[color=rgb(18, 18, 18)][font=arial, helvetica, sans-serif]Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce poznacie Państwo przepisy na dania mięsne przygotowane z cielęciny, jagnięciny, dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny. Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.[/font][/color]
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 99
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Rozdział I Dania z cielęciny
AROMATYCZNA CIELĘCA PIECZEŃ KORZENNA
danie na 4-6 osób • kaloryczność: 165 kcal (100 g) • czas przygotowania: 3,5 godziny • stopień trudności: średniotrudna • koszt potrawy: średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 kg cielęciny pieczeniowej
• 10 dag słoniny
• 4 łyżki śmietany
• łyżka przypraw (imbir, goździki, gałka muszkatołowa i szałwia)
• skórka otarta z połowy cytryny
• vegeta, pieprz, sól
WYKONANIE:
Mięso umyć, osuszyć. Następnie natrzeć solą, wymieszanymi przyprawami korzennymi i skórką z cytryny. Odstawić na dwie godziny do lodówki, by skruszało. W tym czasie drobno pokroić słoninę i stopić ją na patelni. Wyjąć mięso z lodówki. Zrumienić na złoty kolor ze wszystkich stron na słoninie, posypać vegetą, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W trakcie duszenia na bieżąco uzupełniać sos wodą. Śmietanę wlać pod sam koniec, doprawić do smaku pieprzem i solą.
DOBRA RADA:
Tak przyrządzoną cielęcinę można podawać z ziemniakami z wody bądź kopytkami. Dobrym dodatkiem będzie sałata w sosie winegret. Pieczeń korzenną można podawać również na zimno jako przystawkę.
CHŁOPSKI UDZIEC CIELĘCY NA KAPUŚCIE
danie na 8-10 osób • kaloryczność: 170 kcal (100 g) • czas przygotowania: 3 godziny • stopień trudności: średniotrudna • koszt potrawy: średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 udziec cielęcy z kością
• 1 kg kiszonej kapusty
• 2 ząbki czosnku
• 2 jabłka
• 1 łyżka oleju
• 4 łyżki piwa, 1/4 l soku jabłkowego
• 2 liście laurowe, goździki, ziele angielskie, natka zielonej pietruszki
• sól, pieprz biały
WYKONANIE:
Umyty udziec natrzeć solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zrumienić mięso ze wszystkich stron, dodać piwo. Przełożyć do brytfanny i piec około 2 godzin w temperaturze 200°C, od czasu do czasu polewając wytwarzającym się sosem. W tym czasie do garnka włożyć kiszoną kapustę i przyprawy. Podlać sokiem jabłkowym. Gotować 1 godzinę pod przykryciem na bardzo małym ogniu (należy uważać, żeby kapusta się nie przypaliła). Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Włożyć do garnka na 10 minut przed końcem gotowania. Przyprawić solą i pieprzem. Kapustę wyłożyć na półmisek razem z udźcem.
DOBRA RADA:
Udziec doskonale smakuje podany z jasnym piwem i kluskami śląskimi. To potrawa zdecydowanie nie dla osób rygorystycznie dbających o linię.
CIELĘCA WĄTRÓBKA W SOSIE ŚMIETANOWYM
danie na 4 osoby • kaloryczność: 140 kcal (100 g) • czas przygotowania: 25 minut • stopień trudności: łatwa • koszt potrawy: tania
SKŁADNIKI:
• 50 dag wątróbki cielęcej
• 2 cebule, 3 jabłka
• 2-3 łyżki mąki
• 3/4 szklanki śmietany kremówki, olej
• 2 łyżki musztardy, 3 łyżeczki sosu pieczeniowego (z torebki)
• szczypta estragonu
• sól, pieprz
WYKONANIE:
Wątróbkę umyć, delikatnie osuszyć w bibułce i pokroić w cienkie paski. Cebulę drobno posiekać. Jabłka umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na talarki. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na wcześniej przygotowany półmisek. Na tym samym tłuszczu usmażyć wątróbkę z cebulą (około 5 minut). Sos rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, zagotować ze śmietaną wymieszaną z musztardą. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wątróbkę wyłożyć na jabłka, polać sosem i posypać estragonem.
DOBRA RADA:
Wątróbkę przed smażeniem można wymoczyć w surowym mleku. Estragon nadaje potrawie ciekawy anyżkowy aromat - warto go stosować, gdyż ma opinię „przyjaciela głowy, serca i wątroby”.
CIELĘCINA NA OSTRO
danie na 4 osoby • kaloryczność: 230 kcal (100 g) • czas przygotowania: 30 minut • stopień trudności: łatwa • koszt potrawy: droga
SKŁADNIKI:
• 1 kg cielęciny bez kości
• 5 pomidorów (mogą być z puszki)
• 3 strączki średnio ostrej papryki (kolor nieistotny)
• 3 duże cebule
• 4 ząbki czosnku
• 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
• 4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
• 1 łyżeczka oregano
• 4 łyżki oliwy
• 1 łyżka masła
• bułka tarta, sól
WYKONANIE:
Cielęcinę umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt drobne kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć krótko mięso na ostrym ogniu, aby straciło surowy wygląd, tuż przed końcem smażenia dodać masło. Na moment zdjąć z ognia, odczekać, aż przestanie skwierczeć. Dodać mieloną paprykę - dokładnie wymieszać ją z tłuszczem. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę (jeśli były surowe, to przedtem należy je sparzyć i obrać ze skórki), drobno posiekaną cebulę, oregano, zmiażdżony czosnek, drobno pokrojone strączki ostrej papryki, 2 łyżeczki soli. Postawić na ogniu i dusić około 10 minut. Wlać wino, dusić, aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia zagęścić kilkoma łyżeczkami tartej bułki, zagotować. Doprawić do smaku solą.
