Śniadanie - w pośpiechu lub wcale. Obiad - ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja - to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety...
Książka z serii Tradycyjna Kuchnia Polska. Zawiera ponad dwieście pięćdziesiąt przepisów na smaczne i (przede wszystkim) zdrowe kolacje.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 159
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Stopka
opracowanie redakcyjne:
Krystyna Solakiewicz
skład i łamanie:
Andrzej Grdeń
Wydawca
O-press
Text copyright © 2011
ISBN ePub: 978-83-7772-026-4
ISBN MOBI: 978-83-7772-364-7
Wstęp
„Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi...” – no tak, każdy z nas zna to porzekadło. Jednych zadziwia, innych rozbawia, ale przyznajemy mu rację... tyle że często w teorii. Gdyby tak było w praktyce – nie potrzebna byłaby owa mnogość odchudzających diet, no i... nasza książka również!
Bo praktyka jest inna. Śniadanie – w pośpiechu lub wcale. Obiad – ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja – to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety...
Kolację warto zjeść nie później niż 2–3 godziny przed snem, by nie obciążać żołądka w nocy. Wieczorem organizm pracuje wolniej, trawienie trwa dłużej, nawet 4–5 godzin, zwłaszcza po posiłku z dużą ilością tłuszczu lub błonnika. Dodatkowo pod koniec dnia, gdy jesteśmy mniej aktywni, zmęczeni, rozleniwieni i mamy niższy metabolizm, spalanie tłuszczów jest utrudnione. O tej porze wytwarzamy natomiast więcej hormonów ułatwiających gromadzenie energii i sprzyjających nadwadze. Wieczorem nie potrzebujemy już tak dużo energii jak do południa. Jedzmy więc lekko i niskokalorycznie, najlepiej nie więcej niż 250 kcal, na czym zyska nasza figura i zdrowie.
Pamiętajmy – każdego dnia powinniśmy jeść regularnie 5 małych posiłków, w tym kolację – zdrową, zwykle niskoenergetyczną, urozmaiconą, ale nie obfitą. Wychodzi więc na to, że w kolejnym powiedzeniu: „rano jedz jak król, a wieczorem jak żebrak” jest również sporo racji. Smacznych i zdrowych kolacji!
ALFABETYCZNY INDEKS POTRAW
AWOKADO NADZIEWANE JAJKIEM
BABKA KARTOFLANA
BAKALIOWY KUSKUS
BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI
BAKŁAŻANY PO KATAŃSKU
BANANY W BOCZKU
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W MAJERANKU
BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM
BIGOS LEKKI
BRUKSELKA W SOSIE POMIDOROWYM
BUKIET SAŁAT Z INDYKIEM
BUŁKI NADZIEWANE SZYNKĄ
CEBULE NADZIEWANE SZYNKĄ
CHIŃSKA SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
CIASTKA Z JABŁKAMI
CUKINIA Z JAJKAMI I RYŻEM
CUKINIE DUSZONE W ZIOŁACH
DESER Z SERKIEM MASCARPONE
DOMOWE HAMBURGERY
DRÓB NADZIEWANY RYŻEM
