Kolacje - O-press - ebook

Kolacje ebook

O-press

3,0

Opis

Śniadanie - w pośpiechu lub wcale. Obiad - ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja - to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety...

Książka z serii Tradycyjna Kuchnia Polska. Zawiera ponad dwieście pięćdziesiąt przepisów na smaczne i (przede wszystkim) zdrowe kolacje.

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 159

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
3,0 (3 oceny)
0
1
1
1
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Stopka

opracowanie redakcyjne:

Krystyna Solakiewicz

skład i łamanie:

Andrzej Grdeń

Wydawca

O-press

Text copyright © 2011

ISBN ePub: 978-83-7772-026-4

ISBN MOBI: 978-83-7772-364-7

Wstęp

„Śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi...” – no tak, każdy z nas zna to porzekadło. Jednych zadziwia, innych rozbawia, ale przyznajemy mu rację... tyle że często w teorii. Gdyby tak było w praktyce – nie potrzebna byłaby owa mnogość odchudzających diet, no i... nasza książka również!

Bo praktyka jest inna. Śniadanie – w pośpiechu lub wcale. Obiad – ech, taki domowy, smaczny to od święta (jak zaprosi mama, babcia lub dobra teściowa...), a na co dzień coś na szybko, od frytek i tostów do chińszczyzny w styropianie. Natomiast kolacja – to jest to! Zwykle mamy wieczorem już czas, zwykle dość już późnym wieczorem; jemy dużo, ale też niekoniecznie zdrowo! No i raczej też ciągle to samo, niestety...

Kolację warto zjeść nie później niż 2–3 godziny przed snem, by nie obciążać żołądka w nocy. Wieczorem organizm pracuje wolniej, trawienie trwa dłużej, nawet 4–5 godzin, zwłaszcza po posiłku z dużą ilością tłuszczu lub błonnika. Dodatkowo pod koniec dnia, gdy jesteśmy mniej aktywni, zmęczeni, rozleniwieni i mamy niższy metabolizm, spalanie tłuszczów jest utrudnione. O tej porze wytwarzamy natomiast więcej hormonów ułatwiających gromadzenie energii i sprzyjających nadwadze. Wieczorem nie potrzebujemy już tak dużo energii jak do południa. Jedzmy więc lekko i niskokalorycznie, najlepiej nie więcej niż 250 kcal, na czym zyska nasza figura i zdrowie.

Pamiętajmy – każdego dnia powinniśmy jeść regularnie 5 małych posiłków, w tym kolację – zdrową, zwykle niskoenergetyczną, urozmaiconą, ale nie obfitą. Wychodzi więc na to, że w kolejnym powiedzeniu: „rano jedz jak król, a wieczorem jak żebrak” jest również sporo racji. Smacznych i zdrowych kolacji!

