Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo wiele wariantów przyrządzenia kurczaka, przepisy na niezwykłe indycze i kacze przysmaki oraz szereg innych drobiowych rozmaitości . Zachęcamy Państwa do skorzystania z książki i życzymy wiele radości podczas przygotowywania i degustacji tych wspaniałych potraw.[/font][/color]
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 87
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
INDEKS POTRAW
Delikatna rolada z kurczaka
Filet w parmezanie
Filety z indyka w białym sosie
Filety z kurczaka w sosie cebulowym
Filety z kurczaka w sosie pieczarkowym
Filety z kurczaka zawijane w szynce
Filety z kurczaka z cynamonem
Filety z kurczaka ze szparagami
Filety z kurczaka ze szpinakiem
Filety z kurczaka z omletem
Filety z kurczaka z pieczarkami
Filety z kury na grzance
Filet z indyka z nadzieniem orzechowym
Filet z kurczaka na sposób chiński
Flaczki drobiowe
Flaczki z piersi kurczaka
Galareta z udek kurczaka
Galareta z żołądków
Gęś po żydowsku
Gęś w żurze
Gulasz z gęsi
Gulasz z indyka w sosie śmietanowym
Gulasz z piersi kurczaka z kukurydzą
Gulasz z wątróbki z grzybami
Indycze koreczki
Indyk faworkowy
Indyk w sosie cytrynowym
Indyk w sosie jabłkowo-czosnkowym
Indyk z brokułami
Indyk ze szparagami w dwóch sosach
Indyk z mandarynkami
Kaczka nadziewana wątróbką
Kaczka pieczona w miodzie
Kaczka pieczona z brzoskwiniami
Kaczka po polsku
Kaczka w cieście chlebowym
Kaczka w sosie cytrusowym
Kaczka z czerwoną kapustą
Kaczka z grzybami
Kaczka z makaronem i śliwkami
Kaczka z pomarańczami
Kargule
Kolorowy gulasz podrobowy
Kotleciki drobiowe
Kotlet mielony z piersi kurczaka
Kulebiak owsiany
Kura nadziewana mięsem mielonym
Kurczak faszerowany wątróbką
Kurczaki kresowe
Kurczakowa zapiekanka z brokułami
Kurczak po myśliwsku
Kurczak słodko-pikantny
Kurczak w agreście
Kurczak w galarecie
Kurczak w liściach winorośli
Kurczak w morelach
Kurczak w ziołach prowansalskich
Kurczak z cukinią
Letnia sałatka z indyka z truskawkami
Mielone kurczaczki
Migdałowe sznycle z piersi indyka
Pasztet z gęsi
Pasztet z wątróbek
Perliczka z imbirem
Perliczka z parmezanem
Piersi kaczki z jabłkami
Piersi kaczki z musem owocowym
Piersi kaczki z pieczonymi jabłkami
Piersi kurczaka w kurkach
Piersi kurczaka w porach
Piersi kurczaka w sosie chrzanowym
Piersi kurczaka z adwokatem
Piersi kurczaka z oscypkiem
Piersi kurczaka z rabarbarem
Pierś indyka w sosie serowym
Pierś kaczki z burakami pachnąca lubczykiem
Pierś kurczaka w cieście piwnym
Pierś kurczaka z pistacjami
Potrawka drobiowa
Potrawka z indyka
Potrawka z kurczaka
Przepiórki po staropolsku
Przepiórki w śmietanie
Przepiórki w sosie cytrynowym
Roladki drobiowe z farszem orzechowym
Sałatka z kurą wędzoną
Sałatka z piersi kaczki na gorąco
Sękacze drobiowe
Ślimaczki
Słodka sałatka z piersi kurczaka
Słodziutka pierś indyka
Szybka przekąska z wędzonego kurczaka
Udka kurczaka cytrynowo-ziołowe
Udka kurczaka na różne okazje
Udka kurczaka na zakwasie białego barszczu
Udka kurczaka pieczone z gruszkami
Udziec z indyka w rodzynkach
Wątróbka drobiowa w bułce
Wątróbka z pieczarkami
Wątróbki drobiowe w pomidorach
Wyjątkowy filet z masłem czosnkowym
Zawijańce
Ziołowe piersi kurczaka
Zrazy drobiowe
Zrazy z indyka
ROZDZIAŁ I. Dania z kurczaka
DELIKATNA ROLADA Z KURCZAKA
• danie na 8-10 osób
• kaloryczność: 146 kcal (100 g)
• czas przygotowania: 120 minut
• potrawa średniotrudna i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 2 kurczaki (ok. 1 i 1/2 kg)
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1/2 szklanki bułki tartej
• mleko do namoczenia bułki
• 2-3 ząbki czosnku
• goździki
• sól, pieprz
WYKONANIE:
Naciąć udka przy stawach, skrzydełka odciąć przy drugim stawie, usunąć kuper i zdjąć skórę z kurczaków.Mięso oddzielić od kości i zmielić. Dodać ugotowane na twardo i zmielone jajka, namoczoną w mleku bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz zmielone goździki. Wszystko wyrobić jak na mielone. Następnie mięso umieścić w lekko osolonej od środka skórze, formując jak roladę. Całość owinąć zwilżoną i posmarowaną masłem ściereczką. Gotować na parze około 1 godziny od momentu zawrzenia wody. Rolada smakuje najlepiej na zimno jako dodatek do kanapek.