DRÓB W MAJONEZIE
FASOLKA Z PARÓWKAMI W SOSIE POMIDOROWYM
FASZEROWANE PIECZARKI
FASZEROWANE POMIDORY
FASZEROWANE ZIEMNIAKI
FENKUŁ NA SZYBKO
FRYTKI
GALANTYNA Z KURCZAKA
GALARETA Z NÓŻEK CIELĘCYCH
GALARETA Z UDEK KURCZAKA
GORĄCA PRZEKĄSKA Z FASOLKI
GRUSZKI W CZERWONYM WINIE
GRZANKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
GRZANKI Z PASZTETEM
GRZANKI Z PASZTETEM SEROWYM
GRZANKI Z POWIDŁAMI
GRZANKI Z SZYNKĄ
INDYJSKA SAŁATKA OWOCOWA
JABŁKA ZAPIEKANE W KREMIE
JAJECZNICA PO BACOWSKU
JAJKA FASZEROWANE
JAJKA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI
KALAREPKI PO POLSKU
KAPUSTA Z JABŁKAMI
KARAŚ NA KWAŚNO
KEKS
KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM
KLUSKI KŁADZIONE DROŻDŻOWE
KNEDLE ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ
KNISZKI Z WĄTRÓBKĄ
KOLOROWA KANAPKA
KOLOROWA SAŁATKA
KOLOROWE RISOTTO
KOPYTKA ZIOŁOWE
KOTLETY Z GROCHU
KRAKOWSKIE MAŁDRZYKI Z OWOCAMI LUB KONFITURĄ
KRĄŻKI CEBULOWE W PANIERCE
KREWETKI PACHNĄCE POMARAŃCZĄ
KREWETKI Z CZOSNKIEM
KREWETKI Z FASOLĄ SZPARAGOWĄ
KREWETKI Z GRILLA
KROKIETY Z RYBY
KURZE KĄSKI Z DIPAMI
KUSKUS Z TOFU
LAZANIA INACZEJ
LECZO Z KIEŁBASĄ
LECZO Z MORTADELĄ
LEKKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I PENNE
ŁAZANKI NALEŚNIKOWE
ŁAZANKI Z BROKUŁAMI I FETĄ
ŁOSOŚ W OGÓRKOWYCH ŁÓDECZKACH
MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM
MAKARONOWY OMLET
MAROKAŃSKA SAŁATKA POMARAŃCZOWA
MAROKAŃSKA SAŁATKA Z MARCHWI
MASŁO Z MUSZTARDĄ
MATIASY Z KREMEM CHRZANOWYM
MIĘSO MIELONE ZAPIEKANE PO BAŁKAŃSKU
MINI HOT DOGI
MINIPIZZA
MINTAJ Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU
MUSAKA ZE SZPINAKU I SERA
NALEŚNIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM
NALEŚNIKI GRYCZANE ZAPIEKANE Z POMIDORAMI
NALEŚNIKI NA DROŻDŻACH
NALEŚNIKI Z KWIATEM AKACJI
NALEŚNIKI Z MARMOLADĄ
NALEŚNIKI Z MIELONYM MIĘSEM
NALEŚNIKI Z OWOCAMI
NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI
NALEŚNIKI Z PODSMAŻANYMI BANANAMI
NALEŚNIKI Z PRZECIEREM JABŁKOWYM
NALEŚNIKI Z WARZYWAMI I TUŃCZYKIEM
NALEŚNIKI ZAPIEKANE
NALEŚNIKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM
NÓŻKI PO SZLACHECKU
NÓŻKI WIEPRZOWE W GALARECIE
OMLET BISZKOPTOWY
OMLET Z GROSZKIEM
OMLET Z KOZIM SEREM
OMLET ZE SZPINAKIEM
OMLET ZWYCZAJNY
OWOCE MORZA W PIKANTNYM SOSIE
OZORKI W GALARECIE
PAPARDELLE Z OLIWKAMI
PAPRYKA PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU
PAPRYKARZ
PAPRYKARZ Z DROBIU
PAPRYKARZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
PARÓWKI Á LA STROGONOW
PASTA JOGURTOWA Z BAKŁAŻANEM
PASTA PRZEKĄSKOWA
PASTA ŚLEDZIOWA
PASTA TWAROGOWA Z DŻEMEM
PASTA TWAROGOWA Z RYBĄ
PASTA Z TUŃCZYKIEM
PASZTET FASOLOWO-JABŁKOWY
