Sałatki - O-press - ebook

Sałatki ebook

O-press

0,0

Opis

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Serdecznie polecamy Państwu tę książkę, ponieważ zawiera ona aż trzydzieści przepisów na doskonałe sałatki. Każda z proponowanych sałatek stanowi pełnowartościowy posiłek zawierający nie tylko warzywa i owoce, ale również węglowodany pod postacią makaronu, kaszy czy ryżu i białka znajdujące się w chudych wędlinach, mięsie, owocach morza i serach. Wszystkie sałatki są wspaniałymi kompozycjami, które zachwycą nie tylko Państwa zmysły smaku, węchu i wzroku, ale również przyczynią się do zachowania dobrego zdrowia. Przepisom towarzyszą piękne sugestywne zdjęcia zachęcające do przygotowania i spróbowania tych przepysznych i zdrowych dań.[/font][/color]

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 18

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
0,0
0
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Fantazja jajeczna w ogórku

1 pomidor

1 duży ogórek (surowy)

3 ogórki kiszone

4 jajka

papryka (czerwona, zielona i żółta)

szczypiorek

pietruszka zielona (karbowana)

szpinak

koperek

sól

pieprz

2-3 łyżki oleju

2 łyżki majonezu

listki sałaty do dekoracji

1. Ogórek, po umyciu, kroimy na cienkie, podłużne plastry.

2. Jajka gotujemy na twardo, po wystygnięciu i obraniu ze skorupek, szatkujemy na cienkie paseczki.

3. Pomidor myjemy i kroimy w cząstki.

4. Poszatkowane jajka mieszamy z dwoma łyżkami majonezu i z łyżką pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.

5. Duże plastry surowego ogórka układamy koliście na talerzu i wypełniamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Całość posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

6. Papryki myjemy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju przez 5-10 minut. Następnie mieszamy z resztą pokrojonych ogórków kiszonych.

7. Sałatkę przyozdabiamy cząstkami pomidora, listkami sałaty i szpinaku, karbowaną pietruszką, gałązkami kopru, źdźbłami szczypiorku oraz przygotowaną wcześniej mieszaniną prażonej papryki i kiszonego ogórka.

Fantazja makaronowa

fasolka szparagowa (zielona)

oliwki (zielone i czarne)

1 pomidor

1-2 młode ziemniaki

makaron kokardki

szczypiorek

sos winegret do sałatek

listki świeżych ziół

1. Makaron gotujemy (zgodnie z przepisem na opakowaniu).

2. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końce i gotujemy aż do miękkości.

3. Młode ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy, a następnie kroimy na ćwiartki.

4. Na talerzu mieszamy wszystkie składniki i polewamy sosem winegret.

5. Sałatkę przyozdabiamy pokrojonym pomidorem, źdźbłami zielonego szczypiorku, oliwkami, liśćmi świeżych ziół (np. bazylii lub oregano).

Fantazja owocowa

10 plasterków szynki

2 pomarańcze

sałata rukola

10 dag truskawek

10 dag aronii

sałata zielona karbowana

olej

1. Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórek i rozdrabniamy na cząstki.

2. Świeże truskawki odszypułkowujemy, myjemy i kroimy na cienkie plasterki.

3. Owoce aronii myjemy i suszymy.

4. Do salaterki wkładamy poszczególne składniki sałatki, które dokładnie mieszamy z dodatkiem plasterków szynki.

5. Całość przyozdabiamy dwoma rodzajami sałat i lekko skrapiamy olejem.

Grillowane warzywa z chilli