Dania jednogarnkowe - O-press - ebook

Dania jednogarnkowe ebook

O-press

3,8

Opis

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania jednogarnkowe takie jak: zupy, potrawy z mięsa, ryb, warzywa z ryżem, zapiekanki oraz wiele wariantów kultowego dania Polaków jakim jest bigos. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.[/font][/color]

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 89

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,8 (14 ocen)
5
3
4
2
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
Natusiek87

Z braku laku…

Nic specjalnego.
00

Popularność




INDEKS POTRAW

zupy

Aksamitna zupa z lasu

Aromatyczny rosół z pulpetami

Bardzo prosta zupa z parówką

Barszcz ukraiński

Chłodnik z botwinką

Kapuśniak z pomidorami

Kartoflanka z miętą

Letnia zupa z bakłażana

Pyszna zupa z brukselką

Rosół z ryby

Słodka zupa z cytrusami

Smaczna zupa z soczewicy

Szybka zupa zimowa

Tradycyjna zupa jarzynowa

Wyśmienita zupa z cielęciny

Zupa cebulowa

Zupa krem z brokułów

Zupa mięsna na ostro

Zupa na styl bułgarski

Zupa paprykowa z boczkiem

Zupa pieczarkowa z ryżem

Zupa wiosenna

Zupa z chleba

dania mięsne

Błyskawiczny obiad z patelni

Bogracz tradycyjny

Cynaderki w wielu warzywach

Gulasz drobiowy w sosie pomarańczowym

Gulasz drobiowy z owocami

Gulasz z włoską kapustą

Gulasz zimowy

Jesienny przysmak leśny

Korzenna wątróbka z owocami

Kura z jabłkami

Mięso duszone w warzywach

Miszmasz z fasolką i mięsem

Orzeźwiający przysmak mięsny

Pikantny gulasz paprykowy

Potrawka z niedzielnej kury

Wątróbka duszona w winie

Wątróbka duszona z pieczarkami

Wątróbka w sosie ziołowym

Wieprzowina z fasolą w pikantnym sosie

Winna polędwica

Wołowina po chłopsku

Wołowina w męskim stylu

Wołowina z kurkami

Wołowina z pieczarkami

Wołowina zapiekana z fasolą

Wyśmienita wątróbka w śmietanie

dania z ryb

Karmazyn zapiekany w warzywach

Karp duszony w ziołach

Łosoś w roli głównej

Miętus na ostro

Panga w winnym sosie

Płotki w sosie musztardowym

Ryba w solnej skorupce

Ryba w winie

Ryby pod śmietanową kołderką

dania z warzyw i ryżu

Bogracz wegetariański

Czerwona kapusta z makaronem

Fasola w sosie warzywnym

Fasolka po bretońsku

Fasolka w słodkim sosie

Fasolka w sosie majerankowym

Fasolka w tomacie

Jednogarnkowiec ze szpinakiem

Kolorowe leczo z warzyw

Leczo z cukinią

Potrawka z pieczarkami

Pyszne risotto drobiowe

Risotto z serem

Risotto z tuńczykiem

Ryż duszony z dymką

Ryż zapiekany z jabłkami

Selerowy zawrót głowy

Smaczny ryż z kurczakiem

Bigos na różne sposoby

Bigos myśliwski

Bigos wielkanocny

Bigos w środku lata

Bigos z dyni pachnący ziołami

Bigos z kapusty włoskiej

Bigos z mięsem

Pyszny bigos z papryki

Smaczny bigos z warzyw

Szybki bigos z pieczarkami

zapiekanki

Makaron zapiekany z pomidorami

Oryginalna zapiekanka “z puszki”

Pory w beszamelu

Przysmak z kurczakiem

Szynka w cieście francuskim

Śledzie na gorąco

Wonna zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka na ognisko

Zapiekanka na słodko

Zapiekanka “późne lato”

Zapiekanka staropolska

Zapiekanka z brukselką

Zapiekanka ziołowa z cukinią

Zapiekanka z kapustą

Zapiekanka z ziołami

Ziemniaki w sosie serowym

Znakomita zapiekanka z ryżem

Rozdział I. Zupy

AKSAMITNA ZUPA Z LASU

danie na 4-6 osób

kaloryczność: 154 kcal (100 g)

czas przygotowania: 45 minut

potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1 i 1/2 l wywaru warzywnego

• 50 dag maślaków

• 2 cebule, 5 ziemniaków

• 10 dag drobnego makaronu

• po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu

• 3 łyżki masła, 1 liść laurowy

• po kilka gałązek szałwii i tymianku, sól

WYKONANIE:

Maślaki starannie oczyścić, umyć i pokroić na małe części. Cebulę obrać i posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, a następnie dodać grzyby. Do garnka wlać 5 łyżek bulionu, sól, liść laurowy, a także ziele angielskie i pieprz. Maślaki dusić pod przykryciem do miękkości i wlać bulion. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do zupy. Po 15 minutach od dodania ziemniaków wsypać makaron i dalej gotować. Szałwię i tymianek umyć, posiekać i wrzucić do garnka. Kiedy ziemniaki i makaron będą miękkie, zdjąć z ognia i podawać z pieczywem żytnim.

