Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które zachwycą nie tylko Państwa zmysły smaku, węchu i wzroku, ale również przyczynią się do zachowania dobrego zdrowia. Przepisom towarzyszą piękne sugestywne zdjęcia zachęcające do przygotowania i spróbowania tych przepysznych i zdrowych dań.[/font][/color]
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 18
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Fantazja jajeczna w ogórku
1 pomidor
1 duży ogórek (surowy)
3 ogórki kiszone
4 jajka
papryka (czerwona, zielona i żółta)
szczypiorek
pietruszka zielona (karbowana)
szpinak
koperek
sól
pieprz
2-3 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
listki sałaty do dekoracji
1. Ogórek, po umyciu, kroimy na cienkie, podłużne plastry.
2. Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu i obraniu ze skorupek, szatkujemy na cienkie paseczki.
3. Pomidor myjemy i kroimy w cząstki.
4. Poszatkowane jajka mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i z łyżką pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
5. Duże plastry surowego ogórka układamy koliście na talerzu i wypełniamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
6. Papryki myjemy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju przez 5-10 minut. Następnie mieszamy z resztą pokrojonych ogórków kiszonych.
7. Sałatkę przyozdabiamy cząstkami pomidora, listkami sałaty i szpinaku, karbowaną pietruszką, gałązkami kopru, źdźbłami szczypiorku oraz przygotowaną wcześniej mieszaniną prażonej papryki i kiszonego ogórka.
Fantazja makaronowa
fasolka szparagowa (zielona)
oliwki (zielone i czarne)
1 pomidor
1-2 młode ziemniaki
makaron kokardki
szczypiorek
sos winegret do sałatek
listki świeżych ziół
1. Makaron gotujemy (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
2. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końce i gotujemy aż do miękkości.
3. Młode ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy, a następnie kroimy na ćwiartki.
4. Na talerzu mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem winegret.
5. Sałatkę przyozdabiamy pokrojonym pomidorem, źdźbłami zielonego szczypiorku, oliwkami, liśćmi świeżych ziół (np. bazylii lub oregano).
Fantazja owocowa
10 plasterków szynki
2 pomarańcze
sałata rukola
10 dag truskawek
10 dag aronii
sałata zielona karbowana
olej
1. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórek i rozdrabniamy na cząstki.
2. Świeże truskawki odszypułkowujemy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.
3. Owoce aronii myjemy i suszymy.
4. Do salaterki wkładamy poszczególne składniki sałatki, które dokładnie mieszamy z dodatkiem plasterków szynki.
5. Całość przyozdabiamy dwoma rodzajami sałat i lekko skrapiamy olejem.
Grillowane warzywa z chilli