ALFABETYCZNY INDEKS POTRAW

AWOKADO NADZIEWANE JAJKIEM

BABKA KARTOFLANA

BAKALIOWY KUSKUS

BAKŁAŻAN FASZEROWANY WARZYWAMI

BAKŁAŻANY PO KATAŃSKU

BANANY W BOCZKU

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W MAJERANKU

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM

BIGOS LEKKI

BRUKSELKA W SOSIE POMIDOROWYM

BUKIET SAŁAT Z INDYKIEM

BUŁKI NADZIEWANE SZYNKĄ

CEBULE NADZIEWANE SZYNKĄ

CHIŃSKA SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

CIASTKA Z JABŁKAMI

CUKINIA Z JAJKAMI I RYŻEM

CUKINIE DUSZONE W ZIOŁACH

DESER Z SERKIEM MASCARPONE

DOMOWE HAMBURGERY

DRÓB NADZIEWANY RYŻEM

DRÓB W MAJONEZIE

FASOLKA Z PARÓWKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

FASZEROWANE PIECZARKI

FASZEROWANE POMIDORY

FASZEROWANE ZIEMNIAKI

FENKUŁ NA SZYBKO

FRYTKI

GALANTYNA Z KURCZAKA

GALARETA Z NÓŻEK CIELĘCYCH

GALARETA Z UDEK KURCZAKA

GORĄCA PRZEKĄSKA Z FASOLKI

GRUSZKI W CZERWONYM WINIE

GRZANKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

GRZANKI Z PASZTETEM

GRZANKI Z PASZTETEM SEROWYM

GRZANKI Z POWIDŁAMI

GRZANKI Z SZYNKĄ

INDYJSKA SAŁATKA OWOCOWA

JABŁKA ZAPIEKANE W KREMIE

JAJECZNICA PO BACOWSKU

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI

KALAREPKI PO POLSKU

KAPUSTA Z JABŁKAMI

KARAŚ NA KWAŚNO

KEKS

KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM

KLUSKI KŁADZIONE DROŻDŻOWE

KNEDLE ZIEMNIACZANE Z KAPUSTĄ

KNISZKI Z WĄTRÓBKĄ

KOLOROWA KANAPKA

KOLOROWA SAŁATKA

KOLOROWE RISOTTO

KOPYTKA ZIOŁOWE

KOTLETY Z GROCHU

KRAKOWSKIE MAŁDRZYKI Z OWOCAMI LUB KONFITURĄ

KRĄŻKI CEBULOWE W PANIERCE

KREWETKI PACHNĄCE POMARAŃCZĄ

KREWETKI Z CZOSNKIEM

KREWETKI Z FASOLĄ SZPARAGOWĄ

KREWETKI Z GRILLA

KROKIETY Z RYBY

KURZE KĄSKI Z DIPAMI

KUSKUS Z TOFU

LAZANIA INACZEJ

LECZO Z KIEŁBASĄ

LECZO Z MORTADELĄ

LEKKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I PENNE

ŁAZANKI NALEŚNIKOWE

ŁAZANKI Z BROKUŁAMI I FETĄ

ŁOSOŚ W OGÓRKOWYCH ŁÓDECZKACH

MAKARON Z SOSEM SEROWYM I KURCZAKIEM

MAKARONOWY OMLET

MAROKAŃSKA SAŁATKA POMARAŃCZOWA

MAROKAŃSKA SAŁATKA Z MARCHWI

MASŁO Z MUSZTARDĄ

MATIASY Z KREMEM CHRZANOWYM

MIĘSO MIELONE ZAPIEKANE PO BAŁKAŃSKU

MINI HOT DOGI

MINIPIZZA

MINTAJ Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU

MUSAKA ZE SZPINAKU I SERA

NALEŚNIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

NALEŚNIKI GRYCZANE ZAPIEKANE Z POMIDORAMI

NALEŚNIKI NA DROŻDŻACH

NALEŚNIKI Z KWIATEM AKACJI

NALEŚNIKI Z MARMOLADĄ

NALEŚNIKI Z MIELONYM MIĘSEM

NALEŚNIKI Z OWOCAMI

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI

NALEŚNIKI Z PODSMAŻANYMI BANANAMI

NALEŚNIKI Z PRZECIEREM JABŁKOWYM

NALEŚNIKI Z WARZYWAMI I TUŃCZYKIEM

NALEŚNIKI ZAPIEKANE

NALEŚNIKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM

NÓŻKI PO SZLACHECKU

NÓŻKI WIEPRZOWE W GALARECIE

OMLET BISZKOPTOWY

OMLET Z GROSZKIEM

OMLET Z KOZIM SEREM

OMLET ZE SZPINAKIEM

OMLET ZWYCZAJNY

OWOCE MORZA W PIKANTNYM SOSIE

OZORKI W GALARECIE

