Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Ta książka zachwyci zarówno Panie jak i Panów. Proponujemy w niej trzydzieści wspaniałych przepisów na dania z mięsna. Dzięki zawartych w niej recepturom będziecie Państwo mogli przygotować wieprzowinę, wołowinę, baraninę i drób na wiele smacznych i zdrowych sposobów. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. W prosty, nieskomplikowany sposób przyrządzicie Państwo potrawy, które zachwyca wszystkie zmysły zarówno domowników, jak i Waszych gości. Wszystkim przepisom towarzyszą piękne sugestywne zdjęcia jeszcze bardziej zachęcające do spróbowania tych doskonałych dań.[/font][/color]
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 27
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Bitki wołowe w sosie warzywnym
1 kg wołowiny (chuda, bez kości)
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 średnia cebula
1 ogórek kiszony
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
sól
pieprz
1/2 l bulionu warzywnego
olej do smażenia
1. Mięso kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mięso dokładnie osypujemy mąką (z obu stron) i kładziemy na patelni, by lekko je podsmażyć (z obu stron).
3. Po podsmażeniu, mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodając posiekany czosnek i cebulkę. Dusimy ok. godziny (aż mięso będzie miękkie).
4. Warzywa (marchewka, pietruszka, ogórek kiszony) kroimy i dodajemy do mięsa. Podduszamy jeszcze chwilę aż zmiękną (sos można zagęścić mąką lub śmietaną, a dodając kostkę mięsną nadać mu intensywniejszą barwę).
5. Mięso podajemy z zapiekanymi kawałkami ziemniaków (mogą też być gotowane) i przyozdabiamy np. pietruszką zieloną, papryką, cytryną oraz sałatą.
Dzika kaczka w sosie czekoladowym
1 dzika kaczka
2 cebule (pokrojone w plasterki)
2 marchwie (pokrojone w plasterki)
1 łyżka oliwy z oliwek
60 ml octu winnego
1/3 butelki białego wytrawnego wina
1 pęczek tymianku
1 liść laurowy
50 g ciemnej czekolady
sok z jednej cytryny
czarny pieprz
sól
wiśnie w syropie
1. Kaczkę myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem.
2. W żaroodpornym naczyniu obrumieniamy na brązowo cebulę i marchew na oliwie z oliwek i odstawiamy.
3. Kaczkę umieszczamy w naczyniu z oliwą i obrumieniamy na brązowo ze wszystkich stron i odstawiamy.
4. Do naczynia wlewamy ocet i podgrzewamy, dopóki prawie cały nie odparuje. Dodajemy wino, cebulę, marchew, przyprawy i kaczkę. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny, aż kaczka będzie miękka. Nie dopuszczając do ostygnięcia kaczkę dzielimy na porcje.
5. Zbieramy tłuszcz z garnka i mieszamy go z czekoladą oraz sokiem z cytryny. Wlewamy sos do sosjerki i utrzymujemy w ciepłym stanie.
6. Porcję kaczki podajemy z syropem wiśniowym, a całość do smaku polewamy sosem czekoladowym.
Dukat wołowy z warzywami
1 kg mięsa wołowego
1 cebula
olej
sól
pieprz
4-7 jajek (zależnie od ilości porcji)
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
1 kg ziemniaków
mix warzywny (mrożonka)
1 ser mozzarella
1. Mięso wołowe myjemy, osuszamy i kroimy na porcje o grubości 1-1,5 cm. Następnie solimy, doprawiamy pieprzem i lekko podpiekamy na patelni (z obu stron).
2. Podpieczone mięso przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości.
3. Gotowe porcje mięsa podajemy z sosem (2 łyżki mąki, woda, 2 łyżki śmietany).
4. Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu formujemy (z dodatkiem jajka i 2 łyżek mąki ziemniaczanej) w kulki i pieczemy na oleju.
5. Porcje mięsa podajemy na gorąco w sosie np. plastrem sera mozzarella, warzywami gotowanymi na parze i przybieramy natką pietruszki zielonej.
Filet drobiowy z fasolką szparagową