Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Zdrowe i smaczne jedzenie to najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom. W dzisiejszych czasach jelita nie mają lekko… Niewłaściwa dieta, stres, pośpiech, nadużywanie leków – to wszystko powoduje, że z dnia na dzień są coraz bardziej osłabione. Potem zaczynają się problemy: zespół jelita drażliwego, nietolerancja FODMAP, zespół SIBO. A może cierpisz na celiakię lub nieszczelne jelito? Łatwo pogubić się w gąszczu zalewających nas zewsząd wskazówek i informacji.
Ta książka uporządkuje twoją wiedzę i wskaże możliwe przyczyny dolegliwości. Dowiesz się z niej, co jeść, by czuć się lepiej. Jak się odżywiać, by złagodzić częste dolegliwości jelitowe? Kiedy błonnik jest wskazany, a kiedy trzeba go ograniczać? Co nam daje dobra mikroflora jelitowa i jak o nią dbać? Jak pozbyć się dokuczliwych zaparć bez przyjmowania leków? Jak postępować w przypadku alergii i nietolerancji pokarmowych (np. nietolerancji glutenu, fruktozy, laktozy czy FODMAP)?
Przepisy na smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu dania odpowiednie w różnych zaburzeniach jelitowych.
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 156
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Spis treści
Słowo od Autorki
Wszystko dzieje się w jelitach
Jak pracują zdrowe jelita?
Objawy zaburzeń pracy jelit
Jak dbać o jelita?
Dieta na zdrowe jelita
Mikroflora jelitowa a nasze zdrowie i samopoczucie
Co nam daje mikroflora?
Czym się zajmują bakterie w twoim jelicie?
Co to są probiotyki, prebiotyki i synbiotyki?
Jak dieta wpływa na kondycję mikroflory?
Co negatywnie wpływa na kondycję mikroflory?
Zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)
Jak dbać swoją mikroflorę?
Przepisy
Sałatka ziemniaczana z karczochami
Koktajl bananowy z błonnikiem
Pory z grilla
Sałatka z pęczakiem
Owsianka z jabłkiem, żurawiną i granatem
Szybka zupa krem z cieciorki
Kiedy błonnik pomaga, a kiedy szkodzi?
Źródła błonnika
Wpływ błonnika na zdrowie
Kiedy trzeba ograniczyć błonnik?
Przepisy
Zielone smoothie
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i szpinakiem
Batoniki owsiane z bakaliami
Kulki z cieciorki (à la falafel)
Sałatka z kurczakiem, ryżem curry i szpinakiem
Barszcz ukraiński
Zaburzenia jelitowe i wskazówki dietetyczne
Wzdęcia
Naturalne metody zwalczania wzdęć
Przepisy
Sałatka z pomidorem i ogórkiem małosolnym
Klopsiki w sosie pomidorowym
Szpinak z jajkiem i makaronem
Krem z dyni z curry
Marchewka z dipem z awokado
Dorsz z warzywami
Gazy jelitowe
Przepisy
Sałatka z roszponką, serem i dynią
Wstążki z cukinii z pomidorami
Łódeczki z cykorii z kaszą jaglaną
Makaron z domowym pesto
Pudding chia z truskawkami
Zielone zawijasy z kurczakiem
Zaparcia
Rodzaje zaparć
Domowe sposoby na zaparcia
Przepisy
Kasza jęczmienna z jarmużem, cukinią i mozzarellą
Słodkie kulki z daktyli
Omlet z kalafiorem
Sałatka z kalarepą, jabłkiem i serem
Koktajl pełen błonnika
Ryż z soczewicą
Zespół jelita drażliwego
Stres i przemęczenie a zespół jelita drażliwego
Wprowadzanie nowych produktów
Przygotowanie posiłków a zespół jelita drażliwego
Postaci zespołu jelita drażliwego
Błonnik a zespół jelita drażliwego
Dieta low-FODMAP w terapii zespołu jelita drażliwego