PAPARDELLE Z OLIWKAMI

PAPRYKA PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU

PAPRYKARZ

PAPRYKARZ Z DROBIU

PAPRYKARZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH

PARÓWKI Á LA STROGONOW

PASTA JOGURTOWA Z BAKŁAŻANEM

PASTA PRZEKĄSKOWA

PASTA ŚLEDZIOWA

PASTA TWAROGOWA Z DŻEMEM

PASTA TWAROGOWA Z RYBĄ

PASTA Z TUŃCZYKIEM

PASZTET FASOLOWO-JABŁKOWY

PASZTET Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

PASZTET Z MARYNOWANYCH PIERSI KACZKI

PASZTET Z WĄTRÓBEK I BOCZKU

PĄCZKI Z RÓŻĄ

PENNE PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU

PENNE Z BROKUŁAMI

PIECZEŃ CIELĘCA NA ZIMNO

PIECZONY KURCZAK Z FARSZEM CHLEBOWYM

PIETRUSZKOWE PLACUSZKI

PIRAMIDKI Z BEKONEM

PIZZA NA CIEŚCIE DROŻDŻOWYM Z FARSZEM JAJECZNYM

PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE

PIZZA Z KIEŁBASĄ KRAKOWSKĄ

PIZZA Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI

PLACEK DROŻDŻOWY Z POWIDŁAMI

PLACEK KREMOWY

PLACEK PASTERSKI

PLACEK Z BUŁKI

PLACEK Z MARMOLADĄ POMARAŃCZOWĄ

PLACKI GRYCZANE Z JAJKIEM

PLACKI NA KWASZONYM MLEKU

PLACKI Z JABŁKAMI

PLACKI Z SERA TWAROGOWEGO

PLACKI ZIEMNIACZANE Z JABŁKAMI

PLACUSZKI PIKANTNE Z ZIEMNIAKÓW I SERA

POLENTA Z DŻEMEM

POMIDORY FASZEROWANE JAJKAMI I RYŻEM

POMIDORY NADZIEWANE MIĘSEM

PORY PANIEROWANE

POTRAWA Z FASOLI

PROSTA ZAPIEKANKA RYBNA

PSTRĄG PIECZONY W FOLII

PULPECIKI Z KALAFIOREM

RABARBAROWE CIASTECZKA

RACUSZKI TWAROGOWE

RAZOWE ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

RISOTTO

ROGALIKI

ROGALIKI FRANCUSKIE

ROLADKI Z MIELONYM MIĘSEM

RYBA PO GRECKU

RYBA Z GRZYBAMI

RYŻ Z OWOCAMI

RYŻ ZAPIEKANY Z OWOCAMI

SAŁATA Z RUKOLĄ I ORZECHAMI

SAŁATKA BAKŁAŻANOWO-JOGURTOWA

SAŁATKA DO CHLEBA

SAŁATKA FASOLOWA ZE ŚLEDZIEM

SAŁATKA GRECKA

SAŁATKA GRZYBOWA Z MAJONEZEM

SAŁATKA INDYJSKA

SAŁATKA KOLOROWA Z OLIWKAMI

SAŁATKA MAKARONOWA Z FETĄ

SAŁATKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ I MOZZARELLĄ

SAŁATKA MIESZANA NA ZIMĘ

SAŁATKA MIĘSNO-CHLEBOWA

SAŁATKA OWOCOWA

SAŁATKA OWOCOWA ORIENTALNA

SAŁATKA OWOCOWA Z MIODEM

SAŁATKA OWOCOWO-MIĘTOWA

SAŁATKA RYBNA Z GALARETKĄ

SAŁATKA RZODKIEWKOWA Z JOGURTEM

SAŁATKA RZODKIEWKOWA Z TUŃCZYKIEM

SAŁATKA SACHERA

SAŁATKA SELEROWA

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

SAŁATKA WYKWINTNA Z INDYKIEM

SAŁATKA Z AWOKADO

SAŁATKA Z AWOKADO Z MELISĄ

SAŁATKA Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH I FASOLI

SAŁATKA Z FASOLI

SAŁATKA Z FASOLI I ŚLEDZI

SAŁATKA Z FETĄ I BEKONEM

SAŁATKA Z FETĄ I POMIDORAMI

SAŁATKA Z KREWETEK, AWOKADO I MANGO

SAŁATKA Z MAKARONU I WĘDLIN

SAŁATKA Z MARCHEWKI I GROSZKU

SAŁATKA Z MARYNOWANĄ DYNIĄ

SAŁATKA Z MOZZARELLĄ

SAŁATKA Z PIECZAREK I CYKORII

SAŁATKA Z RUKOLĄ PACHNĄCA WINEM

SAŁATKA Z SUSZONYCH OWOCÓW

SAŁATKA Z SZYNKĄ I POMARAŃCZĄ

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW

SAŁATKA ZE SZPARAGÓW

SCHAB W GALARECIE

SER SMAŻONY Z KMINKIEM

SERNIK „ZŁOTA ROSA”