DOBRA RADA:
Osoby dbające o linię bez obaw mogą spożywać tę potrawę, ponieważ jest ona gotowana na parze.
GALARETA Z UDEK KURCZAKA
• danie na 3-4 osoby
• kaloryczność: 198 kcal (100 g)
• czas przygotowania: 70 minut
• potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 3 udka kurczaka bez skóry
• włoszczyzna (bez kapusty)
• 2 jajka ugotowane na twardo
• sól, pieprz
• liść laurowy
• ziele angielskie
• kilka kropel soku z cytryny
• żelatyna
WYKONANIE:
Udka i włoszczyznę ugotować do miękkości z przyprawami (jak klasyczny rosół) w 1 litrze wody. Wyjąć udka i warzywa, a wywar przecedzić przez gęste sitko, zakwasić kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać do gorącego wywaru dwukrotnie więcej żelatyny niż jest podane na opakowaniu i dokładnie ją rozpuścić. Mięso oddzielić od kości i ułożyć w foremce (bez dzielenia) przekładając pokrojoną włoszczyzną. Na końcu ułożyć pokrojone w plastry jajka i całość zalać schłodzonym wywarem. Galaretę włożyć do lodówki, aby się ścięła. Podawać z białym pieczywem.
DOBRA RADA:
Aby uzyskać esencjonalny bulion należy gotować mięso i warzywa wkładając je do zimnej wody. Im dłuższe gotowanie, tym wywar nabierze więcej substancji zapachowo-smakowych.
KURCZAK FASZEROWANY WĄTRÓBKĄ
• danie na 4-6 osób
• kaloryczność: 209 kcal (100 g)
• czas przygotowania: 100 minut
• potrawa dość trudna i tania
SKŁADNIKI:
• 1 kurczak o wadze 1,2-1,4 kg
• 2-3 łyżki masła, sól na farsz:
• 15 dag wątróbki drobiowej (lub cielęcej)
• 1 gruba kromka bułki wrocławskiej namoczona w mleku
• 1/3 szklanki bułki tartej
• 1 jajko
• 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli
• pieprz, 1/4 łyżeczki cukru, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
WYKONANIE:
Kurczaka natrzeć solą z zewnątrz i od środka. Odstawić w chłodnym miejscu na 15 minut. Przygotować farsz: masło utrzeć z jajkiem. Oczyszczoną wątróbkę drobno posiekać i dodać do masy jajecznej. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Całość wymieszać. Dosypać bułkę tartą, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać posiekaną natkę pietruszki, podlać farsz dwiema łyżkami zimnej wody i całość starannie wymieszać. Szyję wyciąć, pozostawiając skórę. Odciąć kuperek. Kurczaka napełnić ściśle przygotowanym farszem. Zaszyć brzuch nicią na okrętkę. Skrzydełka skrępować nicią tak, aby przylegały do korpusu. Docisnąć nicią szyję do dolnej części torsu, następnie złożyć nóżki i skrępować nicią. W foremce do pieczenia rozpuścić kilka łyżek wody z masłem. Wierzch kurczaka posmarować masłem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 1 godziny. W trakcie pieczenia podlewać wytwarzającym się sosem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i dowolnymi sałatkami.
DOBRA RADA:
Do farszu można dodać gałkę muszkatołową. Należy jednak używać jej z umiarem, aby mocny aromat nie zdominował podstawowego smaku potrawy.