Dieta uboga w nikiel a ZJD
Przepisy – postać biegunkowa
Sałatka z jajkiem, makaronem i awokado
Krem ze szparagów
Polędwiczki na parze z sałatką
Ryż z indykiem, selerem naciowym i marchewką
Krem z cukinii i ziemniaków
Przepisy – postać zaparciowa
Placki owsiane z jabłkiem
Kasza z burakami i rukolą
Śniadaniowa kasza gryczana ze śliwkami
Sałatka z brokułami i dzikim ryżem
Kanapki z pastą śródziemnomorską
Ryba z surówką z kiszonej kapusty
Makaron z truskawkami
Alergie i nietolerancje pokarmowe
Alergia na gluten i pszenicę lub ich nietolerancja
Przepisy
Śniadaniowa jaglanka z owocami
Sałatka z bobem i ziemniakami
Omlet z indykiem
Makaron z zielonego groszku z fasolką i jajkiem sadzonym
Ciastka z komosy ryżowej
Ryż z tuńczykiem i warzywami
Alergia na białko mleka krowiego
Przepisy
Koktajl bananowo-sezamowy
Sałatka z chrupiącym jarmużem
Ciastka czekoladowe z fasoli
Sałatka z kapusty i krewetek
Nietolerancja laktozy
Przepisy
„Smalec” wegański
Słodka sałatka z pęczakiem
Kalafior curry z oliwkami i pestkami słonecznika
Kakaowa owsianka
Sałatka śledziowa z fasolką
Makaron z pomidorami i kiełkami
Nietolerancja fruktozy
Przepisy
Kurczak curry
Twarożek z rzeżuchą
Makaron ze szpinakiem
Orzeźwiający koktajl truskawkowy
Indyk z grilla z sałatą
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Nietolerancja FODMAP
Przepisy
Jajecznica z szynką i roszponką
Sałatka z kurczakiem i truskawkami
Krem z dyni
Łosoś pieczony z ziemniakami i kiełkami
Sałatka z makaronem i fetą
Koktajl owocowy z orzechami
Czy na pewno masz alergię lub nietolerancję pokarmową?
Nieszczelność jelitowa, czyli popularne „cieknące jelito”
Przepisy
Sałatka z łososiem i kaszą gryczaną
Kurczak w sosie żurawinowym
Sałatka z jajkami i winogronami
Koktajl z czerwonych owoców
Stek z zielonymi warzywami
Warzywny miks z cieciorką
Wybrana bibliografia
Zaburzenia oraz choroby jelit są coraz bardziej powszechne. Na początku wiele osób cierpiących z ich powodu nie do końca wie, co jest przyczyną dolegliwości. Objawy są dokuczliwe i wstydliwe, a to wpływa również na samopoczucie psychiczne oraz wywołuje dyskomfort w sytuacjach służbowych bądź towarzyskich. Poszukiwania właściwej diagnozy bywają długie i żmudne, a testowanie na sobie kolejnych „rewolucyjnych” diet i „superterapii” z gazet i Internetu zwykle nie przynosi oczekiwanych efektów. Dlatego właśnie powstała ta książka.
Oczywiście jeśli chorujesz, lektura nie zastąpi Ci wizyty u lekarza i starannej diagnostyki. Nie to było moim celem. Informacje zawarte w rozdziałach o zaburzeniach jelitowych mogą Ci jednak pomóc zorientować się, na czym polega problem i nakierować Cię na właściwy trop, a potem zasugerować odpowiednie zmiany w diecie oraz stylu życia.
Z pierwszego rozdziału dowiesz się, jak funkcjonują Twoje jelita oraz jakie objawy sugerują, że coś może im dolegać. Zamieściłam w nim zestaw uniwersalnych wskazówek, jak dbać o zdrowie jelit.
Drugi rozdział to minikompendium wiedzy na temat dobroczynnych bakterii, które zasiedlają Twoje jelita. Przekonasz się, jak wielkie znaczenie dla zdrowia (nie tylko dla przewodu pokarmowego!) ma ich dobra kondycja. Dowiesz się także, jak o nie dbać, by rosły w siłę i korzystnie wpływały na jelito oraz cały organizm.
