Ciasta - O-press - ebook

Ciasta ebook

O-press

4,0

Opis

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Oferujemy Państwu książkę z trzydziestoma doskonałymi przepisami na ciasta. Ciekawe, a jednocześnie proste, napisane zrozumiałym językiem receptury, pozwolą Państwu przygotować przepyszne domowe wypieki. Swoim smakiem, aromatem i wyglądem zachwycą wszystkie zmysły domowników, a popołudniowe kawki i herbatki długo będą pamiętane przez Państwa gości.[/font][/color]

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Wszystkim przepisom towarzyszą przepiękne, sugestywne zdjęcia, które jeszcze bardziej mobilizują do przygotowania i spróbowania tych wspaniałych smakołyków.[/font][/color]

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 25

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
4,0 (2 oceny)
1
0
1
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Babeczki jagodowo-poziomkowe

2 szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki cukru pudru

125 g masła

2 jajka

3 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 budynie śmietankowe (lub o innym, wybranym smaku)

1/2 litra mleka

owoce leśne – jagody, poziomki (mogą być także truskawki)

1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła, jajek i śmietany wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.

2. Rozwałkowanym ciastem wypełniamy wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150-180°C, na lekko złoty kolor.

3. Gotujemy budynie (z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu). Jeszcze ciepłym budyniem napełniamy babeczki, a następnie dekorujemy je jagodami i poziomkami (mogą być też inne owoce, np. truskawki, brzoskwinie, banany, kiwi).

Bajaderki

80-90 dag pokruszonych ciastek, herbatników, resztek ciast

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki rodzynek

1 słoik dżemu, marmolady lub gęstych powideł

1/2 kostki miękkiego masła

1 olejek rumowy (może być też rum)

3-4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. Nutella)

4 łyżki kakao pokruszone orzechy migdały

wiórki kokosowe

1. Część ciastek (ok.10-20 dag) pozostawić w większych kawałkach, resztę drobno pokruszyć, wszystko wsypać do miski. Jeśli naszą bajaderkę robimy z resztek ciast warto jest dodać do nich opakowanie (100 g) połamanych herbatników, np. szkolnych.

2. Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy razem. Kiedy trochę przestygnie mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, kremem i olejkiem (zamiast niego możemy użyć łyżki rumu). Dodajemy rodzynki (po uprzednim wymoczeniu w wodzie), po 1-2 łyżki orzechów, migdałów, wiórek lub po prostu swoich ulubionych bakalii i całość ugniatamy na jednolitą masę. Gdyby otrzymana masa była zbyt miękka, wystarczy wstawić ją na chwilę do lodówki lub dosypać więcej ciastek.

3. Z przygotowanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Bakaliowa babka drożdżowa w polewie

1/2 kg mąki

250 ml mleka

2 jajka

1/3 kostki drożdży

150 g margaryny do pieczenia + kawałek do posmarowania formy

100 g cukru

1 szczypta soli

1 garść kandyzowanych owoców polewa czekoladowa kolorowa posypka cukrowa

1. W misce mieszamy cukier, letnie mleko, jajka, posiekaną margarynę i pokruszone drożdże. Nakrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na około 30 minut.

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy do 50 minut w temp. 180°C (najlepiej z termoobiegiem) na złoty kolor.

4. Po wystygnięciu babkę oblewamy polewą czekoladową i przystrajamy kolorową posypką cukrową.

Ciasto piaskowe

25 dag margaryny

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy

1. Margarynę (może być również masło) rozpuścić w garnku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliło i nie zaczęło gotować. Ostudzić.