Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Kresów Wschodnich. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na kresowe przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 109
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
opracowanie redakcyjne:
Monika Stefaniak
skład i łamanie:
O-press
Wydawca
O-press
Text copyright © 2012
ISBN ePub: 978-83-7772-108-7
ISBN MOBI: 978-83-7772-357-9
Indeks potraw
Przystawki
cebule po żmudzku
imbirowy śledź w orzechach
jajka po żmudzku
kiełbasa kresowa
konfitury z ogórków
lin marynowany
litewska sałatka z łososia
litewska surówka
litewskie „jajka”
litewskie „orzeszki” ze śledzia
lwowska sałatka z dyni
marchewki po litewsku
pasta jabłkowa
pomidory po litewsku
sałatka białoruska
sałatka grzybowa z czosnkiem
sałatka warzywna
ser smażony
śledzie „piwne”
śledzie po wileńsku
śledzie w śmietanie na ostro
śledź w miodowym sosie
świąteczna sałatka litewska
żmudzka sałatka mięsno-chlebowa
Zupy
barszcz huculski na zimno
barszcz lwowski
barszcz ukraiński
barszcz wileński
chłodnik białoruski
chłodnik ze szczawiem z Grodna
chołodziec nowogrodzki
flaki po lwowsku
kapuśniak po litewsku
kartoflanka kresowa
koperkowa zupa wileńska
kowieńska zupa chlebowa
litewska zupa rybna
lwowska zupa z węgorza
piński chłodnik z kwasem chlebowym
podolska zupa z fasoli
wileńska zupa szczawiowa
żmudzka zupa z gęsi
żur białoruski
Dania główne i dodatki
baba ziemniaczana
baranina po tatarsku
bigos litewski
bliny
bliny ziemniaczane
cebule po wileńsku
cepeliny (pyzy) z mięsem
cepeliny z twarogiem
comber sarni po litewsku
cynaderki po litewsku
dorsz po lwowsku
dynia nadziewana mięsem po litewsku
gęsia szyja po żmudzku
gęś po lwowsku
gołąbki podolskie z ziemniakami
gulasz poleszucki
kaczka faszerowana po lwowsku
kluski lwowskie z bułki tartej
knysze z kapustą
kołduny w rosole
kozak
kresowe rogacze
kurczaki po lwowsku
litewska baba z marchewki
litewska babka zaparzana
litewska cielęcina
litewska rolada wieprzowa
litewska zapiekanka grzybowa
litewskie kołduny klasyczne
litewskie maczanki
lwowskie kluski ziemniaczane
łężnie
morszczuk po lwowsku
pamoczka oszmiańska
pieczeń barania z bobem po litewsku
pieczeń cielęca po litewsku
pieczone pierogi podolskie
pierogi pieczone z kaszą gryczaną
pierogi pieczone z nadzieniem z ziemniaków
schab po lwowsku
sos chlebowy po lwowsku
wołyńskie zrazy cielęce
zawijasy z Sudowy
Ciasta i desery
bubliczki
budyń z winnym kremem
ciastka z orzechami włoskimi
galaretka mleczno-migdałowa
keks popularny
kisiel z chleba
kisiel z kwasu chlebowego
konfitura z kwiatów róży
likier kresowy
litewska zapiekanka na słodko
litewskie miodowe kluseczki
mandryki litewskie
miodowe „borowiki”
nalewka żmudzka
pascha malinowa
pascha waniliowa
pascha wielkanocna
śliżyki wileńskie z makiem
wigilijne śliżyki