KURCZAK PO MYŚLIWSKU
• danie na 3-4 osoby
• kaloryczność: 245 kcal (100 g)
• czas przygotowania: 90 minut
• potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1 kurczak
• ziarna jałowca
• 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego
• kieliszek białego wytrawnego wina
• 10 dag słoniny
• 15 dag szynki
• 1 cebula
• 1-2 łyżki mąki
• sok z cytryny
• 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
• 1/2 łyżeczki przyprawy maggi
• sól, pieprz
WYKONANIE:
Dzień wcześniej natrzeć kurczaka zmielonymi jagodami jałowca i odłożyć do lodówki. Następnego dnia drób posolić, naszpikować słoniną, włożyć do rondla, dodać trochę pieprzu, szynkę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną cebulę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, zalać kieliszkiem wina. Całość dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Oprószyć lekko mąką, zagotować. Sos przepuścić przez sitko (gdyby był zbyt gęsty, rozprowadzić gorącą wodą), dodać do smaku sok z cytryny i przyprawę maggi. Przed podaniem kurczaka podzielić na porcje i posypać natką pietruszki.
DOBRA RADA:
Do szpikowania należy użyć specjalnej igły lub zrobić otwory (na wylot) ostrym, cienkim nożem i włożyć w nie słoninę. Słupki słoniny powinny mieć długość 4-5 cm i grubość 1/2 cm.
KURCZAK SŁODKO-PIKANTNY
• danie na 2 osoby
• kaloryczność: 214 kcal (100 g)
• czas przygotowania: 70 minut
• potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 1/2 kurczaka (ok. 1 kg)
• 1 cebula
• 2 strąki papryczki chili
• 2 łyżki skrojonej skórki mandarynki
• kilka łyżek oleju do smażenia na marynatę:
• 1 kieliszek wytrawnego alkoholu
• 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli
• 3 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka octu winnego
• sok wyciśnięty z 5 mandarynek
• 3/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
WYKONANIE:
Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Cebulę pokroić na cienkie plasterki. Skórki mandarynek sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie paseczki. Tak samo pokroić papryczki chili. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kawałki kurczaka. Dodać cebulę i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać olej na patelni i kłaść wyjęte z marynaty kawałki mięsa na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron 5-6 minut. Z patelni zdjąć kurczaka i na tym samym tłuszczu obsmażyć krótko papryczkę chili i skórki mandarynki. Wrzucić z powrotem obsmażone kawałki kurczaka. Pozostały z marynaty sos rozcieńczyć sokiem z mandarynek i wlać na patelnię. Mięso smażyć, aż będzie miękkie. Podawać z ugotowanym ryżem lub białym pieczywem.
DOBRA RADA:
Zamiast octu winnego można użyć sok wyciśnięty z cytryny.
KURCZAK W AGREŚCIE
• danie na 3-4 osoby
• kaloryczność: 205 kcal (100 g)
• czas przygotowania: 70 minut
• potrawa łatwa i dość tania
SKŁADNIKI:
• 1 kurczak
• 1 cebula
• włoszczyzna
• 1 łyżka masła na sos:
• 1/2 kg zielonego agrestu
• po 1 łyżce masła i mąki
• 1 szklanka śmietany
• sól, cukier
WYKONANIE:
Kurczaka podzielić na porcje, posolić. Zagotować niewielką ilość wody, wrzucić oczyszczoną włoszczyznę wraz z cebulą, a następnie kurczaka. Prawie miękkie mięso wyjąć i obrumienić na maśle. Wywar przecedzić, ponownie zagotować, wrzucić oczyszczony agrest i gotować 2-3 minuty. Przygotować sos: z masła i mąki zrobić zasmażkę (nie rumienić), rozprowadzić śmietaną i odrobiną wywaru z kurczaka i agrestu. Doprawić do smaku solą i cukrem - sos powinien być słodko-kwaśny. Do sosu włożyć kurczaka i dusić jeszcze około 15 minut. Ułożyć na półmisku, oblać sosem i posypać agrestem. Znakomity z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
DOBRA RADA:
Potrawy wymagające ciemniejszego zabarwienia należy podprawiać zasmażką przyrumienioną na złoty kolor i dodać niewielką ilość karmelu spożywczego.
KURCZAK W MORELACH
• danie na 3-4 osoby
• kaloryczność: 203 kcal (100 g)
• czas przygotowania: 120 minut
• potrawa łatwa i średniodroga
SKŁADNIKI:
• 2 małe kurczaki
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oleju słonecznikowego
• czosnek granulowany
• 50 ml winiaku
• puszka moreli w zalewie
• sól, 2 łyżki czerwonej ostrej papryki
WYKONANIE:
Kurczaki podzielić na ćwiartki, umyć i osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem i papryką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym maśle. Przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Po upływie 40 minut podlać kurczaka 4 łyżkami zalewy z moreli i winiakiem, wstawić ponownie do piekarnika, bez przykrycia, na około 20 minut. Kurczaka przełożyć na półmisek. Do wytworzonego sosu dodać kilka połówek moreli, przesmażyć i obłożyć nimi kurczaki. Całość polać sosem.
DOBRA RADA: