Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania jednogarnkowe takie jak: zupy, potrawy z mięsa, ryb, warzywa z ryżem, zapiekanki oraz wiele wariantów kultowego dania Polaków jakim jest bigos. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.[/font][/color]
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 89
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
INDEKS POTRAW
zupy
Aksamitna zupa z lasu
Aromatyczny rosół z pulpetami
Bardzo prosta zupa z parówką
Barszcz ukraiński
Chłodnik z botwinką
Kapuśniak z pomidorami
Kartoflanka z miętą
Letnia zupa z bakłażana
Pyszna zupa z brukselką
Rosół z ryby
Słodka zupa z cytrusami
Smaczna zupa z soczewicy
Szybka zupa zimowa
Tradycyjna zupa jarzynowa
Wyśmienita zupa z cielęciny
Zupa cebulowa
Zupa krem z brokułów
Zupa mięsna na ostro
Zupa na styl bułgarski
Zupa paprykowa z boczkiem
Zupa pieczarkowa z ryżem
Zupa wiosenna
Zupa z chleba
dania mięsne
Błyskawiczny obiad z patelni
Bogracz tradycyjny
Cynaderki w wielu warzywach
Gulasz drobiowy w sosie pomarańczowym
Gulasz drobiowy z owocami
Gulasz z włoską kapustą
Gulasz zimowy
Jesienny przysmak leśny
Korzenna wątróbka z owocami
Kura z jabłkami
Mięso duszone w warzywach
Miszmasz z fasolką i mięsem
Orzeźwiający przysmak mięsny
Pikantny gulasz paprykowy
Potrawka z niedzielnej kury
Wątróbka duszona w winie
Wątróbka duszona z pieczarkami
Wątróbka w sosie ziołowym
Wieprzowina z fasolą w pikantnym sosie
Winna polędwica
Wołowina po chłopsku
Wołowina w męskim stylu
Wołowina z kurkami
Wołowina z pieczarkami
Wołowina zapiekana z fasolą
Wyśmienita wątróbka w śmietanie
dania z ryb
Karmazyn zapiekany w warzywach
Karp duszony w ziołach
Łosoś w roli głównej
Miętus na ostro
Panga w winnym sosie
Płotki w sosie musztardowym
Ryba w solnej skorupce
Ryba w winie
Ryby pod śmietanową kołderką
dania z warzyw i ryżu
Bogracz wegetariański
Czerwona kapusta z makaronem
Fasola w sosie warzywnym
Fasolka po bretońsku
Fasolka w słodkim sosie
Fasolka w sosie majerankowym
Fasolka w tomacie
Jednogarnkowiec ze szpinakiem
Kolorowe leczo z warzyw
Leczo z cukinią
Potrawka z pieczarkami
Pyszne risotto drobiowe
Risotto z serem
Risotto z tuńczykiem
Ryż duszony z dymką
Ryż zapiekany z jabłkami
Selerowy zawrót głowy
Smaczny ryż z kurczakiem
Bigos na różne sposoby
Bigos myśliwski
Bigos wielkanocny
Bigos w środku lata
Bigos z dyni pachnący ziołami
Bigos z kapusty włoskiej
Bigos z mięsem
Pyszny bigos z papryki
Smaczny bigos z warzyw
Szybki bigos z pieczarkami
zapiekanki
Makaron zapiekany z pomidorami
Oryginalna zapiekanka “z puszki”
Pory w beszamelu
Przysmak z kurczakiem
Szynka w cieście francuskim
Śledzie na gorąco
Wonna zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka na ognisko
Zapiekanka na słodko
Zapiekanka “późne lato”
Zapiekanka staropolska
Zapiekanka z brukselką
Zapiekanka ziołowa z cukinią
Zapiekanka z kapustą
Zapiekanka z ziołami
Ziemniaki w sosie serowym
Znakomita zapiekanka z ryżem
Rozdział I. Zupy
AKSAMITNA ZUPA Z LASU
danie na 4-6 osób
kaloryczność: 154 kcal (100 g)
czas przygotowania: 45 minut
potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 i 1/2 l wywaru warzywnego
• 50 dag maślaków
• 2 cebule, 5 ziemniaków
• 10 dag drobnego makaronu
• po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
• 3 łyżki masła, 1 liść laurowy
• po kilka gałązek szałwii i tymianku, sól
WYKONANIE:
Maślaki starannie oczyścić, umyć i pokroić na małe części. Cebulę obrać i posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, a następnie dodać grzyby. Do garnka wlać 5 łyżek bulionu, sól, liść laurowy, a także ziele angielskie i pieprz. Maślaki dusić pod przykryciem do miękkości i wlać bulion. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do zupy. Po 15 minutach od dodania ziemniaków wsypać makaron i dalej gotować. Szałwię i tymianek umyć, posiekać i wrzucić do garnka. Kiedy ziemniaki i makaron będą miękkie, zdjąć z ognia i podawać z pieczywem żytnim.