Trzeci rozdział jest poświęcony błonnikowi. Poznasz jego rodzaje, żywieniowe źródła i wpływ na zdrowie. Znajdziesz tam wskazówki, jak zwiększyć jego ilość w diecie, oraz dowiesz się, kiedy błonnik należy ograniczać.
W ostatnim, obszernym rozdziale zawarto szczegółowe informacje o częstych chorobach i zaburzeniach jelitowych. W tej części książki przeczytasz, jakie mogą być objawy np. nietolerancji laktozy i celiakii. Dowiesz się, co jeść i jakich pokarmów unikać, jeśli cierpisz na m.in. zespół jelita drażliwego, nietolerancję FODMAP czy alergię na mleko. Przekonasz się, czym się różnią poszczególne diety eliminacyjne, a także, czy na pewno zawsze są konieczne. Poznasz sposoby na radzenie sobie ze wzdęciami, gazami jelitowymi czy uporczywymi zaparciami.
Każdy dział w książce kończy się zbiorem przykładowych przepisów na dania polecane w różnych stanach oraz schorzeniach. Dzięki nim nauczysz się, jak zastosować w praktyce porady i wskazówki z części teoretycznej, oraz zyskasz bazę do własnych eksperymentów kulinarnych.
Zdrowe i smaczne jedzenie to bowiem najlepsza rzecz, jaką możesz podarować swoim jelitom.
Większość tego, co się dzieje w naszych brzuchach – dzieje się w jelitach. Jelito cienkie i grube mają razem około 4,5 metra długości (to prawie tyle, ile cztery standardowej długości biurka ustawione obok siebie!) i są niezwykle ważnymi narządami. Warunkują nie tylko trawienie, wchłanianie i wydalanie niepotrzebnych resztek, ale wpływają również na naszą odporność, zdrowie, wygląd, a nawet nastrój!
Jeśli jelita są zdrowe – czujemy się świetnie i zapominamy, że je mamy. Jeśli jednak chorują – nasz komfort życia może się znacznie obniżyć.
Jelita są częścią przewodu pokarmowego. Jelito cienkie zaczyna się zaraz za żołądkiem, a jego początkową część nazywamy dwunastnicą. W dwunastnicy żółć z pęcherzyka żółciowego (ułatwiająca trawienie tłuszczu) miesza się z sokiem trzustkowym, który zawiera enzymy trawienne (niektórzy nazywają je sokami trawiennymi). Dzięki enzymom trawiennym zjedzony pokarm jest rozkładany na części możliwe do wchłonięcia. Jelita również mają gruczoły wydzielające sok jelitowy, który ułatwia trawienie. Dwunastnica przechodzi w jelito czcze i kręte, także będące częściami jelita cienkiego. Razem stanowią one najdłuższy odcinek jelit, a w ich wnętrzu dochodzi do trawienia pokarmu i wchłaniania składników odżywczych.
A to ciekawe! Całe jelito cienkie pokryte jest fałdami i kilkoma milionami kosmków jelitowych, czyli wypustek, które jeszcze bardziej zwiększają jego rzeczywistą powierzchnię. Szacuje się, że wszystkie te wypukłości mogą zwiększać powierzchnię jelita nawet 23 razy!
Jak to działa? Jesz obiad. Już w jamie ustnej nadtrawiane są pewne składniki pokarmowe, które potem wędrują do żołądka przełykiem.
Pokarm po wstępnej obróbce w żołądku trafia do dwunastnicy, gdzie miesza się z sokiem jelitowym, enzymami i żółcią. Następnie dzięki mięśniom otaczającym jelito jest popychany dalej, ku dołowi, a jednocześnie stale ulega trawieniu i rozkładowi.
Ruchy jelit fachowo nazywa się perystaltyką. Jeśli perystaltyka jelitowa z jakiegoś powodu nie działa dobrze, pokarm zalega w przewodzie pokarmowym, a my mamy do czynienia z zaparciem i dyskomfortem.
Gdy pokarm w jelitach zamieni się w mieszaninę cząstek możliwych do wchłonięcia, do gry wkraczają kosmki jelitowe. Pod ich powierzchnią znajduje się gęsta siatka naczyń krwionośnych, do których przenikają składniki odżywcze, np. glukoza, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Te składniki odżywcze razem z krwią są transportowane do odpowiednich miejsc w organizmie.
