Książka zawiera 250 przepisów na zupy i drugie dania obiadowe. Różnorodność jest ogromna - od tradycyjnego rosołu czy ogórkowej, po wykwintne zupy z kuchni francuskiej, albo przecierane kremy. Na drugie danie serwujemy zarówno kotlet mielony jak i roladki mięsne z pistacjami - czyli coś i dla tradycjonalistów, i dla poszukujących nowych, zaskakujących zestawień smakowych.
Dodatkowo na końcu alfabetyczny indeks tytułów sprawia, że poruszanie się po treści książki jest banalnie łatwe. Zapraszamy do gotowania - no bo nie ma to jak domowy obiadek!
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 160
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Wstęp
Smaczny obiad? Z dwóch dań?... No i ten odwieczny problem – co mam dzisiaj ugotować?
Oddajemy do Waszych rąk publikację, która – mamy taką nadzieję – może w tych decyzjach pomóc.
Książka zawiera 250 przepisów na zupy i drugie dania obiadowe. Różnorodność jest ogromna – od tradycyjnego rosołu czy ogórkowej po wykwintne zupy z kuchni francuskiej albo przecierane kremy. Na drugie danie serwujemy zarówno kotlet mielony jak i roladki mięsne z pistacjami – czyli coś i dla tradycjonalistów, i dla poszukujących nowych, zaskakujących zestawień smakowych.
Wszystkie dania składające się na pełny obiad mają tu oszacowaną wartość kaloryczną, co jest bardzo istotne dla tych, którzy pilnują diety i jedzą „z kalkulatorem w ręku”. W drugiej części książki przepisy te zostały dobrane w 120 przykładowych zestawów obiadowych. Ponieważ przepisy zostały w pierwszej części ponumerowane, to numeracja ta została też podana w zestawach (numer w nawiasie obok nazwy dania), tak, aby można było szybko znaleźć interesującą nas recepturę. Dodatkowo na końcu alfabetyczny indeks tytułów sprawia, że poruszanie się po treści książki jest banalnie łatwe. Zapraszamy do gotowania – no bo nie ma to jak domowy obiadek!
Alfabetyczny indeks potraw: ZUPY
Aksamitna zupa z gałką muszkatołową
Barszcz biały z grzybami i ziemniakami
Barszcz czerwony czysty
Barszcz czerwony jarski
Barszcz czerwony zabielany
Barszcz ukraiński
Barszcz wiejski z ziemniakami
Barszcz ze smażoną kiełbasą
Barszcz zielony
Błyskawiczna jarzynowa
Botwinka
Chłodnik
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik pomidorowy
Delikatna zupa krem
Fasolka po bretońsku
Flaczki z jarzyn
Flaczki z kurczaka
Flaczki z kury
Flaki po polsku
Flaki z pulpetami
Francuska zupa z chleba
Grochówka wojskowa
Grochówka z wędzonymi śliwkami
Jesienna zupa pieczarkowa
Kapuśniak z grzankami
Kapuśniak z kapusty włoskiej
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Kapuśniak z pulpecikami
Kapuśniak z wędzonką
Kartoflanka wiejska
Krakowska zupa cebulowa
Krupnik na skrzydełkach
Krupnik z kaszy jaglanej
Krupnik z maślakami
Krupnik z suszonymi grzybkami
Marchwianka
Orientalna zupa z kurczaka
Parzybroda
Pomidorowa na ostro z soczewicą i zacierkami
Pomidorowa z selerem naciowym
Przecierana zupa selerowa
Przecierana zupa warzywna
Rosół staropolski
Rosół z drobiowymi kluskami
Rosół z gąsek
Rosół z kostką z kaszy krakowskiej
Rosół z makaronem
Rosół z mięsnymi gwiazdkami
Włoska zupa pomidorowa
Zalewajka
Ziemniaczano-porowa zupa krem
Zupa brokułowa z kurczakiem
Zupa buraczkowa
Zupa cebulowa
Zupa chrzanowa z grzankami
Zupa czosnkowa po hiszpańsku
Zupa fasolowa
Zupa fasolowa delikatna
Zupa fasolowa staropolska
