Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy.
Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo ważne, bowiem większość warzyw i dodatków podaje się jako samodzielne potrawy, często przed głównymi posiłkami. Najczęściej jest to zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem lub innymi sosami.
Posiłki spożywa się trzy razy w ciągu dnia. Francuskie śniadanie to kawa, herbata lub czekolada, rogalik. chleb z masłem i dżemem. Obiad spożywa się w godzinach południowych i składa się z kilku dań: przystawki, dania głównego, talerza serów, deseru i kawy. No i kolacja delikatne dania z warzyw, sałatki z odrobiną delikatnego mięsiwa. Zupy są podawane tylko podczas wykwintnego obiadu. Co ważne -Francuzi nie podjadają między posiłkami!
Francja słynie z olbrzymiej ilości serów, mają ich w sumie około 400 gatunków. “Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera” -uważają Francuzi. Do smakowitego posiłku obowiązkowo musi być wino, które nadal jest najpopularniejszym napojem, mimo że coraz częściej do obiadu podaje się piwo, jako napój zawierający mniej alkoholu.
Siłą tradycji w kuchni francuskiej są regiony ze swoją odmiennością, specyfiką smaków, które powstawały przez wieki. Przybytkiem prawdziwej kuchni francuskiej jest dom francuski, jego gospodyni przyrządzająca potrawy według receptur przechodzących z pokolenia na pokolenie. W równej mierze tradycję podtrzymują małe restauracyjki, gdzieś na prowincji, ze swoją obfitością regionalnych przysmaków.
Z Francji sztuka kulinarna rozeszła się prawie po całym świecie, w tym również przeniknęła do kuchni polskiej. Świadczy o tym chociażby całe mnóstwo wyrazów pochodzenia francuskiego, które na dobre zagościły w polskim języku, a ich obco brzmiące pochodzenie potrafią wskazać dziś jedynie językoznawcy. A słowa te to między innymi: antrykot, beszamel. farsz, frytki, kotlet, majonez, omlet, marynowanie, panierowanie, szpikowanie.
Tak więc kuchnia francuska to prawdziwy raj dla smakoszy. Mamy nadzieję, że przepisy zgromadzone w tej książce pozwolą Państwu poznać niektóre francuskie smaki, urozmaicić repertuar serwowanych dań, a domownikom oraz gościom, częściej zamiast naszego “Smacznego!” będziecie życzyć -tak jak i my w tym miejscu -”BON APPETIT!”
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 98
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Rozdział I.
ZUPY
1.CHŁODNIK Z CUKINII
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 192 kcal
• czas przygotowania 15 minut
• potrawa łatwa i średnio droga
SKŁADNIKI:
• 2 średnie cukinie
• 2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego
• 6 listków świeżej bazylii, 1 mały pęczek kolendry, pieprz
• 2/3 szklanki śmietany
WYKONANIE:
Obrać cukinię, pokroić na plastry i wrzuć do osolonego wrzątku na około 8 minut. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion (może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy). Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie nadają listki świeżej bazylii -należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny). Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach.
DOBRA RADA:
W razie konieczności można użyć przypraw suszonych -ale smak potrawy nie będzie już tak wspaniały, niestety. Można go nieco polepszyć, dekorując zupę dodatkowo zielonym szczypiorkiem.
