbyt mała, dodaj odrobinę wody. Wtedy warzywo równomiernie się zeszkli i przede wszystkim kaloryczność dania się nie zwiększy.
• Do każdej z zup możesz dodawać zamiennie bulion warzywny i drobiowy.
• Do zabielenia zup możesz wykorzystać jogurt lub śmietanę 18%. Ja jestem fanką smaku zup z dodatkiem śmietanki 30%.
• Pamiętaj, że nadmiar zupy czy bulionu zawsze możesz zamrozić lub zawekować i zjeść je później. Opis całego procesu pasteryzacji znajdziesz na stronie 20.
• Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej, i twoje wypieki mogą wymagać więcej lub mniej czasu, niż ten podany w przepisie. Musisz nauczyć się pracy ze swoim piekarnikiem.
• Większość produktów możesz zamrozić i zjeść je w innym czasie. Szczegóły na temat mrożenia pożywienia zajdziesz na stronie 17.
Zamienniki
Poniżej przedstawiam przykładowe zamienniki produktów, których najczęściej używam w książce. Ty decydujesz, które produkty wykorzystasz do przygotowania dań. Receptury, które podaję, są tylko bazą mającą ułatwić ci gotowanie. Stwórz z niej coś pysznego.
Pamiętaj, że produkty takie jak mąka pszenna nie są złe, tylko ich nadmiar w codziennej diecie jest szkodliwy. Jeśli wolisz użyć np. innej mąki, nie krępuj się – zrób tak, abyś był zadowolony. Zwróć tylko uwagę na to, że zmieniając rodzaj mąki w wypiekach, musisz dostosować ilość użytego płynu.
• Cukier – zamień na erytrytol, ksylitol lub stewię.
• Mąka pszenna – zamień na mąkę orkiszową lub pełnoziarnistą.
• Olej roślinny – zamień na oliwę.
• Żelatyna – zamień na agar agar.
• Skyr – zamień na jogurt grecki lub twaróg sernikowy.
• Śmietanka 30% – zamień na mleczko kokosowe.
• Jogurt naturalny – zamień na jogurt grecki lub jogurt typu skyr.
• Bulion – zamień na kostki rosołowe z dobrym składem.
• Drożdże instant – zamień na drożdże świeże.
• Ekstrakt waniliowy/pasta waniliowa – zamień na cukier z wanilią.
• Miód – zamień na syrop klonowy lub syrop z agawy.
• Sos sriracha – zamień na ostry ketchup.
• Sos sojowy – zamień na maggi.
• Kakao – zamień na karob.
• Skrobia ziemniaczana – zamień na skrobię kukurydzianą lub mąkę ryżową.
Pomocnik kuchenny
Poniżej zamieszczam przelicznik kuchenny, który ułatwi ci gotowanie. Będzie szczególnie przydatny dla osób, które nie mają wagi kuchennej lub nie lubią z niej korzystać i często nie wiedzą, ile powinny użyć danego produktu w przepisie.
• 1 szklanka – 250 ml/250 g
• 1 płaska łyżka – 15 ml/15 g
• 1 płaska łyżeczka – 5 ml/5 g
• 1 kostka masła – 200 g
• 1 jajko – 56 g
• 1 łyżka – 3 łyżeczki
• 16 łyżek – 1 szklanka
• 1 g drożdży suszonych – 3,5 g drożdży świeżych
• 4 łyżki – ¼ szklanki
• szczypta – ilość, jaką uda się wziąć pomiędzy kciuk i palec wskazujący
W internecie znajdziesz darmowe strony, na których możesz w łatwy sposób przeliczyć gramaturę na miary kuchenne, tj. łyżki i szklanki.
Jak przechowywać jedzenie
Prawidłowe przechowywanie żywności to podstawa w kuchni. Dzięki temu nie tylko masz pewność, że produkty, które spożywasz, są świeże, ale również nadal posiadają one cenne wartości odżywcze. Sprawi, że warzywa pozostaną jędrne i pełne witamin, pieczywo chrupkie, oleje pełnowartościowe, a produkty sypkie zachowają swój smak na długi czas.