PASZTET Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
PASZTET Z MARYNOWANYCH PIERSI KACZKI
PASZTET Z WĄTRÓBEK I BOCZKU
PĄCZKI Z RÓŻĄ
PENNE PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU
PENNE Z BROKUŁAMI
PIECZEŃ CIELĘCA NA ZIMNO
PIECZONY KURCZAK Z FARSZEM CHLEBOWYM
PIETRUSZKOWE PLACUSZKI
PIRAMIDKI Z BEKONEM
PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z FARSZEM JAJECZNYM
PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE
PIZZA Z KIEŁBASĄ KRAKOWSKĄ
PIZZA Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI
PLACEK DROŻDŻOWY Z POWIDŁAMI
PLACEK KREMOWY
PLACEK PASTERSKI
PLACEK Z BUŁKI
PLACEK Z MARMOLADĄ POMARAŃCZOWĄ
PLACKI GRYCZANE Z JAJKIEM
PLACKI NA KWASZONYM MLEKU
PLACKI Z JABŁKAMI
PLACKI Z SERA TWAROGOWEGO
PLACKI ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI
PLACUSZKI PIKANTNE Z ZIEMNIAKÓW I SERA
POLENTA Z DŻEMEM
POMIDORY FASZEROWANE JAJKAMI I RYŻEM
POMIDORY NADZIEWANE MIĘSEM
PORY PANIEROWANE
POTRAWA Z FASOLI
PROSTA ZAPIEKANKA RYBNA
PSTRĄG PIECZONY W FOLII
PULPECIKI Z KALAFIOREM
RABARBAROWE CIASTECZKA
RACUSZKI TWAROGOWE
RAZOWE ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
RISOTTO
ROGALIKI
ROGALIKI FRANCUSKIE
ROLADKI Z MIELONYM MIĘSEM
RYBA PO GRECKU
RYBA Z GRZYBAMI
RYŻ Z OWOCAMI
RYŻ ZAPIEKANY Z OWOCAMI
SAŁATA Z RUKOLĄ I ORZECHAMI
SAŁATKA BAKŁAŻANOWO-JOGURTOWA
SAŁATKA DO CHLEBA
SAŁATKA FASOLOWA ZE ŚLEDZIEM
SAŁATKA GRECKA
SAŁATKA GRZYBOWA Z MAJONEZEM
SAŁATKA INDYJSKA
SAŁATKA KOLOROWA Z OLIWKAMI
SAŁATKA MAKARONOWA Z FETĄ
SAŁATKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ
SAŁATKA MIESZANA NA ZIMĘ
SAŁATKA MIĘSNO-CHLEBOWA
SAŁATKA OWOCOWA
SAŁATKA OWOCOWA ORIENTALNA
SAŁATKA OWOCOWA Z MIODEM
SAŁATKA OWOCOWO-MIĘTOWA
SAŁATKA RYBNA Z GALARETKĄ
SAŁATKA RZODKIEWKOWA Z JOGURTEM
SAŁATKA RZODKIEWKOWA Z TUŃCZYKIEM
SAŁATKA SACHERA
SAŁATKA SELEROWA
SAŁATKA ŚLEDZIOWA
SAŁATKA WYKWINTNA Z INDYKIEM
SAŁATKA Z AWOKADO
SAŁATKA Z AWOKADO Z MELISĄ
SAŁATKA Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH I FASOLI
SAŁATKA Z FASOLI
SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZI
SAŁATKA Z FETĄ I BEKONEM
SAŁATKA Z FETĄ I POMIDORAMI
SAŁATKA Z KREWETEK, AWOKADO I MANGO
SAŁATKA Z MAKARONU I WĘDLIN
SAŁATKA Z MARCHEWKI I GROSZKU
SAŁATKA Z MARYNOWANĄ DYNIĄ
SAŁATKA Z MOZZARELLĄ
SAŁATKA Z PIECZAREK I CYKORII
SAŁATKA Z RUKOLĄ PACHNĄCA WINEM
SAŁATKA Z SUSZONYCH OWOCÓW
SAŁATKA Z SZYNKĄ I POMARAŃCZĄ
SAŁATKA Z TUŃCZYKA
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW
SAŁATKA ZE SZPARAGÓW
SCHAB W GALARECIE
SER SMAŻONY Z KMINKIEM
SERNIK „ZŁOTA ROSA”
SEROWA PATELNIA
SŁONE CIASTKA Z SEREM
SMALEC DO SMAROWANIA PIECZYWA
SPAGHETTI WEGETARIAŃSKIE
SPAGHETTI Z CUKINIĄ I RICOTTĄ
SPAGHETTI Z OLIWKAMI
