[color=rgb(89, 89, 89)][font='Lucida Grande', Geneva, Verdana, Arial]Czy Państwo lubicie zupy? Niezależnie od odpowiedzi ta książka jest dla Państwa. Osoby, które je lubią znajdą tu wiele inspirujących i oryginalnych pomysłów. Osoby, które dotąd nie przepadały za zupami mają szanse je polubić. Książka zawiera trzydzieści wspaniałych przepisów pozwalających przygotować różnorodne, przepyszne i zdrowe zupy. Korzystając z tej książki każdego dnia miesiąca można ugotować inną zupę dzięki czemu nigdy się one Państwu nie znudzą. Wszystkim recepturom towarzyszą piękne, sugestywne zdjęcia jeszcze bardziej zachęcające do przyrządzenia i spróbowania tych potraw.[/font][/color]
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 21
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Barszcz biały
1,5 litra wody
100 g boczku
40-50 dag białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 szklanki barszczu białego
2 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek
pieprz
sól
2-3 łyżki śmietany
mąka
1 łyżka oleju do podsmażania boczku
5-6 ziemniaków
1. Boczek kroimy w małe kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
2. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w plasterki.
3. Do garnka z wodą dodajemy podsmażony boczek i kiełbaskę. Gotujemy ok. 30 minut.
4. Tymczasem obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy.
5. Do wywaru z kiełbasy i boczku dodajemy barszcz i gotujemy jeszcze kilka minut. Zupę doprawiamy przyprawami (liść laurowy, majeranek, pieprz, czosnek) i solimy do smaku. Wszystko mieszamy i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem.
6. Śmietanę rozrabiamy w szklance z odrobiną mąki i 2 łyżkami wody. Następnie wlewamy powoli do zupy, stale mieszając.
7. Odcedzone ziemniaki wrzucamy do zupy (możemy też podać je na osobnym talerzu).
8. Dla przyozdobienia barszcz podajemy np. ze świeżym, zielonym koperkiem.
Barszcz czerwony
3 średnie buraki
pęczek włoszczyzny
3 liście laurowe
ziarna ziela angielskiego i pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1. Warzywa na bulion myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka z wodą, wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku i majerankiem. Dodajemy obrane i przekrojone na połówki buraki i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Chwilę jeszcze podgotowujemy, po czym zdejmujemy z ognia i nieco przestudzamy.
2. W celu uzyskania głębokiego czerwonego koloru dodajemy startego na tarce surowego buraka.
3. Barszcz podajemy na głębokich talerzach (np. z ziemniakami, uszkami), przyozdobiony śmietaną i liściem mięty lub w bulionówkach z krokietami czy pasztecikami. Przed podaniem barszcz podgrzewamy, ale już nie gotujemy.
Bulion z pieczywem
1-2 marchewki
1-2 pietruszki
1 por
1 mały seler korzeniowy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól
pieprz
vegeta
pieczywo (chleb, bułki lub bagietka)
1. Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy przyprawy i solimy do smaku.
2. Wywar gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 80-90 minut.