Zupa grochowa jarska
Zupa grochowa z grzankami
Zupa grysikowa
Zupa grzybowa z kluseczkami
Zupa grzybowa z lanym ciastem
Zupa grzybowa z lanymi kluskami
Zupa grzybowa z łazankami
Zupa grzybowa z żółtkiem
Zupa gulaszowa pikantna
Zupa gulaszowa z pulpetami
Zupa jarzynowa na podrobach
Zupa jarzynowa na skrzydełkach
Zupa jarzynowa z serem
Zupa jarzynowa z ziemniakami
Zupa kminkowa
Zupa koperkowa
Zupa koperkowa z kluseczkami
Zupa koperkowa z lanymi kluskami
Zupa krem kalafiorowy
Zupa krem marchewkowy na ostro
Zupa krem z buraków
Zupa krem z cukinii
Zupa krem ziemniaczany
Zupa krem z kurek z pianką
Zupa krem z porów
Zupa kukurydziano-fasolowa
Zupa mięsna z wkładką
Zupa neapolitańska
Zupa ogonowa
Zupa ogórkowa
Zupa pieczarkowa z lanymi kluskami
Zupa pomidorowa z grzankami i bazylią
Zupa pomidorowa z naleśnikami
Zupa pomidorowo-kartoflana z zacierkami
Zupa pomidorowo-pieczarkowa
Zupa pomidorowo-pomarańczowa
Zupa ravioli z warzywami
Zupa rybna
Zupa rybna biała
Zupa rybna z ryżem
Zupa rybna z warzywami
Zupa selerowa z curry
Zupa szczypiorkowa
Zupa szpinakowa
Zupa śliwkowa
Zupa warzywna z boczkiem
Zupa wegetariańska
Zupa włoska
Zupa zakonna z pieczywem
Zupa z brukselką i parówkami
Zupa z czerwonej soczewicy
Zupa z dyni ze szpinakiem
Zupa ziemniaczana z estragonem
Zupa ziołowa z kluseczkami
Zupa z kurczakiem i marchewką
Zupa z maślanki
Zupa z młodych rzodkiewek
Zupa z pęczaku z boczniakami
Zupa z płucek i serc wieprzowych
Zupa z soczewicy
Zupa z suszonych pomidorów
Zupa z twarogu
Zupa z wiśni
Zupa z zielonego groszku
Żarkoje
ZUPY
1.ZUPA OGÓRKOWA
Składniki na 2 porcje: 500 ml wywaru z kości, 3 ogórki kwaszone, 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 100 g ziemniaków, 10 g tłuszczu, 50 ml śmietany, 2 g mąki, sól, przyprawy
Warzywa rozdrobnić, dodać do wywaru, posolić i gotować. Następnie dodać pokrojone ziemniaki. Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy ziemniaki są już miękkie do wywaru dodać ogórki, tłuszcz i śmietanę rozmieszaną z mąką. Zupę zagotować i doprawić do smaku.
2.PRZECIERANA ZUPA WARZYWNA
Składniki na 4 porcje: 1 l wywaru z kości lub kostki rosołowej, 50 g masła, 60 g mąki, 300 g warzyw (najlepiej mrożonki warzywnej), 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki słodkiej śmietany, 1 żółtko, szczypta gałki muszkatołowej lub curry, sól, pieprz, natka pietruszki
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, rozprowadzić wywarem, dokładnie wymieszać i zagotować. Drobno posiekane warzywa zalać i dusić do miękkości. Do warzyw dodać odrobinę mleka, przetrzeć przez sito lub zmiksować i wlać do gotującej się zupy. Zupę przyprawić solą i pieprzem, zabielić resztą mleka i śmietaną. Zagotować, dodając na koniec roztrzepane żółtko. Zdjąć z ognia. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami z pszennego pieczywa.
3.PRZECIERANA ZUPA SELEROWA
Składniki na 4 porcje: 150 g selera, 100 g marchewki, 200 g ziemniaków, 50 g pozostałej włoszczyzny, 50 ml śmietany, 50 ml wywaru z kości, 2 g mąki, 10 g tłuszczu, sól, pieprz
Warzywa rozdrobnić, wrzucić do wrzącej wody i ugotować. Następnie wyjąć z wody i przetrzeć przez sito. Połączyć przecier z warzyw z wywarem z kości. Rozrobić lane ciasto i wlewać małą łyżeczką na wrzącą zupę. Dodać śmietanę rozrobioną z mąką. Zupę zagotować, dodać tłuszcz i przyprawić do smaku.