2.KAPUŚNIAK Z FASOLĄ
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 214 kcal
• czas przygotowania 40 minut
• potrawa średnio trudna i tania
SKŁADNIKI:
• 1/2 główki białej kapusty
• włoszczyzna
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mąki
• 1 lub 2 pomidory, w zależności od wielkości
• 1/2 szklanki śmietany
• 20 dag cienkich kiełbasek (mogą być parówki)
• garść fasolki perłowej
• średniej wielkości cebula
• sól
WYKONANIE:
Oczyścić i obrać włoszczyznę. ugotować ją wraz z pomidorami i cebulą. Cieniutko poszatkować kapustę i dusić pod przykryciem, dodając masło i 2 łyżki wody. Tymczasem w oddzielnym naczyniu, ugotować fasolę perłową. wcześniej zalewając ją 2 szklankami zimnej wody. Gdy wszystko będzie miękkie, połączyć wszystkie składniki w następujący sposób: najpierw przecedzić wywar z warzyw do innego garnka, przetrzeć pomidory i cebulę do zupy, potem wrzucić uduszoną kapustę i ugotowaną fasolkę, dolewając wywar z jej gotowania. Posolić do smaku, podprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Przed samym podaniem włożyć do zupy obrane ze skórki i pokrojone w talarki kiełbaski.
DOBRA RADA:
Można do zupy dodać otarty majeranek -ułatwia trawienie, zwłaszcza gdy wśród składników potrawy znajduje się fasola.
3.KREMOWA ZUPA OGÓRKOWA Z AWOKADO
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 188 kcal
• czas przygotowania 30 minut
• potrawa łatwa i średnio droga
SKŁADNIKI:
• 2 ogórki, 1 por, 1 awokado
• 1 litr jarzynowego bulionu (może być z kostki)
• 125 ml śmietanki kremówki
• 125 g jogurtu naturalnego
• 1 pęczek koperku
• 1 łyżka oleju
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa
WYKONANIE:
Dokładnie wyszorować i przekroić w poprzek ogórki, a następnie pokroić na grube plastry. Por umyć, pokroić w grube krążki. Tak przygotowane warzywa dusić na rozgrzanym wcześniej oleju. Po kilku minutach do warzyw wlać połowę bulionu i gotować około 10 minut. Koperek umyć, niewielką część odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać. Przepołowić awokado, wyjąć pestkę. łyżką wybrać miąższ. Do zagotowanego bulionu włożyć awokado, koperek, wszystko razem zmiksować, rozrzedzić resztą bulionu. Zupę lekko przestudzić, wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można podawać na gorąco, ale również na zimno. Każdą porcję udekorować gałązką koperku i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej.
DOBRA RADA:
Zupa będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej połówkę jaja na twardo. Można ją również podawać z groszkiem ptysiowym.
4.VELOUTE Z KURCZAKA
• danie na 2 osoby
• 1 porcja 240 kcal
• czas przygotowania 30 minut
• potrawa łatwa i średnio droga
SKŁADNIKI:
• 30 g masła
• 1 cebula
• 170 g mięsa z piersi kurczaka • około 1/2 litra bulionu z kostki rosołowej
• 3 łyżki śmietanki 36%
• 2 kromki chleba tostowego
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
WYKONANIE:
Pokroić cebulę w drobną kostkę, podobnie mięso z piersi kurczaka -niech kawałki mają po około pół centymetra. Czosnek również drobno posiekać. Podsmażyć cebulę na roztopionym w rondlu maśle tak długo, aż zrobi się szklista. Dodać kawałki kurczaka i zalać 1 i 1/2 szklanki bulionu, zamieszać i gotować około 7 minut. Tymczasem można przygotować grzanki z chleba tostowego pokroić pieczywo w kostkę, rozgrzać oliwę wraz z czosnkiem, wrzuć kawałki pieczywa. Kiedy grzanki będą miały złoty kolor, odsączyć je na papierowym ręczniku, przyprawić solą i pieprzem. Zupę należy teraz zmiksować, dodać resztę bulionu, na końcu oczywiście śmietanę. Podawać z grzankami.
DOBRA RADA:
Zupa najlepiej prezentuje się w kokilkach, z listkiem estragonu pływającym na powierzchni. A co oznacza tajemnicze słowo z tytułu? “Veloute” to po francusku “delikatny, aksamitny” i taki właśnie jest smak tej zupy, którą śmiało można podawać na najwykwintniejszych przyjęciach.
