Kuchnia francuska - O-press - ebook

Kuchnia francuska ebook

O-press

3,5

Opis

Jedzenie pełni ogromnie ważną rolę w życiu Francuzów. Jakość potraw ma swoje źródło w niespotykanej dbałości o surowiec. Prawdziwy kuchmistrz, choćby ten domowy, nie szuka mięsa czy warzyw w supermarkecie, jeśli tylko może, kupi je na pobliskim bazarku lub u znanego, pewnego sprzedawcy.

Następny warunek to absolutna świeżość produktów. Jest to bardzo ważne, bowiem większość warzyw i dodatków podaje się jako samodzielne potrawy, często przed głównymi posiłkami. Najczęściej jest to zielona sałata z oliwą, octem i czosnkiem lub innymi sosami.

Posiłki spożywa się trzy razy w ciągu dnia. Francuskie śniadanie to kawa, herbata lub czekolada, rogalik. chleb z masłem i dżemem. Obiad spożywa się w godzinach południowych i składa się z kilku dań: przystawki, dania głównego, talerza serów, deseru i kawy. No i kolacja delikatne dania z warzyw, sałatki z odrobiną delikatnego mięsiwa. Zupy są podawane tylko podczas wykwintnego obiadu. Co ważne -Francuzi nie podjadają między posiłkami!

Francja słynie z olbrzymiej ilości serów, mają ich w sumie około 400 gatunków. “Dobry posiłek kończy się kawałkiem dobrego sera” -uważają Francuzi. Do smakowitego posiłku obowiązkowo musi być wino, które nadal jest najpopularniejszym napojem, mimo że coraz częściej do obiadu podaje się piwo, jako napój zawierający mniej alkoholu.

Siłą tradycji w kuchni francuskiej są regiony ze swoją odmiennością, specyfiką smaków, które powstawały przez wieki. Przybytkiem prawdziwej kuchni francuskiej jest dom francuski, jego gospodyni przyrządzająca potrawy według receptur przechodzących z pokolenia na pokolenie. W równej mierze tradycję podtrzymują małe restauracyjki, gdzieś na prowincji, ze swoją obfitością regionalnych przysmaków.

Z Francji sztuka kulinarna rozeszła się prawie po całym świecie, w tym również przeniknęła do kuchni polskiej. Świadczy o tym chociażby całe mnóstwo wyrazów pochodzenia francuskiego, które na dobre zagościły w polskim języku, a ich obco brzmiące pochodzenie potrafią wskazać dziś jedynie językoznawcy. A słowa te to między innymi: antrykot, beszamel. farsz, frytki, kotlet, majonez, omlet, marynowanie, panierowanie, szpikowanie.

Tak więc kuchnia francuska to prawdziwy raj dla smakoszy. Mamy nadzieję, że przepisy zgromadzone w tej książce pozwolą Państwu poznać niektóre francuskie smaki, urozmaicić repertuar serwowanych dań, a domownikom oraz gościom, częściej zamiast naszego “Smacznego!” będziecie życzyć -tak jak i my w tym miejscu -”BON APPETIT!”

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 98

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,5 (8 ocen)
3
0
3
2
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Rozdział I.

ZUPY

1.CHŁODNIK Z CUKINII

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 192 kcal

• czas przygotowania 15 minut

• potrawa łatwa i średnio droga

SKŁADNIKI:

• 2 średnie cukinie

• 2 i 1/3 szklanki bulionu drobiowego

• 6 listków świeżej bazylii, 1 mały pęczek kolendry, pieprz

• 2/3 szklanki śmietany

WYKONANIE:

Obrać cukinię, pokroić na plastry i wrzuć do osolonego wrzątku na około 8 minut. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion (może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy). Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie nadają listki świeżej bazylii -należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny). Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach.

DOBRA RADA:

W razie konieczności można użyć przypraw suszonych -ale smak potrawy nie będzie już tak wspaniały, niestety. Można go nieco polepszyć, dekorując zupę dodatkowo zielonym szczypiorkiem.