4.ZUPA FASOLOWA STAROPOLSKA
Składniki na 2 porcje: 500 ml wywaru z kości, 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 80 g fasoli suchej, 10 g cebuli, 100 g ziemniaków, 20 g boczku wędzonego, sól, majeranek, pieprz
Poprzedniego dnia namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Włoszczyznę i marchewkę rozdrobnić. Pokrojone warzywa i fasolę z wodą, w której się moczyła oraz połowę boczku dodać do wywaru, posolić i gotować. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić na pozostałym boczku. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać wraz z cebulą i przyprawami. Gdy ziemniaki są miękkie, zupę przyprawić do smaku. Jeżeli chcemy przyrządzić zupę fasolową z wkładką mięsa, należy mięso (80 g) ugotować razem z boczkiem, fasolą i warzywami.
5.ZUPA GRZYBOWA Z LANYM CIASTEM
Składniki na 1 porcję: 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 10 g cebuli, 50 ml śmietany, 10 g grzybów suszonych, sól, przyprawy; na lane ciasto: 20 g mąki, 1/2 jajka, sól
Grzyby moczyć w przegotowanej wodzie 4 godziny. Włoszczyznę i marchewkę rozdrobnić, zalać wodą, posolić i gotować. Do gotujących się warzyw dodać grzyby z wodą, w której się moczyły. Cebulę pokroić na ćwiartki, przysmażyć na patelni i dodać do zupy. Przygotować lane ciasto: jajko wbić do garnka, dodać szczyptę soli, mąkę i dokładnie wymieszać. Konsystencja ciasta musi być rzadka, lejąca. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać mleka lub wody. Gdy warzywa są już miękkie, wlać ciasto do zupy.
6.ZUPA Z MAŚLANKI
Składniki na 1 porcję: 150 ml maślanki, 100 ml mleka, 1/2 żółtka, 4 g mąki, sól
Maślankę zagotować. Żółtka rozmieszać z mąką i mlekiem, wlewać do maślanki ciągle mieszając. Zupę zagotować i posolić do smaku.
7.ROSÓŁ Z MAKARONEM
Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa wołowego z kością, 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 20 g cebuli, sól, pieprz, makaron
Mięso umyć, zalać zimną wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu. Przez ten czas oczyścić włoszczyznę i marchewkę, dodać do mięsa z przyprawami. Ugotować makaron. Wyjąć mięso i warzywa. Rosół przyprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z makaronem.
8.ZUPA ŚLIWKOWA
Składniki na 1 porcję: 200 g śliwek, 2 g mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietany, 100 g cukru, 50 g bułki na grzanki, 5 g tłuszczu
Owoce wrzucić do wrzącej wody, ugotować, po czym odcedzić wywar. Owoce przetrzeć i połączyć z wywarem. Mąkę zmieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Posłodzić do smaku i zagotować. Zupę podawać na gorąco lub na zimno. Grzanki zrobić podczas gotowania owoców.
9.ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI
Składniki na 2 porcje: 500 ml wywaru z kości, 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 50 g fasolki lub groszku, 100 g ziemniaków, 50 g kapusty lub brukselki, 5 g koncentratu pomidorowego, 50 ml śmietany, 10 g tłuszczu, 2 g mąki, sól
Rozdrobnione warzywa lub mieszankę warzywną mrożoną zalać zimną wodą lub dodać do przegotowanego wcześniej wywaru, posolić i gotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy, zagotować. Zupę przyprawić do smaku – dodać świeży tłuszcz.
