Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Oferujemy Państwu książkę z trzydziestoma doskonałymi przepisami na ciasta. Ciekawe, a jednocześnie proste, napisane zrozumiałym językiem receptury, pozwolą Państwu przygotować przepyszne domowe wypieki. Swoim smakiem, aromatem i wyglądem zachwycą wszystkie zmysły domowników, a popołudniowe kawki i herbatki długo będą pamiętane przez Państwa gości.[/font][/color]
[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Wszystkim przepisom towarzyszą przepiękne, sugestywne zdjęcia, które jeszcze bardziej mobilizują do przygotowania i spróbowania tych wspaniałych smakołyków.[/font][/color]
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 25
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Babeczki jagodowo-poziomkowe
2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru pudru
125 g masła
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe (lub o innym, wybranym smaku)
1/2 litra mleka
owoce leśne – jagody, poziomki (mogą być także truskawki)
1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, masła, jajek i śmietany wyrabiamy ciasto i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika.
2. Rozwałkowanym ciastem wypełniamy wysmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150-180°C, na lekko złoty kolor.
3. Gotujemy budynie (z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu). Jeszcze ciepłym budyniem napełniamy babeczki, a następnie dekorujemy je jagodami i poziomkami (mogą być też inne owoce, np. truskawki, brzoskwinie, banany, kiwi).
Bajaderki
80-90 dag pokruszonych ciastek, herbatników, resztek ciast
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
1 słoik dżemu, marmolady lub gęstych powideł
1/2 kostki miękkiego masła
1 olejek rumowy (może być też rum)
3-4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (np. Nutella)
4 łyżki kakao pokruszone orzechy migdały
wiórki kokosowe
1. Część ciastek (ok.10-20 dag) pozostawić w większych kawałkach, resztę drobno pokruszyć, wszystko wsypać do miski. Jeśli naszą bajaderkę robimy z resztek ciast warto jest dodać do nich opakowanie (100 g) połamanych herbatników, np. szkolnych.
2. Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy razem. Kiedy trochę przestygnie mieszamy z pokruszonymi ciastkami, dżemem, kremem i olejkiem (zamiast niego możemy użyć łyżki rumu). Dodajemy rodzynki (po uprzednim wymoczeniu w wodzie), po 1-2 łyżki orzechów, migdałów, wiórek lub po prostu swoich ulubionych bakalii i całość ugniatamy na jednolitą masę. Gdyby otrzymana masa była zbyt miękka, wystarczy wstawić ją na chwilę do lodówki lub dosypać więcej ciastek.
3. Z przygotowanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Bakaliowa babka drożdżowa w polewie
1/2 kg mąki
250 ml mleka
2 jajka
1/3 kostki drożdży
150 g margaryny do pieczenia + kawałek do posmarowania formy
100 g cukru
1 szczypta soli
1 garść kandyzowanych owoców polewa czekoladowa kolorowa posypka cukrowa
1. W misce mieszamy cukier, letnie mleko, jajka, posiekaną margarynę i pokruszone drożdże. Nakrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Dodajemy szczyptę soli, mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na około 30 minut.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Pieczemy do 50 minut w temp. 180°C (najlepiej z termoobiegiem) na złoty kolor.
4. Po wystygnięciu babkę oblewamy polewą czekoladową i przystrajamy kolorową posypką cukrową.
Ciasto piaskowe
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy
1. Margarynę (może być również masło) rozpuścić w garnku na małym ogniu, uważając, aby się nie przypaliło i nie zaczęło gotować. Ostudzić.