SEROWA PATELNIA

SŁONE CIASTKA Z SEREM

SMALEC DO SMAROWANIA PIECZYWA

SPAGHETTI WEGETARIAŃSKIE

SPAGHETTI Z CUKINIĄ I RICOTTĄ

SPAGHETTI Z OLIWKAMI

SPIRALKI SEROWE

STRUDEL ZE SZPINAKIEM

SUFLET Z NALEŚNIKÓW Z KOZIM SEREM

SUFLETOWY NALEŚNIK Z JAGODAMI

SURÓWKA Z KIEŁKAMI

SZPARAGI ZAPIEKANE

SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJKIEM

SZYNKA W GALARECIE

ŚLEDZIE KORZENNE

ŚLEDZIE PO WARSZAWSKU

ŚLEDZIE W MAJONEZIE

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE

ŚLEDZIK

ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH

ŚLEDŹ W ŚMIETANIE

TORT SEROWY Z GRUSZKAMI

TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA

TRÓJKOLOROWE JAJKA

TWARÓG Z AWOKADO

TYMIANKOWA PIZZA Z SARDYNKAMI

WARZYWNA PATELNIA

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI

WIEJSKIE RACUCHY

WIOSENNA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

ZAPIEKANKA CHLEBOWA

ZAPIEKANKA MAKARONOWA

ZAPIEKANKA NA OSTRO

ZAPIEKANKA NA SŁODKO

ZAPIEKANKA ŚRÓDZIEMNOMORSKA

ZAPIEKANKA TRUSKAWKOWA

ZAPIEKANKA WŁOSKA

ZAPIEKANKA Z CIELĘCINY I WARZYW

ZAPIEKANKA Z FETĄ

ZAPIEKANKA Z KASZY I JAJEK

ZAPIEKANKA Z MAKARONU, KURCZAKA I OWOCÓW

ZAPIEKANKA Z RYBY I PIECZAREK

ZAPIEKANKA Z RYŻU I WARZYW

ZAPIEKANKA Z SERA I MROŻONEGO SZPINAKU

ZAPIEKANKA Z SEREM

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-KALAFIOROWA

ZIEMNIAKI FASZEROWANE PIECZARKAMI

ZIEMNIAKI FASZEROWANE WARZYWAMI

ZIEMNIAKI PIECZONE Z ZIOŁOWYM FARSZEM

ZIEMNIAKI Z PATELNI Z PAPRYKĄ

Przepisy

1. PAPRYKARZ Z DROBIU

Składniki na 4 porcje: 150 g drobiu, 50 g marchewki, po 30 g selera, pietruszki i cebuli, 50 ml śmietany, 2 g mąki, koperek, natka pietruszki, pieprz, sól, papryka mielona

Drób (kura, kaczka, gęś, indyk) oczyścić, podzielić na części. Warzywa zetrzeć na tarce lub drobno pokroić. Mięso i warzywa włożyć do rondla, wlać około 1/2 szklanki wody, dodać sól i gotować do miękkości. Potrawę doprawić śmietaną wymieszaną z mąką, dodać paprykę, pieprz i zagotować. Podawać na gorąco posypaną zieleniną.

2. SAŁATKA Z MARCHEWKI I GROSZKU

Składniki na 1 porcję: 150 g marchewki z groszkiem, 20 ml majonezu, sól, kwasek cytrynowy

Ugotowaną marchewkę z groszkiem wymieszać z majonezem. Sałatkę doprawić do smaku solą i kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w wodzie.

3. RYŻ ZAPIEKANY Z OWOCAMI

Składniki na 1 porcję: 40 g ryżu, 100 ml mleka, 5 g tłuszczu, po 100 g owoców (jabłka, śliwki lub truskawki), sól

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem mleka i soli. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach. Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę ryżu, warstwę jabłek wymieszanych z cukrem i powtórnie warstwę ryżu, polać roztopionym tłuszczem i zapiec. Upieczony ryż można polać śmietaną lub jogurtem.