10.ZUPA GROCHOWA Z GRZANKAMI
Składniki na 2 porcje: 500 ml wywaru z kości, 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 80 g grochu mielonego (piure), 20 g tłuszczu, 2 g mąki, sól, majeranek, inne przyprawy; na grzanki: 100 g pieczywa, 10 g tłuszczu
Włoszczyznę i marchewkę dodać do wywaru, posolić, dodać majeranek i gotować. W tym czasie przygotować grzanki: pokrojoną w kostkę bułkę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu. Gdy warzywa są już miękkie, piure grochowe rozrobić zimną wodą i dodać do wywaru. Zrobić zasmażkę, dodać do zupy, zagotować i przyprawić do smaku. Zupę grochową z wkładką mięsa sporządzamy w podobny sposób. Mięso (80 g) gotować razem z warzywami.
11.BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki na 2 porcje: 80 g mięsa, 50 g włoszczyzny, 100 g buraków ćwikłowych, 30 g fasoli suchej, 50 g marchewki, 50 g kapusty, 100 g ziemniaków, 50 ml śmietany, 5 g tłuszczu, 2 g mąki, 2 g koncentratu pomidorowego, kwasek cytrynowy, sól, czosnek, inne przyprawy
Poprzedniego dnia namoczyć w przegotowanej wodzie fasolę. Włoszczyznę, marchewkę i buraki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso opłukać i gotować 30 minut. Następnie dodać warzywa i fasolę (razem z wodą, w której się moczyła), posolić i dalej gotować. Pokrojone ziemniaki i kapustę połączyć z pozostałymi składnikami, gdy warzywa i fasola są prawie miękkie. Czosnek posiekać, rozetrzeć z odrobiną soli i dodać razem z innymi przyprawami. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z mąką i śmietaną, dodać do zupy i zagotować.
12.ZUPA RYBNA Z RYŻEM
Składniki na 1 porcję: 150 g ryby, 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 20 g cebuli, 30 g ryżu, 5 g tłuszczu, natka pietruszki, sól, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz
Rybę oczyścić, opłukać, podzielić na porcje, zalać zimną wodą, posolić i gotować. Dodać rozdrobnioną włoszczyznę i cebulę – wlać olej. Ugotowaną rybę wyjąć, a do bulionu dodać przyprawy i ugotować na nim ryż. Rybę ułożyć na talerzu, zalać zupą i posypać drobno pokrojoną natką.
13.ZUPA WŁOSKA
Składniki na1 porcję: 50 g włoszczyzny, 50 g marchewki, 40 g makaronu, 50 g śmietany, 2 g mąki, 40 g sera żółtego, 1/8 żółtka, sól, przyprawy
Warzywa oczyścić, rozdrobnić, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i żółtkiem, dodać do wywaru i zagotować, przyprawić do smaku. Ugotować drobny makaron. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na talerz nałożyć makaron, posypać serem i zalać gorącą zupą.
14.FLACZKI Z KURY
Składniki na1 porcję: 150 g kurczaka (część grzbietowa, skrzydełka, szyja), 50 g włoszczyzny, 20 g cebuli, 10 g tłuszczu, sól, przyprawy
Mięso opłukać, posolić, zalać wodą i gotować. Włoszczyznę rozdrobnić, dodać razem z przyprawami. Cebulę pokroić w grube plastry, usmażyć i dodać do wywaru. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru, ostudzić, a następnie drobno pokroić i z powrotem włożyć do wywaru. Flaczki przyprawić do smaku, dodać tłuszcz lub śmietanę.
15.ZUPA Z TWAROGU
Składniki na 2 porcje: 500 ml wywaru z kości, 40 g makaronu, 30 g sera twarogowego, 10 g pora, 10 g tłuszczu, sól, pieprz
Do wywaru dodać makaron, posolić i gotować. Pory oczyścić i drobno pokroić. Ser twarogowy rozgnieść widelcem. Gdy makaron jest miękki, dodać por i ser, zagotować. Przyprawić zupę solą i pieprzem, a na końcu dodać tłuszcz.
16.ZUPA ZAKONNA Z PIECZYWEM
Składniki na 1 porcję: 50 g fasoli, 15 g oleju, po 20 g marchewki, selera i cebuli, 30 g pomidorów lub 3 g przecieru, sól, papryka mielona, majeranek, natka pietruszki
Fasolę umyć i namoczyć w zimnej, przegotowanej wodzie na 8 godzin, a następnie gotować w tej samej wodzie, dolewając w czasie gotowania wrzącej wody. Marchewkę, seler i cebulę rozdrobnić, dodać do zupy. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, paprykę, majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Zupę ostudzić, wstawić do lodówki, a następnego dnia podgrzać i podawać na gorąco z pieczywem.