SPIRALKI SEROWE
STRUDEL ZE SZPINAKIEM
SUFLET Z NALEŚNIKÓW Z KOZIM SEREM
SUFLETOWY NALEŚNIK Z JAGODAMI
SURÓWKA Z KIEŁKAMI
SZPARAGI ZAPIEKANE
SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJKIEM
SZYNKA W GALARECIE
ŚLEDZIE KORZENNE
ŚLEDZIE PO WARSZAWSKU
ŚLEDZIE W MAJONEZIE
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE
ŚLEDZIK
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH
ŚLEDŹ W ŚMIETANIE
TORT SEROWY Z GRUSZKAMI
TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA
TRÓJKOLOROWE JAJKA
TWARÓG Z AWOKADO
TYMIANKOWA PIZZA Z SARDYNKAMI
WARZYWNA PATELNIA
WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI
WIEJSKIE RACUCHY
WIOSENNA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
ZAPIEKANKA CHLEBOWA
ZAPIEKANKA MAKARONOWA
ZAPIEKANKA NA OSTRO
ZAPIEKANKA NA SŁODKO
ZAPIEKANKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
ZAPIEKANKA TRUSKAWKOWA
ZAPIEKANKA WŁOSKA
ZAPIEKANKA Z CIELĘCINY I WARZYW
ZAPIEKANKA Z FETĄ
ZAPIEKANKA Z KASZY I JAJEK
ZAPIEKANKA Z MAKARONU, KURCZAKA I OWOCÓW
ZAPIEKANKA Z RYBY I PIECZAREK
ZAPIEKANKA Z RYŻU I WARZYW
ZAPIEKANKA Z SERA I MROŻONEGO SZPINAKU
ZAPIEKANKA Z SEREM
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWA
ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI
ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI
ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZIOŁOWYM FARSZEM
ZIEMNIAKI Z PATELNI Z PAPRYKĄ
Przepisy
1. PAPRYKARZ Z DROBIU
Składniki na 4 porcje: 150 g drobiu, 50 g marchewki, po 30 g selera, pietruszki i cebuli, 50 ml śmietany, 2 g mąki, koperek, natka pietruszki, pieprz, sól, papryka mielona
Drób (kura, kaczka, gęś, indyk) oczyścić, podzielić na części. Warzywa zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Mięso i warzywa włożyć do rondla, wlać około 1/2 szklanki wody, dodać sól i gotować do miękkości. Potrawę doprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać paprykę, pieprz i zagotować. Podawać na gorąco posypaną zieleniną.
2. SAŁATKA Z MARCHEWKI I GROSZKU
Składniki na 1 porcję: 150 g marchewki z groszkiem, 20 ml majonezu, sól, kwasek cytrynowy
Ugotowaną marchewkę z groszkiem wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku solą i kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie.
3. RYŻ ZAPIEKANY Z OWOCAMI
Składniki na 1 porcję: 40 g ryżu, 100 ml mleka, 5 g tłuszczu, po 100 g owoców (jabłka, śliwki lub truskawki), sól
Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem mleka i soli. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę ryżu, warstwę jabłek wymieszanych z cukrem i powtórnie warstwę ryżu, polać roztopionym tłuszczem i zapiec. Upieczony ryż można polać śmietaną lub jogurtem.