5. ZAPIEKANA ZUPA CEBULOWA
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 290 kcal
• czas przygotowania 50 minut
• potrawa łatwa i średnio droga
SKŁADNIKI:
• 4 duże cebule
• 4 łyżki oliwy
• 1 łyżka mąki
• 4 kromki chleba
• 10 dag startego sera grujera
• sól, pieprz
WYKONANIE:
Przygotować duży garnek o grubym dnie i podgrzać w nim 3 łyżki oliwy. Następnie wrzucić obraną i pokrojoną w cieniutkie plastry cebulę, ciągle mieszać, by się nie zrumieniła. Bardzo ważny jest moment, w którym cebula zrobi się przezroczysta -wtedy należy oprószyć ją mąką, wymieszać drewnianą łyżką i trzymać na ogniu tak długo, aż mąka się zrumieni -wtedy jednym gwałtownym ruchem wlać litr zimnej wody. Dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Na wolnym ogniu gotować zupę około 20 minut. Przygotować pieczywo każdą kromkę chleba podzielić na cztery części, zrumienić na pozostałej oliwie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wziąć cztery miseczki -na dnie każdej położyć kawałki zrumienionego chleba i zalać ugotowaną zupą. Następnie posypać startym serem grujerem i wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika. Podawać natychmiast po zapieczeniu.
DOBRA RADA:
Zupę według tego przepisu można wykonać również z cebuli czerwonej. Należy pamiętać, że zupa cebulowa to kultowe danie kuchni francuskiej, doczekało się wielu modyfikacji, a w związku z tym różnorodność napotykanych przepisów też jest ogromna.
6.ZIMNA ZUPA Z AWOKADO I BRZOSKWIŃ
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 138 kcal
• czas przygotowania 15 minut
• potrawa łatwa i średnio droga
SKŁADNIKI:
• 5 brzoskwiń, 3 pomarańcze, 1 cytryna, 1 dojrzałe awokado
• 50 mi likieru pomarańczowego
• 5 gałązek tymianku, 4 gałązki mięty
• sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
Brzoskwinie zalać gorącą wodą, żeby lekko zmiękły, natomiast pomarańcze wycisnąć i przecedzić powstały sok. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski i zalać je sokiem pomarańczowym. Następnie do tej samej miski wycisnąć sok z połówki cytryny, wszystko razem zmiksować. Dodać likier, listki tymianku i mięty. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Oczyścić awokado, usunąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ, pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z reszty cytryny. Na spód miseczek włożyć po kilka kawałków awokado i zalać zupą. Wierzch można ozdobić listkami mięty.
DOBRA RADA:
Zupa ta bardzo efektownie będzie wyglądała, jeśli ją podać w szklanych, dość głębokich miseczkach.
7.ZUPA CEBULOWA NA SZYBKO
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 240 kcal
• czas przygotowania 20 minut
• potrawa tania i łatwa
SKŁADNIKI:
• 1,25 I rosołu
• 250 g cebuli
• 40 g mąki, 60 g masła, sól
WYKONANIE:
Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor. Oprószyć mąką, zmniejszyć ogień. Smażyć powoli cebulę, aż do zrumienienia mąki. Następnie zalać cebulę rosołem, posolić i mieszając zagotować. Gdy zupa już będzie ugotowana, przetrzeć przez sitko, ponownie podgrzać. Podawać z grzankami z bułki.
DOBRA RADA:
Zupa nabierze wybornego smaczku, jeśli na koniec, do przetartej już potrawy, wlać kieliszek koniaku.
8.ZUPA KRÓLOWEJ MARGOT
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 220 kcal
• czas przygotowania 20 minut
• potrawa łatwa i tania
SKŁADNIKI:
• 1,25 I mocnego rosołu z drobiu
• 100 g ugotowanego i posiekanego mięsa kurzego
• 2 żółtka, 50 g ryżu
WYKONANIE:
Dobrze wypłukać ryż, a następnie ugotować go w rosole. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso. Zdjąć zupę z ognia i podprawić ją żółtkami. Podawać na wygrzanych talerzach.