Pokarm przebywa w jelicie cienkim przeciętnie kilka godzin, ale w tej kwestii istnieją bardzo duże różnice osobnicze (czyli indywidualne).
Gdy jelito cienkie wyciśnie z treści pokarmowej wszystko, co się da, ruchy perystaltyczne popychają ją dalej w kierunku jelita grubego, do którego zalicza się okrężnica.
Jelito grube służy do odwadniania treści jelitowej, formowania kału z niepotrzebnych resztek i wreszcie – wydalania go z organizmu. Przez lata sądzono, że rola jelita grubego kończy się na tym przykrym obowiązku. Dziś wiemy już, że w tym miejscu dochodzi do wielu innych procesów, ale o tym przeczytasz w dalszej części książki.
Zazwyczaj objawy zaburzeń jelitowych są łatwe do zaobserwowania. Spójrz na poniższy schemat.
Czasem jednak objawy chorób i zaburzeń pracy jelit mogą być znacznie mniej specyficzne. Należą do nich:
osłabienie, bóle głowy, niedokrwistość,
mdłości, brak apetytu, wymioty,
obniżony nastrój, drażliwość, nieuzasadnione zmęczenie, niepokój,
problemy skórne, wypadanie włosów,
objawy bólowe ze strony układu moczowo-płciowego, zwiększona częstotliwość oddawania moczu,
zaburzenia płodności i czynności seksualnych.
Lekarz, do którego zwracamy się z prośbą o poradę w powyższych przypadkach, może zasugerować zbadanie jelit, upatrując w nich potencjalną przyczynę złego samopoczucia lub rozmaitych zaburzeń. Niestety w praktyce często mija wiele czasu, zanim pacjent zostanie prawidłowo zdiagnozowany, i nierzadko bywa leczony na zupełnie inne schorzenie, niż w rzeczywistości cierpi.
Poniżej znajdziesz wskazówki, jak na co dzień dbać o swoje jelita.
Leki
(zwłaszcza antybiotyki, sterydy itp.) stosuj wyłącznie w razie bezwzględnej konieczności i zawsze pod kontrolą lekarza. Nie skracaj i nie wydłużaj czasu leczenia, pilnuj dawek oraz odstępów między nimi.
Kiedy przyjmujesz takie leki (np. antybiotyki), zawsze stosuj jednocześnie
probiotyki
, które odnowią nadwątloną mikroflorę jelitową. Kuracja probiotykiem powinna trwać równolegle z kuracją antybiotykową i przez jakiś czas po niej.
Nie nadużywaj leków przeciwbólowych
. Niestety niektórzy z nas łykają je dosłownie jak cukierki, przy każdym, nawet najlżejszym bólu, a takie działanie ma negatywny wpływ na organizm. Leki przeciwbólowe lepiej zostawić wyłącznie na okazję, gdy ból jest bardzo silny i nieznośny. A jeśli masz możliwość położenia się, przespania czy przeczekania bólu – skorzystaj z niej, zamiast łykać kolejną tabletkę.
Unikaj częstego
picia alkoholu
(szczególnie w dużych ilościach).
Unikaj stresu, a jeśli masz z nim problem – staraj się stosować techniki relaksacyjne.
Nie zapominaj
o odpoczynku
. Śpij 7–8 godzin na dobę. Nie możesz żyć wyłącznie pracą i obowiązkami. Organizm nie regeneruje się, jeśli ciągle gdzieś pędzisz.
Dbaj o swoją
mikroflorę
(patrz rozdział
Mikroflora jelitowa
).
Dbaj o swoją dietę, korzystając ze wskazówek podanych niżej.
Codziennie spożywaj przynajmniej 500 g urozmaiconych
warzyw i owoców
bogatych w przeciwutleniacze oraz błonnik.
Każdego dnia jedz pełnoziarniste produkty zbożowe (np. kasze, pieczywo, makaron, płatki, mąkę).
Uwzględnij w jadłospisie
nasiona roślin strączkowych
(fasolę, groch, soczewicę, bób, ciecierzycę).