DOBRA RADA:

Zamiast szałwii i tymianku może być pokrzywa, należy jednak pamiętać, by zerwać ją ze znanego miejsca, by mieć pewność, że jest wolna od detergentów.

AROMATYCZNY ROSÓŁ Z PULPETAMI

danie na 4-6 osób

kaloryczność: 169 kcal (100 g)

czas przygotowania: 2 godziny

potrawa trudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1 kurczak

• 1 pęczek włoszczyzny

• sól, pieprz ziarnisty

• 4-5 ziaren ziela angielskiego

• szczypta curry na pulpety:

• 20 dag mięsa mielonego

• 1 czerstwa bułka

• sól, pieprz, po kilka gałązek tymianku i bazylii

• kilka posiekanych gałązek natki pietruszki

WYKONANIE:

Kurczaka umyć, podzielić na części i włożyć do dużego garnka. Zalać taką ilością wody, by cały był zakryty. Wodę osolić, dodać do niej ziarna pieprzu oraz ziele angielskie i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia. Włoszczyznę umyć, obrać i dodać do gotującego się bulionu. Przygotować pulpety: bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, tymianek z bazylią umyć i posiekać. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, zioła oraz doprawić solą i pieprzem. Masę mięsną wymieszać i tworzyć z niej bardzo małe kuleczki. Kiedy rosół będzie już gotowy, wyjąć mięso kurczaka i warzywa, a następnie wrzucić pulpety. Gotować na wolnym ogniu 10-15 minut, dodać szczyptę curry i posypać natką pietruszki.

DOBRA RADA:

Do rosołu z pulpetami można dodać kilka obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Należy je wrzucić do rosołu na kilka minut przed pulpetami.

BARDZO PROSTA ZUPA Z PARÓWKĄ

danie na 4-6 osób

kaloryczność: 146 kcal (100 g)

czas przygotowania: 45 minut

potrawa średniotrudna i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 3/4 l bulionu

• 1 opakowanie mrożonych warzyw

• 1 cebula

• 3 łyżki masła

• 60 dag ziemniaków

• 4 parówki

• 125 ml śmietany

• 1/2 łyżki słodkiej papryki

• szczypta curry

• kilka gałązek posiekanej natki pietruszki

• sól, pieprz

WYKONANIE:

Mieszankę warzyw rozmrozić, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Z cebuli zdjąć łupinki i posiekać. W dość dużym rondlu rozpuścić masło i przesmażyć na nim cebulę, a następnie wlać bulion i włożyć ziemniaki. Po 10 minutach dodać warzywa i gotować, aż będą miękkie. Dodać słodką paprykę, curry, a także sól i pieprz. Parówki pokroić na kawałki i wrzucić do zupy. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać ją do rondla, uważając, by się nie zwarzyła. Przed podaniem posypać pietruszką.

DOBRA RADA:

Aby zupa była gęsta można rozmrożone i nie ugotowane warzywa zmiksować z kilkoma łyżkami bulionu.

BARSZCZ UKRAIŃSKI

danie na 4-6 osób

kaloryczność: 162 kcal (100 g)

czas przygotowania: 90 minut

potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 40 dag mięsa z kością

• 10 dag białej fasoli

• 3 średnie buraki

• 3 marchewki, pietruszka

• 1 por, kawałek selera

• 1/4 niewielkiej główki białej kapusty

• 4 ziemniaki

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżki koncentratu pomidorowego

• 125 ml śmietany

• kilka gałązek natki pietruszki

• 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz

WYKONANIE:

Mięso starannie umyć i włożyć do garnka, dodać fasolę, sól, pieprz, ziele angielskie, następnie zalać dużą ilością wody i zagotować. Czosnek obrać i w całości dodać do warzyw. Buraki obrać, drobno pokroić, a następnie wrzucić do garnka. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać ze skóry i podzielić każde na małe kawałki, por pokroić w talarki i także dodać do gotującej się zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, a kapustę poszatkować. Pod koniec gotowania, kiedy warzywa w garnku będą prawie miękkie, kapustę wraz z ziemniakami wrzucić do garnka. Do zupy dodać koncentrat pomidorowy, a także śmietanę i delikatnie zagotować. Natkę pietruszki umyć, posiekać i posypać nią zupę. Podawać z pieczywem.