4. GRZANKI Z POWIDŁAMI

Składniki na 1 porcję: 100 g bułki, powidła, 30 ml mleka, 15 g tłuszczu, 1 jajko, bułka tarta

Bułkę pokroić w cienkie plastry. Smarować powidłami i składać po dwa (powierzchnią posmarowaną do siebie). Jajka wybić, dodać mleko i roztrzepać. Złożone plastry bułki maczać w mleku i otaczać tartą bułką, zrumienić na tłuszczu.

5. MASŁO Z MUSZTARDĄ

Składniki na 1 porcję: 10 g masła, 2 g musztardy, 5 g szczypiorku lub natki pietruszki, sól

Masło rozetrzeć z musztardą. Szczypiorek lub natkę drobno pokroić, dodać do masła, wymieszać.

6. KLUSKI KŁADZIONE DROŻDŻOWE

Składniki na 1 porcję: 100 ml mleka, 4 g drożdży, 1/2 jajka, 100 g mąki, 10 g tłuszczu, bułka tarta

Do miski wsypać mąkę, wlać ciepłe mleko i dodać jajko, rozkruszone drożdże oraz 1/3 roztopionego tłuszczu. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie nabierać ciasto łyżką, kłaść do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane tłuszczem z tartą bułką i ewentualnie posypane rozkruszonym serem twarogowym.

7. POTRAWA Z FASOLI

Składniki na 1 porcję: 80 g fasoli, 50 g marchewki, 30 g pietruszki, 10 ml oleju, 20 g selera, 30 g koncentratu pomidorowego, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie

Fasolę umyć, namoczyć w letniej wodzie (ok. 12 godz.), po czym ugotować w tej samej wodzie. Warzywa pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dusić w małej ilości wody z dodatkiem pieprzu i ziela angielskiego. Cebulę drobno pokroić i usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy i podsmażyć. Do warzyw dodać fasolę, wymieszać i przyprawić do smaku. Do fasoli można dodać kiełbasę.

8. ROGALIKI

Składniki na 4 porcje: na ciasto: 250 g mąki, 30 g drożdży, 125 g margaryny, 1 żółtko, 25 g cukru, cukier waniliowy; na polewę: sok z 1/4 cytryny, 1 łyżeczka wrzątku, 25 g cukru pudru

Drożdże rozrobić z 1 łyżeczką cukru, 1/4 szklanki mleka i 1 łyżką mąki, pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Żółtko utrzeć z cukrem, dodać mleko i cukier waniliowy. Mąkę posiekać z margaryną, dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki. Ciasto lekko wyrobić, położyć na ściereczce, zawiązać i zanurzyć w zimnej wodzie. Po wypłynięciu wyjąć ciasto ze ściereczki, podzielić na 3 części i rozwałkować. Placki ciasta kroić w paski szerokości ok. 2 cm, następnie zwijać rogaliki i układać na wysmarowanej tłuszczem blasze; piec około 15 minut. Przygotować polewę: cukier rozprowadzić wrzątkiem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Gorące rogaliki zanurzać w polewie.

9. STRUDEL ZE SZPINAKIEM

Składniki na 4 porcje: na ciasto: 250 g mąki, 1 jajko; na nadzienie: 1 kg szpinaku, 60 g margaryny, 20 g mąki, 120 ml śmietany, 2 jajka, sól, pieprz; do pieczenia: śmietana 120 ml, 60 g masła

Szpinak oczyścić, ugotować w osolonej wodzie i posiekać. Przygotować białą zasmażkę: margarynę lub inny tłuszcz rozpuścić, dodać mąkę i wymieszać. Zasmażkę rozprowadzić śmietaną, dodać szpinak, sól, pieprz i podsmażyć. Szpinak wystudzić. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do szpinaku i wymieszać. Z białek ubić pianę i dodać do szpinaku. Mąkę przesiać, zrobić zagłębienie, do którego wlać białko i około 1 i 1/2 szklanki ciepłej, przegotowanej wody. Nożem zagarniać mąkę wokół zagłębienia do momentu, gdy płyn zmiesza się z mąką, po czym wyrobić ręką. Dobrze wyrobione ciasto jest gładkie, lśniące, z pęcherzykami powietrza. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na pierogi. Gotowe ciasto przykryć nagrzaną miską i pozostawić na około 2 godziny. Ciasto rozwałkować, a następnie rozciągać od środka ku brzegom, ułożyć na ściereczce, nałożyć szpinak i zwijać unosząc ściereczkę do góry z jednej strony. Strudel przenieść na blachę, położyć na wierzchu kawałki masła i upiec. W czasie pieczenia, od czasu do czasu, polewać śmietaną.