Dania doprawiaj przyprawami, np.
kurkumą
, która wykazuje działanie przeciwzapalne,
czarnuszką
, która łagodzi stan zapalny w jelitach, bądź ziołami o działaniu przeciwutleniającym, takimi jak np.
oregano
lub
tymianek
.
Dbaj o prawidłową podaż cynku, żelaza, witaminy D i witaminy A.
Pij umiarkowane ilości dobrej
zielonej herbaty bez cukru
.
Spróbuj
naparu z rumianku
, który wspomaga leczenie stanów zapalnych jelit, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, antyalergicznie i regenerująco.
Unikaj słodzonych napojów, szczególnie pitych często i w dużej ilości.
Raz lub dwa razy w tygodniu jedz
tłuste morskie ryby
(np. łososia, śledzia, makrelę), upieczone w niskiej temperaturze, marynowane lub ugotowane na parze.
Uwzględnij w diecie produkty takie jak
surowy olej lniany i orzechy
(zwłaszcza włoskie).
Spożywaj produkty korzystne dla mikroflory jelitowej (patrz rozdział
Mikroflora jelitowa
).
Unikaj dań smażonych oraz opiekanych w wysokiej temperaturze, przypalonych, zwęglonych i spieczonych.
Unikaj zjadania pleśni – jeśli zauważysz, że spleśniał brzeg ciasta, chleba lub górna warstwa twarożku, dżemu czy sosu – wyrzuć wszystko. Niewidoczne elementy pleśni są już zapewne w całym produkcie. Produkty suche (np. kaszę, suszone owoce, orzechy, płatki) kupuj i przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach, z dala od wilgoci – w innym przypadku mogą się w nich rozwijać niewidoczne grzyby. Unikaj także przejrzałych lub mocno obtłuczonych owoców – może się w nich rozwijać pleśń.
Unikaj dań bardzo bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, np. kotletów wieprzowych, kiełbasy.
Unikaj żywności wysokoprzetworzonej
, ubogiej w błonnik i witaminy, a za to bogatej w oczyszczoną mąkę, cukier, nasycone kwasy tłuszczowe, liczne dodatki do żywności i sól, takiej jak żywność gotowa, fast food, słodycze i słone przekąski, niektóre przetwory mięsne, nabiałowe i zbożowe.
2 porcje
SKŁADNIKI
2 duże ziemniaki
4–5 kawałków karczochów ze słoika
mała czerwona cebula
ząbek czosnku
mała garść niełuskanych pistacji
6 plasterków suchej kiełbasy bez konserwantów
2 łyżki oleju rzepakowego
słodka papryka
sól i pieprz
WYKONANIE
Ziemniaki ugotuj w łupinach, a gdy wystygną, pokrój je w kostkę.
Karczochy pokrój na małe kawałki, a cebulę posiekaj lub pokrój w plastry.
Czosnek obierz, następnie zmiażdż lub posiekaj.
Kiełbasę pokrój w cienkie paseczki.
Pistacje wyłuskaj i pokrusz lub posiekaj.
Włóż wszystkie składniki do salaterki, skrop olejem.
Wymieszaj i dopraw do smaku.
Wskazówka
Karczochy możesz zastąpić marynowanymi lub gotowanymi szparagami.
Pamiętaj!
Organizm każdego człowieka różnie reaguje na poszczególne składniki diety. Jeśli w moich przepisach znajdzie się produkt, który wywołuje wzdęcia właśnie u ciebie, pomiń go lub zastąp innym, który dobrze tolerujesz. Czasem istotna jest też ilość – np. niektórym nie zaszkodzą dwie łyżki słodkiej kukurydzy w sałatce, ale już talerz zupy z kukurydzy wywoła nieprzyjemne objawy.
Uwaga!
Komponując swoją dietę, pamiętaj o indywidualnej tolerancji na różne produkty. Obserwuj, czy w twoim przypadku problem z gazami nie wynika np. z nietolerancji cukrów (np. laktozy, fruktozy). W razie potrzeby zamień lub pomiń produkty, które wywołują u ciebie nieprzyjemne objawy.