DOBRA RADA:
Żeby złagodzić dość ostry smak cielęciny, podajemy ją z kluskami lub ryżem na sypko. Oregano można zastąpić majerankiem - to blisko spokrewnione zioła.
CIELĘCINA W PIEPRZOWYM SOSIE
danie na 2 osoby • kaloryczność: 160 kcal (100 g) • czas przygotowania: 40 minut • stopień trudności: łatwa • koszt potrawy: tania
SKŁADNIKI:
• 40 dag cielęciny
• 1 cebula
• 4 marchewki
• 2/3 szklanki rosołu drobiowego z kostki
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 2 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki miodu
• 5 łyżek oleju
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka ziaren pieprzu
• rozmaryn
• sól, pieprz
WYKONANIE:
Cielęcinę umyć pod bieżącą, zimną wodą. Pokroić na małe kawałki, posypać rozmarynem, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć mięso i smażyć około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Cebulę posiekać, marchewkę pokroić w słupki. Masło roztopić na patelni, wrzucić cebulę, zrumienić. Dodać marchewkę i miód. Wszystko razem wymieszać, oprószyć rozmarynem, solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut. Łyżkę oleju rozgrzać w rondlu. Wsypać ziarna pieprzu, smażyć około 1 minutę. Wlać rosół, ocet winny i śmietanę, wymieszać. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać mięso, wszystko razem poddusić jeszcze kilka minut.
DOBRA RADA:
Tak przyrządzona cielęcina wybornie smakuje podana z ryżem na sypko. Swój pikantny smak zawdzięcza rozmarynowi.
CIELĘCINA W WARZYWACH NA CZERWONYM WINIE
danie na 4-6 osób • kaloryczność: 130 kcal (100 g) • czas przygotowania: 4,5 godziny • stopień trudności: łatwa • koszt potrawy: średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 kg cielęciny z udźca
• 8 marchewek
• 4 małe cebulki
• 3 ząbki czosnku
• 2 szklanki rosołu
• 1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
• 1/4 szklanki oliwy
• pieprz, sól
WYKONANIE:
Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć czosnkiem roztartym z solą i pieprzem. Posmarować oliwą, używając w tym celu specjalnego pędzelka. Odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić mięso ze wszystkich stron na złocisty kolor. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać rosołem (można użyć rosołu z kostki, żeby skrócić czas przygotowywania potrawy). Dusić na małym ogniu około 30 minut, dolać czerwone wino. Umyć marchewki, oczyścić cebule - warzywa w całości dodać do duszonego mięsa. Wszystko razem dusić jeszcze około 40 minut. Powstały z pieczenia sos przelać do sosjerki. Marchewki i cebule wyjąć z garnka - marchewki pokroić w talarki, a cebulki przekroić na pół. Udekorować nimi mięso.
DOBRA RADA:
Przepis godny polecenia ze względu na niekonwencjonalne zastosowanie w nim czerwonego wina wytrawnego (do cielęciny najczęściej dodaje się wino białe).
CIELĘCINA Z PIECZARKAMI
danie na 4 osoby • kaloryczność: 120 kcal (100 g) • czas przygotowania: 45 minut • stopień trudności: łatwa • koszt potrawy: tania
SKŁADNIKI:
• 40 dag cielęciny
• 1 cebula
• 3-4 łyżki śmietany
• 3 łyżki oleju
• 3 pomidory, 25 dag pieczarek
• zielona pietruszka
• sól, pieprz
WYKONANIE:
Cielęcinę umyć, drobno posiekać. Wymieszać razem ze śmietaną i pokrojoną cebulą, posolić. Do głębokiego naczynia wlać 1 łyżkę oleju, włożyć mięso, skropić kolejną łyżką oleju, przykryć folią aluminiową, by nie wyschło. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 25 minut. Sparzone pomidory obrać ze skórki, przekroić na połówki i posolić. Pieczarki oczyścić, wyciąć trzonki, kapelusze wypłukać, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, pokroić na paski, posolić, wymieszać z połową zielonej pietruszki. Wyjąć naczynie z cielęciną, ułożyć na niej pieczarki, skrapiając pozostałym olejem. Umieścić na wierzchu jedną warstwę pomidorów, dodać pieprz do smaku. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać bez przykrycia jeszcze 10 minut. Po wyjęciu posypać resztą zielonej pietruszki.
DOBRA RADA:
Przygotowanie dania nie powinno nastręczać żadnych problemów nawet najmniej doświadczonym gospodyniom. Proponujemy podać je z młodymi ziemniaczkami.
CIELĘCINA ZAPIEKANA Z MARCHEWKĄ I CEBULĄ
danie na 4-6 osób • kaloryczność: 120 kcal (100 g) • czas przygotowania: 2 godziny • stopień trudności: łatwa • koszt potrawy: średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 kg cielęciny
• 3 czerwone cebule, 1/2 pęczka natki
• 500 g marchewki, 1 łodyga selera
• 1/3 szklanki bulionu
• 50 ml wódki