Dzięki właściwemu przechowywaniu:
• Produkty przez długi czas są świeże, jędrne i pełne wartości odżywczych.
• Zaoszczędzasz czas, bo nie musisz często robić zakupów.
• Zaoszczędzasz pieniądze – marnujesz mniej jedzenia, a tym samym mniej na nie wydajesz.
Ważnym krokiem w przechowywaniu żywności jest zachowanie czystości. Regularne sprzątanie lodówki i szafek kuchennych to podstawa. Dokładnie umyte i dobrze osuszone powierzchnie miejsc, gdzie przechowujesz żywność, zagwarantują ci, że nie będą się na nich rozwijać mikroorganizmy, które spowodują, iż jedzenie nie będzie zdatne do spożycia.
Jeśli w lodówce lub szafkach coś spleśniało, jak najszybciej wyrzuć ten produkt, a potem dokładnie je umyj. Jest to bardzo ważne, ponieważ nawet pomimo wyrzucenia spleśniałych produktów, w lodówce i szafkach może zostać pleśń, która sprawi, że inne produkty szybciej się zepsują. Należy pamiętać także o dokładnym czyszczeniu narzędzi, tj. noży, desek do krojenia, których używasz do przygotowania produktów, oraz naczyń, w których trzymasz produkty. W brudnych naczyniach żywność psuje się szybciej.
Najważniejsza zasada: wyrzucaj, kiedy musisz!
Nikt z nas nie lubi marnować żywności, ale w tym przypadku chodzi o coś więcej, bo w grę wchodzi twoje zdrowie! Czasami zdarza się, że jakiś produkt się zepsuje. W takiej sytuacji trzeba pamiętać o tym, że spleśniałe produkty należy wyrzucić w całości. Nie wystarczy odkroić spleśniałej części! Jeśli zauważysz pleśń na wierzchu produktu, to znaczy, że znajduje się ona również w innych jego częściach, nawet jeśli nie jest widoczna.
Na następnych stronach pokażę ci, jak we właściwy sposób przechowywać poszczególne rodzaje żywności. Jestem przekonana, że po zastosowaniu moich rad zauważysz różnicę.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupów
Robiąc zakupy, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które pozwolą ci wybrać najlepsze produkty. Wybór świeżej żywności ułatwi jej przechowywanie.
• Wybierając w sklepie owoce i warzywa, sięgaj po te mniej dojrzałe. Zachowają one przez dłuższy czas świeżość.
• Sprawdź, czy opakowanie produktów nie zostało uszkodzone.
• Dokładnie oglądaj produkty, które wkładasz do koszyka, zwróć szczególną uwagę na termin ważności.
• Zwróć uwagę, czy produkty są odpowiednio przechowywane.
• Czytaj etykiety i sięgaj po produkty z krótkim składem.
• Nie kupuj na zapas żywności, która łatwo się psuje.
Jak prawidłowo przechowywać ŻYWNOŚĆ
Kasze, strączki, mąki, cukier, sól, nasiona, orzechy, bakalie, suszone owoce, płatki owsiane, makarony, ryże, kawę, herbatę itp. trzymaj w szklanych słoikach z nowymi nakrętkami (ewentualnie w pojemnikach plastikowych). Ma to na celu jak najdłuższe zachowanie świeżości, smaku, aromatu i wyglądu wyżej wymienionych produktów. Żywność pozostawiona w otwartych opakowaniach traci swój smak, chłonie zapachy z otoczenia, ponadto może spleśnieć.
Do przechowywania sypkiej żywności najbardziej polecam szklane słoiki i pojemniki. Szkło nie wchodzi w żadną reakcję z artykułami spożywczymi, nie przepuszcza też zanieczyszczeń. Jest łatwe do czyszczenia i chroni przed wilgocią. Szkło jest stosunkowo drogim materiałem, ale nie martw się, możesz również użyć słoików, które masz po zużytych produktach, tj. kawie, sokach, przetworach Pamiętaj tylko o dokładnym umyciu i osuszeniu ich.