Pamiętaj!
Nie ma jednej uniwersalnej diety w zespole jelita drażliwego. Kieruj się przede wszystkim indywidualną tolerancją poszczególnych produktów. Znaczenie ma też ich ilość, stopień rozdrobnienia, typ obróbki kulinarnej, połączenie z innymi składnikami, a nawet pora posiłku. W razie potrzeby pomiń bądź zamień kłopotliwy składnik lub przygotuj go inaczej – np. rozdrobnij i/lub poddaj obróbce termicznej.
Pamiętaj!
Zachowaj ostrożność przy produktach zawierających szczególnie dużo błonnika (np. otręby, niełuskane orzechy, dziki ryż) lub substancje mogące powodować wzdęcia (np. brokuły czy kapusta), szczególnie jeśli epizody zaparć przeplatają się u ciebie z epizodami biegunek. Przeczytaj też wskazówki.
W tym dziale znajdziesz przykładowe przepisy na dania bez białka mleka krowiego oraz takie, które dostarczają wapnia z innych źródeł niż produkty mleczne. Możesz też wykorzystać przepisy z działu Nietolerancja laktozy, z wyjątkiem tych, które zawierają bezlaktozowe mleko czy ser. Jeśli chcesz z nich skorzystać – pomiń ser i zamień mleko na napój roślinny.
W tym dziale znajdziesz przykładowe przepisy na dania niezawierające laktozy oraz takie, które dostarczają wapnia z innych źródeł niż przetwory mleka. Uwaga: wiele osób nietolerujących laktozy jada produkty mleczne pozbawione tego cukru (np. specjalne mleko czy ser). Jeśli nie należysz do tej grupy – pomiń je lub zastąp czymś innym. Możesz również wykorzystać przepisy z rozdziału Alergia na białko mleka krowiego.
Poniższe przepisy powstały w oparciu o zasady żywieniowe wspierające zdrowie jelit. Dodatkowo uwzględniono w nich składniki, które według aktualnej wiedzy prawdopodobnie mogą zmniejszać przepuszczalność jelitową, łagodzić stan zapalny i poprawiać kondycję dobrej mikroflory.
Dieta zdrowych jelit
Agata Lewandowska
Copyright © 2019 by Wydawnictwo RM 03-808 Warszawa, ul. Mińska 25 www.rm.com.pl
Żadna część tej pracy nie może być powielana i rozpowszechniana, w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (elektroniczny, mechaniczny) włącznie z fotokopiowaniem, nagrywaniem na taśmy lub przy użyciu innych systemów, bez pisemnej zgody wydawcy. Wszystkie nazwy handlowe i towarów występujące w niniejszej publikacji są znakami towarowymi zastrzeżonymi lub nazwami zastrzeżonymi odpowiednich firm odnośnych właścicieli. Wydawnictwo RM i Autorka dołożyli wszelkich starań, aby zapewnić najwyższą jakość tej książce, jednakże nikomu nie udzielają żadnej rękojmi ani gwarancji. Wydawnictwo RM ani Autorka nie są w żadnym przypadku odpowiedzialni za jakąkolwiek szkodę będącą następstwem korzystania z informacji zawartych w tej publikacji, nawet jeśli zostali zawiadomieni o możliwości wystąpienia szkód.
Zdjęcia zamieszczone w tej książce mają charakter poglądowy.
ISBN 978-83-8151-139-1 ISBN 978-83-8151-140-7 (epub) ISBN 978-83-8151-141-4 (mobi) ISBN 978-83-8151-142-1 (pdf)
Edytor: Justyna MrowiecRedaktor prowadzący: Irmina Wala-PęgierskaRedakcja: Justyna MrowiecKorekta: Mirosława SzymańskaProjekt okładki: Anna StaniszewskaProjekt książki:Zdjęcia: Shutterstock.inc; zdjęcie Autorki – Monika SzałekKoordynacja produkcji wersji elektronicznej: Tomasz ZajbtOpracowanie wersji elektronicznej: Marcin FabijańskiWeryfikacja wersji elektronicznej: Justyna Mrowiec