Zupy - O-press - ebook

Zupy ebook

O-press

5,0

Opis

[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Czy Państwo lubicie zupy? Niezależnie od odpowiedzi ta książka jest dla Państwa. Osoby, które je lubią znajdą tu wiele inspirujących i oryginalnych pomysłów. Osoby, które dotąd nie przepadały za zupami mają szanse je polubić. Książka zawiera trzydzieści wspaniałych przepisów pozwalających przygotować różnorodne, przepyszne i zdrowe zupy. Korzystając z tej książki każdego dnia miesiąca można ugotować inną zupę dzięki czemu nigdy się one Państwu nie znudzą. Wszystkim recepturom towarzyszą piękne, sugestywne zdjęcia jeszcze bardziej zachęcające do przyrządzenia i spróbowania tych potraw.[/font][/color]

Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
czytnikach certyfikowanych
przez Legimi
czytnikach Kindle™
(dla wybranych pakietów)
Windows
10
Windows
Phone

Liczba stron: 21

Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:

Androidzie
iOS
Oceny
5,0 (1 ocena)
1
0
0
0
0
Więcej informacji
Więcej informacji
Legimi nie weryfikuje, czy opinie pochodzą od konsumentów, którzy nabyli lub czytali/słuchali daną pozycję, ale usuwa fałszywe opinie, jeśli je wykryje.

Popularność




Barszcz biały

1,5 litra wody

100 g boczku

40-50 dag białej kiełbasy

2 ząbki czosnku

ok. 1/2 szklanki barszczu białego

2 ząbki czosnku

liść laurowy

majeranek

pieprz

sól

2-3 łyżki śmietany

mąka

1 łyżka oleju do podsmażania boczku

5-6 ziemniaków

1. Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.

2. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.

3. Do garnka z wodą dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Gotujemy ok. 30 minut.

4. Tymczasem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy.

5. Do wywaru z kiełbasy i boczku dodajemy barszcz i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy przyprawami (liść laurowy, majeranek, pieprz, czosnek) i solimy do smaku. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem.

6. Śmietanę rozrabiamy w szklance z odrobiną mąki i 2 łyżkami wody. Następnie wlewamy powoli do zupy, stale mieszając.

7. Odcedzone ziemniaki wrzucamy do zupy (możemy też podać je na osobnym talerzu).

8. Dla przyozdobienia barszcz podajemy np. ze świeżym, zielonym koperkiem.

Barszcz czerwony

3 średnie buraki

pęczek włoszczyzny

3 liście laurowe

ziarna ziela angielskiego i pieprzu

3 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

2 łyżki soku z cytryny

sól

pieprz

1. Warzywa na bulion myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z wodą, wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku i majerankiem. Dodajemy obrane i przekrojone na połówki buraki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Chwilę jeszcze podgotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i nieco przestudzamy.

2. W celu uzyskania głębokiego czerwonego koloru dodajemy startego na tarce surowego buraka.

3. Barszcz podajemy na głębokich talerzach (np. z ziemniakami, uszkami), przyozdobiony śmietaną i liściem mięty lub w bulionówkach z krokietami czy pasztecikami. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale już nie gotujemy.

Bulion z pieczywem

1-2 marchewki

1-2 pietruszki

1 por

1 mały seler korzeniowy

1 ząbek czosnku

natka pietruszki

2-3 listki laurowe

4-5 ziarenek ziela angielskiego

4-5 ziarenek pieprzu czarnego

sól

pieprz

vegeta

pieczywo (chleb, bułki lub bagietka)

1. Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy przyprawy i solimy do smaku.

2. Wywar gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-90 minut.