Do przechowywania produktów sypkich możesz użyć też plastikowych pojemników. Zapobiegają one zawilgoceniu i przedostawaniu się insektów do jedzenia. Są też tańsze od szklanych i występują w przeróżnych kształtach i rozmiarach. Wybierając plastikowe pojemniki, należy jednak zwrócić uwagę, czy nadają się one do kontaktu z żywnością.
Pojemniki uchronią produkty przed molami spożywczymi. Niechcianych gości możesz przynieść ze sobą do domu z jakimś produktem ze sklepu. Jednak gdy przesypiesz go do pojemnika, nie rozprzestrzenią się one po całej kuchni.
Po przesypaniu produktów do pojemników warto przykleić na nie etykiety z nazwami znajdujących się w nich artykułów, aby uniknąć pomyłki.
Pamiętaj!
Wszystkie produkty sypkie należy przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Pieczywo
Pieczywo trzymaj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, powinno być też zabezpieczone odpowiednim opakowaniem. Najlepiej przechowywać je w szafce kuchennej lub chlebaku drewnianym albo bambusowym. Nie polecam chlebaków plastikowych ze względu na słabą cyrkulację powietrza oraz chlebaków metalowych, które mogą szybko i mocno się nagrzewać.
Jakiego opakowania użyć do przechowywania pieczywa:
Pieczywo powinno być przechowywane w odpowiednim woreczku z naturalnego materiału, np. lnu. Zapewni on dobrą cyrkulację powietrza, a w przypadku pieczywa pozwoli zachować chrupiącą skórkę. Ma pozytywny wpływ na smak i aromat umieszczonych w nim produktów. Zapobiega ich pleśnieniu, ale nie chroni przed wysychaniem produktu.
Kolejnym sposobem na przechowywanie pieczywa są papierowe torby. Jest to ekologiczne rozwiązanie, zapewniające dobrą cyrkulację powietrza. Jednak należy pamiętać, że pieczywo przechowywane w ten sposób dużo szybciej wysycha.
Nie polecam trzymania pieczywa w folii. Nie zapewnia ona odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Powoduje zbieranie się wilgoci, przez co pieczywo traci swoją chrupkość, a jej nadmiar może również powodować pleśnienie. Natomiast pozytywnym aspektem takiego opakowania jest zapobieganie wysychaniu pieczywa, przez co nie traci ono swojego aromatu.
Jeśli kupisz większą ilość pieczywa, warto je zamrozić. Dzięki temu jego wartości odżywcze oraz smak zostaną zachowane na dłużej. Pieczywo możesz rozmrozić na blacie kuchennym lub włożyć na kilka minut do piekarnika lub mikrofali. Czas rozmrażania jest zależny od tego, w jakiej formie zostało ono zamrożone.
Pamiętaj!
Jeśli pieczywo w chlebaku lub szafce spleśnieje, należy je wyrzucić i dokładnie umyć miejsce, gdzie było przechowywane.
Przechowywanie w lodówce
Jest kilka ważnych kroków, które należy wykonać, aby jedzenie przez długi czas zachowało świeżość. Przedstawiam je poniżej, wprowadź je do swojego życia:
• Lodówka powinna być dokładnie umytai dobrze osuszona, wtedy wolnej rozwijać się w niej będą mikroorganizmy, które mogą psuć żywność.
• Optymalna temperatura, która powinna być w lodówce, to 2–5°C. Nie powinna być wyższa niż 5°C, ponieważ powyżej tej temperatury zaczynają namnażać się bakterie.
• Aby jedzenie dobrze się chłodziło i zachowało swoją świeżość, musi mieć zapewnioną odpowiednią cyrkulację powietrza. Dlatego nie należy upychać w lodówce produktów na siłę.
• Jak najszybciej usuwaj z lodówki produkty niezdatne do spożycia. Jeśli w lodówce zepsuje się jakiś produkt, jak najszybciej wyrzuć go. Następnie opróżnij lodówkę i dokładnie ją wyczyść. W ten sposób możesz zapobiec szybszemu psuciu się kolejnych produktów, które mogłyby zostać zarażone komórkami pleśni.
• Napoczęte produkty przechowuj w szczelnych pojemnikach. W ten sposób nie wyschną i nie stracą swojego aromatu. Dodatkowo w przypadku zepsucia się któregoś z produktów, unikniesz przejścia pleśni na inne.