DOBRA RADA:

W wersji wegetariańskiej mięso zastępują ugotowane wcześniej jajka na twardo.

CHŁODNIK Z BOTWINKĄ

danie na 4 osoby

kaloryczność: 112 kcal (100 g)

czas przygotowania: 30 minut

potrawa bardzo łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 1 l zsiadłego mleka

• 2 świeże ogórki

• 30 dag botwinki

• 1/2 pęczka szczypiorku

• sok z 1/2 cytryny

• sól, pieprz, cukier

WYKONANIE:

Botwinkę oczyścić, drobno pokroić i ugotować w małej ilości osolonej wody. Kiedy będzie miękka, odcedzić, pozostawiając ją w garnku do ostygnięcia. Ogórki obrać, przeciąć każdy na 4 części i drobno pokroić. Szczyporek umyć i posiekać. Zsiadłe mleko roztrzepać, dodać do niego szczypiorek, sól i pieprz, a następnie wlać do zimnej botwinki. Zupę ewentualnie doprawić sokiem z cytryny i cukrem. Podawać schłodzoną z pieczywem.

DOBRA RADA:

Zupa będzie nieco ostrzejsza w smaku, jeśli zamiast świeżego ogórka użyje się kiszonego lub marynowanego.

KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI

danie na 4-6 osób

kaloryczność: 136 kcal (100 g)

czas przygotowania: 70 minut

potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1 l bulionu

• 1 główka kapusty włoskiej

• 2 cebule

• 2 ząbki czosnku

• 1/2 pęczka bazylii

• 4 dojrzałe pomidory

• 250 ml śmietany

• 1 łyżeczka słodkiej papryki

• sól, pieprz ziołowy

• 1 łyżka oleju

WYKONANIE:

Z kapusty zdjąć wierzchnią warstwę, a następnie umyć ją i poszatkować. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Pomidory obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne oraz zgnieść widelcem. W dość głębokim garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim czosnek, cebulę, pomidory i kapustę. Po 15 minutach wszystko zalać bulionem i gotować 20 minut na wolnym ogniu, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru z zupy i delikatnie wlać do garnka. Bazylię umyć, posiekać i posypać nią zupę.

DOBRA RADA:

Do zupy można dodać starte na tarce marchewkę i pietruszkę, zupa stanie się wtedy kolorowa i będzie zawierała więcej witamin.

KARTOFLANKA Z MIĘTĄ

danie na 4 osoby

kaloryczność: 138 kcal (100 g)

czas przygotowania: 60 minut

potrawa bardzo łatwa i bardzo tania

SKŁADNIKI:

• 1 l bulionu warzywnego

• 30 dag ziemniaków

• 1 pietruszka

• sok z 1/2 cytryny

• 1 pęczek mięty

• 4 łyżki śmietany

• sól, pieprz ziołowy

WYKONANIE:

Ziemniaki i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wrzucić do niego warzywa i trzymać na ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sok z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem. Miętę umyć i posiekać. Śmietanę wymieszać z miętą i ostrożnie, by nie zwarzyła się, połączyć z gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem.

DOBRA RADA:

Oczywiście zamiast mięty można użyć każdego innego świeżego zioła, na przykład melisę, szałwię lub tymianek. Kartoflankę można przygotować z zaznaczonym wyraźnie smakiem ulubionej przyprawy, może to być curry lub cebula czosnkowa.

LETNIA ZUPA Z BAKŁAŻANA

danie na 4 osoby

kaloryczność: 128 kcal (100 g)

czas przygotowania: 50 minut

potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1 i 1/2 l bulionu

• 1 duży bakłażan

• 4 pomidory

• 2 ząbki czosnku

• kilka gałązek świeżej bazylii

• sól, pieprz

• oliwa z oliwek do smażenia

WYKONANIE:

Bakłażan obrać, oczyścić z pestek i pokroić w centymetrowe paski. Pomidory umyć, pokroić i usunąć z nich gniazda nasienne. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i lekko przesmażyć bakłażan i pomidory. Czosnek obrać, zgnieść praską i dodać do garnka. Świeżą bazylię umyć, posiekać i także wrzucić do smażących się warzyw. Po 10 minutach całość zalać bulionem, doprawić solą oraz pieprzem i gotować mniej więcej 15 minut. Zupę podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.

DOBRA RADA:

Najsmaczniejsze są małe bakłażany, zamiast jednego można użyć dwóch niewielkich.

PYSZNA ZUPA Z BRUKSELKĄ

danie na 4-6 osób

kaloryczność: 131 kcal (100 g)

czas przygotowania: 50 minut

potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:

• 1 l bulionu

• 40 dag brukselki

• 2 cebule

• 1 papryczka chili

• 1 łyżka mąki