DOBRA RADA:
Idealna zupa “na poniedziałek” -czyli robiona z niedzielnego rosołu. Biorąc pod uwagę, że 80% polskich rodzin nadal jada w niedzielę właśnie rosół na obiad, przepis ten może mieć bardzo szerokie zastosowanie.
9.ZUPA PARMENTIERA
• danie na 4 osoby
• 1 porcja 220 kcal
• czas przygotowania 20 minut
• potrawa łatwa i tania
SKŁADNIKI:
• 3-4 duże pory
• 1 łyżka masła lub margaryny
• 600 g ziemniaków
• 1 I bulionu
• 1 szklanka mleka lub śmietanki
• 1 żółtko, grzanki
WYKONANIE:
Białą część porów umyć, pokroić i udusić na tłuszczu. Następnie dodać obrane, opłukane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Zalać wszystko bulionem i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mleko. Po zdjęciu z ognia doprawić żółtkiem.
DOBRA RADA:
Do tej zupy kremu należy podać grzanki.
10.ZUPA ZAPIEKANA Z SEREM I TOSTAMI
• danie dla 4 osób
• 1 porcja 328 kcal
• czas przygotowania 35 minut
• potrawa łatwa i średnio droga
SKŁADNIKI:
• 250 g cienkich plasterków ementalera
• 8 kromek chleba tostowego
• 1/4 I bulionu mięsnego
• 2 jajka, szczypta soli
• 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki
WYKONANIE:
Przygotować dużą żaroodporną formę. Ułożyć w niej warstwami chleb i ementaler tak, aby ostatnią warstwą był ser. Zalać potrawę bulionem, włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Jajka wymieszać z solą, dodać do zupy i 10 minut ponownie zapiekać. Bezpośrednio przed podaniem zupę posypać drobno posiekaną pietruszką.
DOBRA RADA:
Jak widać, sławna francuska zupa cebulowa nie jest jedyną zupą zapiekaną w piekarniku. W tym przepisie cebula zastąpiona została dużą ilością sera, dzięki czemu zupa jest niezwykle pożywna i sycąca, no ale też dużo bardziej kaloryczna.
Rozdział II.
DRÓB I DANIA MIĘSNE
11.GĘŚ PO PARYSKU
• danie na 8-10 osób
• 1 porcja 310 kcal
• czas przygotowania 2 godziny
• potrawa średnio trudna i droga
SKŁADNIKI:
• 1 młoda gęś
• tłuszcz (olej lub smalec)
• 50 dag karczochów
• 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
• 1/2 szklanki śmietanki
• 2 dag mąki, 4 dag rodzynków
• sól, pieprz, curry i przyprawa francuska do smaku
WYKONANIE:
Gęś sprawić, dobrze umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę lub dłużej. Kiedy przesiąknie już aromatem przypraw, uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem. Następnie dodać oczyszczone karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisku. Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć, oczywiście zwracając uwagę, aby mąki za bardzo nie zrumienić. Powstały podczas duszenia mięsa sos przetrzeć przez sito, połączyć z zasmażką i gotować kilka minut, dodając opłukane rodzynki. Doprawić do smaku, polać przygotowane wcześniej mięso. Gęś najlepiej podawać z ryżem i mizerią.
DOBRA RADA:
Oczywiście wybornym uzupełnieniem będzie czerwone wino wytrawne.
12.INDYK W BIAŁYM SOSIE
• danie na 8-10 osób
• 1 porcja 267 kcal
• Czas przygotowania 2 godziny
• potrawa łatwa i średnio droga
SKŁADNIKI:
• 1 indyk (3 kg)
• 3 dag masła, 3 dag mąki
• 200 mi świeżej śmietany