Uzyskaj dostęp do ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Masz dość codziennego liczenia kalorii, planowania jadłospisów i skrupulatnego sporządzania listy zakupów? Anna Zyśk, autorka popularnego profilu @jedz.pysznie, przychodzi z pomocą!
Jedz zdrowo i nie rezygnuj z ulubionych smaków! W tej książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, by rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem:
• ponad 100 przepisów na pyszne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu śniadania, obiady i kolacje,
• pomysły na niskokaloryczne desery i wypieki, pozbawione chemii pieczywo, domowe mieszanki przypraw i dodatki, które wzbogacą smak twoich potraw,
• wartości odżywcze i kaloryczność wszystkich dań,
• sprawdzone wskazówki, jak uzyskać i utrzymać odpowiednią wagę,
• porady zakupowe, zamienniki i przeliczniki kuchenne,
• gotowe jadłospisy 1600 kcal i 1800 kcal, przygotowane na podstawie przepisów dostępnych w książce.
Ciesz się każdą chwilą przy stole, a przy tym zrób pierwszy krok w stronę zdrowia i wymarzonej figury!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 77
Mojemu ukochanemu Tacie –
wierzę, że jesteś ze mnie dumny.
Chcę cię powitać w moim świecie! Ogromnie się cieszę, że sięgnąłeś po moją książkę! Pozwól, że się w kilku słowach przedstawię.
Nazywam się Ania Zyśk, mieszkam w Warszawie. Jestem autorką profilu na Instagramie @jedz.pysznie oraz bloga www.jedzpysznie.pl. Jestem również mamą małego krasnala o imieniu Nela. Nie bez powodu o tym piszę – ten mały stworek odegrał dużą rolę w tworzeniu książki, którą trzymasz w rękach.
Dość długo szukałam swojej pasji oraz tego, co, poza życiem prywatnym i zawodowym, da mi poczucie spełnienia. Mąż od lat namawiał mnie, żebym zaczęła robić coś związanego z moją sympatią do gotowania, ale ze względu na pracę zawsze brakowało mi czasu. Gdy zaszłam w ciążę, zaczęłam myśleć, co zrobić z tymi moimi kuchennymi przygodami, szukałam pomysłu na nazwę profilu na Instagramie. Ale czas ciąży tak szybko zleciał, że temat się skończył, zanim faktycznie się zaczął. Jednak krasnalek, o którym mowa wyżej, okazał się wyjątkowo spokojnym niemowlakiem i po prostu zaczęłam się nudzić, więc pewnego marcowego poranka wpadła mi do głowy nazwa @jedz.pysznie. Jeszcze tego samego dnia pojawił się pierwszy post na Instagramie. Kilka miesięcy później powstał blog www.jedzpysznie.pl. Tak zaczęła się moja historia.
Udało mi się odnaleźć swoją pasję – wierz mi, jest to dla mnie ogromne szczęście! Uwielbiam kuchnię i gotowanie!
Jestem typem osoby, która mocno się angażuje. Gdy sobie coś postanowię, dążę do celu. Właśnie dzięki temu mam na swoim koncie utratę ponad 40 kilogramów. Inspirowanie innych daje mi dużą satysfakcję oraz energię do działania. Chętnie biorę udział w kolejnych projektach, które pozwalają mi na rozwijanie siebie i swoich umiejętności.
Książka powstała z pasji do gotowania, fotografii kulinarnej oraz chęci inspirowania innych. Opinie i reakcje dotyczące moich przepisów, otrzymywane od obserwatorów na Instagramie oraz blogu, skłoniły mnie do spełnienia marzenia i napisania tej książki.
Chcę ci pokazać, że zdrowe gotowanie jest proste i co najważniejsze pyszne! Na kolejnych stronach znajdziesz propozycję na każdy posiłek, porę dnia i okazję. Do wykonania przepisów wykorzystuję produkty łatwo dostępne oraz proponuję możliwe zamienniki. W przypadku każdego przepisu podaję kaloryczność oraz makroskładniki, aby ułatwić ci kontrolowanie diety.
Zależy mi, aby pokazać, że nie musisz wyrzekać się wszystkiego, a w dodatku nadal możesz jeść pysznie. Często wystarczy zmienić kilka składników, aby wyszła lżejsza i równie smakowita wersja ulubionej potrawy.
Przepisy możesz dowolnie komponować. Część kolacyjnych propozycji sprawdzi się idealnie na śniadanie czy obiad i odwrotnie. Nie musisz sztywno trzymać się kategorii, baw się jedzeniem, smakuj i ciesz się nim. Pamiętaj też, że większość składników możesz zamienić na swoje ulubione produkty, np. mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą.
Opowiem ci również, jak robić zakupy, jak wyliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i co zrobić, aby zacząć chudnąć. Podam również wskazówki, jak jeść, by nie tyć.
Mam nadzieję, że moja książka ci się spodoba! Jestem bardzo ciekawa twojej reakcji i opinii, więc jeśli zechcesz, zapraszam cię do podzielenia się nią na moim profilu na Instagramie – @jedz.pysznie. Jeśli będziesz mieć dodatkowe pytania o produkty, zamienniki i wykonanie, śmiało pisz do mnie na Instagramie, jestem tam codziennie.
Chyba każdy z nas lubi jeść i nie jest to nic złego. Jedzenie nie tylko odżywia organizm, ale również daje nam przyjemność. Wiele osób chciałoby móc dużo jeść i nie tyć. Jednak warto się zastanowić i ustalić, czym jest dla nas jedzenie, i czy ta relacja jest prawidłowa? Czy jemy, aby najeść się do syta, czy do uczucia przejedzenia? Jeśli lubisz się przejadać, nie masz zdrowego podejścia do jedzenia, warto zastanowić się, gdzie tkwi problem i spróbować go rozwiązać samemu lub z pomocą specjalisty.
Jedną z kluczowych…
.
.
.
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Składniki:
1 porcja
150 g serka wiejskiego (lekki)
2 jajka
45 g mąki kokosowej
25 g erytrytolu
3 g proszku do pieczenia
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blenduję na gładką masę. Wykładam na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką. Smażę na bardzo małym ogniu po około 5 minut z każdej strony. Podaję z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
Mąkę kokosową możesz zamienić na mąkę pszenną i wiórki kokosowe.
Patelnię możesz posmarować odrobiną oleju.
1 porcja zawiera:
427 kcal
Białka: 39,2 g
Tłuszcze: 20,8 g
Węglowodany: 55,5 g
Składniki:
1 porcja
60 g płatków owsianych górskich
150 ml mleka 1,5%
100 ml wody
25 g erytrytolu
5 g nasion chia
10 g kakao
60 g banana
30 g syropu klonowego
10 g posiekanych orzechów arachidowych
Przygotowanie:
…
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Składniki:
2 porcje
Ciasto:
650 g kalafiora
200 ml wody
1 jajko
60 g żółtego sera gouda
2 g soli, pieprzu
½ łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki
Dodatki:
40 g pieczarek
10 g sosu pomidorowego
oregano suszone
70 g sera mozzarella
Przygotowanie:
Kalafior blenduję tak długo, aby wyglądał jak drobny ryż. Gotuję go z odrobiną soli w 200 ml wody na małym ogniu przez około 15 minut. Gdy ostygnie, przez czystą ścierkę odciskam nadmiar wody. Po odciśnięciu uzyskałam 230 g kalafiora.
Do kalafiora dodaję jajko, ser, przyprawy i wyrabiam ciasto. Wykładam na blaszkę, formując placek. Podpiekam spód 15 minut w 190°C (góra–dół).
Później nakładam sos i farsz, piekę ponownie około 25 minut (góra–dół).
Wskazówki:
Z kalafiora będzie trzeba wycisnąć bardzo dużo wody.
Masa będzie sypka, ale uda się uformować spód.
1 porcja zawiera:
325 kcal
Białka: 26,1 g
Tłuszcze: 17,6 g
Węglowodany: 19,4 g
Składniki:
3 sztuki
280 g piersi kurczaka
220 g cukinii
80 g moreli suszonych
przyprawa do mięs
5 g oleju roślinnego
Przygotowanie:
…
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Składniki:
6 sztuk
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
35 g erytrytolu
50 g jogurtu naturalnego
6 naleśników
Przygotowanie:
Przygotowuję naleśniki wedle ulubionego przepisu. Składniki na masę serową łączę widelcem. Wykładam farsz na naleśnik, składam w dowolny sposób i obsmażam, aby ser się ściął.
Wskazówki:
Przepis na naleśniki znajdziesz na stronie 36.
1 sztuka zawiera:
170 kcal
Białka: 12,1
Tłuszcze: 4,6 g
Węglowodany: 20,9 g
Składniki:
2 porcje
100 g twarogu półtłustego
1 jajko
20 g erytrytolu
70 g płatków owsianych górskich
70 g jogurtu naturalnego
100 ml mleka 1,5%
100 g truskawek
kilka listków melisy
Przygotowanie:
…
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Składniki:
6 porcji
10 g kawy rozpuszczalnej
10 g erytrytolu
50 ml gorącej wody
200 g śmietankowego serka kanapkowego
120 g herbatników
Przygotowanie:
Kawę i erytrytol rozpuszczam w gorącej wodzie. Czekam, aż przestygnie. Serek mieszam z kawą na gładki krem. Naczynie wyścielam folią spożywczą, na dno wykładam warstwę herbatników, na to krem i ponownie herbatniki. Warstwy przekładam, aż wykończę składniki. Schładzam w lodówce mniej więcej przez godzinę. Podaję udekorowane rozpuszczoną czekoladą.
Wskazówki:
Serek śmietankowy można zamienić na serek ricotta lub mascarpone.
1 sztuka zawiera:
143 kcal
Białka: 5,3 g
Tłuszcze: 6,2 g
Węglowodany: 16,5 g
Składniki:
2 porcje
1 cytryna
250 g serka ricotta
20 g erytrytolu
20 g prażonych migdałów
Przygotowanie:
…
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Składniki:
8 porcji
1 kg twarogu z wiaderka
40 g mąki ziemniaczanej
100 g masła
90 g erytrytolu
150 g malin
2 jajka
Przygotowanie:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozpuszczam i studzę. Wszystkie składniki, poza malinami, delikatnie mieszam, żeby nie napowietrzyć masy. Przelewam masę do tortownicy (śr. 18 cm), na wierzch wykładam maliny. Piekę godzinę w 180°C (góra–dół). Studzę w piekarniku, gdy całkowicie ostygnie, schładzam w lodówce.
Wskazówki:
Możesz użyć owoców świeżych lub mrożonych.
1 porcja zawiera:
284 kcal
Białka: 14,6 g
Tłuszcze: 19,9 g
Węglowodany: 12,8 g
Składniki:
8 porcji
500 g truskawek
85 g mąki pszennej
40 g kakao
20–40 g erytrytolu
80 g daktyli
2 jajka
5 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
…
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Składniki:
1 łyżka kurkumy
2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
½ łyżki ostrej papryki
2 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka rozmarynu
½ łyżki soli
½ łyżki pieprzu czarnego
1 łyżka przyprawy uniwersalnej (przepis na s. 220)
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
½ łyżki ziół prowansalskich
Przygotowanie:
Wszystkie zioła wsypuję do słoika, szczelnie zamykam i mieszam. Wykorzystuję jako przyprawę do mięs.
Wskazówki:
Przyprawa sprawdzi się również do marynowania tofu.
Składniki:
100 g suszonej włoszczyzny
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżki soli
1 łyżka suszonej natki pietruszki
¼ łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie:
…
…(fragment)…
Całość dostępna w wersji pełnej
Autor: Anna Zyśk
Redakcja: Joanna Kułakowska-Lis
Korekta: Katarzyna Zioła-Zemczak
Projekt graficzny okładki: Anna Jamróz
Projekt makiety i skład: Ilona i Dominik Trzebińscy Du Châteaux
Zdjęcia: Anna Zyśk
Redaktor prowadząca: Natalia Ostapkowicz
Kierownik redakcji: Agnieszka Górecka
© Copyright by Anna Zyśk
© Copyright for this edition by Wydawnictwo Pascal
Wszelkie prawa zastrzeżone. Żadna część tej książki nie może być powielana lub przekazywana w jakiejkolwiek formie bez pisemnej zgody wydawcy, za wyjątkiem recenzentów, którzy mogą przytoczyć krótkie fragmenty tekstu.
Bielsko-Biała 2021
Wydawnictwo Pascal sp. z o.o.
ul. Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała
tel. 338282828, fax 338282829
[email protected], www.pascal.pl
ISBN 978-83-8103-740-2