17.ZUPA WARZYWNA Z BOCZKIEM
Składniki na 4 porcje: 150 g makaronu, np. świderki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 g boczku, 2 łyżki oliwy, 4 marchewki, łodyga selera naciowego, 3 liście kapusty włoskiej, 150 g mrożonego groszku, 1 l bulionu mięsnego, sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Bekon pokroić w drobną kostkę. Marchewki obrać, pokroić na plasterki. Seler oczyścić, pokroić w małą kostkę. Liście kapusty umyć, pokroić w paski. Makaron wrzucić do dużej ilości osolonego wrzątku, ugotować. Oliwę rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, czosnek i boczek, przesmażyć. Dodać marchewkę, seler, groszek i kapustę, wlać bulion, wymieszać, gotować 15 minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać makaron, wymieszać.
18.ZUPA PIECZARKOWA Z LANYMI KLUSKAMI
Składniki na 4 porcje: 250 g pieczarek, 200 g ziemniaków, 5 szklanek bulionu jarzynowego, 2-3 łyżki mąki, jajko, łyżka masła, łyżka posiekanej natki pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz
Pieczarki oczyścić, drobno pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, włożyć pieczarki, poddusić. Wlać gorący bulion, dodać ziemniaki, gotować na małym ogniu 20 minut. Zmiksować, przyprawić do smaku, posypać natką pietruszki. Jajko wbić do kubka, dodać mąkę, szczyptę soli, łyżką mieszać ciasto tak długo, aż ukażą się pęcherzyki. Ciasto wlewać cienkim strumieniem na wrzącą zupę. Gotować chwilę, mieszając. Przyprawić do smaku.
19.FRANCUSKA ZUPA Z CHLEBA
Składniki na 6 porcji: 2 duże cebule, 2 łyżki masła, 6 kromek białego chleba, 10 g startego żółtego sera, 1 l bulionu drobiowego z kostki, wiórki masła, 2 łyżki siekanego szczypiorku, sól, pieprz
Pokrojoną w talarki cebulę udusić na maśle. Chleb przypiec na suchej patelni, na każdej kromce rozsmarować po 1 łyżce cebuli, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać startym żółtym serem. Zalać gorącym bulionem, wstawić do piekarnika, zapiekać około 20 minut w temperaturze 200°C. Zupę posypać odrobiną startego żółtego sera, wiórkami masła i posiekanym szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem.
20.ZUPA MIĘSNA Z WKŁADKĄ
Składniki na 4 porcje: 80 g boczku, 500 g karkówki wieprzowej, 2 łyżki oleju, 1 l bulionu mięsnego, 1 kg ziemniaków, sól, pieprz, 1 pęczek pietruszki
Boczek pokroić w kostkę lub w paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Mięso osuszyć i pokroić w dużą kostkę. W garnku rozgrzać olej i wytopić na nim boczek. Dodać mięso i całość chwilę smażyć. Następnie do mięsa dodać posiekaną cebulę, wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut. Wlać bulion, całość przykryć i gotować około 40 minut na małym ogniu. Ziemniaki obrać, następnie pokroić w kostkę, umyć i dodać do zupy z mięsem. Gotować jeszcze około 20 minut. Potrawę przyprawić dużą ilością soli i pieprzu. Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać, po czym posypać zupę.
21.ROSÓŁ Z KOSTKĄ Z KASZY KRAKOWSKIEJ
Składniki na 8 porcji: 10 łyżek kaszy krakowskiej (grysiku), łyżka masła, łyżka koperku, łyżka natki, 700 g wołowiny (pręga), pęczek włoszczyzny z kapustą, cebula, 10 ziaren pieprzu, sól
Kaszę zalać w misce zimną wodą, zamieszać, odlać wodę. Czynność tę powtórzyć kilka razy, kaszę starannie osączyć. Zagotować 2 szklanki osolonej wody, włożyć kaszę, dodać masło i gotować 20 minut, często mieszając. Półmisek zwilżyć wodą, nałożyć kaszę, posypać koperkiem i równomiernie rozsmarować szerokim nożem. Ostudzić, pokroić w romby. Mięso umyć, pokroić. Zalać 2 l zimnej wody i gotować (odszumować). Włoszczyznę oczyścić, pokroić, cebulę zrumienić nad ogniem. Warzywa dodać do mięsa, dodać ziarna pieprzu, posolić. Gotować na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny. Podawać z kostkami kaszy i natką pietruszki.