• Aby uniknąć marnowania żywności, produkty napoczęte oraz te, które powinny zostać zjedzone w pierwszej kolejności, połóż w widocznym miejscu lub na dedykowanej temu półce.
• Napoczęte produkty w puszkach, tj. fasola, kukurydza, groszek, cieciorka, należy przełożyć do czystych słoików lub pojemników i szczelnie je zamknąć. Jeśli wiesz, że nie wykorzystasz ich następnego dnia, opłucz je, osusz i zamróź. Pozwoli to zachować ich świeżość na dłużej.
• Najważniejszą rzeczą we właściwym przechowywaniu żywności jest jej rozmieszczenie. W różnych miejscach lodówki mamy inną temperaturę. Każdy produkt najlepiej zachowuje swoją świeżość i jakość w innej temperaturze, w związku z tym warto zwrócić wagę na to, w jaki sposób układać je w lodówce.
– Górna półka – panuje na niej najwyższa temperatura. Układaj tam produkty, które nie wymagają mocnego chłodzenia, np. nabiał, masło, jaja, jogurty.
– Środkowa półka – panuje na niej średnia temperatura. Jest idealnym miejscem do przechowywania produktów świeżych, tj. wędliny, sery, twaróg. Możesz na niej umieścić także przygotowane przez siebie potrawy. Pamiętaj, aby przechowywać je w szczelnych pojemnikach, dzięki temu dłużej zachowają świeżość, a ich zapach i aromat nie będzie mieszał się z innymi.
– Dolna półka – panuje na niej najniższa temperatura. Jest dobrym miejscem na trzymanie surowego mięsa, ryb oraz serów dojrzewających. Surowe mięso i ryby przechowuj w szczelnym opakowaniu.
– Szuflada – ze względu na wyższą temperaturę i dużą wilgotność jest miejscem świetnym do trzymania warzyw i owoców. Można przechowywać w niej także sery dojrzewające.
– Drzwi – panuje na nich najwyższa temperatura. Są idealnym miejscem do przechowywania słoików, napojów, mleka, jajek oraz olejów, które nie wymagają mocnego schłodzenia.
– Zamrażalnik – panuje w nim najniższa temperatura, jest dobrym miejscem, aby wydłużyć trwałość żywności. Mrozić można większość produktów zarówno świeżych, jak i poddanych obróbce termicznej.
Pamiętaj!
W lodówce nie umieszcza się gorących potraw. Przed włożeniem dania do lodówki należy je wystudzić.
Jakie produkty należy trzymać w lodówce
Główna zasada przechowywania produktów w lodówce jest taka, że trzymamy w niej rzeczy, które w sklepie wzięliśmy z lodówki, więc w domu powinniśmy im zapewnić takie same warunki. W lodówce przechowujemy także napoczęte produkty.
WARZYWA I OWOCE
Zapewnienie produktom optymalnych warunków pozwoli przez długi czas zachować ich świeżość, smak i aromat.
•Warzywa i owoce wkładaj do szuflady lodówki, panuje tam dla nich optymalna temperatura.
• Miejsce, w którym trzymasz warzywa i owoce, wyłóż ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar wilgoci i spowoduje, że zachowają świeżość na dłużej. Pamiętaj o regularnej wymianie ręcznika.
• Zadbaj o to, by zielone warzywa, tj. sałata, brokuły, ogórki, nie były przechowywane w jednym miejscu z owocami i warzywami, które wydzielają etylen (pomidor, papryka, jabłko, gruszka). Trzymanie ich razem spowoduje żółknięcie zielonych warzyw.
• Nie przechowuj owoców i warzyw w zamkniętych pojemnikach. Skraplająca się w nich para wodna spowoduje gnicie produktów.
• Wszystkie owoce i warzywa obrane ze skórki, pokrojone, a także sałatki i surówki przechowuj w lodówce.
