Kuchnia włoska - O-press - ebook

Kuchnia włoska ebook

O-press

4,0

Opis

Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego, oryginalnego.

Kuchnia północno-wschodnich Włoch spośród licznych tradycyjnych specjałów pierwsze miejsce na stole wenecjan zajmują świeże ryby z jeziora Garda i owoce morza z Adriatyku. W następnej kolejności warzywa sezonowe: groch, dynia, szparagi oraz mięso i sery. Na północnym wschodzie jada się makaron, ale bardziej typowa jest tu polenta wyrabiana z mąki kukurydzianej, jak również wiele odmian risotto.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 96

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (12 ocen)
6
2
2
2
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.
Sortuj według:
dominika19461

Nie oderwiesz się od lektury

Dużo przydatnych przepisów
00

Popularność




Wstęp

Kilka słów o kuchni włoskiej...

Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne – od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego, oryginalnego.

Kuchnia północno-wschodnich Włoch – spośród licznych tradycyjnych specjałów pierwsze miejsce na stole wenecjan zajmują świeże ryby z jeziora Garda i owoce morza z Adriatyku. W następnej kolejności warzywa sezonowe: groch, dynia, szparagi oraz mięso i sery. Na północnym wschodzie jada się makaron, ale bardziej typowa jest tu polenta wyrabiana z mąki kukurydzianej, jak również wiele odmian risotto.

W północno-zachodnich Włoszech jedzenie jest różnorodne i pożywne. Na charakter tego obszaru wpływa obecność Alp. W tutejszej kuchni, w przeciwieństwie do reszty Włoch, masło pełni równie ważną rolę w przyrządzaniu potraw, jak oliwa. Jest to ojczyzna włoskiego ryżu, a więc wśród miejscowych dań króluje risotto, rywalizując z popularnymi na całym półwyspie daniami z makaronu. Specjalnością są też sery i trufle. Czosnek, szafran, bazylia i wino to najczęstsze składniki aromatycznych sosów.

Kuchnia środkowych Włoch – posiłki w Toskanii, Umbrii i Marche są proste, ale z reguły pożywne. Podstawą tutejszych dobrze przyprawionych dań jest jedzenie wiejskie, którego głównymi składnikami są oliwa z oliwek, pomidory, fasola, szynka i salami. Natomiast tradycyjne potrawy w Emilii-Romanii są bardziej wyrafinowane i przyrządzane z użyciem takich składników, jak śmietana, lepsze gatunki mięs, w tym dziczyzny, szynki parmeńskiej i mortadeli oraz wysokiej jakości sery. Świeże ryby i owoce morza można kupić na wybrzeżu, ale często bywają droższe od mięsa.

Południowowłoska kuchnia jest zróżnicowana, podobnie jak tamtejsze krajobrazy: każdy region ma własne specjalności stołu. Na przykład makaron (pasta) jest znany w całych Włoszech, ale ręcznie wyrabiane w Apulli orecchiette nie mają sobie równych. Z Neapolem kojarzy się cienka jak wafel pizza. Jedzenie sycylijskie jest proste i zarazem smakowite. Na południu tradycyjne menu to owoce morza, oliwa z soczystych zielonych oliwek i wytrawne białe wino. Jeśli dorzucić do tego świeże warzywa i wielkie soczyste pomidory, to otrzymamy obraz jednej z najzdrowszych kuchni w Europie.

Z wszystkich włoskich dań na szczególną uwagę zasługują anipasti, czyli przystawki. Dla Włochów to pojęcie bardzo szerokie, obejmuje dania zarówno na zimno, jak i na ciepło; niewielkie porcje tych dań wzbogacają dietę i sprawiają, że posiłki są dużo bardziej urozmaicone.

Na naszych stołach nie brak włoskich dań, ale zwykle tych podstawowych – pizzy, spaghetii, tiramisu. My natomiast zapraszamy w kulinarną podróż od Wenecji po Sycylię, od zupy do deseru... Niech wzbogaci nasze smaki, uzdrowi zawartość talerza, da satysfakcję domownikom i gościom! Smacznego!

Wydawca

Rozdział I.