2.KAPUŚNIAK Z FASOLĄ

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 214 kcal

• czas przygotowania 40 minut

• potrawa średnio trudna i tania

SKŁADNIKI:

• 1/2 główki białej kapusty

• włoszczyzna

• 2 łyżki masła

• 1 łyżka mąki

• 1 lub 2 pomidory, w zależności od wielkości

• 1/2 szklanki śmietany

• 20 dag cienkich kiełbasek (mogą być parówki)

• garść fasolki perłowej

• średniej wielkości cebula

• sól

WYKONANIE:

Oczyścić i obrać włoszczyznę. ugotować ją wraz z pomidorami i cebulą. Cieniutko poszatkować kapustę i dusić pod przykryciem, dodając masło i 2 łyżki wody. Tymczasem w oddzielnym naczyniu, ugotować fasolę perłową. wcześniej zalewając ją 2 szklankami zimnej wody. Gdy wszystko będzie miękkie, połączyć wszystkie składniki w następujący sposób: najpierw przecedzić wywar z warzyw do innego garnka, przetrzeć pomidory i cebulę do zupy, potem wrzucić uduszoną kapustę i ugotowaną fasolkę, dolewając wywar z jej gotowania. Posolić do smaku, podprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Przed samym podaniem włożyć do zupy obrane ze skórki i pokrojone w talarki kiełbaski.

DOBRA RADA:

Można do zupy dodać otarty majeranek -ułatwia trawienie, zwłaszcza gdy wśród składników potrawy znajduje się fasola.

3.KREMOWA ZUPA OGÓRKOWA Z AWOKADO

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 188 kcal

• czas przygotowania 30 minut

• potrawa łatwa i średnio droga

SKŁADNIKI:

• 2 ogórki, 1 por, 1 awokado

• 1 litr jarzynowego bulionu (może być z kostki)

• 125 ml śmietanki kremówki

• 125 g jogurtu naturalnego

• 1 pęczek koperku

• 1 łyżka oleju

• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

WYKONANIE:

Dokładnie wyszorować i przekroić w poprzek ogórki, a następnie pokroić na grube plastry. Por umyć, pokroić w grube krążki. Tak przygotowane warzywa dusić na rozgrzanym wcześniej oleju. Po kilku minutach do warzyw wlać połowę bulionu i gotować około 10 minut. Koperek umyć, niewielką część odłożyć do dekoracji, a resztę grubo posiekać. Przepołowić awokado, wyjąć pestkę. łyżką wybrać miąższ. Do zagotowanego bulionu włożyć awokado, koperek, wszystko razem zmiksować, rozrzedzić resztą bulionu. Zupę lekko przestudzić, wymieszać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Można podawać na gorąco, ale również na zimno. Każdą porcję udekorować gałązką koperku i odrobiną zmielonej gałki muszkatołowej.

DOBRA RADA:

Zupa będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej połówkę jaja na twardo. Można ją również podawać z groszkiem ptysiowym.

4.VELOUTE Z KURCZAKA

• danie na 2 osoby

• 1 porcja 240 kcal

• czas przygotowania 30 minut

• potrawa łatwa i średnio droga

SKŁADNIKI:

• 30 g masła

• 1 cebula

• 170 g mięsa z piersi kurczaka • około 1/2 litra bulionu z kostki rosołowej

• 3 łyżki śmietanki 36%

• 2 kromki chleba tostowego

• 4 łyżki oliwy z oliwek

• 1 ząbek czosnku

WYKONANIE:

Pokroić cebulę w drobną kostkę, podobnie mięso z piersi kurczaka -niech kawałki mają po około pół centymetra. Czosnek również drobno posiekać. Podsmażyć cebulę na roztopionym w rondlu maśle tak długo, aż zrobi się szklista. Dodać kawałki kurczaka i zalać 1 i 1/2 szklanki bulionu, zamieszać i gotować około 7 minut. Tymczasem można przygotować grzanki z chleba tostowego pokroić pieczywo w kostkę, rozgrzać oliwę wraz z czosnkiem, wrzuć kawałki pieczywa. Kiedy grzanki będą miały złoty kolor, odsączyć je na papierowym ręczniku, przyprawić solą i pieprzem. Zupę należy teraz zmiksować, dodać resztę bulionu, na końcu oczywiście śmietanę. Podawać z grzankami.