Jakie warzywa i owoce przechowujemy w lodówce
Nie wszystkie warzywa i owoce powinny być przechowywane w…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Składniki:
5 sztuk
Farsz:
50 g cebuli
15 g masła
1 ząbek czosnku
30 g skwarków wieprzowych
200 g mięsa mielonego z szynki
20 g natki pietruszki
½ łyżeczki majeranku
10 g soli
1 łyżeczka pieprzu
50 ml wody
Ciasto:
1 kg surowych ziemniaków
70 g cebuli
120 g ugotowanych ziemniaków
20 g mąki pszennej
25 g skrobi ziemniaczanej
4 g soli
Do gotowania kartaczy:
1,5 l wody
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
10 g soli
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na maśle, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Skwarki zblenduj z dodatkiem wody – tak, aby powstała gładka masa. Natkę pietruszki posiekaj drobno. Surowe mięso przełóż do miski, dodaj do niego cebulę, skwarki i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach, a następnie odsącz na sicie nad miską. Cebulę pokrój na ćwiartki, a potem zblenduj. Wylej płyn, który puściły ziemniaki. Pamiętaj jednak, aby pozostawić skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Starte warzywa wrzuć do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę, ugotowane ziemniaki, cebulę, sól, skrobię ziemniaczaną i mąkę. Wszystkie składniki mieszaj aż do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
Masę ziemniaczaną podziel na pięć części, każdą z nich uformuj w kulę, potem delikatnie spłaszcz, a następnie wyłóż na nią porcję farszu. Zamknij każdego kartacza, dobrze sklejając ze sobą brzegi, i uformuj podłużny kształt wielkości dłoni. Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i sól. Do gotującej się wody włóż kartacze. Po wypłynięciu gotuj je na małym ogniu jeszcze 15 minut – w tym czasie woda powinna lekko wrzeć. Gotowe kartacze podawaj z ulubioną okrasą.
Wskazówka:
Użyj mączystej odmiany ziemniaków.
Porada:
Aby przygotować skwarki, wytop tłuszcz ze słoniny lub tłustego boczku.
1 sztuka zawiera:
353 kcal
Białka: 15,9 g
Tłuszcze: 8,7 g
Węglowodany: 54,8 g
Składniki:
8 porcji
250 g kiełbasy drobiowej
150 g cebuli
1,5 kg ziemniaków
3 jajka M
3 g pieprzu
10 g soli
10 g przyprawy uniwersalnej
Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój drobno i podsmażaj na oleju do momentu, aż się zezłoci. W tym czasie poszatkuj cebulę, a następnie dodaj ją do kiełbasy. Podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli. Ziemniaki zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach, a następnie lekko odsącz na sicie nad miską. Odlej płyn, który puściły ziemniaki. Pamiętaj jednak, aby pozostawić skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Warzywa wrzuć do miski ze skrobią, dodaj jajko, całość wymieszaj. Następnie wrzuć kiełbasę i cebulę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszaj, a potem przełóż do keksówki o wymiarach 35 × 11 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz danie w temperaturze 180°C, z włączoną funkcją góra-dół, przez 1,5 godziny. Góra babki ziemniaczanej powinna mieć złoty kolor i być stabilna – po poruszeniu blaszką nie powinna się ruszać.
WskazówkA:
Użyj mączystej odmiany ziemniaków.
Porada:
Przepis na domową przyprawę uniwersalną znajdziesz w mojej pierwszej książce – „Jedz pysznie i chudnij”.
1 porcja zawiera:
211 kcal
Białka: 10,5 g
Tłuszcze: 1,7 g
Węglowodany: 40,2 g
Składniki:
12 sztuk
1,3 kg ziemniaków
100 g cebuli
2 jajka M
50 g mąki pszennej
sól
pieprz
70 g oleju roślinnego do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach, a potem odsącz na sicie nad miską. W tym czasie pokrój cebulę na ćwiartki i zblenduj. Wylej płyn, który puściły ziemniaki. Pamiętaj jednak, aby pozostawić skrobię, która zebrała się na dnie naczynia. Ziemniaki wrzuć do miski ze skrobią, dodaj cebulę i jajka, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj całość. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, a następnie ułóż je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
WskazówkA:
Użyj mączystej odmiany ziemniaków.