22.ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI
Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie mrożonki zupa grzybowa, 3 szklanki bulionu warzywnego, 100 g mąki, jajko, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz
Przygotować łazanki: do przesianej mąki wbić jajko, wsypać szczyptę soli i wlać 2 łyżki wody. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, cienko rozwałkować, posypać mąką i zostawić, aby przeschło. Ponownie posypać mąką, zwinąć w rulon i pokroić na paseczki szerokości 1 cm, a następnie w poprzek na kwadraciki. Łazanki wrzucić do wrzącej wody, gotować 8 minut, odcedzić, przelać wodą, osączyć. Przygotować zupę grzybową: bez rozmrażania wsypać do gorącego bulionu zawartość mrożonki, przyprawić pieprzem i gotować około 12 minut. Zabielić śmietaną, dodać łazanki, posypać natką pietruszki.
23.ZUPA Z BRUKSELKĄ I PARÓWKAMI
Składniki na 2 porcje: 45 g brukselki, 10 g wędzonego boczku, 30 g parówek, 4 ziemniaki, 2 cebule, ząbek czosnku, po 3 łyżki oleju i koncentratu pomidorowego, por, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki natki pietruszki, po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i estragonu, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz
Por oczyścić, przekroić wzdłuż, opłukać i cienko pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę. Boczek pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać cebulę, czosnek i por, chwilę smażyć. Wlać bulion, zagotować. Włożyć ziemniaki, oczyszczoną i opłukaną brukselkę, gotować około 20 minut. Parówki obrać z osłonek, pokroić w plasterki i dodać do zupy. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 1/4 szklanki wody, wlać do zupy i zagotować. Pod koniec wsypać pokruszone zioła. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. Posypać natką.
24.BARSZCZ BIAŁY Z GRZYBAMI I ZIEMNIAKAMI
Składniki na 4 porcje: 250 g wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego, pietruszka, 300 g kiełbasy, 125 ml śmietanki kremówki, 4 kapelusze suszonych grzybów, 600 g ziemniaków, sól, pieprz
Grzyby zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie ugotować je w wodzie, w której się moczyły do miękkości, odcedzić i pokroić w cienkie paski. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę, ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Boczek zalać wodą, dodać pietruszkę i gotować do miękkości, odcedzić wywar i zaprawić go zakwasem. Zagotować, przyprawić solą i pieprzem. Dodać śmietankę, pokrojoną w plasterki i podsmażoną kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek oraz ziemniaki i grzyby. Zagotować.
25.ZUPA JARZYNOWA Z SEREM
Składniki na 4 porcje: 250 g ziemniaków, 500 g marchewki, 1 cebula, 1 łyżka oleju, 750 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka szczypiorku, 150 g serka topionego z papryką
Ziemniaki i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić, również pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę. Dodać marchewkę i ziemniaki, wlać bulion. Zupę doprowadzić do wrzenia, przykryć, gotować około 15 minut. Gdy zupa się gotuje oczyścić szczypiorek, umyć i osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, a resztę drobno pokroić. Z zupy wyjąć na sitko około 4 łyżek warzyw, resztę zmiksować w bulionie. Do zmiksowanej zupy dodać pokrojony topiony ser i mieszając podgrzewać, aż się rozpuści. Gotową zupę przyprawić solą i pieprzem, wlać na talerze, dodać odłożone warzywa, posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podawać gorącą.
26.ZUPA POMIDOROWO-KARTOFLANA Z ZACIERKAMI
Składniki na 4 porcje: 3 duże ziemniaki, puszka pomidorów bez skórki (40 g), marchewka, por, 1 l bulionu warzywnego, cebula, łyżka masła; na zacierki: 100 g mąki, jajko, sól