DOBRA RADA:

Zupa najlepiej prezentuje się w kokilkach, z listkiem estragonu pływającym na powierzchni. A co oznacza tajemnicze słowo z tytułu? “Veloute” to po francusku “delikatny, aksamitny” i taki właśnie jest smak tej zupy, którą śmiało można podawać na najwykwintniejszych przyjęciach.

5. ZAPIEKANA ZUPA CEBULOWA

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 290 kcal

• czas przygotowania 50 minut

• potrawa łatwa i średnio droga

SKŁADNIKI:

• 4 duże cebule

• 4 łyżki oliwy

• 1 łyżka mąki

• 4 kromki chleba

• 10 dag startego sera grujera

• sól, pieprz

WYKONANIE:

Przygotować duży garnek o grubym dnie i podgrzać w nim 3 łyżki oliwy. Następnie wrzucić obraną i pokrojoną w cieniutkie plastry cebulę, ciągle mieszać, by się nie zrumieniła. Bardzo ważny jest moment, w którym cebula zrobi się przezroczysta -wtedy należy oprószyć ją mąką, wymieszać drewnianą łyżką i trzymać na ogniu tak długo, aż mąka się zrumieni -wtedy jednym gwałtownym ruchem wlać litr zimnej wody. Dodać sól i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Na wolnym ogniu gotować zupę około 20 minut. Przygotować pieczywo każdą kromkę chleba podzielić na cztery części, zrumienić na pozostałej oliwie i wstawić do nagrzanego piekarnika. Wziąć cztery miseczki -na dnie każdej położyć kawałki zrumienionego chleba i zalać ugotowaną zupą. Następnie posypać startym serem grujerem i wstawić na 10 minut do gorącego piekarnika. Podawać natychmiast po zapieczeniu.

DOBRA RADA:

Zupę według tego przepisu można wykonać również z cebuli czerwonej. Należy pamiętać, że zupa cebulowa to kultowe danie kuchni francuskiej, doczekało się wielu modyfikacji, a w związku z tym różnorodność napotykanych przepisów też jest ogromna.

6.ZIMNA ZUPA Z AWOKADO I BRZOSKWIŃ

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 138 kcal

• czas przygotowania 15 minut

• potrawa łatwa i średnio droga

SKŁADNIKI:

• 5 brzoskwiń, 3 pomarańcze, 1 cytryna, 1 dojrzałe awokado

• 50 mi likieru pomarańczowego

• 5 gałązek tymianku, 4 gałązki mięty

• sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Brzoskwinie zalać gorącą wodą, żeby lekko zmiękły, natomiast pomarańcze wycisnąć i przecedzić powstały sok. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski i zalać je sokiem pomarańczowym. Następnie do tej samej miski wycisnąć sok z połówki cytryny, wszystko razem zmiksować. Dodać likier, listki tymianku i mięty. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Oczyścić awokado, usunąć pestkę, wyjąć łyżką miąższ, pokroić w kosteczkę, skropić sokiem z reszty cytryny. Na spód miseczek włożyć po kilka kawałków awokado i zalać zupą. Wierzch można ozdobić listkami mięty.

DOBRA RADA:

Zupa ta bardzo efektownie będzie wyglądała, jeśli ją podać w szklanych, dość głębokich miseczkach.

7.ZUPA CEBULOWA NA SZYBKO

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 240 kcal

• czas przygotowania 20 minut

• potrawa tania i łatwa

SKŁADNIKI:

• 1,25 I rosołu

• 250 g cebuli

• 40 g mąki, 60 g masła, sól

WYKONANIE:

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plastry, zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor. Oprószyć mąką, zmniejszyć ogień. Smażyć powoli cebulę, aż do zrumienienia mąki. Następnie zalać cebulę rosołem, posolić i mieszając zagotować. Gdy zupa już będzie ugotowana, przetrzeć przez sitko, ponownie podgrzać. Podawać z grzankami z bułki.

DOBRA RADA:

Zupa nabierze wybornego smaczku, jeśli na koniec, do przetartej już potrawy, wlać kieliszek koniaku.