10. JAJECZNICA PO BACOWSKU

Składniki na 1 porcję: 3 jajka, 10 g słoniny lub boczku, 10 g oscypka lub sera wędzonego, 2 łyżki mleka, 40 g chleba razowego lub bułki, natka pietruszki, sól

Słoninę lub boczek pokroić w drobną kostkę i stopić. Chleb lub bułkę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na tłuszczu. Jajka roztrzepać z mlekiem, startym serem i solą, wlać do grzanek i smażyć na wolnym ogniu, mieszając. Jajecznicę podawać posypaną natką, z surówkami.

11. OMLET ZWYCZAJNY

Składniki na 1 porcję: 1 jajko, 10 g mąki, 5 g margaryny

Jajko umyć, oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać mąkę i wymieszać. Białko ubić na sztywną pianę, połączyć z żółtkiem i lekko wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wlać ciasto i smażyć pod przykryciem na lekkim ogniu (z obu stron). Podawać z marmoladą, dżemem, konfiturą, świeżymi warzywami, np. groszkiem, szpinakiem, fasolką.

12. BRUKSELKA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki na 4 porcje: 500 g brukselki, sól, 1/2 łyżeczki cukru, 100 ml mleka; na sos pomidorowy: 300 g pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego), cebula, 2 łyżki masła, 150 ml śmietany, sól, cukier

Brukselkę zagotować w 1 l wody z dodatkiem soli i szczyptą cukru i mlekiem. Przykryć, gotować do miękkości. Odcedzić. Zrobić sos pomidorowy: cebulę drobno pokroić i udusić na maśle. Pomidory pokroić na cząstki, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem. Ostudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zimny wywar rozmieszać z mąką, dodać do pomidorów, zagotować. Dodać śmietanę i przyprawy. Polać ugotowaną brukselkę.

13. SAŁATKA Z BURAKÓW ĆWIKŁOWYCH I FASOLI

Składniki na 1 porcję: 100 g buraków, 50 g fasoli, 20 g cebuli, 10 ml oleju, sól, cukier, kwasek cytrynowy

Buraki umyć, ugotować, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce. Ugotowaną fasolę oraz drobno pokrojoną cebulę dodać do buraków. Olej przyprawić solą, cukrem i rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym, dodać do sałatki i wymieszać.

14. PORY PANIEROWANE

Składniki na 1 porcję: 200 g porów, 15 g tłuszczu, 3 g mąki, 10 ml mleka, 10 g bułki tartej, 2 jajka, cukier, pieprz ziołowy, sól

Pory oczyścić ze zbędnych liści, umyć dokładnie (odchylając liście) i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem soli i szczypty cukru. Ugotowane pory osączyć, wystudzić, oprószyć pieprzem ziołowym i mąką. Jajka rozmieszać z mlekiem i mąką. Pory panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

15. RYŻ Z OWOCAMI

Składniki na 1 porcję: 70 g ryżu, 150 g owoców (jabłka, gruszki), 30 g cukru, 100 ml mleka, 10 g masła, cukier waniliowy, sól

Zagotować mleko z wodą, posolić, dodać opłukany na sicie ryż i gotować na sypko. Jabłka i gruszki obrać i posiekać. Formę wysmarować tłuszczem, położyć warstwę ryżu, następnie owoce, posypać cukrem i przykryć warstwą ryżu. Na powierzchni ułożyć kawałeczki masła i zapiec w uprzednio nagrzanym piekarniku. Podawać na gorąco z sokiem owocowym lub na zimno ze śmietaną.

16. PLACKI GRYCZANE Z JAJKIEM

Składniki na 1 porcję: 40 g gotowanej kaszy gryczanej, 10 g margaryny, 20 g oleju, 10 g mąki pszennej, jajko, 10 g tłuszczu

Ugotowaną kaszę zemleć w maszynce, dodać tłuszcz, żółtko, sól i ubić na pulchną masę. Dodać mąkę i wymieszać. Z białka ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką ciasto, formować placki i smażyć po obu stronach.