DOBRA RADA:
Zamiast szałwii i tymianku może być pokrzywa, należy jednak pamiętać, by zerwać ją ze znanego miejsca, by mieć pewność, że jest wolna od detergentów.
AROMATYCZNY ROSÓŁ Z PULPETAMI
danie na 4-6 osób
kaloryczność: 169 kcal (100 g)
czas przygotowania: 2 godziny
potrawa trudna i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 kurczak
• 1 pęczek włoszczyzny
• sól, pieprz ziarnisty
• 4-5 ziaren ziela angielskiego
• szczypta curry na pulpety:
• 20 dag mięsa mielonego
• 1 czerstwa bułka
• sól, pieprz, po kilka gałązek tymianku i bazylii
• kilka posiekanych gałązek natki pietruszki
WYKONANIE:
Kurczaka umyć, podzielić na części i włożyć do dużego garnka. Zalać taką ilością wody, by cały był zakryty. Wodę osolić, dodać do niej ziarna pieprzu oraz ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia. Włoszczyznę umyć, obrać i dodać do gotującego się bulionu. Przygotować pulpety: bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, tymianek z bazylią umyć i posiekać. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną wymieszać i tworzyć z niej bardzo małe kuleczki. Kiedy rosół będzie już gotowy, wyjąć mięso kurczaka i warzywa, a następnie wrzucić pulpety. Gotować na wolnym ogniu 10-15 minut, dodać szczyptę curry i posypać natką pietruszki.
DOBRA RADA:
Do rosołu z pulpetami można dodać kilka obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Należy je wrzucić do rosołu na kilka minut przed pulpetami.
BARDZO PROSTA ZUPA Z PARÓWKĄ
danie na 4-6 osób
kaloryczność: 146 kcal (100 g)
czas przygotowania: 45 minut
potrawa średniotrudna i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 3/4 l bulionu
• 1 opakowanie mrożonych warzyw
• 1 cebula
• 3 łyżki masła
• 60 dag ziemniaków
• 4 parówki
• 125 ml śmietany
• 1/2 łyżki słodkiej papryki
• szczypta curry
• kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz
WYKONANIE:
Mieszankę warzyw rozmrozić, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Z cebuli zdjąć łupinki i posiekać. W dość dużym rondlu rozpuścić masło i przesmażyć na nim cebulę, a następnie wlać bulion i włożyć ziemniaki. Po 10 minutach dodać warzywa i gotować, aż będą miękkie. Dodać słodką paprykę, curry, a także sól i pieprz. Parówki pokroić na kawałki i wrzucić do zupy. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać ją do rondla, uważając, by się nie zwarzyła. Przed podaniem posypać pietruszką.
DOBRA RADA:
Aby zupa była gęsta można rozmrożone i nie ugotowane warzywa zmiksować z kilkoma łyżkami bulionu.
BARSZCZ UKRAIŃSKI
danie na 4-6 osób
kaloryczność: 162 kcal (100 g)
czas przygotowania: 90 minut
potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 40 dag mięsa z kością
• 10 dag białej fasoli
• 3 średnie buraki
• 3 marchewki, pietruszka
• 1 por, kawałek selera
• 1/4 niewielkiej główki białej kapusty
• 4 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 125 ml śmietany
• kilka gałązek natki pietruszki
• 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz
WYKONANIE:
Mięso starannie umyć i włożyć do garnka, dodać fasolę, sól, pieprz, ziele angielskie, następnie zalać dużą ilością wody i zagotować. Czosnek obrać i w całości dodać do warzyw. Buraki obrać, drobno pokroić, a następnie wrzucić do garnka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać ze skóry i podzielić każde na małe kawałki, por pokroić w talarki i także dodać do gotującej się zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, a kapustę poszatkować. Pod koniec gotowania, kiedy warzywa w garnku będą prawie miękkie, kapustę wraz z ziemniakami wrzucić do garnka. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, a także śmietanę i delikatnie zagotować. Natkę pietruszki umyć, posiekać i posypać nią zupę. Podawać z pieczywem.
DOBRA RADA:
W wersji wegetariańskiej mięso zastępują ugotowane wcześniej jajka na twardo.