8.ZUPA KRÓLOWEJ MARGOT

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 220 kcal

• czas przygotowania 20 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 1,25 I mocnego rosołu z drobiu

• 100 g ugotowanego i posiekanego mięsa kurzego

• 2 żółtka, 50 g ryżu

WYKONANIE:

Dobrze wypłukać ryż, a następnie ugotować go w rosole. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso. Zdjąć zupę z ognia i podprawić ją żółtkami. Podawać na wygrzanych talerzach.

DOBRA RADA:

Idealna zupa “na poniedziałek” -czyli robiona z niedzielnego rosołu. Biorąc pod uwagę, że 80% polskich rodzin nadal jada w niedzielę właśnie rosół na obiad, przepis ten może mieć bardzo szerokie zastosowanie.

9.ZUPA PARMENTIERA

• danie na 4 osoby

• 1 porcja 220 kcal

• czas przygotowania 20 minut

• potrawa łatwa i tania

SKŁADNIKI:

• 3-4 duże pory

• 1 łyżka masła lub margaryny

• 600 g ziemniaków

• 1 I bulionu

• 1 szklanka mleka lub śmietanki

• 1 żółtko, grzanki

WYKONANIE:

Białą część porów umyć, pokroić i udusić na tłuszczu. Następnie dodać obrane, opłukane i pokrojone w kawałki ziemniaki. Zalać wszystko bulionem i gotować pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mleko. Po zdjęciu z ognia doprawić żółtkiem.

DOBRA RADA:

Do tej zupy kremu należy podać grzanki.

10.ZUPA ZAPIEKANA Z SEREM I TOSTAMI

• danie dla 4 osób

• 1 porcja 328 kcal

• czas przygotowania 35 minut

• potrawa łatwa i średnio droga

SKŁADNIKI:

• 250 g cienkich plasterków ementalera

• 8 kromek chleba tostowego

• 1/4 I bulionu mięsnego

• 2 jajka, szczypta soli

• 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki

WYKONANIE:

Przygotować dużą żaroodporną formę. Ułożyć w niej warstwami chleb i ementaler tak, aby ostatnią warstwą był ser. Zalać potrawę bulionem, włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Jajka wymieszać z solą, dodać do zupy i 10 minut ponownie zapiekać. Bezpośrednio przed podaniem zupę posypać drobno posiekaną pietruszką.

DOBRA RADA:

Jak widać, sławna francuska zupa cebulowa nie jest jedyną zupą zapiekaną w piekarniku. W tym przepisie cebula zastąpiona została dużą ilością sera, dzięki czemu zupa jest niezwykle pożywna i sycąca, no ale też dużo bardziej kaloryczna.

Rozdział II.

DRÓB I DANIA MIĘSNE

11.GĘŚ PO PARYSKU

• danie na 8-10 osób

• 1 porcja 310 kcal

• czas przygotowania 2 godziny

• potrawa średnio trudna i droga

SKŁADNIKI:

• 1 młoda gęś

• tłuszcz (olej lub smalec)

• 50 dag karczochów

• 1/2 szklanki białego wytrawnego wina

• 1/2 szklanki śmietanki

• 2 dag mąki, 4 dag rodzynków

• sól, pieprz, curry i przyprawa francuska do smaku

WYKONANIE:

Gęś sprawić, dobrze umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę lub dłużej. Kiedy przesiąknie już aromatem przypraw, uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem. Następnie dodać oczyszczone karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisku. Rozgrzać tłuszcz, wymieszać z mąką i zasmażyć, oczywiście zwracając uwagę, aby mąki za bardzo nie zrumienić. Powstały podczas duszenia mięsa sos przetrzeć przez sito, połączyć z zasmażką i gotować kilka minut, dodając opłukane rodzynki. Doprawić do smaku, polać przygotowane wcześniej mięso. Gęś najlepiej podawać z ryżem i mizerią.

DOBRA RADA:

Oczywiście wybornym uzupełnieniem będzie czerwone wino wytrawne.

12.INDYK W BIAŁYM SOSIE

• danie na 8-10 osób

• 1 porcja 267 kcal

• Czas przygotowania 2 godziny

• potrawa łatwa i średnio droga

SKŁADNIKI:

• 1 indyk (3 kg)

• 3 dag masła, 3 dag mąki

• 200 mi świeżej śmietany