4. GRZANKI Z POWIDŁAMI
Składniki na 1 porcję: 100 g bułki, powidła, 30 ml mleka, 15 g tłuszczu, 1 jajko, bułka tarta
Bułkę pokroić w cienkie plastry. Smarować powidłami i składać po dwa (powierzchnią posmarowaną do siebie). Jajka wybić, dodać mleko i roztrzepać. Złożone plastry bułki maczać w mleku i otaczać tartą bułką, zrumienić na tłuszczu.
5. MASŁO Z MUSZTARDĄ
Składniki na 1 porcję: 10 g masła, 2 g musztardy, 5 g szczypiorku lub natki pietruszki, sól
Masło rozetrzeć z musztardą. Szczypiorek lub natkę drobno pokroić, dodać do masła, wymieszać.
6. KLUSKI KŁADZIONE DROŻDŻOWE
Składniki na 1 porcję: 100 ml mleka, 4 g drożdży, 1/2 jajka, 100 g mąki, 10 g tłuszczu, bułka tarta
Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko i dodać jajko, rozkruszone drożdże oraz 1/3 roztopionego tłuszczu. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie nabierać ciasto łyżką, kłaść do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane tłuszczem z tartą bułką i ewentualnie posypane rozkruszonym serem twarogowym.
7. POTRAWA Z FASOLI
Składniki na 1 porcję: 80 g fasoli, 50 g marchewki, 30 g pietruszki, 10 ml oleju, 20 g selera, 30 g koncentratu pomidorowego, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie
Fasolę umyć, namoczyć w letniej wodzie (ok. 12 godz.), po czym ugotować w tej samej wodzie. Warzywa pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić w małej ilości wody z dodatkiem pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę drobno pokroić i usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i podsmażyć. Do warzyw dodać fasolę, wymieszać i przyprawić do smaku. Do fasoli można dodać kiełbasę.
8. ROGALIKI
Składniki na 4 porcje: na ciasto: 250 g mąki, 30 g drożdży, 125 g margaryny, 1 żółtko, 25 g cukru, cukier waniliowy; na polewę: sok z 1/4 cytryny, 1 łyżeczka wrzątku, 25 g cukru pudru
Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru, 1/4 szklanki mleka i 1 łyżką mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać mleko i cukier waniliowy. Mąkę posiekać z margaryną, dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Ciasto lekko wyrobić, położyć na ściereczce, zawiązać i zanurzyć w zimnej wodzie. Po wypłynięciu wyjąć ciasto ze ściereczki, podzielić na 3 części i rozwałkować. Placki ciasta kroić w paski szerokości ok. 2 cm, następnie zwijać rogaliki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze; piec około 15 minut. Przygotować polewę: cukier rozprowadzić wrzątkiem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Gorące rogaliki zanurzać w polewie.
9. STRUDEL ZE SZPINAKIEM
Składniki na 4 porcje: na ciasto: 250 g mąki, 1 jajko; na nadzienie: 1 kg szpinaku, 60 g margaryny, 20 g mąki, 120 ml śmietany, 2 jajka, sól, pieprz; do pieczenia: śmietana 120 ml, 60 g masła
Szpinak oczyścić, ugotować w osolonej wodzie i posiekać. Przygotować białą zasmażkę: margarynę lub inny tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać. Zasmażkę rozprowadzić śmietaną, dodać szpinak, sól, pieprz i podsmażyć. Szpinak wystudzić. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do szpinaku i wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do szpinaku. Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie, do którego wlać białko i około 1 i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Nożem zagarniać mąkę wokół zagłębienia do momentu, gdy płyn zmiesza się z mąką, po czym wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto jest gładkie, lśniące, z pęcherzykami powietrza. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na pierogi. Gotowe ciasto przykryć nagrzaną miską i pozostawić na około 2 godziny. Ciasto rozwałkować, a następnie rozciągać od środka ku brzegom, ułożyć na ściereczce, nałożyć szpinak i zwijać unosząc ściereczkę do góry z jednej strony. Strudel przenieść na blachę, położyć na wierzchu kawałki masła i upiec. W czasie pieczenia, od czasu do czasu, polewać śmietaną.