ZUPY

1.BRZOSKWINIOWA ZUPA KREM

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 165 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:• 6 brzoskwiń • 40 dag szalotki • 1 papryczka chili • 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka tymianku, 1 liść laurowy • 10 ml półwytrawnego wina białego • 20 ml śmietany, 450 ml soku brzoskwiniowego • 1 łyżka masła do smażenia

WYKONANIE:

Brzoskwinie umyć, papryczkę chili przekroić, oczyścić z pestek, drobno posiekać, podobnie szalotkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić papryczkę i cebulę, zeszklić. Dodać 1/3 szklanki wody, wino, wsypać rozmaryn, tymianek i liść laurowy, na końcu dołożyć całe brzoskwinie, dusić kilka minut. Następnie wyjąć owoce, usunąć pestki, dodać śmietanę, sok brzoskwiniowy i wszystko zmiksować. Zupę podawać schłodzoną.

DOBRA RADA:

Jeśli ktoś woli czuć intensywny zapach ziół w tej zupie, można przed podaniem posypać ją dodatkowo posiekaną świeżą bazylią i odrobiną tymianku.

2.CHŁODNIK Z BAZYLII

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 115 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 15 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:• 20 listków bazylii • 4 małe pomidory • 2 zielone ogórki • 2 papryki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 40 dag jogurtu naturalnego • 3 szklanki wody • sól, pieprz

WYKONANIE:

Pomidory, cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Ogórki obrać i usunąć pestki, a papryki oczyścić z gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa, łącznie z bazylią (kilka listków odłożyć), zmiksować w surowej postaci, dodać wodę i jogurt, przyprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Wstawić na 3 godziny do lodówki, przed podaniem udekorować potrawę listkami bazylii.

DOBRA RADA:

Świeża bazylia doskonale zachowuje swą świeżość, jeśli ją się zamrozi. Można wykorzystać do tego celu pojemniki do lodu. Zioła należy posiekać, wsypać do poszczególnych kostek, zalać wodą i wstawić do zamrażarki. Wyjmować kostki pojedynczo i wrzucać prosto do garnka.

3.FLAKI PO RZYMSKU

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 268 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 120 minut

• potrawa dość łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:• 80 dag flaków wołowych • 1 cebula • 1 marchewka • 20 dag selera, 15 dag pora • 1 świeży pomidor • 1 litr bulionu drobiowego • 15 dag pomidorów pelati (z puszki) • 1 łyżka masła • sól, majeranek, biały pieprz, imbir, szałwia • 1/2 szklanki startego parmezanu • 1 łyżka natki pietruszki • oliwa do smażenia

WYKONANIE:

Flaki umyć, ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania pokroić je w cienkie paseczki. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić pokrojoną w krążki cebulę oraz por, a także pokrojoną w słupki marchewkę i seler. Gdy warzywa już się zrumienią, wlać bulion, gotować na małym ogniu półtorej godziny. Pomidory z puszki zmiksować wraz z zalewą, dolać do zupy, wkroić świeży pomidor, po czym gotować jeszcze 15 minut. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć na nim imbir, majeranek i szałwię, podlać lekko bulionem. Dokładnie wymieszać i dolać do flaków, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać na talerze lub miseczki, tzw. flaczarki; przed podaniem posypać parmezanem i natką pietruszki.

DOBRA RADA:

Gotując flaki, należy kilkakrotnie zmieniać wodę. Flaki lubią imbir i majeranek, dlatego można tych przypraw dać nieco więcej niż pozostałych.

4.NEAPOLITANKA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 145 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:• 2 kostki bulionowe warzywne • 2 serki topione kremowe (po 30 g każdy) • 1/2 szklanki śmietany 12% • 1 por (biała część) • 1/2 pęczka natki pietruszki • 4 kromki pszennego pieczywa tostowego • 1/2 łyżeczki masła • sól, pieprz

WYKONANIE:

W litrze wrzącej wody rozpuścić kostki bulionowe, włożyć serki i, stale mieszając, podgrzewać na małym ogniu do czasu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki oraz por posiekać, wymieszać; rozlać zupę na talerze, posypać zieleniną. Kromki chleba posmarować cieniutko masełkiem, posuszyć w opiekaczu i podawać wraz z zupą.

DOBRA RADA:

Ta prosta, tradycyjna zupa włoska smaczniejsza będzie, jeśli przygotuje się ją na naturalnym rosole z drobiu.

5.STRACCIATELLA ALLA ROMANA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 361 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa średniotrudna i dość tania

SKŁADNIKI:• 9 szklanek rosołu • 4 jajka • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki • 2/3 szklanki utartego parmezanu plus kilka łyżek do posypania • szczypta gałki muszkatołowej • sól

WYKONANIE:

Na niedużym ogniu podgrzewać powoli 8 szklanek rosołu. W tym czasie ubić jajka ze szczyptą soli. Dodać parmezan (kilka łyżek zostawić do posypania), gałkę muszkatołową i natkę, zmieszać z pozostałą szklanką zimnego rosołu. Powstałą mieszankę sera z przyprawami wlać do gotującego się rosołu i szybko wmieszać ubijaczką. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty, stale ubijając. Jajka zetną się, formując warstwę delikatnych kluseczek na wierzchu. Natychmiast podawać, posypując parmezanem.

DOBRA RADA:

Bardzo istotne jest to, aby zupę przygotowywać na bazie prawdziwego, wygotowanego z mięsa i warzyw rosołu. Ten z kostki tylko popsuje cały smak potrawy. Należy pamiętać, że zupa ta nie nadaje się do ponownego podgrzania.

6.ZUPA JARZYNOWA GENUEŃSKA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 350 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 120 minut

• potrawa łatwa i średniodroga

SKŁADNIKI:• 10 dag białej fasoli • 3 nieduże bakłażany • 25 dag cukinii • 1 kapusta włoska • 5 pomidorów • 75 g pieczarek • 25 dag makaronu • 5 dag parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz, sos pesto

WYKONANIE:

Fasolę moczyć całą noc w 2 i 1/2 litra wody, a następnie gotować w tej samej wodzie 45 minut. Bakłażany i cukinię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę włoską poszatkować, pomidory posiekać, pieczarki pokroić w plasterki. Wszystkie te składniki dodać do fasoli, wlać oliwę. Doprawić do smaku solą i gotować około 15 minut tak, aby warzywa były lekko twarde. Dodać makaron i dalej gotować. Pod koniec gotowania dodać sos bazyliowy pesto, doprawić solą i tuż przed podaniem posypać startym parmezanem.

DOBRA RADA:

Bazyliowy sos pesto można kupić gotowy, ale można też przyrządzić go według następującego przepisu: umytą i osuszoną bazylię (około 6 dag) zmiksować z parmezanem (6 dag), solą i 2 ząbkami czosnku. Wlewać po trochu oliwę (około 10 łyżek) i dalej miksować, aż składniki utworzą jednolitą masę. W przygotowywaniu tego sosu bardzo ważne jest zachowanie właściwych proporcji bazylii i sera.

7.ZUPA JARZYNOWA MINESTRONE

• danie na 6 osób

• kaloryczność: 180 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 60 minut

• potrawa łatwa i dość tania

SKŁADNIKI:• 1 i 1/4 l rosołu • 1 nieduży kalafior • 40 dag brokułów • 4 marchewki • 20 dag selera • 1 cebula • 1 por • 3 pomidory • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki oliwy • pieprz, sól

WYKONANIE:

Wszystkie warzywa oczyścić i umyć. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki, marchew pokroić w plasterki, seler w kostkę, a cebulę i por w paski. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, a miąższ pokroić w ósemki. Czosnek obrać i rozetrzeć z małą ilością oliwy. Resztę oliwy rozgrzać w garnku i podsmażyć na niej jarzyny. Dodać czosnek, wlać rosół i doprawić do smaku pieprzem. Wszystko razem gotować około 20 minut na średnim ogniu. Przyprawić solą i pieprzem, podawać z tostami lub białym pieczywem.

DOBRA RADA:

Zupa najlepiej smakuje, jeśli dodać do niej makaron, a całość oprószyć tartym serem, np. pecorino.

8.ZUPA KREM Z KALAFIORA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 224 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 30 minut

• potrawa tania i dość łatwa

SKŁADNIKI:• 50 dag kalafiora • 1 l bulionu z kurczaka • 2 dag mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej • 50 ml śmietany • 1 żółtko • odrobina curry • natka pietruszki • sól

WYKONANIE:

Kalafior umyć, podzielić na niewielkie różyczki, zblanszować w osolonej wodzie. Podgrzać bulion, wrzucić kalafior, ugotować i zmiksować. Zagęścić mąką, dodać śmietanę, roztrzepane żółtko oraz nieco curry. Dokładnie wymieszać, podawać posypane natką pietruszki.

DOBRA RADA:

Dobrym dodatkiem do tej zupy będą czosnkowe grzanki.

9.ZUPA MLECZNA FLORENTYŃSKA

• danie na 4 osoby

• kaloryczność: 127 kcal (100 g)

• czas przygotowania: 20 minut

• potrawa dość łatwa i tania

SKŁADNIKI:• 40 dag szpinaku • 1 l mleka • 1 łyżka mąki • 1 żółtko • 1 łyżeczka masła • 15 dag kiełbasy • cukier • sól

WYKONANIE: