Uzyskaj dostęp do tej i ponad 250000 książek od 14,99 zł miesięcznie
Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!
W branży nadal sporo się mówi o wosku – tym razem prezentujemy najnowsze wyniki badań jakości węzy przeprowadzonych przez laboratorium HoneyLab Teper & Waś we współpracy z organizacjami pszczelarskimi i ARiMR. Przeczytajcie koniecznie – wnioski są m.in. takie, że nawet jeśli wykonujecie węzę we własnym zakresie, to może ona być zafałszowana. Warto się także zapoznać z pierwszą częścią artykułu o zakładaniu i prowadzeniu pasiek ekologicznych Rafała Wasilewskiego, a jeśli oczekujecie więcej praktycznych treści, to zajrzyjcie do tekstu Michała Piątka o tym, czy wiosną karmić pszczoły. Warto ten temat przemyśleć już teraz i odpowiednio się przygotować. Gorąco polecam!
Redaktorka naczelna
Teresa Kobiałka
Ebooka przeczytasz w aplikacjach Legimi na:
Liczba stron: 122
Odsłuch ebooka (TTS) dostepny w abonamencie „ebooki+audiobooki bez limitu” w aplikacjach Legimi na:
Dwumiesięcznik „Pasieka” - czasopismo dla pszczelarzy z pasją
W telegraficznym skrócie
POLSKA
ŚWIAT
Dobra jakość węzy jednym z ważnych czynników warunkujących zdrowie pszczół
Uczestnicy projektu i materiał do badań
Metody badań
Wyniki badań laboratoryjnych i analiza ankiet od pszczelarzy
Problemy z węzą wg informacji uzyskanych od pszczelarzy
Podsumowanie
Lepiej dmuchać na zimne, czyli zapobieganie chorobom pszczół, cz. 3.
Choroby wirusowe
Szerszeń europejski i inne osy (pospolita, dachowa i leśna)
Szerszeń azjatycki (Vespa velutina)
Zaziębienie czerwiu
Głód
Ogłoszenia drobne (listopad-grudzień 2024)
Karmić czy nie karmić pszczoły wiosną?
Sezon zaczyna się w lipcu
Ciągłe modyfikacje
Czy to koniec poszukiwań?
A co, jeśli coś pójdzie nie tak?
Ekopasieka, czyli czym jest pasieka ekologiczna i jakie prawo stawia wobec niej warunki, cz. 1.
Pszczelarstwo a produkcja ekologiczna (prawo unijne) – wprowadzenie
Konwersja – zmiana pasieki w pasiekę ekologiczną
Gatunek i pochodzenie pszczół
Certyfikacja
Żywienie pszczół w pasiece ekologicznej
Wytyczne w zakresie ochrony zdrowia
Dobrostan pszczół i prowadzenie pasieki
Ule i materiały stosowane w pszczelarstwie
Lokalizacja pasieki ekologicznej
Wzbogacanie bazy pokarmowej: rabaty z natury – szlak na Złotułki
Roślinność w okolicach Złotułek
Kompozycje miododajne
Kompozycja 1A
Kompozycja 1B
Kompozycja 1C
Kompozycja 2
Kompozycja 3
Kompozycja 4
Kompozycja 5
Kompozycja 6A
Kompozycja 6B
Kompozycja 7
Kompozycja 8
Mieszanki łąkowe:
Błotnia wyżynna (leśna) Nyssa sylvatica jako drzewo pożytkowe i ozdobne
Błotnia leśna czy wyżynna?
Coś dla ciała, coś dla ducha
Możliwości pomyłki
Błotnia wyżynna jako drzewa miododajne…
…drewnodajne…
…i biocenotyczne
Miododajna rabata w kolorze czerwieni i bieli
Cieszę się, że mogę współpracować z różnymi polskimi ośrodkami – wywiad z Fani Hatjiną
Animowane wizerunki pszczoły, cz. 2.
Czy AI i roboty mogą zastąpić pszczoły miodne?
Pszczoły, konie i krowy
Przewaga sztucznych pszczół
Przewaga pszczół miodnych
Pszczele nisze
Rolnicy radzą sobie inaczej
Podsumowanie
Przegląd prasy światowej
„Nature” 627, 491-492 (2024)
„Environmental Research Letters” (dostęp 30.08.2024)
„Bee Culture” (dostęp 30.08.2024)
„Heliyon” (dostęp 30.08.2024)
Ceny sprzedaży i skupu produktów pszczelich (Stan na 09.10.2024)
Średnie ceny miodów oferowanych w polskich sklepach internetowych
Ceny skupu miodu i pyłku pszczelego (Stan na 09.10.2024)
Pobierz aplikację mobilną "Pasieka24"
Czym jest e-Prenumerata?
Jak mogę rozpocząć e-Prenumeratę?
Jak uzyskać dostęp do e-Prenumeraty na www.pasieka24.pl?
Jak uzyskać dostęp do e-Prenumeraty w aplikacji mobilnej?
Korzyści, jakie niesie ze sobą e-Prenumerata:
Masz pytania?
Prenumerata „Pasieki”
Zaprenumeruj „Pasiekę” i wygraj 5000 zł
Prenumerata e-Book
Jak pobrać zakupiony e-book?
sklep.pasieka24.pl
Spis treści
Cover
Adres redakcji: Pasieka 34-124 Klecza Dolna 148 tel. 33 873-51-40, 33 845-10-11, 33 330-00-32 e-mail: [email protected]
Redaktor naczelna: Teresa Kobiał[email protected]
Sekretarz redakcji: Martyna [email protected]
Redagują: Sławomir Trzybiński, Rafał Krawczyk
Wydawca: BEE & HONEY Sp. z o.o.
Korekta: Teresa Kobiałka
Skład, reklama: Roman [email protected]
Kolportaż, reklama: Wydawnictwo Pasieka, 34-124 Klecza Dolna 148, tel. 33 873-51-40, e-mail: [email protected],
Copyright: Pasieka 2003-2024, ISSN 1730-7619
Wszelkie prawa zastrzeżone. Niniejsza publikacja ani w całości, ani w części nie może być w żaden sposób powielana i rozpowszechniana bez pisemnej zgody wydawcy.
Drogie Czytelniczki, drodzy Czytelnicy!
W branży nadal sporo się mówi o wosku – tym razem prezentujemy najnowsze wyniki badań jakości węzy przeprowadzonych przez laboratorium HoneyLab Teper & Waś we współpracy z organizacjami pszczelarskimi i ARiMR. Przeczytajcie koniecznie – wnioski są m.in. takie, że nawet jeśli wykonujecie węzę we własnym zakresie, to może ona być zafałszowana. Warto się także zapoznać z pierwszą częścią artykułu o zakładaniu i prowadzeniu pasiek ekologicznych Rafała Wasilewskiego, a jeśli oczekujecie więcej praktycznych treści, to zajrzyjcie do tekstu Michała Piątka o tym, czy wiosną karmić pszczoły. Warto ten temat przemyśleć już teraz i odpowiednio się przygotować. Gorąco polecam!
Redaktorka naczelnaTeresa Kobiałka
WIADOMOŚCI Z POLSKI
WIADOMOŚCI ZE ŚWIATA
Martyna Walerowicz
Wiele pasiek zostało zniszczonych w trakcie powodzi, która nawiedziła nasz kraj. W artykule na portalu Pasieka24.pl o tytule „Powódź 2024 – pszczelarska kronika tragedii” przeczytacie raporty z kilku zalanych pasiek. O lokalnych stratach informowało np. Stowarzyszenie Razem dla Pszczelarzy, które podało, że w Nysie, Głuchołazach, Prudniku i okolicach pszczelarze i pszczelarki stracili ponad 200 rodzin pszczelich. Zniszczeniu uległo także wiele pracowni pszczelarskich.
Według raportu przygotowanego przez Piotra Semkiwa z Zakładu Pszczelnictwa Instytutu Ogrodnictwa w Puławach w latach 2021–2023 cena miodu oferowanyego przez pasieki towarowe spadła o 11,2% za kilogram (ok. 2,50 zł). Wzrosły wyłącznie ceny produktów pszczelich oferowanych w sprzedaży bezpośredniej – średnio o 12,2% za 1 kg (5 zł). Sprzedaż detaliczna zanotowała minimalne wahnięcia. Natomiast koszty produkcji kilograma miodu wzrosły średnio aż o 28–29%!
Już wkrótce na terenie Unii Europejskiej pojawi się adrenalina podawana donosowo. Ten sposób aplikacji jest tak samo skuteczny jak zastrzyk. Lek pod nazwą handlową Eurneffy przeszedł pozytywnie testy kliniczne. Na razie przyznano mu pozwolenie na dopuszczenie do obrotu. Teraz czekamy na zatwierdzenie decyzji przez Komisję Europejską. Następnie każde państwo członkowskie samodzielnie ustali cenę i poziom refundacji leku.
Firma LYSON, która jest liderem produkcji dużego i małego sprzętu pszczelarskiego, przejęła włoską firmę SAF Natura. Pomysł nabycia firmy zakiełkował w 2003 r. podczas odwiedzin Tomasza Łysonia u Riccardo Bianko, właściciela SAF Natura. Włoch postanowił sprzedać przedsiębiorstwo, ponieważ nie miał rodziny, której mógłby ją przekazać. Zaufał firmie Lyson ze względu na jej ugruntowaną pozycję na rynku i nieustanny rozwój.
Przy Krasnodarze i Rostowie nad Donem w 2021 r. pojawiły się pierwsze ogniska inwazyjnego gatunku roztocza Tropilaelaps mercedesae. Natomiast w tym roku ukazał się raport o jego rozprzestrzenianiu się w środowisku. Pierwotnym żywicielem tego pasożyta są azjatyckie gatunki pszczół, takie jak A. dorsata i A. laboriosa. Zaczął atakować europejskie pszczoły miodne, które ludzie przywieźli do Azji w celach zwiększenia produkcji miodu. Zajmując kolejne gniazda, przemieszcza się na zachód. Rodziny pszczele, które zaatakuje, są osłabione, a robotnice wygryzają się z wyciągniętymi języczkami i umierają. Możliwe, że u nas nie będzie sobie dobrze radził, ponieważ do życia potrzebuje czerwiu, który zimą (jeszcze) zanika.
Tymczasem na południu Europy pojawił się inwazyjny, obcy gatunek pszczół karłowych. Gniazdo pszczoły wschodniej znaleziono na Malcie. Populacja znaleziona na wyspie miała ok. 2000 osobników (standardowo osiągają ok. 6000 sztuk w pierwotnych środowiskach). Prawdopodobnie więc była po rójce. Pszczoła karłowa to konkurencja pokarmowa pszczół miodnych i wektor patogenów.
Ukazała się praca traktująca o szczegółach zapylenia wibracyjnego trzmieli. Polega ono na wprawieniu w drżenie mięśni tułowia owada, dzięki czemu z zamkniętych, zrośniętych w rurkę pylników kwiatu (pyłek znajduje się w ich środku) przez otwór na ich szczycie wysypuje się pyłek. Teraz naukowcy udowodnili, że niektóre trzmiele dodatkowo gryzą żuwaczkami pylniki, dzięki czemu przekazywane do kwiatu wibracje są trzykrotnie silniejsze od tych przekazywanych wyłącznie przez tułów i nogi. W zapyleniu wibracyjnym jest wiele niuansów, które naukowcy chcą poznać, by opracować bardziej efektywne roboty zapylające, przydatne w trudnych uprawach. Zapylane wibracyjnie przez trzmiele są pomidory, papryki czy bakłażany.