Porada:
Ziemniaki najlepiej smażyć na dużej ilości mocno rozgrzanego oleju, wtedy chłoną najmniej tłuszczu.
1 sztuka zawiera:
177 kcal
Białka: 3,7 g
Tłuszcze: 6,9 g
Węglowodany: 25,9 g
Składniki:
15 sztuk
250 g surowych ziemniaków
250 g gotowanych ziemniaków
15 g skrobi ziemniaczanej
sól
Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach, a potem odsącz na…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
1 sztuka zawiera:
30 kcal
Białka: 0,5 g
Tłuszcze: 0 g
Węglowodany: 7 g
Składniki:
1,8–2 l gotowego bulionu
70 g cebuli
100 g pora
150 g selera korzeniowego
150 g korzenia pietruszki
200 g marchewki
100 g selera naciowego
25 g natki pietruszki lub lubczyku
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu
5 g sosu sojowego
25 g domowej przyprawy uniwersalnej
3 l wody
Opcjonalnie:
2–3 suszone grzyby
Przygotowanie:
Cebulę opal nad palnikiem lub na patelni. Do garnka przełóż wszystkie warzywa i przyprawy, zalej wodą. Bulion gotuj…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
1 litr zawiera:
60 kcal
Białka: 0 g
Tłuszcze: 0 g
Węglowodany: 6 g
Składniki:
4 sztuki
130 g mąki pszennej
3 g sody oczyszczonej
2 g cukru
2 g soli
80–100 g kefiru
10 g mąki do obtoczenia proziaków
Przygotowanie:
Mąkę i sodę przesiej do miski, dodaj cukier i sól, całość dokładnie wymieszaj. Następnie wlej…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
1 sztuka zawiera:
21 kcal
Białka: 0,9 g
Tłuszcze: 0,4 g
Węglowodany: 3,3 g
Składniki:
3 porcje
200 g białej kapusty
90 g marchewki
100 g rzodkiewki
100 g czerwonej papryki
5 g natki pietruszki
5 g koperku
70 g kukurydzy konserwowej
Sos:
20 g miodu
10 g soku z cytryny
10 g oliwy
Przygotowanie:
Kapustę drobno poszatkuj. Marchewkę i rzodkiewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, paprykę…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
1 porcja zawiera:
127 kcal
Białka: 3 g
Tłuszcze: 4 g
Węglowodany: 22,5 g
Składniki:
6 sztuk
250 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
3 g drożdży instant
1 jajko M
60 g mleka 1,5%
50 g masła
1 białko do posmarowania bułek
Ser:
150 g półtłustego twarogu
30 g cukru
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
5 g oleju roślinnego
10 g mleka 1,5%
1 żółtko
10 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej do miski, dodaj…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
1 sztuka zawiera:
295 kcal
Białka: 9,7 g
Tłuszcze: 11,2 g
Węglowodany: 38,6 g
Składniki:
200 g gotowego zakwasu
100 g mąki żytniej – typ 2000
100 g wody
Przygotowanie:
Pierwszego dnia do słoika wsyp 1 łyżkę mąki oraz wlej 1 łyżkę filtrowanej wody. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką, słoik przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką, a następnie…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Cały zakwas zawiera:
325 kcal
Białka: 8,7 g
Tłuszcze: 2,2 g
Węglowodany: 74 g
Autor: Anna Zyśk
Redakcja: Agnieszka Knapek
Korekta: Katarzyna Zioła-Zemczak
Projekt graficzny okładki: Anna Jamróz
Projekt makiety, skład, eBook : Atelie Du Châteaux
Zdjęcia: Anna Zyśk
Redaktor prowadząca: Natalia Ostapkowicz
Kierownik redakcji: Agnieszka Górecka
© Copyright by Anna Zyśk
© Copyright for this edition by Wydawnictwo Pascal
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej książki nie może być powielana lub przekazywana w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody wydawcy, z wyjątkiem recenzentów, którzy mogą przytoczyć krótkie fragmenty tekstu.
Bielsko-Biała 2022
Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała
tel. 338282828, fax 338282829
[email protected], www.pascal.pl
ISBN 978-83-8317-010-7