10. JAJECZNICA PO BACOWSKU
Składniki na 1 porcję: 3 jajka, 10 g słoniny lub boczku, 10 g oscypka lub sera wędzonego, 2 łyżki mleka, 40 g chleba razowego lub bułki, natka pietruszki, sól
Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę i stopić. Chleb lub bułkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu. Jajka roztrzepać z mlekiem, startym serem i solą, wlać do grzanek i smażyć na wolnym ogniu, mieszając. Jajecznicę podawać posypaną natką, z surówkami.
11. OMLET ZWYCZAJNY
Składniki na 1 porcję: 1 jajko, 10 g mąki, 5 g margaryny
Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać mąkę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkiem i lekko wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wlać ciasto i smażyć pod przykryciem na lekkim ogniu (z obu stron). Podawać z marmoladą, dżemem, konfiturą, świeżymi warzywami, np. groszkiem, szpinakiem, fasolką.
12. BRUKSELKA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki na 4 porcje: 500 g brukselki, sól, 1/2 łyżeczki cukru, 100 ml mleka; na sos pomidorowy: 300 g pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego), cebula, 2 łyżki masła, 150 ml śmietany, sól, cukier
Brukselkę zagotować w 1 l wody z dodatkiem soli i szczyptą cukru i mlekiem. Przykryć, gotować do miękkości. Odcedzić. Zrobić sos pomidorowy: cebulę drobno pokroić i udusić na maśle. Pomidory pokroić na cząstki, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem. Ostudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zimny wywar rozmieszać z mąką, dodać do pomidorów, zagotować. Dodać śmietanę i przyprawy. Polać ugotowaną brukselkę.
13. SAŁATKA Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH I FASOLI
Składniki na 1 porcję: 100 g buraków, 50 g fasoli, 20 g cebuli, 10 ml oleju, sól, cukier, kwasek cytrynowy
Buraki umyć, ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Ugotowaną fasolę oraz drobno pokrojoną cebulę dodać do buraków. Olej przyprawić solą, cukrem i rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, dodać do sałatki i wymieszać.
14. PORY PANIEROWANE
Składniki na 1 porcję: 200 g porów, 15 g tłuszczu, 3 g mąki, 10 ml mleka, 10 g bułki tartej, 2 jajka, cukier, pieprz ziołowy, sól
Pory oczyścić ze zbędnych liści, umyć dokładnie (odchylając liście) i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli i szczypty cukru. Ugotowane pory osączyć, wystudzić, oprószyć pieprzem ziołowym i mąką. Jajka rozmieszać z mlekiem i mąką. Pory panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
15. RYŻ Z OWOCAMI
Składniki na 1 porcję: 70 g ryżu, 150 g owoców (jabłka, gruszki), 30 g cukru, 100 ml mleka, 10 g masła, cukier waniliowy, sól
Zagotować mleko z wodą, posolić, dodać opłukany na sicie ryż i gotować na sypko. Jabłka i gruszki obrać i posiekać. Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę ryżu, następnie owoce, posypać cukrem i przykryć warstwą ryżu. Na powierzchni ułożyć kawałeczki masła i zapiec w uprzednio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco z sokiem owocowym lub na zimno ze śmietaną.
16. PLACKI GRYCZANE Z JAJKIEM
Składniki na 1 porcję: 40 g gotowanej kaszy gryczanej, 10 g margaryny, 20 g oleju, 10 g mąki pszennej, jajko, 10 g tłuszczu
Ugotowaną kaszę zemleć w maszynce, dodać tłuszcz, żółtko, sól i ubić na pulchną masę. Dodać mąkę i wymieszać. Z białka ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką ciasto, formować placki i smażyć po obu stronach.
17. PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE
Składniki na 1 porcję: na ciasto: 60 g mąki, 30 g margaryny, sól; na farsz: 100 g mięsa, 10 g bułki, 50 g włoszczyzny, sól, pieprz
Do mąki dodać margarynę, sól i siekać nożem do momentu, aż tłuszcz połączy się z mąką. Dodać wodę i zagnieść ciasto, po czym schłodzić je w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć dno wysmarowanej tłuszczem formy. Brzegi formy obwieść wałeczkami do wysokości 1 i 1/2 cm. Przygotować farsz: bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Ugotowane i wystudzone mięso oraz włoszczyznę z wywaru, zemleć w maszynce wraz z wyciśniętą bułką. Do masy dodać sól i przyprawy, wymieszać. Na ciasto nałożyć przygotowany farsz i wstawić do piekarnika.
18. PASTA ŚLEDZIOWA
Składniki na 1 porcję: 50 g śledzia, 10 ml oleju, 10 g cebuli, musztarda
Śledzie wymoczyć, a następnie oczyścić. Mięso zemleć w maszynce lub drobno pokroić. Olej rozetrzeć z musztardą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
19. PLACEK Z BUŁKI
Składniki na 1 porcję: 100 g bułki, 5 g tłuszczu, 100 g jabłek, 20 g śliwek suszonych lub rodzynek, 5 g cukru, 1/2 jajka, 30 g mleka, bułka tarta
Bułkę pokroić na cienkie kromki, jabłka w krążki. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką układać warstwami: bułkę, jabłka, pokrojone w kostkę suszone śliwki (tę warstwę posypać cukrem) i znowu warstwę bułki. Mleko rozbić z jajkami i zalać nimi potrawę. Piec w piekarniku do zrumienienia.
20. KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM
Składniki na 1 porcję: 50 g kiełbasy, 50 ml piwa (1/4 szklanki), 5 g tłuszczu, 10 g cebuli, 2 g mąki, sól
Cebulę umyć, oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę ułożyć w rondlu, zalać piwem i 3 łyżkami wody, dodać cebulę i dusić pod przykryciem około 20 minut. Z tłuszczu i mąki przygotować złotą zasmażkę, rozprowadzić zimnym sosem, wlać do rondla, dodać soli do smaku i gotować około 15 minut. Podawać z pieczywem lub innymi dodatkami.
21. SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJKIEM
Składniki na 4 porcje: 300 g szpinaku, 2 jajka, 120 ml mleka, 10 g tłuszczu, sól
Szpinak przebrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po czym dokładnie odcedzić. Tłuszcz rozgrzać, dodać szpinak, podsmażyć, przenieść do naczynia i ułożyć warstwę. Mleko rozbić z jajkiem i solą, zalać szpinak i zapiec.
22. GRZANKI Z PASZTETEM
Składniki na 1 porcję: 80 g bułki, 50 g pasztetu z królika lub drobiu, natka pietruszki
Bułkę pokroić w plastry, posmarować pasztetem, ułożyć na blasze i piec około 10 minut. Posypać zieleniną.
23. PLACEK DROŻDŻOWY Z POWIDŁAMI
Składniki na 1 porcję: 40 g mąki, 5 g tłuszczu, 1/2 jajka, 50 ml mleka, 2 g drożdży, 5 g cukru, 20 g powideł
Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, cukier, kilka łyżek mąki i wymieszać. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałą ilość mąki i jajka, wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz, ponownie wyrobić ciasto, po czym pozostawić do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu). Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm, posmarować powidłami, zwinąć, ułożyć w formie i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku. Zamiast powideł można użyć dżem, marmoladę lub rozgotowane owoce.
24. KEKS
Składniki na 1 porcję: 250 g mąki, 4 jajka, 75 g tłuszczu, 125 g cukru pudru, 125 ml mleka, owoce suszone, skórka z cytryny, proszek do pieczenia