17. PIZZA NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na 1 porcję: na ciasto: 60 g mąki, 30 g margaryny, sól; na farsz: 100 g mięsa, 10 g bułki, 50 g włoszczyzny, sól, pieprz

Do mąki dodać margarynę, sól i siekać nożem do momentu, aż tłuszcz połączy się z mąką. Dodać wodę i zagnieść ciasto, po czym schłodzić je w lodówce. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć dno wysmarowanej tłuszczem formy. Brzegi formy obwieść wałeczkami do wysokości 1 i 1/2 cm. Przygotować farsz: bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Ugotowane i wystudzone mięso oraz włoszczyznę z wywaru, zemleć w maszynce wraz z wyciśniętą bułką. Do masy dodać sól i przyprawy, wymieszać. Na ciasto nałożyć przygotowany farsz i wstawić do piekarnika.

18. PASTA ŚLEDZIOWA

Składniki na 1 porcję: 50 g śledzia, 10 ml oleju, 10 g cebuli, musztarda

Śledzie wymoczyć, a następnie oczyścić. Mięso zemleć w maszynce lub drobno pokroić. Olej rozetrzeć z musztardą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

19. PLACEK Z BUŁKI

Składniki na 1 porcję: 100 g bułki, 5 g tłuszczu, 100 g jabłek, 20 g śliwek suszonych lub rodzynek, 5 g cukru, 1/2 jajka, 30 g mleka, bułka tarta

Bułkę pokroić na cienkie kromki, jabłka w krążki. W naczyniu wysmarowanym tłuszczem i posypanym tartą bułką układać warstwami: bułkę, jabłka, pokrojone w kostkę suszone śliwki (tę warstwę posypać cukrem) i znowu warstwę bułki. Mleko rozbić z jajkami i zalać nimi potrawę. Piec w piekarniku do zrumienienia.

20. KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM

Składniki na 1 porcję: 50 g kiełbasy, 50 ml piwa (1/4 szklanki), 5 g tłuszczu, 10 g cebuli, 2 g mąki, sól

Cebulę umyć, oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Kiełbasę ułożyć w rondlu, zalać piwem i 3 łyżkami wody, dodać cebulę i dusić pod przykryciem około 20 minut. Z tłuszczu i mąki przygotować złotą zasmażkę, rozprowadzić zimnym sosem, wlać do rondla, dodać soli do smaku i gotować około 15 minut. Podawać z pieczywem lub innymi dodatkami.

21. SZPINAK ZAPIEKANY Z JAJKIEM

Składniki na 4 porcje: 300 g szpinaku, 2 jajka, 120 ml mleka, 10 g tłuszczu, sól

Szpinak przebrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po czym dokładnie odcedzić. Tłuszcz rozgrzać, dodać szpinak, podsmażyć, przenieść do naczynia i ułożyć warstwę. Mleko rozbić z jajkiem i solą, zalać szpinak i zapiec.

22. GRZANKI Z PASZTETEM

Składniki na 1 porcję: 80 g bułki, 50 g pasztetu z królika lub drobiu, natka pietruszki

Bułkę pokroić w plastry, posmarować pasztetem, ułożyć na blasze i piec około 10 minut. Posypać zieleniną.

23. PLACEK DROŻDŻOWY Z POWIDŁAMI

Składniki na 1 porcję: 40 g mąki, 5 g tłuszczu, 1/2 jajka, 50 ml mleka, 2 g drożdży, 5 g cukru, 20 g powideł

Mleko lekko podgrzać, dodać rozkruszone drożdże, cukier, kilka łyżek mąki i wymieszać. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałą ilość mąki i jajka, wyrobić ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz, ponownie wyrobić ciasto, po czym pozostawić do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu). Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm, posmarować powidłami, zwinąć, ułożyć w formie i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku. Zamiast powideł można użyć dżem, marmoladę lub rozgotowane owoce.

24. KEKS

Składniki na 1 porcję: 250 g mąki, 4 jajka, 75 g tłuszczu, 125 g cukru pudru, 125 ml mleka, owoce suszone, skórka z cytryny, proszek do pieczenia