CHŁODNIK Z BOTWINKĄ
danie na 4 osoby
kaloryczność: 112 kcal (100 g)
czas przygotowania: 30 minut
potrawa bardzo łatwa i tania
SKŁADNIKI:
• 1 l zsiadłego mleka
• 2 świeże ogórki
• 30 dag botwinki
• 1/2 pęczka szczypiorku
• sok z 1/2 cytryny
• sól, pieprz, cukier
WYKONANIE:
Botwinkę oczyścić, drobno pokroić i ugotować w małej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękka, odcedzić, pozostawiając ją w garnku do ostygnięcia. Ogórki obrać, przeciąć każdy na 4 części i drobno pokroić. Szczyporek umyć i posiekać. Zsiadłe mleko roztrzepać, dodać do niego szczypiorek, sól i pieprz, a następnie wlać do zimnej botwinki. Zupę ewentualnie doprawić sokiem z cytryny i cukrem. Podawać schłodzoną z pieczywem.
DOBRA RADA:
Zupa będzie nieco ostrzejsza w smaku, jeśli zamiast świeżego ogórka użyje się kiszonego lub marynowanego.
KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI
danie na 4-6 osób
kaloryczność: 136 kcal (100 g)
czas przygotowania: 70 minut
potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 l bulionu
• 1 główka kapusty włoskiej
• 2 cebule
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 pęczka bazylii
• 4 dojrzałe pomidory
• 250 ml śmietany
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• sól, pieprz ziołowy
• 1 łyżka oleju
WYKONANIE:
Z kapusty zdjąć wierzchnią warstwę, a następnie umyć ją i poszatkować. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Pomidory obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne oraz zgnieść widelcem. W dość głębokim garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek, cebulę, pomidory i kapustę. Po 15 minutach wszystko zalać bulionem i gotować 20 minut na wolnym ogniu, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z zupy i delikatnie wlać do garnka. Bazylię umyć, posiekać i posypać nią zupę.
DOBRA RADA:
Do zupy można dodać starte na tarce marchewkę i pietruszkę, zupa stanie się wtedy kolorowa i będzie zawierała więcej witamin.
KARTOFLANKA Z MIĘTĄ
danie na 4 osoby
kaloryczność: 138 kcal (100 g)
czas przygotowania: 60 minut
potrawa bardzo łatwa i bardzo tania
SKŁADNIKI:
• 1 l bulionu warzywnego
• 30 dag ziemniaków
• 1 pietruszka
• sok z 1/2 cytryny
• 1 pęczek mięty
• 4 łyżki śmietany
• sól, pieprz ziołowy
WYKONANIE:
Ziemniaki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wrzucić do niego warzywa i trzymać na ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sok z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem. Miętę umyć i posiekać. Śmietanę wymieszać z miętą i ostrożnie, by nie zwarzyła się, połączyć z gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem.
DOBRA RADA:
Oczywiście zamiast mięty można użyć każdego innego świeżego zioła, na przykład melisę, szałwię lub tymianek. Kartoflankę można przygotować z zaznaczonym wyraźnie smakiem ulubionej przyprawy, może to być curry lub cebula czosnkowa.
LETNIA ZUPA Z BAKŁAŻANA
danie na 4 osoby
kaloryczność: 128 kcal (100 g)
czas przygotowania: 50 minut
potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 i 1/2 l bulionu
• 1 duży bakłażan
• 4 pomidory
• 2 ząbki czosnku
• kilka gałązek świeżej bazylii
• sól, pieprz
• oliwa z oliwek do smażenia
WYKONANIE:
Bakłażan obrać, oczyścić z pestek i pokroić w centymetrowe paski. Pomidory umyć, pokroić i usunąć z nich gniazda nasienne. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i lekko przesmażyć bakłażan i pomidory. Czosnek obrać, zgnieść praską i dodać do garnka. Świeżą bazylię umyć, posiekać i także wrzucić do smażących się warzyw. Po 10 minutach całość zalać bulionem, doprawić solą oraz pieprzem i gotować mniej więcej 15 minut. Zupę podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.
DOBRA RADA:
Najsmaczniejsze są małe bakłażany, zamiast jednego można użyć dwóch niewielkich.
PYSZNA ZUPA Z BRUKSELKĄ
danie na 4-6 osób
kaloryczność: 131 kcal (100 g)
czas przygotowania: 50 minut
potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 l bulionu
• 40 dag brukselki
• 2 cebule
• 1 papryczka chili
• 1 łyżka mąki